Październikowe szczęścia 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Edka brawo za próby poruszania się do przodu! Szymek przyjmuje dokładnie taką samą pozycję, ale przemieścić umie się tylko do tyłu
już mu nawet nie przeszkadza, że nie sięga do zabawek, teraz najlepsza zabawa to zwiedzanie chałupy.
Dzisiaj zaliczyliśmy pierwszą kawę na balkonie w tym sezonieSzymkowi się chyba podobało nowe miejsce
ChicChic, Szymek przebiera nogami cały czas, ciężko znaleźć moment w ciągu dnia żeby nie ruszał żadną kończyną
Zamówiłam dzisiaj przedłużkę do body, ciekawa jestem co to przyjdzie. Założyłam pierwszy raz 74 z 5-10-15 i przyciasne w kroku, a szkoda mi ich nie zakładać. Chciałam zamówić też jakieś letnie ubranka, ale jak to stwierdzić jaki rozmiar będzie miał na lato...?edka85 lubi tę wiadomość
www.zcukremalbowcale.com -
Moja to chyba wiedziała, ze będzie zmiana czasu, bo pierwszy raz w nocy obudziła się o 3:30, a później wstała jak zwykle o 7:30. Położyłam ją spać po 19, no i dobrze, ze mamy ciemny pokój i ciemne rolety, bo inaczej to nie wiem, czy by zasnęła. A tak pokrecila się pół godzinki i spała.
ChicChic Kinga tez ma ADHDSzczególnie z samego rana i tuż przed zaśnięciem wierci się tak, jakby się szaleju najadła.
-
Eszkilu wrote:Edka, ale super mu to wychodzi! Az trudno uwierzyc, ze ma dopiero 6 miesiecy
Ladna linia kregoslupa, widac, ze go nie sadzasz i tak trzymaj
On jest tak energiczny, że nie da się go trzymać tylko w pozycji kołyski. Potrafię go nawet posadzić w krzesełku do karmienia jak za bardzo marudzi. W spacerówce jeżdżę z nim jednak wyłącznie w pozycji leżącej.
Cukierniczka wrote:Edka brawo za próby poruszania się do przodu! Szymek przyjmuje dokładnie taką samą pozycję, ale przemieścić umie się tylko do tyłujuż mu nawet nie przeszkadza, że nie sięga do zabawek, teraz najlepsza zabawa to zwiedzanie chałupy.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/9aeee55dd023.jpg
iga, Katiuszaaaa, Cukierniczka, AnnaManna lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, mam problem, pomożecie ?
Ewa nie chce pić z butelki za nic !
Rano daje jej kaszkę taką na gęsto, zjada połowe ub 3/4 porcji z opakowania.
Potem na 2 śniadanie piła mleko.
Na obiadek - obiadek
Na deser - owoce.
Na kolację bultelką z kleikiem lub kaszką ( i to jeszcze z trudem, ale wypije).
Ale co mam zrobić, zeby ona chciała pić zwykłe mleko? Jak jej dodam kleiku czy kaszki i z mm, to zje, wiec jest głodna, a ewidentnie nie chce pić, tylko jeść łyżeczką. I okej - mogę ją karmić, ale nie moge jej dawać 3 razy dziennie jakichś kaszek, bo ma już 8 kg i nie chcę jej utuczyć.
Wiem, ze są jakieś jogurty dla dzieci po 6 miesiącu. Mamy jeszcze chwilę. Czy to dobry pomysł, żeby zjadła taki jogurcik czy serek między śniadaniem, a obiadkiem ?
-
ChicChic możesz dawać jogurcik w formie przekąski. Mleko modyfikowane (czy z piersi) dziecko powinno jeść ze względu na to, że dieta niemowlaków nie jest do końca zbilansowana i w ten sposób uzupełnia się wszystkie makro i mikroelementy. Może problem leży w butelce? Może sprobuj zamiast w butelce ze smoczkiem podać w bidonie albo niekapku? Wcześniej mm jadła? Może jej nie smakuje to konkretne mleko?
Megsss lubi tę wiadomość
-
Chic chic dziecko musi dostawać mleko ... półroczne( czyli 7 i 9 miesiąc życia dziecka) 3 porcje dziennie ( jeśli dwie porcje są z kasza to chociaż jedna musi powinna byc samodzielna ) potem do roku dwie porcje - jogurt nie zastąpi składników które są w mleku niemowlęcym .
Moja koleżanka miała taki probkem jak Ty .. jak wprowadziła inne produkty mała kompetnie nie chciała pic samego mleka .. u niej pomogła zmiana mm na inne .
Może spróbuj ? Zaraz trzeba kupić mleko kolejne ( w sensie 2 ) to może inna firma Cie uratuje .
Czytałam gdzieś , ze na początku przygody z normalnym jedzeniem nie wszystkie składniki odżywcze dzieci przyswajają w
ogole dlatego mleko do roku jest konieczne i niezbędne do zdrowego rozwoju .
W ostateczności rob wszystkie kasze na jej mleku żeby zgadzał się bilans .
Oszukuj dawaj jedna dwie miarki dla zmiany smakuWiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2019, 11:11
-
Chic, mój mały jest również bezsmoczkowy i bezbutelkowy. Je tylko z łyżeczki albo cyc. Kiedyś chciałam przepoić go wodą i musiałam niestety używać strzykawki. Kupiłam kubek doidy i tym będę próbować. Może też sprawdź tę opcję.
-
Co do mleka 2 to ja instynktownie myśląc podam od razu ale kontynuacje tej samej firmy co 1.
Mysle , ze kubkiem doidy na początek ciężko będzie podać odpowiednia ilość mleka .. ja się nim „ bawię ” od kilku dni ale to nie takie proste
Mój młody tak jak mleko z butli bez problemu tak wody z butli nie chciał ostatnio ...wiec żeby dopoic podawałam ja na łyżeczce
Teraz już lecimy z niekapkiemWiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2019, 13:36
-
U nas zmiana mleka z 1 na 2 przebiegła bezproblemowo. Kiedy zostalo mi ostatnie opakowanie mleka 1 to na początek raz dziennie podawałam mleko 2, po kilku dniach podawałam już pół na pół, raz 1 raz 2 A na koniec tylko raz dziennie 1 dopóki mi się nie skończyło. Ale myślę że jeżeli mleko jest tej samej firmy to jakichś wielkich problemów że zmianą nie powinno być.
Ostatnio często słyszę, że nie trzeba przechodzić na kolejne mleko, że można zostać do końca na tym początkowym. Ale ja za radą lekarza zmieniłam mimo że skład mleka nr 2 już nie jest tak idealny. Zresztą maluch rośnie i ma inne zapotrzebowanie na witaminy itp.
Wczoraj zauważyłam u małego ściągnięty napletek i nie wiem co z tym zrobićJak to w ogóle możliwe żeby sam się tak przesunął? Ja mu tam nic nie robilam, zawsze ostrożnie przy myciu i pielęgnacji. Nie widzę żeby coś się tam działo, żadnego obrzęku czy zaczerwienienia, siku robi normalnie. Może doradzi mi któraś mama chłopca? Koniecznie do lekarza czy obserwować i nic nie robić?
-
Ooo to ja ciagle w druga stronę się zamartwiam bo niby stulejka fizjologiczna to norma u chlopcow ale ostatnio pytałam lekarkę to mówiła , ze czekać czekać a jak chłopiec skończy dwa lata to wtedy decyzja czy zabieg czy coś ... fajnie fajnie ale co robić żeby uniknąć zabiegu ? Jedni mówia nie odciągać napletka - stara szkoła , ze powinno się
a i mój mąż i mój brat skończyli jako kilkuletni chłopcy na tym zabiegu ... wolałabym tego uniknąć
Chyba na Twoim miejscu bym obserwowała i jeśli nie jest zaczerwienione - podrażnione to okej to tylko świadczy o tym ze Twój mały uniknął problemu stulejki fizjologicznej -
Megss moja mama wychowała 4 synów i każdemu sciagała. Żaden nie miał problemów. Ale ona nie pamięta czy to tak powinno samo się ściągnąć. Internety krzyczą żeby iść do lekarza. Chyba zadzwonię i się zapytam. Nie chce mu w jakikolwiek sposob zaszkodzić.
A i jeszcze jedno pytanie. Podawalas już małemu jogurt? Jak tak to jaki? Jakiś specjalny dla dzieci czy normalny?
Chic to już nie wiem. Może ma chwilowy bunt na mleko, zdaza się czasami. Przeczekaj i jak nie minie to spróbuj może inne mleko podać
Moją kuzynka miała ten sam problem i niestety podała raz mleko z syropem owocowym, takim kupnym tanim, nie polecam tej metody