X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe szczęścia 2018
Odpowiedz

Październikowe szczęścia 2018

Oceń ten wątek:
  • ChicChic Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko ze aapirator elektryczny jest poreczny, cichy i mozna w nocy odessac.

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• Katiuszaaaa Autorytet

Wysłany: 2 marca 2020, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny macie jakieś buty basenowe dla dzieci ? Często chodzimy na basen i od kiedy mała chodzi już super extra to zastanawiam się czy nie przydały by się takie chociażby żeby stała w nich pod prysznicem ? Polecacie coś ? Piankowe ? Gumowe ?

• tym_janek Autorytet

Wysłany: 3 marca 2020, 00:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W H&M są spoko buty na basen. Dobra przyczepność i szybko się suszą.

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • Megsss Autorytet

Wysłany: 3 marca 2020, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy takie i tez się sprawdzają :

https://www.decathlon.pl/buty-basenowe-baby-id_8545778.html?gclid=CjwKCAiA-vLyBRBWEiwAzOkGVMUshQqFzHz9iDFdgreQaFdAzVIRD8U_vU7Zvsx2kXy00VWApW6ZXxoCa_gQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

:)

Mój mały .. do tej pory największy Cygan jakiego znam .. czy mama czy babcia czy ciocia .. wszyscy byli super ..
    Od Tygodnia .. total mamoza i tatoza ;) nie płacze jak zostaje z kimś ale .. jest ponoć niegrzeczny .. a ze mną aniołek 🙈🤷‍♀️
    No i rozgaduje się coraz bardziej ... urywa wyrazy często ale gada .. w stylu „ daj pi ” czyli daj picie .. albo mami , babi , dziadzi
    Tati cho ! w zależności do kogo podchodzi i ciągnie za rękę żeby gdzie z nim iść :D
    Kontakt jest naprawdę coraz większy :D
    A najśmieszniejsze jest to gadanie pierwszymi sylabami .. albo środkowymi .. ostatnio siedzimy w sypialni na podłodze i pełno pluszaków dookoła .. Tobi patrzy się na mnie i mówi „ mami KOO” i mysle sobie o co mu chodzi .. kura żadna nie leży 😂 a on dalej mami koo i mami koo ...w końcu wstał podszedł do pluszaków i wygrzebał ....pluszowego miKOłaja 😂 padłam ze śmiechu

• Katiuszaaaa Autorytet

Wysłany: 3 marca 2020, 23:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsss a nie ma problemu z ich zakładaniem i ściąganiem ?

Megsss, Cccierpliwa lubią tę wiadomość

• Cukierniczka Autorytet

Wysłany: 4 marca 2020, 05:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę, megss to trochę wyzwanie z tymi śridkowymi sylabami, jak tu trafić 😁 Szymek często używa ostatniej sylaby i w ten sposób np. Ka to jest kurtka, czapka i skarpetka 😅 I też coraz więcej gada, chociaż to jego mama oć (chodź) mnie już czasem do szału doprowadza 😅 albo opaa jak chce żeby go podnieść i najlepiej posadzić na meblach w kuchni 😁

Megsss lubi tę wiadomość

atdc3e5euobdwxyo.png
    www.zcukremalbowcale.com
  • Hedgehog Autorytet

Wysłany: 5 marca 2020, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2024, 14:51

[link=https://www.suwaczki.com/]17u9hdge9c31bxqo.png[/link]
  • 1Malinka1 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2020, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hedgehog dosłownie 10 minut temu przeglądałam jej profil i aż musiałam sprawdzić z którego miesiąca jest mała. Mówi pięknie. Moja Julka tez mocno odbiega od niej. Chociaż z dnia na dzień jej zasób jest coraz to większy. Teraz na tapecie mamy „apa” ( zebh ja wziąć do góry) no i „tam”. Gdzie idziemy? - TAM.
    Z wyborem rowerka nie pomogę, nie jestem w temacie choć kojarzę je.

Niemniej jednak my musimy zmienić fotelik. Mamy Nune Rebl plus ale Julce opada główka, wiec postanowiliśmy oddać go siostrze i kupić nowy. Miałyście podobny problem? Możecie coś polecić?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2020, 16:35

f2wlpx9ishio9eby.png
    tb738ribmbqosoos.png
  • Katiuszaaaa Autorytet

Wysłany: 5 marca 2020, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to moja Jagoda właśnie mniej więcej tak gada jak Helenka.

To moja Jagoda :

https://youtu.be/1i-m-lXxQk4

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2020, 22:44

tym_janek, edka85, 1Malinka1, Megsss lubią tę wiadomość

• ChicChic Autorytet

Wysłany: 6 marca 2020, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale ladnie. Ja nie mam inst i nie mogę Fryczowny obejrzec. Ewa gada ale wiecej po swojemu. Po nasz emu to umie daj, lis, mis, jajko... I nie pamiętam co jeszcze, nie ma, widzisz, nie chce, i standardowe oczywiscie mama, tata, papa, nie, tak. Niby buzia sie nie zamyka ale wolalabym zeby mowila barsziej po polsku :)

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• edka85 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2020, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O ja cię... Katiusza super! Nie no, to mój tylko gada coś po swojemu + standardowe mama, baba, tata. Generalnie patrząc na Wasze dzieci to my grubo w tyle. A czy nie jest tak, że chłopcy z mowa trochę później się rozkręcają?

Za to mały lubi powtarzać czynności po mnie. Ostatnio widział jak podlewam kwiaty. Wziął później konewkę i podchodził do doniczki, aby jeszcze raz podlać ten kwiat.

Cztery szkraby, a najmłodszy ma:
    age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
    "Potomstwo moje będzie Mu służyło, przyszłemu pokoleniu opowie o Panu" Ps 22,31
  • ChicChic Autorytet

Wysłany: 6 marca 2020, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa chodzi tylko ze szmata. I non stop urywa reczniki papierowe. A czasami specjalnie rozleje picie zeby wycierac. Mamy postęp bo jak ja sikam to ona juz zdejmuje spodnie i pampersa i siada na nocnik. Na razie tylko siedzi i sie smieje:)

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 6 marca 2020, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurcze, Katiusza, kozak! Kinga będzie tak gadać jak skończy 5 lat ;) Chyba jest najdalej z mową ze wszystkich dzieci z wątku, bo mówi „mama” „baba” (babi najczęściej), am, niam, aaaaa (z akcentem, oznacza spanie), nie- to tak wyraźnie. Pokazuje paluszkiem na wszystko, co ją interesuje i mówi „o!”. Mówi jeszcze „dzie” (gdzie), „ma” (z rozłożonymi rękoma- oznacza „nie ma”, chociaż już mówiła „nia ma”, ale się uwsteczniła), „ko ko” (kura), czasem powie coś w stylu „miau” (na kota). Czasem powtórzy jakiś wyraz, np dzidzia albo buju buj, ale robi to sama z siebie. Bo oczywiście na prośbę, żeby powtórzyła, nie chce powtórzyć.

Jej kuzynka (córka mojej siostry) zaczęła mówić dopiero 2 miesiące przed 2 urodzinami, poza tym Kinga wszystko słyszy i rozumie, wiec nie mam żadnego powodu do niepokoju. Większość dzieci w jej wieku lub w podobnym raczej mówi podobnie do niej, może i więcej. Podejrzewam, ze za jakiś czas będzie tak nawijać, ze buzia nie będzie jej się zamykać ;)

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • ChicChic Autorytet

Wysłany: 6 marca 2020, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie wystarczy ze wszystko rozumie.
    Ale zwierzęta to nasladuje wszystkie. Od kota po lwa, nawet chodzi jak pingwin i jak goryl haha:) szczeka, miauczy, ryczy.
    A ostatnio robi straszne miny. Ja jej mowie : zrob oczy. A ona patrzy tak spode lba ze zloscia i za chiwle sie smieje. Rozbrajajaca jest.

Ale ale... Dzisiaj w nocy strasznie jęczała. Co jej moglo byc? Czworki powychodzily, kaszlu ani kataru nie ma. Wzielan ja do mnie do lozka przec co nikt sie nie wyspal.

Polecam ksiazki z Puciem. Ewka wszystko pokazuje, najbardziej lubi Bobo jak placze. I nasladuje wszystkie dzwieki. Uważam ze to bardzo fajna u pouczajaca seria.

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• Katiuszaaaa Autorytet

Wysłany: 6 marca 2020, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z nią potrafię dogadać się słowami, mowę ma rozwinięta na ponad 2 letnie dziecko, tak powiedziała logopeda, aż głupi mi chodzić do naszych przyjaciół bo ońi maja syna o 1,5 roku starszego i on gorzej mówi niż Jagoda co prawda Majki ma zaburzona mowę i chodzi na zajęcia wiec z spotkania na spotkanie jest lepiej :)
    Najbardziej jestem dumna z tego jak ślicznie tańczy i pokazuje „ moja ulijanko” i od tego jeszcze niektóre słowa wypowiada przy tym.
    Ona tak gada ale w innych obszarach jest do tylu jedna z ostatnich zaczęła obracać się na brzuch i chodzić, kompletnie nie ogarnia żadnych układanek, klocki to są do rzucania a nie układania,

• ChicChic Autorytet

Wysłany: 6 marca 2020, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co Wam jeszcze polecam donzabawy?
    Zeszyty z naklejkami. Ostatnio to nasz hicior. Non stop siedzi i nakleja, glownie takie gdzie sa panie w bieliznie i trzeba im ponaklejac ubrania i dodatki. Daje kolcyki i ona wie gdzie je przykleic, czy sukienke, bluzki, naszyjnik. A na koncu mozna obkleic siebie i mame :)

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• Megsss Autorytet

Wysłany: 6 marca 2020, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katiuszaaaa wrote:
    Megsss a nie ma problemu z ich zakładaniem i ściąganiem ?

W sumie to chyba nie :) jest ok

Katiuszaaaa lubi tę wiadomość

• tym_janek Autorytet

Wysłany: 6 marca 2020, 23:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniela niektóre słowa mówi zupełnie po polsku, np. wiem, nie, tak, dzidzia, daj, woda, lis, miś, ucho, nos i nasz największy hit, bo to wcale nie jest roste słow: pieprzyk. Poza tym dzwiekonasladowcze i swoje skroty, ktore my rozumiemy, ale inni zdecydowanie nie. Ale rozgadała się tak na poważnie ostatnie 2 tygodnie. Ale co do mowy to dzieciaki mają czas ze spokojem, jedne idą szyciej, inne wolniej, ale ok. 4-5 roku życia i tak się wyrównuje w miarę u wszystkich :) nie ma rozróznienia na chłopców i dziewczynki, z tym, że chłopcy wolniej z mową to mit, co nie zmienia faktu, że na prawdę maluchy mają czas.

Co do budzenia się z jęczeniem, to na tym etapie dzieci zaczynają mieć koszmary senne i to może je wybudzać.

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • Megsss Autorytet

Wysłany: 7 marca 2020, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas hitem słownym jest .. guzik 😁 podłapał i pięknie mówi a to tez nie jest łatwe w wymowie dla takiego brzdąca :)

Czy wasze maluchy tez tak rosna w oczach ? Mój się powiększa z tygodnia na tydzień :) wyrasta pomału na takiego przedszkolaczka 😍

tym_janek lubi tę wiadomość

• ChicChic Autorytet

Wysłany: 7 marca 2020, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zauwazylam ze takie trudniejsze slowa lepiej ida, np. Zuzia, dzidzia, widzisz i tego typu. Ciekawe.
    Wlasnie zamowilam kitchen helpera bo juz nie daje rady z wiecznie jeczacym dzieckiem przy nodze.

tym_janek lubi tę wiadomość

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

‹‹ 1219 1220 1221 1222 1223 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ