Październikowe szczęścia 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Akilegna dawałam jajko z nowości - przyjął super
Z jogurtem czekam jeszcze chwile .Lekarka mówi , ze dawać normalny naturalny ewentualnie taki z obniżona zawartością tłuszczu .
Z kolei te wszystkie jogurty dla niemowląt nie wzbudzają mojego zaufania - skoro mogą stać np na regale w rossmanie .
Poza tym maja mnóstwo cukru .
Wiec skłaniam się ku opcji nr jeden i będę blendowac z owocami
Monia
Ja na lot kupiłam podgrzewacz do butelek z portem usb i power bank do tego . No i swoją wodę przegotowana wlana do butelki 1,5 litrowej .
https://allegro.pl/oferta/podgrzewacz-power-bank-usb-mleko-dziecko-butelka-7625139249
Do tej pory go używamnawet do słoiczków na wyjście . Wrzątku nie zrobi ale zagrzać ,zagrzeje
Ale zrobiłam tak z ta woda dlatego ze mały był jeszcze bardzo mały i bałam się zmiany wody i problemów z brzuchem . Teraz już normalnie prosiłabym o wodę na pokładzie :
Dodatkowo na wszelki wypadek kupiłam kilka małych buteleczek gotowego mleka ( nan ma taka opcje nie wiem jak inne firmy )
Wklejam link :
https://www.aptekagemini.pl/nestle-nan-optipro-plus-1-dawniej-nan-pro-lr-mleko-poczatkowe-od-urodzenia-90ml.html
I takie mleko na pokładzie samolotu bez problemu mi podgrzali jak przelałam do butelki .
Nasza
Podróż trwała 6 h autem i 5 h lotu wiec musiałam się zabezpieczyć na wszystko
Nie karmilam podczas startu ani ladowania bo inaczej mi wypadały pory karmienie - na start smok na lądowanie woda
Mały był bardzo spokojny i dużo spał .. szum samolotu robi robotęjeśli zadbasz żeby na starcie nie zatkały mu się uszka - odpłynie
a lot na Rodos ? O ile dobrze pamietam to chybs 2,5 h wiec zleci raz dwa .
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2019, 17:54
monika30 lubi tę wiadomość
-
monika30 wrote:Hej. Kurde chyba tylko moje dziecko się jeszcze na brzuszek nie obraca
. Niby już coś próbuje ale jeszcze obrotu nie ma. Za 5 dni ma pół roku,może zrobi nam niespodziankę i w końcu się obroci,bo zaczynam się martwić.
Monia mój też się jeszcze na brzuszek nie przewraca . Dziś skuszony nową zabawką zaczął jakieś próby podejmować ale blokuje to rączka, tak że jest to nie udolne. -
neska7 wrote:Monia mój też się jeszcze na brzuszek nie przewraca . Dziś skuszony nową zabawką zaczął jakieś próby podejmować ale blokuje to rączka, tak że jest to nie udolne.
Spróbuj mu tą zabawkę ustawić tak żeby musiał po nią sięgać z wystawioną do góry ręką, wtedy powinno się udać.
neska7 lubi tę wiadomość
-
Megss te jogurty dla dzieci też mnie nie przekonują. Zresztą sama też jadam tylko naturalny i sama dodaję owoce. Czyli próbujemy niedługo jogurt
A jajko jak podane? Gotowane w całości i rozgniecione widelcem?
Nie wiem czy to u nas przejdzie. Ma czasami jeszcze odruch wymiotny przy kawałkach -
akilegna♥ wrote:Megss te jogurty dla dzieci też mnie nie przekonują. Zresztą sama też jadam tylko naturalny i sama dodaję owoce. Czyli próbujemy niedługo jogurt
A jajko jak podane? Gotowane w całości i rozgniecione widelcem?
Nie wiem czy to u nas przejdzie. Ma czasami jeszcze odruch wymiotny przy kawałkach
Samo żółtko ugotowane na parze rozgniecione/ roztarte i dodane do obiadkuakilegna♥ lubi tę wiadomość
-
Megsss dziękuję
. Tak na Rodos więc niedługo. Nam akurat wypadnie pora karmienia,więc będzie ssal więc nie powinny mu się uszka zatkac,a jeśli nie będzie akurat jadl to dam mu smoka
jestem pełna obaw ale myślę że damy radę
zwłaszcza że jak wrócimy to 2 tyg odpoczynku i lecimy na Kretę,tak się akurat złożyło że taki mały odstęp czasu
Megsss lubi tę wiadomość
-
Monika, chyba dziecko ma czas do skończonego 7 miesiąca, żeby się obracać, wiec jeszcze
byliście u fizjoterapeuty? Jeśli tak i nie widzi żadnego problemu, to trzeba dać mu czas.
A co do podgrzewacza na USB, to u mnie się nie sprawdził, ale może jakiś lipny model kupiłam. Mam w kolorowe serduszka, z Allegro, tego nie polecam. On jest ledwo ciepły po podłączeniu do powerbanku, nie ma mowy o zagrzaniu mocniej niż temperatura pokojowa. Słoiczek to by chyba grzał tydzień... Ale teraz sobie myśle, ze może to wina powerbanku? Teraz już sama nie wiem
Natomiast to, co u mnie się sprawdziło, to miarka do sporządzenia mleka w proszku z firmy Bocioland. Jest na niej zaznaczone ile trzeba wlać wody w temp pokojowej a ile wrzątku, żeby otrzymać wodę o temperaturze 40 stopni. Można obczaić ile wody się potrzebuje do sporządzenia danej porcji i nie trzeba jej ze sobą zabierać w podróż.
Akilegna, co do jogurtu, to zapisałam sobie taką grafikę. Może niektóre z nich dostaniesz tez u siebie.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/184a60cc63d9.jpgmonika30 lubi tę wiadomość
-
Zuuziaaaa wrote:Dziewczyny jak karmicie butelka to jaki nr smoczka w niej używacie?
Ja używam cały czas 1 (do 3 m.ż.). Chyba w 4 miesiącu, jak przeszliśmy całkowicie na butle, to zmieniłam na 2 (do 6 m.ż), ale Kinga strasznie się zalewała. Miała mokry śliniak, ubranko pod śliniakiem i jeszcze pieluszkę tetrową. Na początku myślałam, ze to wina butelki, ale kolezanka mnie uświadomiła, ze jednak smoczek. Ona swojego 8- miesięcznego synka karmi cały czas 1. Gdzieś czytałam, ze powinno się te smoczki jednak zmieniać na większy przepływ, żeby nie zniechęcać dziecka do butli. -
O, Edka to trochę się uspokoiłam z tym chodzeniem do tyłu, myślałam, że to mój tylko taką manianę odwala
Monika, ja nie Megsss co prawda, ale branża lotnicza więc pozwolę sobie odpowiedzieć - możesz dla dziecka wziąć butelkę 1,5 l i słoiczek powyżej 100 gczasem mogą poprosić np o spróbowanie, ale można brać spokojnie, w zasadzie niezależnie od linii lotniczej
swoją drogą - zazdroszczę wyjazdu! My będziemy lecieć pewnie we wrześniu dopiero, chyba mnie skręci do tego czasu.
www.zcukremalbowcale.com -
Wczoraj spotkałam się z kuzynka, która ma o równy miesiąc starszą dziewczynkę. Mama zadowolona, że dziecko: nie pije już w ogóle mleka- tylko je pokarmy stałe, nie obraca się na brzuszek, bo robi coś lepszego - stoi sztywno na nogach. Wcina już wszystkie jogurty - oczywiście te z cukrem też i pije soczki typu Kubuś i Caprio (OMG!) Wczoraj nawet jadła bitą śmietanę z tortu. Myślałam, że zejdę na zawał jak to wszystko zobaczylam, ale ścisnęłam tylko szczękę i siedziałam cicho. Kuzynka patrzyła się na mnie, jak na dziwną, że "na nic nie pozwalam" swojej Ani...
ChicChic, my teraz też mamy mały problem z piciem mleka. Wygina się w kazda stronę, zainteresowana wszystkim, oprócz jedzenia, ale jak posadziłam ją w bujaczku (tam, gdzie karmię ją słoiczka mi), to sama łapie za butle, ja tylko przechylałam i wypija wszystko. -
Karo super rozpiska jogurtowa ! Skorzystam
Ja wrzuciłam link do tego podgrzewacza który mi się sprawdził.. ale moc power banku tez ma tu znaczenie .
Wiadomo , ze herbaty taka woda się nie da zalaćale do podgrzania wody na mleko jest w sam raz .. u mnie sprzedawca zaznaczał , ze podgrzewa do temp max 40 s . No i chwile to trwa wiec warto podłączyć szybciej :)W podróży się to sprawdza
Monia masz info z pierwszej ręki odnośnie wody i jedzenia dla dziecka( cukierniczka jesteś Stewardessa?
)
Tez uprzedzano mnie , ze mogą kazać spróbować ale nic takiego nie nastąpiło
Dwa wyjady pod rząd - MEGAJa to poki co najdalej mogę poleciec do ikei po pierdoly do nowego domu
wiec moja dusza podróżnika cierpi .. ale szykuje się coś pod koniec roku u nas - Tobi już pewnie będzie chodzi i to będzie wyzwanie na wakacjach
Kocham podróżować ale latanie to dla mnie najsłabszy punkt tej pasji - nie boje się ale po prostu nie lubię natomiast loty z
małym to chyba dwa której trwały dla mnie „najkrócej” i które wspominam najlepiej bo nie miałam czasu skupiać się na sobiewiec 5 godzin zleciało jak jedna
nie masz się czym stresować.
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2019, 20:56
-
Cukiereczka dzięki. A jak jesteś z branży lotniczej to można jakos załatwić żeby obok nas było puste miejsce ? :p.
Karo właśnie czekam na wizytę,ale widzę że coś zaczyna w robić w tym kierunku ale jeszcze to nie to. Mam nadzieje ze w końcu się uda -
Monika u nas jak trzecia osoba w rzędzie zobaczyła , ze jesteśmy z małym dzieckiem sama się przesiadła :p
Ludzie myślą , ze dziecko obok w samolocie parzy ( ze płacz itp ) dla nas lepiejmogliśmy go wygodnie odłożyć do snu .
Może zapytaj w biurze czy jest szans żebyście siedzieli sami ( jeśli samolot nie będzie na fula to nie powinni robić problemu ) a na
pewno maja w to wglądmonika30 lubi tę wiadomość