X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe szczęścia 2018
Odpowiedz

Październikowe szczęścia 2018

Oceń ten wątek:
  • OlinkowA Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2018, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie myślałam o jakimś błękitym czy miętowym kocyku i będzie fajnie wyglądać :)
    Zobaczymy co to przyjdzie, zrobie zdjęcia i Wam prześle jak dotrze.

Ja oliwkę Bambino używalam przy pierwszym dziecku i nic jej nie było hmmm też muszę poczytać o składzie, czyli lepsza od Bambino będzie oliwka Babydream z Rossmana?

qdkkk6nllsldr26a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lipca 2018, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NatkaZ wrote:
    Dziewczyny a mam pytanie o zapisywanie się kobiet w ciąży do specjalistów. Czy okulisty też ta ustawa się tyczy?? Wolę dopytać nim pojadę do przychodni zrobić aferę :P
    Wg mnie w ustawie nie ma ograniczeń, żeby jakichś specjalistów to nie obejmowalo. Poza tym zawsze możesz potrzebować konsultacji okulisty przed porodem.
    Na blogu matka prawnik jest artykuł na ten temat plus wzór skargi, który możesz złożyć w razie problemów (ba wszelki wypadek można mieć ze sobą) . Szkoda nerwów na kłótnie, a jak coś jest na piśmie, to działa zupełnie inaczej (i mówię to jako pracownik służby zdrowia...).
    http://matkaprawnik.pl/uprawnienia-kobiet-w-ciazy-do-korzystania-poza-kolejnoscia-ze-swiadczen-opieki-zdrowotnej/

• edka85 Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2018, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, dotyczy to także okulisty. Ja z tego skorzystałam, w ciągu miesiąca miałam wizytę (a normalnie czeka się ponad rok).

Piąte w drodze! 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • NatkaZ Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2018, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie dlatego wolałam dopytać bo jak dzwoniłam i powiedziałam o co chodzi i w którym tygodniu ciąży jestem to Pani z rejesttacji z tekstem do mnie, że może mi zaproponować termin na styczeń :/ Normalnie witki mi opadły :P

Buko dzięki za link. Zaraz poczytam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca 2018, 17:05

Nadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
    Antonina 17.09.2018 ❤ 38+0; 3260g i 53 cm ❤
    Mikołaj 14.06.2021 ❤️38+1; 3510g i 53 cm ❤️
    Aniołek [*] 9tc - 18.11.2016
  • *SmoczycA* Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2018, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za kondolencje i rady. Babcia to był chodzący anioł i dlatego tak wszyscy rozpaczamy. Dzwonilam do lekarza i faktycznie kazał wziąć relanium albo cos innego na recepte,ale ze mam relanium w domu to juz to wezme i mam nadzieje że w dniu pogrzebu troszkę mnie poratuje.

km5szbmh5pl1vtix.png
    2nn3gywlmnvu4555.png
  • Flavia Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2018, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliwkowa, ja chciałbym dodać, że będę miała czarną gondolę, zupełnie mi się zapomniało. Szczerze tego nie przeżywam i nie przyszło mi do głowy, żeby pytać się o porady mamy i teściowej. Oby tylko nie wypłowiała, bo o tym nie pomyślałam. Jednak będziemy spacerowały z nią głównie w zimie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lipca 2018, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NatkaZ wrote:
    Właśnie dlatego wolałam dopytać bo jak dzwoniłam i powiedziałam o co chodzi i w którym tygodniu ciąży jestem to Pani z rejesttacji z tekstem do mnie, że może mi zaproponować termin na styczeń :/ Normalnie witki mi opadły :P

Buko dzięki za link. Zaraz poczytam
    To ja bym Ci radziła spróbować jeszcze raz i złożyć to pismo. Rejestratorki często mają z góry narzucone ograniczenia i tego nie przeskoczą, a jak mają na piśmie decyzję dyrekcji to termin jest na już bez problemu.

• akilegna♥ Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2018, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smoczyca wyrazy współczucia :( Myślę, relanium to dobry pomysł, lepiej nie stresować dziecka. Trzymaj się tam jakoś :(

Olinkowa mi się strasznie podobają czarne wózki i szczerze mówiąc to gów.... mnie obchodzi opinia innych na ten temat ;) Jeżeli Tobie jako mamie odpowiada, to innym nic do tego ;) Kolorowy kocyk czy zabawka będą się super prezentować. Czekam na fotę :)

Ja odkupiłam używany w kolorze biało - granatowym z dodatkiem czerwonego. Kolorystyka nie bardzo w moim guście ale nie mogłam przejść obok takiej okazji i nie kupić. Jak przyjdzie czas na kupno spacerówki to wybiorę na bank czarną :)

1usai09kktksp1u6.png
    74dianlikkw71sia.png
    ICSI 09.2020 -> 7❄
    Crio 10.2020 -> 🤰
    3❄
  • Justynuszek Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2018, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NatkaZ wrote:
    Dziewczyny a mam pytanie o zapisywanie się kobiet w ciąży do specjalistów. Czy okulisty też ta ustawa się tyczy?? Wolę dopytać nim pojadę do przychodni zrobić aferę :P
    Tak. Ja byłam u okulisty - zapisywałam się w połowie kwietnia - termin na 9 maja. W czoraj do dermatologa dostałam na 13 sierpnia :)
    Teoretycznie powinno być 7 dni ale że to nic pilnego to się nie kłóciłam :)
    Natomiast szłam z przygotowana ustawą i wydrukiem strony NFZ - w razie czego xD

Obecnie zastanawiam się nad zakupem śpiwora do fotelika zamiast kombinezonu :) muszę tylko sprawdzić czy do fotelika kiddy pasuje

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca 2018, 17:59

43kth371haww2z0j.png
  • Domcia88 Ekspertka

Wysłany: 10 lipca 2018, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlinkowA wrote:
    No właśnie myślałam o jakimś błękitym czy miętowym kocyku i będzie fajnie wyglądać :)

Ja oliwkę Bambino używalam przy pierwszym dziecku i nic jej nie było hmmm też muszę poczytać o składzie, czyli lepsza od Bambino będzie oliwka Babydream z Rossmana?

Olinkowa produkty babydream mają dobre opinie. Sama się w nie zaopatrze.

Domcia88
  • Zuuziaaaa Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2018, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smoczyca wyrazy współczucia. Babcia pewnie chciałaby żebyś mimo wszystko uśmiechała się do swojego maluszka w głębi serca.

Jesli chodzi o kosmetyki, ja kupilam oilatum, ale tylko awaryjnie. Po porodzie będę musiała sobie w większości radzić sama, więc zrobilam sobie ewentualny zapas rzeczy ewentualnych :) ma dosyć długi termin ważności, więc może polezec.
    Jesli chodzi o babydream - rzeczywiście opinie są dobre,mam nadzieję że rzeczywiście dzieciaka będą je tolerować. Ja osobiście niestety nie mogę używać np oliwki babydream. Smarowalam się nią profilaktycznie na rozstepy na początku ciazy. Miałam okropne swędzenie i cała czerwona skórę. Dlatego spróbujemy ale zobaczymy :) zamierzam kąpać w wodzie na początek.

ex2b73sb82yeq2e0.png

zpbnvut1l2ii4he1.png

• katberry Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2018, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niecierpliwa Karolina jaka dawke tego euthyroxu bierzesz? to niemożliwe.. ja biore 175 i w koncu mi sie tsh ustabilizowalo. a jakie masz ft3 i ft4?

• eVelina83 Ekspertka

Wysłany: 10 lipca 2018, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katberry wrote:
    Niecierpliwa Karolina jaka dawke tego euthyroxu bierzesz? to niemożliwe.. ja biore 175 i w koncu mi sie tsh ustabilizowalo. a jakie masz ft3 i ft4?
    Karolina skontaktuj się z endokrynologiem bo okropnie wysokie to TSH. Ja biore w tygodniu 3 x Letrox 125 i 4 x Letrox 100, badam TSH co 4 tygodnie i zwykle wynik mam 1- 1,5. Endokrynolog zwiększa mi dawkę leku po każdym badaniu TSH.

Czekamy na Hanie <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lipca 2018, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarny wózek wg mnie jest ok, coraz więcej widzę takich na ulicy. Ja mam w spadku zielony, zupełnie nie moja kolorystyka, ale nie będę narzekać skoro nie zapłaciłam za niego ani złotówki.
    Ostatnio odkryłam że podobają mi się rzeczy dla dzieci w żółtym kolorze. dziś kupiłam żółty (chociaż wg mnie bardziej kremowy) przewijak i w podobnym kolorze rożek. I tak sobie przypomniałam jak teściowa kiedyś mowila, że nie znosi zoltych rzeczy :D oj zdziwi się jak zobaczy nasza wyprawke :D

NiecierpliwaKarolina, monika30 lubią tę wiadomość

• akilegna♥ Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2018, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buko hahaha, jak możesz teściowej tak na złość robić ;) ;) ;)
    Ja kupiłam żółtą wanienke i bardzo mi się podoba :)

1usai09kktksp1u6.png
    74dianlikkw71sia.png
    ICSI 09.2020 -> 7❄
    Crio 10.2020 -> 🤰
    3❄
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lipca 2018, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale to absolutnie nie jest na złość, bo dopiero po zakupach sobie to uświadomilam :D a wyprawka chce żeby była bardziej uniwersalna jakby drugi był syn (lub malej nagle na USG pojawiłby się siusiak).
    O czerwonym mowila że jest burdelowy, a salon mamy szary z czerwonymi dodatkami, więc jakbym tak posłuchala, to żaden kolor by mi nie został.

• NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2018, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katberry wrote:
    No tak jak napisałam:
    5 x w tygodniu 250mg
    2 x w tygodniu 300mg
    I wyniki z dzisiaj:
    Tsh 4,53
    Ft3 1,70 (1,71 - 3,71)
    Ft4 0,72 (0,7 - 1,48)

Z endo widzę się raz w miesiącu, czasem co trzy tygodnie, bo jestem po operacji usunięcia tarczycy.
    Wkurzające to, bo poprzednio przez całą ciążę miałam dawkę 175mg, a teraz co chwilę jakieś wariacje i mimo zwiększania dawki hormony raz rosną, a raz spadają :-/

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • _magda87_ Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2018, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlinkowA wrote:

No właśnie w tym rankingu oliwka z babydream nie powala

http://www.srokao.pl/2013/02/analiza-oliwki-dla-dzieci.html?m=0

Johnson fioletowy ma dobre recenzje,ja chyba kupię migdałowy i masło shea,a reszte kosmetyków tez z babydream

[link=https://www.suwaczki.com/]atdchdget43fp9br.png[/link]

29.09.2018❤️
  • Marsylia Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2018, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Badanie III trymestru zaliczone :) Eliza waży jakieś 1400g. Z pomiarów wynika, że jest drobnej budowy ale mieści się wymiarami w normach. Lekarka próbowała lepsze zdjęcie zrobić ale się odwróciła plecami :D

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/bf9726ad171f.jpg

Lunitari, Blu, katberry, _magda87_, Flavia, monika30, Pikapik, kamkam, tym_janek, edka85, Megsss, Asiaf, Odeta, Zuuziaaaa, akilegna♥, Karo_Wi, Kathrine, Bajka111, Katiuszaaaa, mala_misia lubią tę wiadomość

Eliza Barbara <3 wcześniak 35/36tc
    d69cj48ax1acv9cd.png

Wiktoria Klara <3 wcześniak 27tc, ZD
    bhyw9vvjj54cn9n5.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2018, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marsylia gratulacje! Chyba pierwsza masz badanie 3 trym za sobą.

Niecierpliwa nie znam się kompletnie na tarczycy i hormonach, ale jest to w jakiś sposób groźne dla Ciebie albo dla małej?

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
‹‹ 526 527 528 529 530 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ