X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe szczęścia 2018
Odpowiedz

Październikowe szczęścia 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 września 2018, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukierniczka wrote:
    Na mnie to w ogóle nie działa... Właściwie żadne ze wszystkich słynnych S. Co więcej, doszłam ostatnio do wniosku, że sprzątanie to wymyślił na pewno jakiś facet żeby miał czysto w domu jak kobieta pójdzie do szpitala :P
    Moja dr też tak twierdzi, więc ona zaleca Shopping zamiast sprzątania.

Edka, gratuluję.

Ja dziś muszę ponarzekac :( spinka mi się ciągle brzuch, łapią mnie nieregularne skurcze, ale trwają dosłownie chwilę i puszczają, a do tego zaczyna mi się przeziębienie. Mam coraz gorszy katar, a co roku o tej porze taki katar wróży mi zapalenie zatok po około tygodniu :( próbuje się leczyć domowymi sposobami, zaczęłam robić inhalacje, ale nie wiem czy to coś pomoże. Macie jakieś sprawdzone sposoby?

• Zuuziaaaa Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edka moje gratulacje! Ale macie tempo dziewczyny!!! :D

Dzisiaj jeszcze Evelina miała miec CC wiec czekam na wieści :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września 2018, 14:40

ex2b73sb82yeq2e0.png

zpbnvut1l2ii4he1.png

• ChicChic Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaf, mnie tez dzisiaj pod koniec skakalo. A tak bylo ladnie.
    Wtedy zawsze pytaja ile wody wypilam. A ja juz nie mieszcze w siebie jedzenia bo mam w sobie sama wode:) Dzisiaj chyba ze 3 l a dopiero 15. Jak mi skacze tetno to dostaje plyny w kroplowce. Ty tez??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września 2018, 15:03

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukierniczka wrote:
    Na mnie to w ogóle nie działa... Właściwie żadne ze wszystkich słynnych S. Co więcej, doszłam ostatnio do wniosku, że sprzątanie to wymyślił na pewno jakiś facet żeby miał czysto w domu jak kobieta pójdzie do szpitala :P
    Na mnie w pierwszej ciąży też nie działało :-P sprzątanie na kolanach, schody, długie spacery, seks nieraz dwa razy dzuennie i nic. Synuś siedział uparcie. Co ciekawe od 30 tygodnia miałam rozwarcie :-P

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bento, ja mam dodatni GBS. W poprzedniej ciąży nie miałam. Teraz przed porodem dostałam antybiotyk Augmentin. Przy porodzie i tak też dostanę, ale ja do cięcia.

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • mala_misia Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tym_janek, edka gratulacje! Ale to szybko poszło! :)

Hihi, mam nadzieję, że u mnie dotrwam chociaż do 15 października jak tak patrzę po Was dziewczyny, ile prędzej się rozpakowujecie :D

tym_janek lubi tę wiadomość

zpbnroeqnmec200u.png
  • mala_misia Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie natomiast cisza - wczoraj byłam na wizycie, lekarz mówi, że na poród się nie zanosi. Ale nie zaplanował mi już kolejnej wizyty, jedynie jak nie urodzę do tego 22.10 to mam zadzwonić to wciśnie mnie na wizytę tego dnia jeszcze. Trochę mnie to przeraziło, że to i tak już coraz bliżej :O Intuicja mówi, że urodzę troszkę wcześniej, ale nie wiem :P Obliczył również, że orientacyjnie w dniu porodu Mała będzie ważyła ok. 3600g - gdzie ja ją przecisnę :O

ZUZIA, 36tc 2770g :)

zpbnroeqnmec200u.png
  • NatkaZ Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    akilegna♥ wrote:
    Mam to samo ;) jutro zaczynalabym już 40 tydzień :)

Natka A jak Tosia? Karmisz piersią czy mm? Jak przybiera na wadze?

Wszystko super. Zupełnie jakby maleństwa nie było (tfu... tfu... żeby nie zapeszyć :P). U nas chwilowo laktator w obiegu, bo malutka ma bardzo mocny odruch ssania i strasznie poraniła mi brodawki. Smaruje Alantanem na zmianę z lano maścią i powoli się goją :) Tak więc Tosia dostaje moje mleko z butli, a w razie potrzeby i mm idzie w ruch, choć nie często :)

Co do przybierania to właśnie nie eiem, bo u nas położna nie przyjeżdża z wagą :/

Nadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
    Antonina 17.09.2018 ❤ 38+0; 3260g i 53 cm ❤
    Mikołaj 14.06.2021 ❤️38+1; 3510g i 53 cm ❤️
    Aniołek [*] 9tc - 18.11.2016
  • MarBru Ekspertka

Wysłany: 27 września 2018, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buko wrote:
    Moja dr też tak twierdzi, więc ona zaleca Shopping zamiast sprzątania.

Edka, gratuluję.

Ja dziś muszę ponarzekac :( spinka mi się ciągle brzuch, łapią mnie nieregularne skurcze, ale trwają dosłownie chwilę i puszczają, a do tego zaczyna mi się przeziębienie. Mam coraz gorszy katar, a co roku o tej porze taki katar wróży mi zapalenie zatok po około tygodniu :( próbuje się leczyć domowymi sposobami, zaczęłam robić inhalacje, ale nie wiem czy to coś pomoże. Macie jakieś sprawdzone sposoby?

Co do kataru to mnie tez dopadło. Lekarz na ostatniej wizycie mówił ze na gardło można tantum verde, do nosa można nasivin. Ja korzystam bo mam strasznie zatkany nos. Farmaceutka w aptece powiedziała tez ze na tym etapie ciąży można użyć tych leków. Pierwsze 2 dni piłam jeszcze mleko z miodem, czosnkiem i masłem. Ale nie chce śmierdzieć samym czosnkiem na porodówce. Podobno bardzo dobra jest inhalacja z sodu oczyszczonej. Na litr gorącej wody, łyżka stołowa sody.

Co do skaczącego tętna to może u mnie tez tak skacze z powodu wody. Ja nie daje rady jakoś za dużo pic, ani jesc, ostatnio strasznie mi nie dobrze, nawet jak za dużo się napije.

nsp8t6l.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 września 2018, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MarBru, to ja od dziś zaczęłam używać inhalatora, kupiłam z myślą o maleństwie, a okazuje się, że sama go przetestuję jeszcze przed porodem. Zaopatrzylam się w aptece w nebutac i planuje się inhalowac 3 razy dziennie, mam nadzieję, że pomoże, a spray do nosa mam Prenalen. Z domowych metod to sok z malin i cytryna poszły w ruch. Czosnek lubię :D ale coś mi ostatnio przeszkadza jego posmak, który zostaje jeszcze długo.

• akilegna♥ Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NatkaZ wrote:
    Wszystko super. Zupełnie jakby maleństwa nie było (tfu... tfu... żeby nie zapeszyć :P). U nas chwilowo laktator w obiegu, bo malutka ma bardzo mocny odruch ssania i strasznie poraniła mi brodawki. Smaruje Alantanem na zmianę z lano maścią i powoli się goją :) Tak więc Tosia dostaje moje mleko z butli, a w razie potrzeby i mm idzie w ruch, choć nie często :)

Co do przybierania to właśnie nie eiem, bo u nas położna nie przyjeżdża z wagą :/

Mój też, odpukac, grzeczny i dużo śpi.
    Ja już praktycznie nie mam pokarmu, ściągam raz dziennie max 100ml. Mały cycem gardzil więc pozostała butelką. Mówi się trudno. Trochę tego mojego mleka dostał i musi to wystarczyć.
    Na bolace i poranione sutki dobre są kompresy Multi Mam. Przed nałożeniem schłodzić w lodówce i bardzo szybko goją rany. Polecam

Ja wagę wypożyczyłam z apteki ale ja musiałam kontrolować czy mały czasem znów nie spada jak to miało miejsce w szpitalu. Na szczęście w ciągu niecałych 4 tygodni przybrał ponad 1kg, wg lekarza jest ok więc chyba pora oddać wagę

1usai09kktksp1u6.png
    74dianlikkw71sia.png
    ICSI 09.2020 -> 7❄
    Crio 10.2020 -> 🤰
    3❄
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wczoraj po południu był masaż, potem wieczorny seksik i przed spaniem koktajl położnych. Nie wiem co tak podziałało, ale ok 3 obudził mnie ból krzyża i podbrzusza. Do godz. 6 chodziłam po mieszkaniu i dalej to samo, ból tylko się nasilał. Prysznic nie pomógł, więc budzę M i mówię jedzmy sprawdzić do szpitala co się dzieje. Byłam pewna, że to fałszywy alarm, ale profilaktycznie zabrałam torby... No i w szpitalu zbadali mnie i mówią 4 cm rozwarcie, skurcze na ktg, szybko na porodówkę. Ja w szoku, bóle jednak coraz gorsze. Poprosiłam o znieczulenie. Po godzinie chcieli mi podać (wcześniej czekali na wynik morfologii), ale rozwarcie już było na 8-9 cm, więc musiałam rodzić na żywca. Nic przyjemnego.
    Poród poszedł sprawnie, obyło się bez nacięcia krocza, jednak na samym końcu okazało się że na pępowinie był węzeł i skrzep, małemu przez chwilę spadło tętno poniżej 100 i miał problem z oddychaniem. Poza tym z uwagi na szybki poród nie zdążyli podać mi drugiej dawki antybiotyku na gbs. I z tych powodów mały nie trafił prosto na moją pierś po porodzie tylko na oddział noworodkowy celem obserwacji. Zrobili mu badania i jak na razie wszystko ok. Jeszcze tylko jutro usg główki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2018, 11:08

Blu, Asiaf, Karo_Wi, Flavia, NiecierpliwaKarolina, mala_misia lubią tę wiadomość

Piąte w drodze! Będzie dziewczynka 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • monika30 Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edka to super że tak sprawnie poszło :). Ja właśnie wróciłam od lekarza. Pomasowal i stwierdził że dziś do niego wrócę na dyżur,że się zacznie. Oby miał rację. Trzymajcie kciuki :)

edka85 lubi tę wiadomość

• Szimi Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A Wy same się upominacie o te masaże szyjki czy lekarze sami proponują?

31.01.2018- dwie kreski. Cudzie rośnij zdrowo <3
    zi133e3kabsyhy15.png
  • MarBru Ekspertka

Wysłany: 27 września 2018, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie moj mi tez nie proponował. Ostatnia wizyta w dzień terminu i potem już do szpitala jak co;)

nsp8t6l.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edka gratulacje! Najlepsza reklamę tego koktajlu położnych zrobiłaś ;) na pewno wypróbuję bliżej terminu :D

Tymianek gratulacje, ale Ci dzidzia zrobiła niespodziankę :)

Karo Wi, na to obolałe krocze dobre są kompresy z aloesem. I przemywaj najczęściej jak się da tantum rosa albo octeniseptem. A laktacja się nie stresuj, niech mała leży koło Ciebie jak najwięcej, samo ruszy ;) z tym kółkiem do siedzenia to faktycznie lepiej się sieezi,ale znowu nie jest dobre dla narządów wewnętrznych, bo muszę podnieść się do góry, a nie opadać.

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • Marsylia Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo, tym_janek, edka gratulacje :*

Kolka trochę lżejsza po lekach. Rehabilitant zalecił kilka lekkich ćwiczeń by zapobic asymetrii (Eli ma tendencję do układania głowy tylko na lewą stronę) i rozluźnić brzuszek.

Eliza Barbara <3 wcześniak 35/36tc
    d69cj48ax1acv9cd.png

Wiktoria Klara <3 wcześniak 27tc, ZD
    bhyw9vvjj54cn9n5.png
  • Asiaf Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ChicChic wrote:
    Asiaf, mnie tez dzisiaj pod koniec skakalo. A tak bylo ladnie.
    Wtedy zawsze pytaja ile wody wypilam. A ja juz nie mieszcze w siebie jedzenia bo mam w sobie sama wode:) Dzisiaj chyba ze 3 l a dopiero 15. Jak mi skacze tetno to dostaje plyny w kroplowce. Ty tez??
    Nic nie dostaje ani nikt nie komentuje tych zapisow. Lekarz je ponoc ogląda. Ja nie wiem po co tu w takim razie jestem. Lekarka powiedziala, ze będą obserwować, gdyby coś bylo nie tak to wywolaja. Wolalabym czekac w domu. Mam tu zapisy 3x dziennie, ale nic z tego nie wynika. Ponoc szyjka miekka i skrócona, ale co z tego skoro nie na skurczy. ;(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września 2018, 19:27

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • NatkaZ Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    akilegna♥ wrote:
    Mój też, odpukac, grzeczny i dużo śpi.
    Ja już praktycznie nie mam pokarmu, ściągam raz dziennie max 100ml. Mały cycem gardzil więc pozostała butelką. Mówi się trudno. Trochę tego mojego mleka dostał i musi to wystarczyć.
    Na bolace i poranione sutki dobre są kompresy Multi Mam. Przed nałożeniem schłodzić w lodówce i bardzo szybko goją rany. Polecam

Ja wagę wypożyczyłam z apteki ale ja musiałam kontrolować czy mały czasem znów nie spada jak to miało miejsce w szpitalu. Na szczęście w ciągu niecałych 4 tygodni przybrał ponad 1kg, wg lekarza jest ok więc chyba pora oddać wagę

U mnie narazie jest dobrze z pokarmem, ale nie nastawiam się na nic bo do tej pory pamiętam jak było ze starszą córą. :/

U mnie udaje się ściągnąć po nocy 130ml, a w dzień staram się ściągać co trzy, góra cztery godziny i zazwyczaj mam 60-70 ml z obu. A i tak wszystko znika migiem :) bo Tosia to mały głodomorek :)

• NatkaZ Autorytet

Wysłany: 27 września 2018, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaf jak możesz to spróbuj porobić trochę przysiadów, pospacerować stawiając dość szeroko nogi i pokręcić biodrami. Wiem, że to komocznie wygląda, ale u mnie sprawiło że skurcze w końcu się zaczęły :P

Asiaf lubi tę wiadomość

‹‹ 745 746 747 748 749 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ