Październikowe szczęścia 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzień dobry
po wczorajszej wizycie same dobre wieści na szczęście. Maluch ma 125g, serduszko bije 164, wszystko jest w porządku! I zostaje syn (jak to lekarz stwierdził - tu się już nic nie zmieni
)
Od ostatniej wizyty miesiąc temu przytyłam 1kg! Ale pytałam o ćwiczenia i powiedział, że mogę chodzić na jakies dla ciężarnych albo na basen, bo wszystko jest spoko.
Sprawdzał też szyjkę i wszystko jest w porządku.
I już się umówiłam na połówkowe! Znów miesiąc bez wizyty, ale wolę tak niż żeby były wskazania do częstszych wizyt.edka85, Avarred, Bajka111, 1Malinka1, tym_janek, NiecierpliwaKarolina, Flavia, Blu, Mamusia_Ksawusia lubią tę wiadomość
www.zcukremalbowcale.com -
Super wieści
też już czekam niecierpliwie do wizyty, a to dopiero za tydzień.
Czeka mnie jeszcze poinformowanie pracodawcy. Myślę, że po wizycie mu powiem.
I oficjalnie jestem już w II trymestrze! Ale to minęło...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2018, 09:53
Karo_Wi, Bajka111, Mamusia_Ksawusia lubią tę wiadomość
-
Ja też po cc, u mnie łożysko z tyłu. Blizna czasem pobolewa i mówiłam o tym lekarzowi. Mam mu przypominać o tym na każdej wizycie i będzie dokładnie oglądać bliznę. Na razie wygląda w porządku.
Dziś jadę na echo serduszka. Choroba powoli odpuszcza, co za dziadostwo się przyplątało... Oczy mi przez katar łzawią jakbym miała mega alergię. -
Ja tez ten tydzień leniuchuje w domu
uznałam ze potrzebuje troche odpoczynku. Noestety wczoraj wypadła mi plomba i okropnie boli mnie ząb
na szczęście udało mi się zapisać dzisiaj so dentysty chociaż obdzwonilam z 15 gabinetów i tylko jeden znalazł miejsce
a niby NFZ.
Ja wizytuje tez 30.04 przeloylm wizytę tydzień wcześniej bo noe mogłam a 5 tygodni noe wyobrażam sobie czekaćOlinkowA lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny jak często robicie morfologię i mocz? Ja robiłam na samym początku ciąży, a teraz lekarz mówił żebym na następną wizytę zrobiła i przyniosła wyniki. I tak się tylko zastanawiam ile razy w ciągu ciąży trzeba powtarzać te badania.
Cukierniczka wrote:Dziewczyny jak często robicie morfologię i mocz? Ja robiłam na samym początku ciąży, a teraz lekarz mówił żebym na następną wizytę zrobiła i przyniosła wyniki. I tak się tylko zastanawiam ile razy w ciągu ciąży trzeba powtarzać te badania.
Ja muszę na każdą wizytę przynosić nowe badania czyli co miesiącW karcie ciąży wpisuje mi wszystkie wyniki z danej wizyty. Terazdodatkowo muszę zrobić TSH ale dlatego, że mam podwyższony wynik i biorę leki
-
Dzięki za odpowiedzi! Kurczę, to co ten mój lekarz taki wyluzowany
zapytał się tylko wczoraj czy robiłam jakieś badania ostatnio, powiedziałam, że nie robiłam (a nie robiłam, bo mi nic nie mówił ostatnio) i poprosił żebym miała na następną wizytę.
U mnie to samo: na każdą wizytę (którą mam raz na miesiąc) muszę mieć nowe badania morfologia + mocz. TSH też, ale na niedoczynność zachorowałam jeszcze przed ciążą i w moim przypadku akurat tym się zajmuje endokrynolog i jeśli mam świeże badanie to daję gin, jeśli nie to nie. Wizyty u endokrynologa mam co 6 tygodni.
Na ostatniej wizycie ginekolog mi powiedział, że na najbliższą (czyli na tą w przyszłym tygodniu) też jeszcze morfologia + mocz, a na kolejną zleci mi więcej badań. Niestety, nie mówiła, jakie to będą badania, ale w segregatorze ciążowym wyczytałam, że:
- przy grupie krwi Rh ujemnej profilaktycznie raz na każdy trymestr zlecane jest badanie przeciwciał przeciwkrwinkowych (PTA, odczyn Coombsa),
- przy nieprzechorowanej toksoplazmozie (przeciwciała IgG raz IgM ujemne) powtórzenie badań w drugiej połowie ciąży.
Dam znać za tydzień, co mi tam lekarz zleci.Cukierniczka lubi tę wiadomość
-
Flavia wrote:Ja ostatnio miałam sam mocz, a teraz będzie morfologia i mocz, ale wizyta dopiero po 20 maja. Już też mnie lekarz straszył krzywą cukrową. Nie wiecie może, czy da się to badanie ominąć i zrobić inne zamiast?
Zjedz kg cukru i idz na badaniaa tak poważnie tez się zastanawiam jak to ominąć ale chyba się.nie da
-
Karo_Wi wrote:- przy grupie krwi Rh ujemnej profilaktycznie raz na każdy trymestr zlecane jest badanie przeciwciał przeciwkrwinkowych (PTA, odczyn Coombsa),
- przy nieprzechorowanej toksoplazmozie (przeciwciała IgG raz IgM ujemne) powtórzenie badań w drugiej połowie ciąży.
Ja mam krew RH- i w lipcu mam otrzymać profilaktycznie immunoglobulinę.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2018, 14:30
-
Badania i tak robię prywatnie, a na cytomegalię mam przeciwciała, więc chyba nie będę musiała powtarzać
Muszę dopytać lekarza jak to jest z tą szczepionką, bo też się muszę do niej przygotować. Wszędzie piszą, że w zdrowej, niepowikłanej ciąży (bez krwawień, badań inwazyjnych itp) szczepionki te podaje się dopiero po porodach. Teraz robisz zastrzyk profilaktycznie, a po porodzie dostajesz drugą dawkę? Ile to w ogóle kosztuje? Bo chyba też nie jest refundowane? -
Gratuluję wszystkim udanych wizyt i zdrowych bobasków
Ja też na każdą wizytę, czyli co najmniej raz na miesiąc mocz i morfologia. Teraz byłam na przyspieszonej wizycie, bo czułam, że infekcja się jakaś przypałętała to lekarz i położona zdziwieni, że nie zrobiłam badań. No ale raz w miesiącu chyba spokojnie wystarczy.
TSH oczywiście przy okazji badam, no i ginekolog chce widzieć, ale raczej słucham zaleceń mojej endokrynolog, u której leczę się już parę lat.