X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe szczęścia 2018
Odpowiedz

Październikowe szczęścia 2018

Oceń ten wątek:
  • Zuuziaaaa Autorytet

Wysłany: 28 października 2018, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje dziecko przez Sen sobie popiskuje i lekko chrapie czasami.
    Karo moje dziecko w takim razie jest w Tych pięciu procentach. Spi, zmiana pieluchy, je i zasypia. I tak w kółko. Czasami koło 11 rano ma chwile aktywności typu nie płacze a leży grzecznie w łóżeczku i gapi się w karuzele. Nie wiem może coś nie tak jest skoro tyle śpi?

A co do diety to mam tzw matki karmiącej. Zastosowałam na zapas, żeby mały nie miał kolek. Odpukać, noce przesypia budzi się o 24 i 3/4 na karmienie.

ex2b73sb82yeq2e0.png

zpbnvut1l2ii4he1.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 października 2018, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuzia, moja Agatka też w ciągu dnia tylko śpi i budzę ja na karmienie, za to w nocy ma porę swojej aktywności.

• MarBru Ekspertka

Wysłany: 28 października 2018, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas jest różnie, na początku Róża spała dwa albo trzy razy po 3 h a dziś np miała 4 drzemki najkrótsza 15min najdłuższa godzinę a teraz pije cycusia i śpi. Mam nadzieje ze pospi dłużej bo jest padnięta. Noce jak narazie mamy dobre, tylko z uśpieniem problem, bo nie usypia przy piersi prawie nigdy, tzn tylko w nocy usypia, usypiam ja na rękach ale jak chce ja odłożyć to oczy jak 5 złoty i koniec spania i tak np ze 4 razy:/ może jest za bardzo zmęczona... na szczęście nie płacze w międzyczasie;) w każdym razie jest zupełnie inna niż starszy syn.

nsp8t6l.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 28 października 2018, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mała przez dzień też super śpi. Dzisiaj obudziłam Adę ok 16, karmienie, noszenie, potem leżała w łóżeczku, przed 18 zrobiliśmy kąpiel, potem znowu leżała w łóżeczku. O 19 jedzenie, i 19.30 śpi :) :) :) może to jest sposób na zmianę pory aktywności. Zobaczymy do której teraz będzie spała, ale przynajmniej usypianie nie trwało 1,5 godziny ;)

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • kamkam Autorytet

Wysłany: 28 października 2018, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój Adaś też jest bardzo grzeczny. Zastanawiam się czy to przez przedłużającą się żółtaczkę.
    W nocy ostatnio śpi , je co około 3,5 h w nocy. W dzień rano od ok. 8 jest aktywny do następnego karmienia czyli do ok 11, kolejna aktywność ma pomiędzy 18 a 20. W porach aktywności ogląda świat, wiadomo że zdarza się płacz, ale ogólnie myślałam że będzie to gorzej wyglądać.
    Adaś jak śpi w dzień to nie wydaje dziwnych dźwięków, albo po prostu ich nie słyszę. W nocy wydaje masę różnych dźwięków. Kilka razy wydawało mi się że się dusi, a on po prostu piszczał...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2018, 21:51

gg64j48a867cxnry.png
    1usasg18efbg4zod.png
  • Flavia Autorytet

Wysłany: 28 października 2018, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny u nas była przedłużająca się żółtaczka już ponad miesiąc od urodzenia. W poniedziałek poszłam na wizytę do przychodni właśnie w tej sprawie. Dostaliśmy skierowanie na badania oraz zalecenie żeby przez dzień odciągać mleko, przegotowywać i na następny dzień jeszcze jedno badanie bilirubiny. Oczywiście oświadczyłam lekarce, że nie zamierzam odciągać, co spotkało się z jej dezaprobatą. Ale do rzeczy. We wtorek przyszła do nas położna i przyznała mi rację, że z tym odciąganiem to jakieś nieporozumienie. Zasugerowała, że druga lekarka z naszej przychodni zaleca dzieciaczkom sylimarol. Tak więc zaczęłam podawać po około 1/4 tabletki 2 razy dziennie i dzisiaj córcia wygląda już normalnie. Żółtaczki brak. Jestem szczęśliwa z tego powodu, nie musiałam jej kłuć i narażać na niepotrzebny stres.

Ja też myślałam, że ta senność to przez żółtaczkę, ale dzisiaj mała była aktywna 2 razy po godzinie, więc bez szału. Natomiast wczoraj była aktywna kilka razy po godzinie. W czasie czuwania jest pogodna, bo mamcia zawsze bierze wtedy na ręce, przytula, całuje - to jedyne momenty kiedy mogę się nią nacieszyć. Śpi cichutko, chyba że robi dwójkę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2018, 22:38

• orchidea33 Autorytet

Wysłany: 28 października 2018, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jutro na kontrolę na zoltaczke i pewnie znowu będą go kluc. Pamiętacie dziewczyny jak nazywa się ten czynnik we krwi jeśli jest zoltaczka?

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • orchidea33 Autorytet

Wysłany: 28 października 2018, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wogole to zaczynam się załamywać bo nie mogę rozbujac kp, ja nie mam dużo pokarmu.dzis cały dzień mały na cycku i już widzę że nienajedzony i w nocy dostanie mm.
    Czy przy kp kupy są nie tak często jak przy mm?

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 28 października 2018, 23:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Orchidea może chodzi o bilirubinę?

My jesteśmy tylko na kp, kupy praktycznie przy każdej zmianie pieluszki.

Mała spala od 19.30 do teraz ;)

Dziewczyny smarujecie czymś tą łuszcząca się skórkę na ciele dziecka? U nas jest na zagięciach rąk i nóżek i pod szyją i już nie pamiętam co się z tym robiło ;)

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • NatkaZ Autorytet

Wysłany: 28 października 2018, 23:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buko wrote:
    Dziewczyny, czy Wasze dzieci śpią cicho czy wydają przez sen różne dźwięki? Agatka przez sen piszczy, steka, a nawet charczy.

U nas to samo. Do tego dochodzi przeciąganie się i wiercenie. Mąż się śmieje, że nasze dziecko nie potrafi spać spokojnie.

Nadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
    Antonina 17.09.2018 ❤ 38+0; 3260g i 53 cm ❤
    Mikołaj 14.06.2021 ❤️38+1; 3510g i 53 cm ❤️
    Aniołek [*] 9tc - 18.11.2016
  • NatkaZ Autorytet

Wysłany: 28 października 2018, 23:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu moja też niedawno skończyła jeść. Choć myślę, że jeszcze by spała ale musiałam ją wybudzić żeby ściągnąć jej glutki z noska bo miała cały zapchany :( i pewnie będziemy mieć noc z głowy, bo już mam w głowie najgorsze scenariusze :/

Tak w ogóle to u nas Tosia też coraz bardziej aktywna w ciągu dnia. Dzisiaj zakumała o co chodzi z karuzelką :P wyraz zaskoczenia na tym małym buziaczku - bezcenny :D Mała cwaniara uwielbia jak chodzi się z nią po domu trzymając tak jak do odbicia.

Czy wasze maluszki położone na brzuszku też tak długo i sztywno trzymają główki??

Nadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
    Antonina 17.09.2018 ❤ 38+0; 3260g i 53 cm ❤
    Mikołaj 14.06.2021 ❤️38+1; 3510g i 53 cm ❤️
    Aniołek [*] 9tc - 18.11.2016
  • Megsss Autorytet

Wysłany: 29 października 2018, 07:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ten czynnik to bilirubina . U mnie w szpitalu pediatra miała taka maszynkę , przykładała ja do skory dziecka i pojawiał się wynik .
    Fajne bo bez nakłuwania .

Blu co do problemu suchej skórki maluszka u nas minął jak zaczęliśmy dodawać do kapieli oliwkę i dokładnie te miejsca suche przemywać . Polecam oliwkę z hippa .

U nas kolejna fajna noc ... oby już tak zostało :) ja właśnie ogarnelam młodego siebie jem śniadanie i lece na 4 h do pracy a chłopaki dalej smacznie śpią :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2018, 07:11

Blu lubi tę wiadomość

• ChicChic Autorytet

Wysłany: 29 października 2018, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa od 18 do 22 nie spała tylko marudzila. A mnie sie juz chcialo plakac razem z nia. Normalnie histeryczny placz. W desperacji dalam jej butelke i wypila cala ciurkiem. Glodna nir byla, pielucha czysta, i dalej placz!
    Przyszla moja mama i ja uspila na rekach. Dzieki temu do 2 pospalysmy, a potem cyc na 10 min co 2h..ona ma zegarek..w dupce chyba :)

Co to za histeryczne zanoszenie sie placzem??
    Boli ja brzuszek czy cos??

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• Megsss Autorytet

Wysłany: 29 października 2018, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas histeryczny płacz jest :

- z głodu po przebudzeniu
    - przez mokry pampers - o matko mój syn to królewicz dupka musi być sucha
    - jak boli brzuszek

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2018, 07:56

• Bajka111 Autorytet

Wysłany: 29 października 2018, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NatkaZ wrote:
    Blu moja też niedawno skończyła jeść. Choć myślę, że jeszcze by spała ale musiałam ją wybudzić żeby ściągnąć jej glutki z noska bo miała cały zapchany :( i pewnie będziemy mieć noc z głowy, bo już mam w głowie najgorsze scenariusze :/

Tak w ogóle to u nas Tosia też coraz bardziej aktywna w ciągu dnia. Dzisiaj zakumała o co chodzi z karuzelką :P wyraz zaskoczenia na tym małym buziaczku - bezcenny :D Mała cwaniara uwielbia jak chodzi się z nią po domu trzymając tak jak do odbicia.

Czy wasze maluszki położone na brzuszku też tak długo i sztywno trzymają główki??

Mój tak ma prawie od urodzenia z tą główką. Podnosi, trzyma, obraca. Ale położna stwierdziła, że wszystko ok. :)

Wczoraj właśnie i u nas pierwszy raz została zauważona karuzela :D i też lubi jak się z nim chodzi. Podobne zachowania widzę. :D

NatkaZ lubi tę wiadomość

aaZap2.png
    bOz9p2.png
  • Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 29 października 2018, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuzia, ja tam bym się cieszyła, jakby Kinga tyle spała :) byłabym w stanie siebie ogarnąć i jeszcze dom, a tak to muszę wybierać czy pozmywać czy umyć włosy...

Blu, ja niczym nie smarowałam tej schodzącej skóry i po 2 tygodniach nie było już po niej śladu.

U nas płacz histeryczny jest po wyjęciu z wanny, niczym się nie da jej uspokoić ;) i jak męczy ją brzuszek, ale wtedy widać, ze się napina i podkurcza nóżki. Dziś mieliśmy piękną noc, Kinga spała od 21:30 do 3:00, godzina przerwy na karmienie i znowu padła. Niestety nie odbiła po wczorajszej butli i to pewnie spowodowało problemy z brzuszkiem, bo obudziły ją bąki o 6 rano i nie dało rady jej uspokoić. Dałam espumisan przed KP na łyżeczce i jak ręką odjął. Jak jadła to cały czas czułam pod ręką, jak jej coś po brzuszku jeździ :(

Teraz śpi u mnie na rękach. Jakoś tak nie mam ochoty jej odlozyc do łóżeczka, chyba mi się instynkt macierzyński powoli uruchamia. Niby chce, żeby minęły już te 3-4 miesiące i była bardziej kontaktowa, a z drugiej strony wczoraj zauważyłam, że wyrasta nam z bodziakow w rozmiarze 50 i doszło do mnie, ze taka malutka to już nigdy nie będzie.

Blu lubi tę wiadomość

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • MarBru Ekspertka

Wysłany: 29 października 2018, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez nic z ta schodząca skóra nie robiłam. Szczerze to nie smaruje małej niczym a kapie 2 razy w tygodniu.

Blu lubi tę wiadomość

nsp8t6l.png
  • Kathrine Autorytet

Wysłany: 29 października 2018, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas już rozmiar 62 idzie w ruch bo 56 już nie które za małe a nie chce też żeby krępowały jej ruchy więc wole trochę luźniejsze ubrać. Chociaż z tymi rozmiarami to tak jest ze rozmiar rozmiarowi nie równy wiec.. Mała też wyczaiła już noszenie na rączkach i jak się ją odkłada to się nagle rozbudza i chce dalej heh.
    Kurde jak Wy to robicie że wasze dzieciaczki tyle spią.. Ja chyba zaczynam wątpić ze mam jakiś słaby pokarm lub nwm co. U mnie to tak wygląda z tym kp ze mała zamiast najeść się konkretnie raz a dobrze to pociumka chwile i się odrywa :/ Sama nie wiem czemu tak mi je. Wygląda to tak że ssie max 10min ale zazwyczaj to jest krócej z 8min i potem już nie chce. Próbuje ją dostawiać drugi raz po zmianie pieluchy i też już nie chce -.- Poleży jakąs godzine albo przysnie na 30min/1h a po chwili się budzi i szuka dalej ehh. A są też momenty jak np. wczoraj że jak zje tak jak powinna dłużej 15-20min to potem zaśnie na te 3-4h.. Sama już nie wiem co robię źle :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2018, 10:29

oar89jcgyxqv0eft.png
    syy28ribb69g96nw.png
  • akilegna♥ Autorytet

Wysłany: 29 października 2018, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dziś przecudowna noc! Bez kolek, bez krzykow i płaczu. Ostatnia butlą przed snem o 20.00 kolejna o 1.30 :) i później dopiero o 6.30. Wstałam wyspana o 6.00. Takie nocki to ja uwielbiam. Mam taką cichą nadzieję że będą coraz częściej :)

Byliśmy w szpitalu na usg przezciemięczkowym i po cystach ani śladu :)
    Na brzuszek niestety nic, o czym już wiem i mam, nie dostaliśmy :/

Beni nieźle nadrabia i goni rówieśników. Mierzy już 54 cm i waży 5290! Kawał chłopa :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2018, 11:26

Blu lubi tę wiadomość

1usai09kktksp1u6.png
    74dianlikkw71sia.png
    ICSI 09.2020 -> 7❄
    Crio 10.2020 -> 🤰
    3❄
  • ChicChic Autorytet

Wysłany: 29 października 2018, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiedzcie mi dziewczynyze szwami w kroczu, czy to tak cholernie szczypie?? Normalnie nie daje już rady, odbiera mi to cala radosc zycia. Moze te szwy sie rozpuszczaja i mam takie odczucie?

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

‹‹ 826 827 828 829 830 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suplementy w ciąży – co naprawdę jest potrzebne?

Ciąża to czas pełen radości, ale i wyzwań. Jednym z najważniejszych aspektów, o które należy zadbać, jest odpowiednie odżywianie. Kobiety w ciąży często słyszą o konieczności suplementacji, ale które składniki są naprawdę niezbędne?

CZYTAJ WIĘCEJ