X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe szczęścia 2018
Odpowiedz

Październikowe szczęścia 2018

Oceń ten wątek:
  • Megsss Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tobiemu tez się zdarza popuścić w majtki ... a czasem i zasikać po prostu .. najczęściej dzieje się to jak jesteśmy u kogoś ( np u sąsiadów) i nie widzi na horyzoncie swojego nocnika a w domu wysadza się już sam albo zapomni się w zabawie ,wtedy tak długo trzyma , ze w końcu poleci ...
    Ale przecież to normalne .. ja to traktuje jako naturalna wtopę dwulatka .. i nie raz nie dwa jeszcze będzie się powtarzać ..ale z tego powodu nie wyobrażam sobie np na wyjście zakładać mu pieluchy „ na wszelki wypadek ” po prostu pytam go częściej czy chce jak widzę ze długo nie wola .. i tyle
    Natomiast czytałam o takich regresach , dłuższych i krótszych i czasami faktycznie nie ma wyjścia , trzeba odpuścić i wrócić do tematu po miesiącu czy dwóch ... natomiast jak się jest dopiero na początku drogi to warto się uzbroić w cierpliwość aż dziecko zaskoczy .. bo to czy nadejdzie regres czy nie to osobny temat :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2020, 09:17

• edka85 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To u mnie też tak samo - wie do czego służy nocnik i kibel, ale nie chce tam robić. Sam przynosi pieluchomajtki, aby mu zakładać. Ale u nas to wynika też z tego, że widzi siostrę, której zakładam pampersa. A tak jest, że starszaki potrafią przejść regres z powodu narodzin młodszego rodzeństwa. Na przykład mój syn zaczął się kłaść na przewijak, wchodzi do nosidełka, odchyla mi bluzkę, żeby sprawdzić, co ja tem daje "mniam" siostrze. Jednym słowem próbuje ją naśladować. Dlatego z odpieluchiwaniem jeszcze poczekam.

Cztery szkraby, a najmłodszy ma:
    age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
    "Potomstwo moje będzie Mu służyło, przyszłemu pokoleniu opowie o Panu" Ps 22,31
  • Hedgehog Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2024, 10:51

[link=https://www.suwaczki.com/]17u9hdge9c31bxqo.png[/link]
  • Megsss Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U dziecka chyba nie ma nic na amen ..:D my np jesteśmy dalej smoczkowi .. Tobiego się nie da odsmoczkowac .. już był moment ,ze smoczek był tylko na noc ... a teraz pierwsze co wola jak wraca , ze żłobka to smoczek .. nie dostaje jest dzika awantura .. nie mam siły z nim walczyć .. ostatnio jest ciągła afera o wszystko .. tak bardzo zaznacza swoją niezależność .. ze muszę niektóre
    tematy odpuszczać bo głowa puchnie 🙈 padło na smoczek ... widzę jak on się wycisza wtedy .. wiec trudno ..dam mu jeszcze
    Chwile czasu ..🤷‍♀️

• Justynuszek Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hedgehog, u Magdaleny Komsty z wymgające, na kursie odpieluchowania słyszałam, że pierwsze dni a nawet i tydzień najlepiej puścić z gołą pupą.
    Chodzi o pamięć mięśniową - czuje coś wokół dupska i w pasie (spodlenie/majtki) to mózg trochę mimowolnie odczytuje, jest pielucha, rób co chcesz. Dlatego najlepiej kilka dni z gołą pupą i później jakieś luźne majty albo spodnie. To ma w sumie sens....

PS. Może być goła pupa i frotowe skarpety po kolana haha :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2020, 11:12

43kth371haww2z0j.png
  • Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hedgehog, ja w pierwszym okresie odpieluchowania (jak już Kinga przestała sikać w majtki w domu i ładnie zaczęła wołać „siusiu”) wychodziłam na spacer tuż po zrobieniu siku. I w pierwszym etapie trzymałam się blisko domu, żeby w razie czego wrócić, chociaż miałam w plecaku na zmianę dodatkowe majtki i legginsy oraz „tron”- mobilny nocnik. Pierwsze spacery to był dla mnie stres, co chwila pytałam Kingę, czy chce siku, a ona się wkurzała 😅 ale z czasem było lepiej i załapałam, ze potrafi na tyle kontrolować oddawanie moczu, ze możemy wyjść z domu nawet na 3h i ona w tym czasie nie będzie chciała siku. Tylko moja Kinga raczej mało pije, jedno się wiąże z drugim.

Nie możesz zwiększyć temperatury w mieszkaniu na ten czas? Albo założyć dłuższe skarpetki, zakolanówki?

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • monika30 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.

My po wizycie u fizjoterapeuty(noww babka),potwierdziła że duza koslawosc, obnizone napiecie i z tego powodu wiele konsekwencji. Ćwiczenia,cwiczenia i jeszcze raz cwiczenia. Niestety to juz nie zniknie ale można częściowo wypracować.
    To ze nie lubi gryzc wynika z obniżonego napiecia,to ze nie łapie kubka i widelca tez.
    Troche znow sie załamałam, ale jakoś to wypracujemy.
    Poki co odpieluchowanie jest na samym końcu.
    Musimy wybrać co ważniejsze, teraz uczymy się pic z kubeczka. Polecila nam jakis logopedyczny i czekam aż przyjdzie. Kacpi w nocy pije z butelki ze smoczkiem i za nic w świecie nie napije sie w nocy z bidonu.
    Aleeee jest też dobra wiadomość,bo lęki nocne przeszły 😃. Nocy nie przesypiamy ale przynajmniej nie ma ryku 🤪

• Hedgehog Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• monika30 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie wrocilismy od logopedy i powiedziała ze w buzi napiecie zerowe.

Neurolog i fizjo twierdzą że z tym obniżonym napięciem będzie się zmagał cale zycie,trzeba cwiczyc zeby nie było złej postawy ciala,juz jest koslawosc stopek i kolan. Do tego wlasnie ma obnizone napiecie w jamie ustnej i nie lubi twardych rzeczy, w ogole ma problem z gryzieniem. Problem z chwytem. Duzo tego, ale mam nadzieje ze większość uda się wyćwiczyć.
    W późniejszym czasie moze mkec plaskostopie,podobno juz mu się robi,problem z zawiązaniem buta,chwytem nożyczek,kredki w sposób odpowiedni. Mocniej ściska wszystko co bierze do raczki,stymuluje się przesz wchodzenie w ciasne kąty,szpary, bo problem twz z czuciem głębokim i nie wie gdzie się kończy jego ciało,dlatego musze mu robic specjalny masaz kończąc na paluszkach zeby wiedzial ze tutaj jest koniec ciala.

Dzis mam jakis gorszy dzień.
    Sorki ze tak sie zale,trochę psuje tym atmosferę na forum :/

• Zuuziaaaa Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika po pierwsze, to chyba najlepsze miejsce to wylania matczynych żali i smutków.
    Po drugie najważniejsze ze walczysz z diagnoza która już znasz. A po trzecie, postaraj się spojrzeć na to z innej strony - U Kacpra podejrzewano, ba, zdiagnozowano autyzm czy spektrum autyzmu. Nie ma po tym prawie śladu. To ogromny postęp i wspaniała informacja. Wiem ze pewnie trudno myśleć w takich dniach jak dzisiaj pozytywnie, ale staraj się ich poszukać przez pryzmat tych dwóch lat.

ex2b73sb82yeq2e0.png

zpbnvut1l2ii4he1.png

• Hedgehog Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2020, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• Bajka111 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2020, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Popieram Zuzię i Hedgehog - Monika gdzie masz się wygadać na trudy macierzyństwa, jak nie na forum mamowym. Wierzę w to, że jak zrobiliście już takie duże postępy, to i te problemy wypracujecie jak najlepiej! :)

aaZap2.png
    bOz9p2.png
  • Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2020, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika, moim zdaniem to super, że cały czas diagnozujesz Kacpra, bo później będzie miał łatwiej w życiu. Ma wielkie szczęście, że trafił na Ciebie jako mamę. Jestem pewna, że wypracujecie wszystkie niedociągnięcia tak, że tylko specjalista będzie wiedział, że coś było na rzeczy :) odpieluchowaniem się nie martw w ogóle, on tez kiedyś w końcu będzie siadał na nocnik, ale teraz to nie jest najważniejsze.
    Przesyłam Ci dużo siły i cierpliwości. Trzymaj się! Znowu będzie lepiej :)

Hedgehog, sprobuj jeszcze podawać np musy z suszoną śliwką. Kupa po nich jest trochę luźniejsza, ja w gorszych momentach podawałam 2xdziennie plus dużo picia (dodawałam sok do wody, żeby było smaczniejsza i podawałam w atrakcyjnych dla Kingi kubkach- np w słoiku ze słomką, który jej się podobał albo bidonie z myszką Minnie). Moze podaj szybciej picie w tym kubku 360, bo z tego niekapka się fatalnie pije. Poza tym sama widzisz, ze nie chce z niego pic.

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • monika30 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2020, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje dziewczyny za mile słowa i wsparcie 😘
    Od razu lepiej jak się wygadałam 😃

• monika30 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2020, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hedgehog zalecili nam właśnie taka kołderkę do wyciszenia jak ma ataki furii albo jao wlasnie ma potrzebe dostymulowania się.

Na terapii wypróbujemy i jeśli zda egzamin to zamawiam :)

Hedgehog lubi tę wiadomość

• Hedgehog Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2020, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• Moll Ekspertka

Wysłany: 15 grudnia 2020, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, czy któraś z Was ma taki bujak drewniany ala Goodwood ze zjezdzalnia? Warto cos takiego kupić do domu a na wiosnę na ogródek? A może lepiej kupić rowerek biegowy/hulajnogę do domu na zimę (jest w domu długi korytarz do jeżdżenia), dziecko szybciej ogarnie rowerek czy hulajnogę, czy to zależy do dziecka?

km5si09kuaztknwb.png
  • Justynuszek Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2020, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamy rowerek, małe zainteresowanie. Hulajnogę też mamy, trochę jeździ i udaje, ze jest strażakiem. Koleżanka ma ten sam rowerek i u niej jest meeeega miłość. :)
    Ja bym szła w bujak. Może być bujakiem, tunelem, domkiem i milionem innych rzeczy :)

43kth371haww2z0j.png
  • Moll Ekspertka

Wysłany: 15 grudnia 2020, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Justynuszku, faktycznie chyba postawie na bujak a potem na wiosnę rowerek taki porządny od razu Cruzee. Dużo rowerowalam przed porodem i fajnie by było jakby młoda załapała jazdę na rowerze szybko tzn w wieku 4-5 lat na normalnym rowerze. Obecnie nie widzę jej na rowerku biegowym, jest za słaba fizycznie.

km5si09kuaztknwb.png
  • Megsss Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2020, 23:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy taki Bujak , ze zjeżdżalnia mini ścianka wspinaczkowa i równoważnia ( można tez zrobić z niego stolik / lade
    Firmy juupi... polecam cały czas nie wyszedł z kręgu zainteresowań :)
    Rowerek cruzze tez mamy i jeździ po domu ale myślę , ze więcej skorzysta z niego na wiosnę.

Monia przesyłam Ci dużo wsparcia i pozywanych myśli :* cały czas trzymam za Was kciuki !

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2020, 00:02

‹‹ 1272 1273 1274 1275 1276 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również: