X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe szczęścia 2018
Odpowiedz

Październikowe szczęścia 2018

Oceń ten wątek:
  • Zuuziaaaa Autorytet

Wysłany: 28 października 2018, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje dziecko przez Sen sobie popiskuje i lekko chrapie czasami.
    Karo moje dziecko w takim razie jest w Tych pięciu procentach. Spi, zmiana pieluchy, je i zasypia. I tak w kółko. Czasami koło 11 rano ma chwile aktywności typu nie płacze a leży grzecznie w łóżeczku i gapi się w karuzele. Nie wiem może coś nie tak jest skoro tyle śpi?

A co do diety to mam tzw matki karmiącej. Zastosowałam na zapas, żeby mały nie miał kolek. Odpukać, noce przesypia budzi się o 24 i 3/4 na karmienie.

ex2b73sb82yeq2e0.png

zpbnvut1l2ii4he1.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 października 2018, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuzia, moja Agatka też w ciągu dnia tylko śpi i budzę ja na karmienie, za to w nocy ma porę swojej aktywności.

• MarBru Ekspertka

Wysłany: 28 października 2018, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas jest różnie, na początku Róża spała dwa albo trzy razy po 3 h a dziś np miała 4 drzemki najkrótsza 15min najdłuższa godzinę a teraz pije cycusia i śpi. Mam nadzieje ze pospi dłużej bo jest padnięta. Noce jak narazie mamy dobre, tylko z uśpieniem problem, bo nie usypia przy piersi prawie nigdy, tzn tylko w nocy usypia, usypiam ja na rękach ale jak chce ja odłożyć to oczy jak 5 złoty i koniec spania i tak np ze 4 razy:/ może jest za bardzo zmęczona... na szczęście nie płacze w międzyczasie;) w każdym razie jest zupełnie inna niż starszy syn.

nsp8t6l.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 28 października 2018, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mała przez dzień też super śpi. Dzisiaj obudziłam Adę ok 16, karmienie, noszenie, potem leżała w łóżeczku, przed 18 zrobiliśmy kąpiel, potem znowu leżała w łóżeczku. O 19 jedzenie, i 19.30 śpi :) :) :) może to jest sposób na zmianę pory aktywności. Zobaczymy do której teraz będzie spała, ale przynajmniej usypianie nie trwało 1,5 godziny ;)

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • kamkam Autorytet

Wysłany: 28 października 2018, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój Adaś też jest bardzo grzeczny. Zastanawiam się czy to przez przedłużającą się żółtaczkę.
    W nocy ostatnio śpi , je co około 3,5 h w nocy. W dzień rano od ok. 8 jest aktywny do następnego karmienia czyli do ok 11, kolejna aktywność ma pomiędzy 18 a 20. W porach aktywności ogląda świat, wiadomo że zdarza się płacz, ale ogólnie myślałam że będzie to gorzej wyglądać.
    Adaś jak śpi w dzień to nie wydaje dziwnych dźwięków, albo po prostu ich nie słyszę. W nocy wydaje masę różnych dźwięków. Kilka razy wydawało mi się że się dusi, a on po prostu piszczał...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2018, 21:51

gg64j48a867cxnry.png
    1usasg18efbg4zod.png
  • Flavia Autorytet

Wysłany: 28 października 2018, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny u nas była przedłużająca się żółtaczka już ponad miesiąc od urodzenia. W poniedziałek poszłam na wizytę do przychodni właśnie w tej sprawie. Dostaliśmy skierowanie na badania oraz zalecenie żeby przez dzień odciągać mleko, przegotowywać i na następny dzień jeszcze jedno badanie bilirubiny. Oczywiście oświadczyłam lekarce, że nie zamierzam odciągać, co spotkało się z jej dezaprobatą. Ale do rzeczy. We wtorek przyszła do nas położna i przyznała mi rację, że z tym odciąganiem to jakieś nieporozumienie. Zasugerowała, że druga lekarka z naszej przychodni zaleca dzieciaczkom sylimarol. Tak więc zaczęłam podawać po około 1/4 tabletki 2 razy dziennie i dzisiaj córcia wygląda już normalnie. Żółtaczki brak. Jestem szczęśliwa z tego powodu, nie musiałam jej kłuć i narażać na niepotrzebny stres.

Ja też myślałam, że ta senność to przez żółtaczkę, ale dzisiaj mała była aktywna 2 razy po godzinie, więc bez szału. Natomiast wczoraj była aktywna kilka razy po godzinie. W czasie czuwania jest pogodna, bo mamcia zawsze bierze wtedy na ręce, przytula, całuje - to jedyne momenty kiedy mogę się nią nacieszyć. Śpi cichutko, chyba że robi dwójkę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2018, 22:38

• orchidea33 Autorytet

Wysłany: 28 października 2018, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jutro na kontrolę na zoltaczke i pewnie znowu będą go kluc. Pamiętacie dziewczyny jak nazywa się ten czynnik we krwi jeśli jest zoltaczka?

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • orchidea33 Autorytet

Wysłany: 28 października 2018, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wogole to zaczynam się załamywać bo nie mogę rozbujac kp, ja nie mam dużo pokarmu.dzis cały dzień mały na cycku i już widzę że nienajedzony i w nocy dostanie mm.
    Czy przy kp kupy są nie tak często jak przy mm?

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 28 października 2018, 23:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Orchidea może chodzi o bilirubinę?

My jesteśmy tylko na kp, kupy praktycznie przy każdej zmianie pieluszki.

Mała spala od 19.30 do teraz ;)

Dziewczyny smarujecie czymś tą łuszcząca się skórkę na ciele dziecka? U nas jest na zagięciach rąk i nóżek i pod szyją i już nie pamiętam co się z tym robiło ;)

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • NatkaZ Autorytet

Wysłany: 28 października 2018, 23:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buko wrote:
    Dziewczyny, czy Wasze dzieci śpią cicho czy wydają przez sen różne dźwięki? Agatka przez sen piszczy, steka, a nawet charczy.

U nas to samo. Do tego dochodzi przeciąganie się i wiercenie. Mąż się śmieje, że nasze dziecko nie potrafi spać spokojnie.

Nadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
    Antonina 17.09.2018 ❤ 38+0; 3260g i 53 cm ❤
    Mikołaj 14.06.2021 ❤️38+1; 3510g i 53 cm ❤️
    Aniołek [*] 9tc - 18.11.2016
  • NatkaZ Autorytet

Wysłany: 28 października 2018, 23:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu moja też niedawno skończyła jeść. Choć myślę, że jeszcze by spała ale musiałam ją wybudzić żeby ściągnąć jej glutki z noska bo miała cały zapchany :( i pewnie będziemy mieć noc z głowy, bo już mam w głowie najgorsze scenariusze :/

Tak w ogóle to u nas Tosia też coraz bardziej aktywna w ciągu dnia. Dzisiaj zakumała o co chodzi z karuzelką :P wyraz zaskoczenia na tym małym buziaczku - bezcenny :D Mała cwaniara uwielbia jak chodzi się z nią po domu trzymając tak jak do odbicia.

Czy wasze maluszki położone na brzuszku też tak długo i sztywno trzymają główki??

Nadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
    Antonina 17.09.2018 ❤ 38+0; 3260g i 53 cm ❤
    Mikołaj 14.06.2021 ❤️38+1; 3510g i 53 cm ❤️
    Aniołek [*] 9tc - 18.11.2016
  • Megsss Autorytet

Wysłany: 29 października 2018, 07:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ten czynnik to bilirubina . U mnie w szpitalu pediatra miała taka maszynkę , przykładała ja do skory dziecka i pojawiał się wynik .
    Fajne bo bez nakłuwania .

Blu co do problemu suchej skórki maluszka u nas minął jak zaczęliśmy dodawać do kapieli oliwkę i dokładnie te miejsca suche przemywać . Polecam oliwkę z hippa .

U nas kolejna fajna noc ... oby już tak zostało :) ja właśnie ogarnelam młodego siebie jem śniadanie i lece na 4 h do pracy a chłopaki dalej smacznie śpią :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2018, 07:11

Blu lubi tę wiadomość

• ChicChic Autorytet

Wysłany: 29 października 2018, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa od 18 do 22 nie spała tylko marudzila. A mnie sie juz chcialo plakac razem z nia. Normalnie histeryczny placz. W desperacji dalam jej butelke i wypila cala ciurkiem. Glodna nir byla, pielucha czysta, i dalej placz!
    Przyszla moja mama i ja uspila na rekach. Dzieki temu do 2 pospalysmy, a potem cyc na 10 min co 2h..ona ma zegarek..w dupce chyba :)

Co to za histeryczne zanoszenie sie placzem??
    Boli ja brzuszek czy cos??

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• Megsss Autorytet

Wysłany: 29 października 2018, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas histeryczny płacz jest :

- z głodu po przebudzeniu
    - przez mokry pampers - o matko mój syn to królewicz dupka musi być sucha
    - jak boli brzuszek

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2018, 07:56

• Bajka111 Autorytet

Wysłany: 29 października 2018, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NatkaZ wrote:
    Blu moja też niedawno skończyła jeść. Choć myślę, że jeszcze by spała ale musiałam ją wybudzić żeby ściągnąć jej glutki z noska bo miała cały zapchany :( i pewnie będziemy mieć noc z głowy, bo już mam w głowie najgorsze scenariusze :/

Tak w ogóle to u nas Tosia też coraz bardziej aktywna w ciągu dnia. Dzisiaj zakumała o co chodzi z karuzelką :P wyraz zaskoczenia na tym małym buziaczku - bezcenny :D Mała cwaniara uwielbia jak chodzi się z nią po domu trzymając tak jak do odbicia.

Czy wasze maluszki położone na brzuszku też tak długo i sztywno trzymają główki??

Mój tak ma prawie od urodzenia z tą główką. Podnosi, trzyma, obraca. Ale położna stwierdziła, że wszystko ok. :)

Wczoraj właśnie i u nas pierwszy raz została zauważona karuzela :D i też lubi jak się z nim chodzi. Podobne zachowania widzę. :D

NatkaZ lubi tę wiadomość

aaZap2.png
    bOz9p2.png
  • Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 29 października 2018, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuzia, ja tam bym się cieszyła, jakby Kinga tyle spała :) byłabym w stanie siebie ogarnąć i jeszcze dom, a tak to muszę wybierać czy pozmywać czy umyć włosy...

Blu, ja niczym nie smarowałam tej schodzącej skóry i po 2 tygodniach nie było już po niej śladu.

U nas płacz histeryczny jest po wyjęciu z wanny, niczym się nie da jej uspokoić ;) i jak męczy ją brzuszek, ale wtedy widać, ze się napina i podkurcza nóżki. Dziś mieliśmy piękną noc, Kinga spała od 21:30 do 3:00, godzina przerwy na karmienie i znowu padła. Niestety nie odbiła po wczorajszej butli i to pewnie spowodowało problemy z brzuszkiem, bo obudziły ją bąki o 6 rano i nie dało rady jej uspokoić. Dałam espumisan przed KP na łyżeczce i jak ręką odjął. Jak jadła to cały czas czułam pod ręką, jak jej coś po brzuszku jeździ :(

Teraz śpi u mnie na rękach. Jakoś tak nie mam ochoty jej odlozyc do łóżeczka, chyba mi się instynkt macierzyński powoli uruchamia. Niby chce, żeby minęły już te 3-4 miesiące i była bardziej kontaktowa, a z drugiej strony wczoraj zauważyłam, że wyrasta nam z bodziakow w rozmiarze 50 i doszło do mnie, ze taka malutka to już nigdy nie będzie.

Blu lubi tę wiadomość

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • MarBru Ekspertka

Wysłany: 29 października 2018, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez nic z ta schodząca skóra nie robiłam. Szczerze to nie smaruje małej niczym a kapie 2 razy w tygodniu.

Blu lubi tę wiadomość

nsp8t6l.png
  • Kathrine Autorytet

Wysłany: 29 października 2018, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas już rozmiar 62 idzie w ruch bo 56 już nie które za małe a nie chce też żeby krępowały jej ruchy więc wole trochę luźniejsze ubrać. Chociaż z tymi rozmiarami to tak jest ze rozmiar rozmiarowi nie równy wiec.. Mała też wyczaiła już noszenie na rączkach i jak się ją odkłada to się nagle rozbudza i chce dalej heh.
    Kurde jak Wy to robicie że wasze dzieciaczki tyle spią.. Ja chyba zaczynam wątpić ze mam jakiś słaby pokarm lub nwm co. U mnie to tak wygląda z tym kp ze mała zamiast najeść się konkretnie raz a dobrze to pociumka chwile i się odrywa :/ Sama nie wiem czemu tak mi je. Wygląda to tak że ssie max 10min ale zazwyczaj to jest krócej z 8min i potem już nie chce. Próbuje ją dostawiać drugi raz po zmianie pieluchy i też już nie chce -.- Poleży jakąs godzine albo przysnie na 30min/1h a po chwili się budzi i szuka dalej ehh. A są też momenty jak np. wczoraj że jak zje tak jak powinna dłużej 15-20min to potem zaśnie na te 3-4h.. Sama już nie wiem co robię źle :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2018, 10:29

oar89jcgyxqv0eft.png
    syy28ribb69g96nw.png
  • akilegna♥ Autorytet

Wysłany: 29 października 2018, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dziś przecudowna noc! Bez kolek, bez krzykow i płaczu. Ostatnia butlą przed snem o 20.00 kolejna o 1.30 :) i później dopiero o 6.30. Wstałam wyspana o 6.00. Takie nocki to ja uwielbiam. Mam taką cichą nadzieję że będą coraz częściej :)

Byliśmy w szpitalu na usg przezciemięczkowym i po cystach ani śladu :)
    Na brzuszek niestety nic, o czym już wiem i mam, nie dostaliśmy :/

Beni nieźle nadrabia i goni rówieśników. Mierzy już 54 cm i waży 5290! Kawał chłopa :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2018, 11:26

Blu lubi tę wiadomość

1usai09kktksp1u6.png
    74dianlikkw71sia.png
    ICSI 09.2020 -> 7❄
    Crio 10.2020 -> 🤰
    3❄
  • ChicChic Autorytet

Wysłany: 29 października 2018, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiedzcie mi dziewczynyze szwami w kroczu, czy to tak cholernie szczypie?? Normalnie nie daje już rady, odbiera mi to cala radosc zycia. Moze te szwy sie rozpuszczaja i mam takie odczucie?

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

‹‹ 826 827 828 829 830 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikrobiom intymny a infekcje - wakacyjny niezbędnik

Mikrobiom pochwy to złożony ekosystem mikroorganizmów, który pełni kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia intymnego. Jego zaburzenie może prowadzić do różnorodnych dolegliwości, które są szczególnie uciążliwe podczas podróży. W tym artykule przyjrzymy się, jak działa mikrobiom pochwy, jakie czynniki mogą go zaburzyć podczas wakacji, a wreszcie jak skutecznie chronić zdrowie intymne w trakcie podróżowania oraz kiedy warto sięgnąć po sprawdzone wsparcie z apteki.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ