Październikowe szczęścia 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Hejka. My już po wizycie. Mały waży 980 g ❤. Pomiary wszystkie Ok,wody płodowe i szyjka ok
dziś też byłam na badaniach więc czekam na wyniki. Za miesiąc mam wizytę. Póki co nie ma potrzeby częściej. Mam do Was pytanie. Robicie 3 prenatalne ?
Lunitari, Karo_Wi, Cukierniczka, Avarred, Kathrine, 1Malinka1, Flavia, NatkaZ, Bajka111 lubią tę wiadomość
-
Tak, ja robię- ale jeszcze nie wiem, u którego lekarza. Do tej pory każde ważne USG robiłam u innego lekarza i tak:
- pierwszy był super, wszystko tłumaczył i pokazywał co gdzie jest, po wizycie dostaliśmy płytę z nagraniem i zdjęcia z usg 3D,
- drugi też był super, też pokazywał wszystko i tłumaczył, wykrył ARSA i przy okazji wprowadził jakąś taką nutę niepokoju. Oprócz tego nie dostaliśmy płyty ani nie zrobił zdjęcia 3D, które normalnie jest w pakiecie,
- trzeci- potwierdzenie ARSA, skupił się w zasadzie na samym sercu, nie mówił nic o innych narządach podczas badania(natomiast w opisie jest wszystko prawidłowe), nie badał mnie dopochwowo, ale to wybitny specjalista, który podobno widzi WSZYSTKO. Dostaliśmy od niego zdjęcia 3D, wizyta kosztuje tyle co dwie tamte razem...
U mamyginekolog na blogu będzie dziś notka odnośnie USG 3 trymestru -
Lunitari wrote:Dziewczyny polecacie jakies strony, blogi lub ksiazki o pielegnacji i opiece naf noworodkiem?
ja czytam na blogu mamy ginekolog "mama ginekolog dla dzieci"Lunitari lubi tę wiadomość
[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
29.09.2018❤️ -
Ja pierwsze dwa robiłam na NFZ. Wszystko wyszło wzorowo.
Ja też wyniki krwi, moczu mam ok, cukier ok, w zasadzie żadnych ciążowych przypadłości. Tylko żylak na sromie się zrobił.
Gin stwierdził, że trzecie... do mojej decyzji. On po wszystkich wynikach badań, wywiadzie i poprzednich 2 uważa, że można je traktować opcjonalnie.
I nie wiem co zrobićWiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2018, 12:43
-
Ja mam to samo z tymi uszami, już szału dostaję od tego. Ale lżej trochę jak wiem, że nie jestem sama
Monika30, a w którym jesteś tygodniu? Pytam ze względu na wagę, mam wizytę w przyszłym tygodniu i chciałabym wiedzieć ile inne maluchy mają
Ja USG III trymestru będę robić, umówię się w przyszły piątek na wizycie. Na szczęście mój lekarz jest też genetykiem także wszystkie te ważne USG robię u niego.
www.zcukremalbowcale.com -
Moja mała cos od 2 dni malo aktywna. Gdybym nie widziala jak sie wierci na usg to juz bym panikowala...
Nie dostalam skierowania na krzywa cukrowa a zapomnialam zapytac. Potem mam wizyte w 27 tygodniu i chyba bedzie za pozno. Myslicie ze to takie wazne badanie?
Gdzies czytalam ze robi sie je jak jest podejrzenie cukrzycy. U mnie chyba nie ma. Ani ja gruba ani dziecko jakos bardzo duze..
Myslicie ze mozna to olać?
Ja dzis znowu nakupilam ciuchow dla malej ale dla siebie 3 sukienki...w ciucholandzie;)
Mam fajny niedaleko gdzie ciuchy sa jeszcze z metkami.
Ja mam do kupienia: kosmetyki, wozek, meble, posciele do lozeczka i wozka i spiworek. Poza tym sprzety: niania, monitor, laktator. Ale to zalatwie raz dwa. Wszystko mam juz upatrzone.
-
Z tego co wiem III nie jest już refundowane.
http://www.nfz.gov.pl/download/gfx/nfz/pl/defaultaktualnosci/293/2840/1/66_2007_zal_5.pdf
"Badania nieinwazyjne w diagnostyce prenatalnej:
a) badanie USG płodu wykonane zgodnie ze standardami Sekcji
Ultrasonograficznej Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego –
przewidzianych dla tego badania. Pierwsze badanie USG powinno wykonać
się pomiędzy 11-a 13 (+6 dni) tygodniem ciąży, kiedy wymiar CRL wynosi 45
– 84 mm, kolejne badanie USG wykonuje się pomiędzy 18 a 23 tygodniem
ciąży,
b) badania biochemiczne (oznaczenia w surowicy krwi), lekarz prowadzący
decyduje o wykonaniu określonych testów w zależności od wieku ciąży:
• PAPP-A – osoczowe białko ciążowe A,
• Β-hCG – wolna gonadotropina kosmówkowa (podjednostka beta),
• AFP – alfa fetoproteina,
• Estriol – wolny estriol,"Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2018, 13:03
-
nie wiem wlasnie co do III badan prenatalnych.Po ostatniej wizycie jestem dosyc spokojna,z drugiej strony moj gin nie ma sprzetu do 3d,nie ukrywam ze chcialabym zobaczyc jak maly wyglada po 30tyg.380zl takie badanie,potem wizty co 2 tyg tez wiekszy wydatek,nie to ze chce oszczedzic na dziecku,ale skoro nie mam wskazan to sie zastanawiam nad tym czy isc.
czy ktoras z Was moze polecic jakis nawilzacz powietrza?uzywacie w domach w sezonie zimowym?warto kupic?do tej pory mialam takie na grzejnik pojemniczki z woda poza tym wietrzenie w mojej okolicy czasem bedzie nie mozliwe ze wzgl na przeklety smog:/Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2018, 13:08
[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
29.09.2018❤️ -
_magda87_ wrote:nie wiem wlasnie co do III badan prenatalnych.Po ostatniej wizycie jestem dosyc spokojna,z drugiej strony moj gin nie ma sprzetu do 3d,nie ukrywam ze chcialabym zobaczyc jak maly wyglada po 30tyg.380zl takie badanie,potem wizty co 2 tyg tez wiekszy wydatek,nie to ze chce oszczedzic na dziecku,ale skoro nie mam wskazan to sie zastanawiam nad tym czy isc.
Nawilżacz mam taki https://mpm.pl/produkty/wyposazenie-domu/nawilzacze-powietrza/nawilzacz-powietrza-mnp-01/
Używam w sypialni bo inaczej cała zimę boli mnie gardło, daje radę -
nick nieaktualnyChicChic, ja mam zrobić krzywa do 28 tc, więc jakbyś dostała skierowanie w 27 tc to jeszcze nie będzie za późno. Ja bym nie olewala tego badania. Moja przyjaciółka jest szczupła, w ciąży nie przytula dużo, uważała na to co je, a i tak miała cukrzyce w ciąży, co było nie małym szokiem dla niej.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2018, 13:18
-
Justynuszek-mamy jeszcze troche czasu,zeby zastanwic sie nad tym badaniem,a nawilzacz napewno kupie bo juz mialam w zeszlym roku kupic,ja lubie chlodek w sypialni natomiast maz zmarzluch i dzidzis bedzie z nami spal to musza miec niedziwiadki cieplo:)[link=https://www.suwaczki.com/]
[/link]
29.09.2018❤️ -
Ja też umówiłam się na to trzecie badanie. Szczerze to nie wiem w jakim celu, ale chętnie poczytam na mamą ginekolog.
Ja w 28 tygodniu mam wagę dziecka 1220g, ale i dziecię jest niby tydzień do przodu teraz, chociaż wcześniej było zawsze tak jak trzeba. To pewnie przeze mnie, bo przytyłam już 8 kg. Wiecie jak byłam na wyjeździe, to mama szykowała mi posiłki bardzo regularnie, no i zawsze kolacja była. Także może dotoczę się jakoś do poroduWiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2018, 14:30
-
Dziewczyny a jak się ma u Was sprawa okrycia maluszka? Czym zamierzacie przykrywać w łóżeczku i podczas snu? Jakieś kocyki bambusowe ? Otulacze?
Wybaczcie ale jestem zielona w tymMiałam w planach kupić kokon lub jakiś rożek ,ale nie wiem czy to mi się przyda ,dlatego pytam.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2018, 14:50
-
Chic chic ja tez bym w środę wyszła bez skierowania na krzywa gdybym się nie upomniała ..a jak już się upomniałam to lekarka przepraszała i stwierdziła , ze i tak by do tego doszła po mim wyjściu i dzwoniliby do mnie żebym się cofnęła po skierowanie bo to ważne badanie .. także może warto żebyś przedzwoniła i zapytała o to swojego lekarza .
-
nick nieaktualny
-
Ja bardzo bym chciała zrobić to badanie 3 trymestru, ale nie wiem czy dostanę skierowanie. Bo u mnie koszt to około 250€. 20 lipca mam termin u ginki i będę naciskać. Znów 24 lipca mam już termin w szpitalu, w którym będę rodzić i tam też mnie chyba przebadają dokładnie, więc sama nie wiem
Ja od dziś zaczynam przygodę z insulina. Dostałam jedną na noc a drugą w razie potrzeby, kiedy wiem, że będę jadła coś co podnosi mi cukier. No i oczywiście tą drugą już wypróbowałam do drożdżówki z orzechami. Zobaczymy jaki będzie cukier po
ChicChic myślę, że to badanie jest ważne i powinno się je zrobić. Cukrzyca ciążowa nie musi dotyczyć kobiet z nadwagą, to jest nietolerancja naszych ciążowych hormonów w połączeniu z naszą insuliną. Jestem zdania, że czasami lepiej zrobić jedno badanie za dużo niż za małoCukrzyca ciążowa zaczyna siać spustoszenie mniej więcej w 28 tc