X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe szczęścia 2018
Odpowiedz

Październikowe szczęścia 2018

Oceń ten wątek:
  • Bajka111 Autorytet

Wysłany: 14 października 2020, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ale według mnie nie musicie mieć wyrzutów sumienia. Każdy robi jak uważa.
    Ja tak samo z Filipem jak jestem sama (bo najczęściej jak gotuję, zajmuje się nim Mąż) to nie mogę nic zrobić w kuchni, najczęściej on krzyczy i płacze, ja co chwila mu tłumaczę że coś robię dla niego do jedzenia, ale no niestety jest jak jest. Staram się go uczyć tego, że nie wszystko jest na zawołanie i pstryknięcie. Jedynie pilnuję, żeby sobie krzywdy nie zrobił w tej histerii. Albo wsadzam go do kitchen helpera, jeśli nie robię nic przy czym mogłaby mu się stać krzywda i mi "pomaga". Ale równie dobrze, jak czasami jestem wykończona, gorzej się czuję lub po prostu mam zły dzień to zwyczajnie też mu odpalę tv i zrobię coś w spokoju.
    Ja osobiście nie uważam, że Mamy posiłkujące się mniej czy bardziej tv robię gorzej czy lepiej. Każda robi jak uważa za stosowne, jakie ma możliwości i zasoby cierpliwości.
    A jak dzieci jeszcze coś podłapują z bajek, piosenek to w ogóle uważam, że zawsze każdą z nas cieszy. Zawsze jest to nowa umiejętność. :)

aaZap2.png
    bOz9p2.png
  • Katiuszaaaa Autorytet

Wysłany: 14 października 2020, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas Jagoda ogląda ok 30 min bajek przed spaniem wieczorem i tak z 15 min przed drzemka niestety inaczej jej nei wycisze niczym. Nie włączam bajek które są głośnie krzykliwe i bardzo mieniące się kolorami, ale więcej telewizji w ciągu dnia nie ma, odzwyczailiśmy się od telewizora w tle, najczęściej nie mam tez włączonego radia. Jeśli jest słuchanie to słuchanie jak oglądanie to oglądanie. Nic więcej. Jakos w lecie burza przekrzywiło nam antenę i wsumie to nie mamy za wielu programów bo nikomu nie chce się tego naprawić, oglądamy tylko netflixa i szczeze bardzo mi tym dobrze.

Ja naszczescie obiad i sprzątanie robie jak Jagoda jest w żłobku wiec później mam już czas tylko dla niej:) ale w sobotę czasem jak trzeba wiecej ogarnąć to włączę jej coś i mogę spokojnie ogarnąć

• ChicChic Autorytet

Wysłany: 15 października 2020, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa o 18.00 ma 20 minut Peppy na Netflixie. Czasami sie przedluzy do 30 minut. Rzadko, ale zdarzy sie, ze rano jej cos wlacze na ABC ale jest srednio zainteresowana. Tez nie mamy za wiele kanałów bo korzystamy z Netflixa. Ale ona jiz sama wola: mamusiu, teraz Netflix, dzieci i peppa. Umie sama wlaczyc, przerażające alw z drugiej strony nie chce zeby pozniej czula sie zacofana.
    Widze ze duzo zapamiętuje slow i zachowan z bajek. Bierze np walizki takie zabawkowe i mowi ze teraz leci samolotem jak peppa, daleeeeko! I pokazuje mi bilet:) albo odsuwa krzesla i robi urodziny Georga:)

A co do zabawy... To zabawi sie sama. Moze nie godzine ale czasami z 40 minut spokojnie. Szczegolnie klocki, ale książeczki no i moje pojemniki na zywnosc i foremki na babeczki.

W niedziele idziemy na sesje z okazji 2 latek. Ciekawe jak pojdzie... Oby lepiej niz noworodkowa :) :)

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• akilegna♥ Autorytet

Wysłany: 15 października 2020, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja zazdroszczę, tym których dziecko posiedzi tą chwilę przy bajce w spokoju. Moj nie ogląda bajek nawet minuty. Jedyne co go na dłużej zajmie w tv (okolo 15 minut) to plac budowy i maszyny budowlane :D

1usai09kktksp1u6.png
    74dianlikkw71sia.png
    ICSI 09.2020 -> 7❄
    Crio 10.2020 -> 🤰
    3❄
  • Justynuszek Autorytet

Wysłany: 15 października 2020, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też faza na maszyny budowlane. Polecam książkę "O rety, ktoś nowy na placu budowy" :D

U nas bajki wieczorem przy prebieraniu po kapieli, jakieś 15-20 minut.
    W dzień na ogół nie ale się czasem trafia, dla mojego zdrowia psychicznego yeż te 20 minut :)

My też juz po sesji na 2 latka:
    https://drive.google.com/file/d/1WGKkCTZEDjS0LwK9hTYlbrCGTHxY6vRh/view
    https://drive.google.com/file/d/1rBg4VmqoD9y3neQzWWJexjWEvbDXyBjG/view
    https://drive.google.com/file/d/1QvAuQNm0VxhWc_RuZlSHa1eW3SfB00I8/view
    https://drive.google.com/file/d/1kJ3MizKK1D9oRr8MLDmvGhPsAUCJynzp/view
    (zdj jeszcze przed obróbką)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października 2020, 18:35

Flavia, edka85, monika30 lubią tę wiadomość

43kth371haww2z0j.png
  • 1Malinka1 Autorytet

Wysłany: 16 października 2020, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super sesja, słodziak :D

Powiem Wam, że nieco mi ulżyło to co napisałyście, bo Julka tez oglada bajki. Staram się żeby nie przekraczała czasu i nie ukrywam, że dla mnie bajki to tez zbawienie jak muszę coś zrobić, a jestem sama. Zazwyczaj staramy się jej wszystko tłumaczyć, ale wiadomo nie zawsze wyjdzie. Na szczęście nie zauważyłam zaburzeń w mówie, gada jak najęta, czasem mnie zaskakuje skąd ona zna te słowa.

f2wlpx9ishio9eby.png
    tb738ribmbqosoos.png
  • Bajka111 Autorytet

Wysłany: 16 października 2020, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akilegna, o matko to tak jak u nas! Też bajki nie lecą, jedyne co go interesuje to koparki, plac budowy, auta, karetki, straże pożarne i.. zjeżdżalnie wodne w aquaparkach. Aż chciałabym, zeby czasem obejrzał normalnie jedną bajkę. :)

akilegna♥ lubi tę wiadomość

aaZap2.png
    bOz9p2.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 16 października 2020, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostałam taką rozpiskę codo umiejętności dwulatka. Może się wam przyda
    fa0ac2af7d8e.jpg

akilegna♥ lubi tę wiadomość

Cztery szkraby, a najmłodszy ma:
    age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
    "Potomstwo moje będzie Mu służyło, przyszłemu pokoleniu opowie o Panu" Ps 22,31
  • monika30 Autorytet

Wysłany: 16 października 2020, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justynuszek super zdjęcia 😃

Edka to Kacper z tej listy robi 7 rzeczy :/

• edka85 Autorytet

Wysłany: 16 października 2020, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wyszło 11. Poza tą mową (pkt 14) to ja odhaczyłam pkt 9-12,ale to dlatego że nigdy tak naprawdę z nim tego nie ćwiczyłam....

age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
  • Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 17 października 2020, 00:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja w zbiorach siostry znalazłam poradnik logopedyczny pt „Jak zachęcić 2-łatka do mówienia”. Moja teściowa (reedukator) stwierdziła, ze każdy rodzic powinien się z nią zapoznać. Nie wiem, czy wstawiałam tutaj kilka najważniejszych stron, w każdym razie- oto one:

fbc09145d0a8.jpg

1744d4ae457d.jpg

adbbe560e015.jpg

befe594f25c0.jpg

8f543907f5db.jpg

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • Hedgehog Autorytet

Wysłany: 17 października 2020, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2024, 10:50

[link=https://www.suwaczki.com/]17u9hdge9c31bxqo.png[/link]
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 17 października 2020, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co karo wrzuciła, to generalnie robi prawie wszystko (no może poza rysowaniem linii poziomych i pionowych, bo tylko jest pomazana kartka). Problem jest jednak ewidentnie z mową,bo nie mówi swojego imienia (a reaguje na nie), ani zdań. Pojedyncze słowa są na poziomie rocznego dziecka. Naprawdę nie wiem, co go tak zahamowało.

age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
  • Hedgehog Autorytet

Wysłany: 18 października 2020, 07:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 18 października 2020, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hedgehog, ale tam nie ma „sprawne posługiwanie się łyżeczką” tylko „je łyżeczką”. Jedzenie jogurtu czy jajecznicy bym do tego zaliczyła.
    A z czego pije Kuba? Macie Doidy Cup?

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • Katiuszaaaa Autorytet

Wysłany: 18 października 2020, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny przypomnijcie mi marki butów ? Dwie z was nie pamietam które a nie mogę się dokopać do tych postów polecały bardzo jedna markę.

• Hedgehog Autorytet

Wysłany: 18 października 2020, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 18 października 2020, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga tez się na początku krztusila, chyba każde dziecko musi przez to przejść, żeby się nauczyć. Ja miałam spokojną głowę, bo kurs pierwszej pomocy miałam w małym paluszku ze względu na swoją pracę. I Kinga wielokrotnie się krztusila/dławiła, co przyprawiało o zawał babcie, a na mnie nie robiło większego wrażenia. Faktycznie ten kubek 360 może coś pomoc i uspokoić Twoją głowę :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2020, 19:13

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • Zuuziaaaa Autorytet

Wysłany: 18 października 2020, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To i ja się wypowiem. Z mowa jest super. Za to leżą niektóre rzeczy manualne (Takie jakby to powiedzieć przy sobie) typu jedzenie łyżeczka, bieganie bo za każdym razem się przewróci. Zdejmowanie ubrań ogranicza się do zdjęcia spodni do załatwiania się. Klocki czy dopasowywanie nie sprawiają mu problemu. Ale nie ma opcji ze napije się ze szklanki, doidy cup czy innego kubka. Pije łapczywie i się krztusi. Nie kontroluje tego. Tylko bidon niestety jeszcze.

ex2b73sb82yeq2e0.png

zpbnvut1l2ii4he1.png

• Bajka111 Autorytet

Wysłany: 18 października 2020, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Każde dziecko jest inne. Ma mocniejsze i słabsze strony. :) U nas Filip je sam i potrafi pić z kubka/szklanki już od dawna. Bieganie, skakanie bez najmniejszego problemu. Rysowanie mało go interesuje, więc żadnych ładnych linii nie rysuje. Za to mowa słabiuteńko. Jest o wiele lepiej, bo próbuje cały czas nowych słów i mówi je nawet jak mówi je niepoprawnie. Ale dla mnie to i tak dużo. I mamy sukces odsmoczkowania. Ostatnim rzutem zdążyliśmy przed 2 urodzinami. :D

aaZap2.png
    bOz9p2.png
‹‹ 1262 1263 1264 1265 1266 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ