X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe szczęścia 2018
Odpowiedz

Październikowe szczęścia 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To widzę, że nasz chrzest jest najdroższy :D dzisiaj byliśmy na naukach przedchrzcielnych i wiem jyz, że oprócz Agatki będzie przynajmniej dwoje dzieci jeszcze tego dnia. I biznes się kręci.
    Ehh i wszystkie dzieci były grzeczne, a nasza maruda jeczala, później płakała. Ludzie patrzyli na mnie z takim wyrzutem w oczach jakbym hej krzywde robiła.

Moja kruszyna nosi cały czas 62, ale ostatnio spakowalam już 3 worki ubran z których albo wyrosła, albo wiem, że na pewno jej ich nie założę.

Czy wszystkie dzieci podwoily swoją wagę urodzeniowa do 6 miesiąca? Niestety Agatce brakuje do tego jeszcze 250 gramow :( chociaż i tak jestem z niej dumna, bo wczoraj przekroczyła 6 kg :D
    I dzisiaj pierwszy raz dostała jabłko gotowane na parze :) i to ja zachwyciło, a nie tam jakieś warzywa :D

• Gewalia Przyjaciółka

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buko, a u nas znowu warzywa smakuja bardziej niż owoce🙂 Dziś podałam pierwszy raz pasternak i okazał się jak na razie najlepszym warzywem👍

iv09hdge1v8t5a09.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Warzywa tez jej smakowały, zjadła wszystko co do tej pory dostała, do tej pory najładniej zjadła cukinie. Cały czas jeszcze został mi brokuł do podania.

• Avarred Ekspertka

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buko - moja Kinga nie podwoiła wagi do 6 miesiąca życia i nie podwoi nawet do 7 miesiąca. Ważyła 3,5 kg. Teraz waży gdzieś 6,7 kg. Ale za to wyrasta już z ubranek 74, a przy urodzeniu miała 53 cm. Więc idzie w długość, a nie szerokość ;-) Morfologię ma bardzo dobrą, więc pediatra kazał się nie przejmować.

• Ewel. Przyjaciółka

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas do podwojenia wagi brakuje 200g. Piekłam dzisiaj biszkopciki i dałam młodemu spróbować. Był zachwycony. Ubranka muszę zmienić na 80 bo 74 są za krótkie.

Jak braliśmy ślub połączony z chrztem to ku mojemu wielkiemu zdziwieniu ksiądz powiedział, że co łaska a jak nie mamy to też nie ma problemu. Tym razem powiedzieli nam to samo, jedyny problem jest z datą. Chrzest można ustalić tylko na 10 dni szybciej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2019, 18:44

mhsv2n0agpm4d5s2.png
  • Megsss Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nas tez czekają chrzciny ... odwlekam to ile mogę bo my nie mamy ślubu kościelnego tylko cywilny i nie jesteśmy mocno praktykujący wiec będzie przeprawa w parafii jak nic ...
    Chrupki mój mały tez już dostaje ... :) lubi i się cieszy na maxa
    A co do sąsiadów w bloku a w domku to powiem wam , ze ja na mieszksnie nie mogłam narzekać u nas był spokój mimo , ze nowe budownictwo i dużo młodych ludzi ... a tu miała być cisza i spokój a od tygidnia ruszyły dwie nowe budowy domow obok nas ... no i jest głośno🤪...koparki wywrotki muza budowlańców ;) w końcu się wkurzyłam i zwróciłam uwagę , ze mamy małe dziecko i to nie jest płac budowy tylko budujące się osiedle ;) zobaczymy na ile poskutkuje :)
    Dziś po dłuższej przerwie worcilismy na zajęcia basenowe z młodym :) super to jest a Tobi padł po nich szybciutko :)
    Mój klops to prawie potroił wage hehe :) wczoraj na budziku 9100 a jak się urodził ważył 3225 ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2019, 20:37

• iga Koleżanka

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kuba urodzil sie z waga 3.5 kg.Teraz wazy prawie 8.5kg .
    Ubranka nosi 74 i 80 cm .zależy od rozmiarowki.

Ooo...tez bym podała takie chrupki 🤗 jak zachowują się dzieci przy jedzeniu ich ? Nie zaksztusza sie nimi ?😜🙈

U nas jest radość jak jem obiad a Kuba siedzi mi na kolanach i dam mu oblizac widelec 😁
    Często jest to sam widelec i smaku nie ma ale cieszy się jakby jadl Bóg wie co .😉

• monika30 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kacpi teraz waży 8.2 kg,ubranka niektóre jeszcze 68,a część już 74.
    Oo to ja też chętnie podam mu chrupki. Widziałam kiedyś z hippa 'pierwsze chrupki',ciekawe jaki skład mają.

• ChicChic Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2019, 05:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz kupilam. Tygryskimaja w skladzie tylko make kukurydziana. Az sie zdziwilam. Oczekiwalam jakiejs długiej listy...
    Dalam ewie, luzala, mamlala... Ale nie wiem.. Ja sie boje ze sie jej oderwie kawalek i sie zakrztusi. Jak juz duzo zmoczyla ślina to jej odlamywalam ten miekki kawalek.

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• Megsss Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2019, 06:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój to już zagryza bo ma zabki ;) ale małe kawałeczki i długo trzyma w buzi zanim połknie ;)
    A najlepiej i najchętniej wgryza się w banana jak ja albo mąż sobie obieramy :)
    Ja właśnie kupiłam te z hippa i one są dość bezpieczne bo twardsze niż zwykle kukurydziane ( tam jest mix zbóż i skład bezpieczny )Wiec zanim dziecko je rozmiękczy to robi się papką nie ma szans żeby duży kawałek się łatwo odłamał i dziecko się udławilo .
    Kupiłam tez na próbę z hippa takie mini wafle ryżowe o smaku jabłka :) młody oblizuje i widac , ze mu smakują mi z reszta tez he :D

https://ezakupy.tesco.pl/groceries/pl-PL/products/2003011657766?gclid=EAIaIQobChMI1s_Kk97O4QIVFsayCh2Ctgu9EAQYASABEgLfl_D_BwE

• Zuuziaaaa Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2019, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez się bałam o zadławienie czy zakrztuszenie bo przecież nie ma zębów. Ale on to bardziej ssie i ciumka, rozpuszczają się w błyskawicznym tempie pod wpływem śliny. Przestałam się bać jak zobaczyłam jego radosna minę :p

iga lubi tę wiadomość

ex2b73sb82yeq2e0.png

zpbnvut1l2ii4he1.png

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2019, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, nie bójcie sie kawalkow ;)
    To normalne, ze dziecko sie zakrztusi, czy w wieku 6 miesiecy, czy 9 ;) jakos sie musi nauczyc ile pakowac do buzi, ze trzeba przezuwac, jakie kawalki odgryzac no i jak odkrztuszac ;)

Moja corka nie ma ani jednego zeba, a kawalki je juz od prawie 2 miesiecy ;) wciaga surowe owoce i warzywa pokrojone w slupki (np banany,jablka, gruszki, gruskawki, kiwi, mango, ogorek zielony, pomidor itp), je chlebek, lub kromeczki z bulki ukrojone, z maselkiem lub dodatkowo z wedlina, twarozkiem itp, odcinam skorke i kroje w kosteczki, uwielbia omleta, nalesniki, placuszki, wafle ryzowe, ciasteczka owsiane dla dzieci, chrupki jaglano-kukurydziane, obiadki tez je nie papki ;) miesko drobno pokrojone, lub rozdrobnione, marchewki w kawaleczkach, fasolka szparagowa, kalafior w rozyczkach itp... i radzi sobie swietnie...
    Na poczatku sie krztusila, wiadomo, po papkach nie wiedziala, ze przezuwanie tez jest czescia jedzenia... teraz zdarza sie jej sporadycznie, ale pieknie sama odkrztusza i wypluwa zbyt duzy kawalek...
    Takze nawet bezzebne jeszcze dzieci bez problemu sa w stanie poradzic sobie z kawalkami ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2019, 23:04

monika30, Cukierniczka lubią tę wiadomość

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • akilegna♥ Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2019, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cccierpliwa ma rację, u nas też już poważniejsze rzeczy wyjeżdżają na stół. Dziś dostał pół bułki z masłem w rękę i nawet się nie zakrztusil. Ciumkał aż miło. Chrupki też czasem dostanie ale wkurza go jak mu się do ust przykleja ;)
    Najlepsze są biszkopty, znikają w sekundę, niestety że względu na nadwagę nie dostaje często ;)

1usai09kktksp1u6.png
    74dianlikkw71sia.png
    ICSI 09.2020 -> 7❄
    Crio 10.2020 -> 🤰
    3❄
  • Katiuszaaaa Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2019, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To my chyba jedyni rodzice bezbożnicy totalni i dziecko bez chrztu będzie musialo żyć chyba ze kiedyś sama zdecyduje inaczej.

Do podwojenia wagi Jagodze brakuje niewiele urodziła się 3650 jakieś 3tyg temu miała 7 kg.

I uwaga eureka przewróciła się ta nasza leniwa bestia. Położyłam na macie poszłam umyć ręce przychodzę leży na brzuchu, później mąż to samo odszedł od niej poszedł herbatę robić odrwraca się a ona na brzuchu, i tak kilka razy cfaniara nie chce pokazać jak to robi i jak nie patrzymy to się odwraca. Raz tylko podejrzelismy. I narazie tak jak było to u większość tylko w jedna stronę , za pare dni pewnie nauczy się w druga. Przyznam się ze piątek i sobotę to ja tak turlalismy i kręciliśmy i obracalismy non stop ze ona chyba już dla świetego spokoju się obrucila.

1Malinka1, monika30 lubią tę wiadomość

• ChicChic Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 06:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa caly czas w 1 strone. Juz chya ponad miesiac. Cos mam robic czy czekac?

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• 1Malinka1 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ChicChic nasza żaba tez długo przez jedną stronę, ja ją zachęcałam różnymi zabawkami i wiem, że potrafi i dobrze jej to idzie, ale mimo wszystko prawa strona u niej króluje.

Z tym zakrztuszeniem to ja mam duży dystans. Niestety znam tragiczny przypadek zakrztuszenie się dzieciaczka i tak mi to utkwiło w pamięci, że mimo iż wiem, że to naturalne i nie obejdzie się bez tego to mnie to nie uspokaja. Ale wiem, że nie mogę pozwolić, żeby strach mną rządził. Damy radę i na pewno będę próbowała BLW.

Katiuszaaamy to zrobiliśmy ten chrzest bardziej dla świetego spokoju. Może to niemądre, ale w niczym to nam nie przeszkadza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2019, 09:20

f2wlpx9ishio9eby.png
    tb738ribmbqosoos.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mojego nie mogę już zostawić na przewijaku nawet na sekundę. On momentalnie przewraca się na brzuch, staje na czworaka i kiwa się do przodu jakby chciał się rozpędzić i skoczyć. Ostatnio próbował wyjść bokiem i nawet mu się to udało.

Ja się na razie jeszcze boję eksperymentować z tymi kawałkami i krztuszeniem. Jakbym zobaczyła, że dziecko mi się krztusi, to chyba wpadłabym w panikę.

Piąte w drodze! 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • iga Koleżanka

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ChicChic spokojnie , daj Ewie czas .Mój do tej pory kilka razy obrócił się z drugiej strony ale woli z lewej i tak robi zazwyczaj.Wszystko przyjdzie w swoim czasie .
    Pamiętam jak Kuba tylko w jedną stronę obracal główkę, ile sie naczytalam ze zespół napięcia, żeby szybko do fizjo. Az w pewnym momencie zaczail ze główka idzie w obie strony.

Ostatnio wstajemy po 6 😞
    W ciągu dnia tylko 3 krótkie drzemki .Słabo 😉

• Avarred Ekspertka

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katiuszaaaa wrote:
    I uwaga eureka przewróciła się ta nasza leniwa bestia. Położyłam na macie poszłam umyć ręce przychodzę leży na brzuchu, później mąż to samo odszedł od niej poszedł herbatę robić odrwraca się a ona na brzuchu, i tak kilka razy cfaniara nie chce pokazać jak to robi i jak nie patrzymy to się odwraca. Raz tylko podejrzelismy. I narazie tak jak było to u większość tylko w jedna stronę , za pare dni pewnie nauczy się w druga. Przyznam się ze piątek i sobotę to ja tak turlalismy i kręciliśmy i obracalismy non stop ze ona chyba już dla świetego spokoju się obrucila.
    Nasza spierdziela z maty i nie wiem jak to robi, bo nigdy jej nie przyłapałam w trakcie ;-)

• AnnaManna Ekspertka

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jeśli usłyszycie w wiadomościach, że ktoś zamordował swoją teściową, to będę to ja!

Mieszka od nas 1000km, ale jak przyjeżdża raz do roku, to jest to dla mnie traumatyczne przeżycie. Teraz jest na etapie wyrywania mi dziecka z rąk. A jak usypiam Anię, to do niej gada i macha do niej. Zwracaliśmy jej uwagę ale nie dociera.
    Ja z natury lubię wszystkich ludzi, ale jest jeden wyjątek....
    Mam z nią wytrzymać 3 tygodnie, a po jednym dniu mam ochotę spakować jej rzeczy i wyrzucić przez okno.

ijpbio4pgzuzz66o.png
‹‹ 1040 1041 1042 1043 1044 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ