X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe szczęścia 2018
Odpowiedz

Październikowe szczęścia 2018

Oceń ten wątek:
  • Zuuziaaaa Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buko wrote:
    Zuzia, a w sytuacji gdy oboje jesteście rh- to też się podaję? Przecież w takiej sytuacji nie ma możliwości, żeby dziecko bylo rh+.
    Nie mam zielonego pojęcia jak to jest właśnie.. Ale dostałam od swojej dr receptę i skierowanie na podanie domiesniowo. Nie wiem co w tej sytuacji robić..

ex2b73sb82yeq2e0.png

zpbnvut1l2ii4he1.png

• Megsss Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuza to super pomysł , u mnie przyjaciółki się uparły na zrobienie tzw babyshower dla mnie .. wiec mam babska imprezę 19.08 i poprosiły o listę rzeczy które sa mi potrzebne . Żeby nie robić bezsensownych zakupów . Wiec zrobiłam i to właściwie same gadżety i zabawki dla młodego bo tez nic nie mam z tego jeszcze .
    Poprosiłam np o matę edukacyjna .

Zuuziaaaa lubi tę wiadomość

• Minns Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buko wrote:
    Zuzia, a w sytuacji gdy oboje jesteście rh- to też się podaję? Przecież w takiej sytuacji nie ma możliwości, żeby dziecko bylo rh+.
    Hej, ja z wrześniówek, ale podczytuję inne wątki pozwolę się wtrącić :).
    Ja miałam podawaną immunoglobulinę w chyba 29 tc, ale szczerze powiedziawszy prawdopodobieństwo konfliktu w pierwszej ciąży jest tak niskie, że w sumie nie ma to za bardzo sensu (słowa położnej). A szczepionka jest faktycznie droga. Ja wcześniej nawet nie wiedziałam, że mogę wziąć póki mi ginekolog nie powiedziała. Zastanawiałam się czy brać w ogóle, a zdecydowałam się żeby potem w razie czego nie pluć sobie w brodę.
    Racja, jak oboje rodziców ma Rh - to nie ma opcji na konflikt. Jednak lekarze z automatu podają immunoglobulinę kobiecie z Rh - bo oni nie wiedzą kto jest ojcem dziecka, nie mają 100% pewności (nikt nie robi badań na ojcostwo, nie mają żadnego papierka). Tak gdzieś wyczytałam. Także ma to jakiś sens, bo są różne przypadki na świecie.

wrzesień 2018 - synek <3
  • Zuuziaaaa Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megss zazdroszczę baby shower, bo ja nie mam koleżanek żeby nawet takie urządzić :D całe życie pracowałam z mężczyznami, z kobietami ciężko mi było nawiązać długotrwała relacje i tak na czas obecny mam jedną sasiadke :D

ex2b73sb82yeq2e0.png

zpbnvut1l2ii4he1.png

• Zuuziaaaa Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Minns wrote:
    Hej, ja z wrześniówek, ale podczytuję inne wątki pozwolę się wtrącić :).
    Ja miałam podawaną immunoglobulinę w chyba 29 tc, ale szczerze powiedziawszy prawdopodobieństwo konfliktu w pierwszej ciąży jest tak niskie, że w sumie nie ma to za bardzo sensu (słowa położnej). A szczepionka jest faktycznie droga. Ja wcześniej nawet nie wiedziałam, że mogę wziąć póki mi ginekolog nie powiedziała. Zastanawiałam się czy brać w ogóle, a zdecydowałam się żeby potem w razie czego nie pluć sobie w brodę.
    Racja, jak oboje rodziców ma Rh - to nie ma opcji na konflikt. Jednak lekarze z automatu podają immunoglobulinę kobiecie z Rh - bo oni nie wiedzą kto jest ojcem dziecka, nie mają 100% pewności (nikt nie robi badań na ojcostwo, nie mają żadnego papierka). Tak gdzieś wyczytałam. Także ma to jakiś sens, bo są różne przypadki na świecie.
    Dzięki za info. Tak właśnie myślałam że to że względu na to, że oni nie mogą mi wierzyć na słowo kto jest ojcem. Na szczęście ja mam tą wiedzę na 100 procent :D

ex2b73sb82yeq2e0.png

zpbnvut1l2ii4he1.png

• mala_misia Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam dwa kombinezony na 62 i póki co nie kupuję żadnego większego, pod to mam też kombinezon polarowy również na 62. Ewentualnie też kupię coś na wyprzedaży jak będzie już za małe :)

zpbnroeqnmec200u.png
  • Milano Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to chyba też kupię na 62 jeden polarowy i jeden zimowy. Dzięki.

Dziewczyny, które korzstają z PUE ZUS. Mam głupie pytanie. Czy kwota świadczenia które zostało mi przyznane to już kwota którą dostanę netto czy brutto?

7 CS i w końcu są dwie kreski! :)

oar83e3kt53wl0vf.png
  • eVelina83 Ekspertka

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuuziaaaa wrote:
    Nie mam zielonego pojęcia jak to jest właśnie.. Ale dostałam od swojej dr receptę i skierowanie na podanie domiesniowo. Nie wiem co w tej sytuacji robić..
    My z mezem mamy oboje ARh+, wg. lekarza nie ma konfliktu i niczego podawać nie trzeba.

Czekamy na Hanie <3
  • Zuuziaaaa Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eVelina83 wrote:
    My z mezem mamy oboje ARh+, wg. lekarza nie ma konfliktu i niczego podawać nie trzeba.
    Immunoglobuline podaję się w momencie gdy matka jest minusowa

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2018, 17:46

ex2b73sb82yeq2e0.png

zpbnvut1l2ii4he1.png

• Zuuziaaaa Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milano wrote:
    No to chyba też kupię na 62 jeden polarowy i jeden zimowy. Dzięki.

Dziewczyny, które korzstają z PUE ZUS. Mam głupie pytanie. Czy kwota świadczenia które zostało mi przyznane to już kwota którą dostanę netto czy brutto?
    O ile się nie mylę to jest to kwota jaką dostaniesz do ręki. Ja tyle ile było w PUE, tyle dostalam na konto.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2018, 18:01

Milano lubi tę wiadomość

ex2b73sb82yeq2e0.png

zpbnvut1l2ii4he1.png

• Megsss Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety u mnie nie , to co się wyświetla w pue to nie byla kwota ostateczna , od tego oni jeszcze odliczyli jakas składkę

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2018, 18:02

• Zuuziaaaa Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsss wrote:
    Niestety u mnie nie nie to co się wyświetla w pue to nie byla kwota ostateczna , od tego oni jeszcze odliczyli jakas składkę
    Kurde to ja już nie wiem jak to było u mnie. Zgłupiałam. Nie chciałabym Was wprowadzić w błąd.

ex2b73sb82yeq2e0.png

zpbnvut1l2ii4he1.png

• Megsss Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przez moje przejścia z zusem jestem pewna :) to nie jest ostateczna kwota :) na pewno ta na konto będzie trochę niższa

Milano lubi tę wiadomość

• Justynuszek Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuuziaaaa wrote:
    Megss zazdroszczę baby shower, bo ja nie mam koleżanek żeby nawet takie urządzić :D całe życie pracowałam z mężczyznami, z kobietami ciężko mi było nawiązać długotrwała relacje i tak na czas obecny mam jedną sasiadke :D
    Mam dokładnie to samo...tylko bez sąsiadki. Jestem jedyna kobieta w firmie i mi z tym dobrze. W rodzinie tez sami kuzyni :) i szykuje sie syn xD

43kth371haww2z0j.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam kombinezon zimowy na 68 i drugi polarowy, ale tylko z napisem 0-3 mies. więc nie wiem dokładnie jaki to rozmiar, więc chyba dikupie jeszcze jesienny na 62 i powinno wystarczyć.

• ChicChic Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milano... Od kwoty z pue zabieraja jeszcze zaliczke na podatek dochodowy. Przynajmniej ja tak mialam w lipcu.

Megsss, Milano lubią tę wiadomość

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• Megsss Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie tak jak mówi Chic :) 18 % z jakimś haczykiem :)

Milano lubi tę wiadomość

• OlinkowA Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milano piękne ciuszki!

Też chętnie bym pobuszowała tylko jak jest dostawa to człowiek boi się o swoje życie, baby mało co się nie zabiją, w Rzeszowie nie ma spokojnych ciuchlandów :D

ja kupiłam kombinezon w rozmiarze 68 i się zastanawiam czy nie będzie właśnie za duży? termin mam na początku października 2-go, więc może rozmiar 62 byłby za mały, a zresztą kombinezon musi być troszkę luźniejszy bo wkładamy w niego ubrane dziecko :) no nie wiem już sama..

Milano lubi tę wiadomość

qdkkk6nllsldr26a.png
  • Milano Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Dziewczyny za odpowiedz, tak właśnie myślałam, że jeszcze zabiorą, to byłoby zbyt piękne jakby nie :P

U mnie w Poznaniu na swojej dzielnicy mam ulubione i jest w miare spokojnie, mam nawet jeden typowo dzieciecy lumpeks i jutro właśnie idę się tam jeszcze przejść, zobaczymy co będzie.

Też mam początek października termin i mam kombinezon 68 od mojej mamy nowy też z lumpa więc chyba i tak zakupie jakiś na 62. Nigdy też pogody nie przewidzisz jaka będzie.

7 CS i w końcu są dwie kreski! :)

oar83e3kt53wl0vf.png
  • NatkaZ Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milano wrote:
    Dokładnie też uważam że z lumpeksu są niektóre lepsze jakościowo. 3/4 ubranek mam z nexta które są na prawde przepiękne.

Właśnie - czy macie jakieś ubranka na 50? Ja mam tylko jedno body a tak 56 troche jest no i pozniej już 62 więcej.
    I też pytanie czy dla noworodka kupujecie już zimowy kombinezon czy najpierw jakiś dresowy ale grubszy na pierwszy spacer w październiku? i czy rozmiar 62 czy 56? Ostatnio non stop o tym myślę o wyprawce wózkowej i cholerka nie wiem jak to rozegrać. Błagam jak ktoraś wie już co będzie miała niech podzieli się co robi. Czy kombinezon na 62 brać zimowy czy niejszy czy większy. Nie wiem co mam kupić.

Milano, ja mam kilka kompletów na 50. Wszystko dostałam od brata i jego narzeczonej, po ich chłopcach. W sumie i tak miałam je kupić, bo cały czas mam w pamięci jak córa dosłownie toneła w ciuszkach na 56 :)

Co do kombinezonów. My mamy taki dresowy lekko ocieplany - idealny na jesień, w rozmiarze 62 i zimowy na 68.

Tak w ogóle to muszę się pochwalić :) Razem z mamą skończyłyśmy napis nad łóżeczko :D
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/74505accf4a4.jpg

Jeszcze tylko proporczyki dla dziewczyn i Tosiaczkowy ochraniacz modułowy na zaś :P

Milano, Cukierniczka, mala_misia, Blu lubią tę wiadomość

Nadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
    Antonina 17.09.2018 ❤ 38+0; 3260g i 53 cm ❤
    Mikołaj 14.06.2021 ❤️38+1; 3510g i 53 cm ❤️
    Aniołek [*] 9tc - 18.11.2016
‹‹ 578 579 580 581 582 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ