X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe szczęścia 2018
Odpowiedz

Październikowe szczęścia 2018

Oceń ten wątek:
  • Katiuszaaaa Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2019, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ChicChic idę jutro do fizjo dziecięcego w Katowicach także jak co to podam namiar o ile będę zadowolona

• Avarred Ekspertka

Wysłany: 29 stycznia 2019, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buko wrote:
    Czy Wasze dzieci leżąc na brzuszku też czasem opierają się na nogach, kładą główkę i próbują podnieść pupę? Zauważyłam ostatnio, że Agatka tak robi, a zapomniałam u pediatry zapytać czy to normalne, ale w czasie badania nie stwierdziła żadnych nieprawidłowości.
    Moja tak robi. Jesteśmy po wizycie fizjoterapeuty i powiedział, że ma za duże napięcie w plecach i za małe na brzuchu. Mocno wygina się do tyłu, główka też do tyłu idzie. Mamy zalecone mnóstwo ćwiczeń i sposobów trzymania, żeby nauczyła się zginać do przodu. Generalnie polecam sprawdzenie dziecka u fizjoterapeuty. Nasza pediatra też nie widziała problemów, a dużo ciekawych rzeczy się dowiedziałam. Poza tym Kinga słabo przybiera na wadze i to też może być rezultat tych problemów.

• ChicChic Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2019, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jednak sie wybiore.

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• ChicChic Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2019, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takie dziwne pytanie mam:
    Placicie za dzieci oplate smieciowa?? :)

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• julita25 Ekspertka

Wysłany: 29 stycznia 2019, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ChicChic wrote:
    Takie dziwne pytanie mam:
    Placicie za dzieci oplate smieciowa?? :)
    tak, zaraz po urodzeniu trzeba zgłośić.

860ix1hphkehqfnu.png
    qq87ej28nhnmcvys.png
  • ChicChic Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2019, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My zglosilismy, jest zameldowana, ale śmieci jeszcze nie placilam.. Musze to naprawic. Dzieki :)

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• akilegna♥ Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bry!
    U nas chwilowy (mam nadzieję) bunt na łyżeczkę. A zaczęło się od momentu kiedy pierwszy raz dostał owoce. Warzywka i mięsko są teraz be, więc robimy kilkudniowa przerwę.

Krzesełko mam peg Perego follow mi czy jakoś tak. Siedzi ( a raczej półleży) w nim tylko podczas posiłków, max 20 minut dziennie. Później zamierzam kupić trip trap (czy jakoś tak) jak przekroczy 15kg.

Ben swoją wagę urodzeniowa podwoił już daaawno. Podejrzewam że do 6 m-ca to on będzie miał 4 razy więcej niż po porodzie ;)

Ze spaniem to u nas różnie. Raz lepiej, raz gorzej. I ta zasada, że im lepiej śpi w dzień, tym lepiej w nocy, już nie funkcjonuje. Nieważne jak i ile spał w ciągu dnia, na spanie w nocy nie ma to już wpływu. Od poniedziałku maruda straszna, kiedy zostawiam go samego to jest płacz. Przewrotów na brzuch jeszcze brak, chyba że leży z górki to mu się uda zrobić to prawidłowo. Niestety jeszcze nie opanował dobrego (wg fizjo) podporu i unoszenia nóg wysoko w górę, co jest podstawą potrzebna do obrotu. Czyli fizjoterapii ciąg dalszy.
    Leżąc na brzuchu próbuje podnieść dupkę, wtedy główka idzie w dół. Fizjo to widziała i mówi że to normalne. To samo, kiedy próbuje podnosić się do siadu jak czegoś się przytrzyma lub ktoś poda swoje ręce.
    Głowę trzyma już bardzo stabilnie.

Na basen chcę się wybrać, jedyny problem to że zajęcia są tylko we wtorki rano, a właśnie wtedy najczęściej wypada nam fizjo. U tej kobiety ciężko z terminami więc poprostu czekam na wolny wtorek. "Mądre" książki mówią że dziecko do około 6 mż automatycznie jeszcze przestaje oddychać pod wodą, gdzie później ten odruch zanika. Ile w tym prawdy? Nie wiem

1usai09kktksp1u6.png
    74dianlikkw71sia.png
    ICSI 09.2020 -> 7❄
    Crio 10.2020 -> 🤰
    3❄
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2019, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jednak się wybiorę do fizjo, tak na wszelki wypadek. Moja Agatka jeszcze nie ćwiczy obrotów, ale skoro Akilegna piszesz, że podnoszenie nóg w pionie jest krokiem do tego, to już może niedługo zacznie, bo często leży z nogami wyprostowanymi do góry. Uroczo to wygląda :D
    Codziennie zauważam coś nowego i tylko siedzę i myślę czy to aby na pewno normalne. Teraz Agatka się bardzo ekscytuje jak pokazuje jej nowa zabawkę (tzn stara, ale nowa w danej chwili) i z tej ekscytacji zaczyna sapac. Dziwne to jest, bo oddycha normalnie, a tylko w takich chwilach wygląda jakby się hiperwentylowala.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2019, 10:40

• Cukierniczka Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytam, czytam, a mój rozbójnik nie daje mi odpisać ;-) mielismy dwie noce do tyłu, ponieważ Szymek postanowił zrobić sobie ok. 1,5 h przerwy w spaniu - zabawa w środku nocy taka fajna!

Ale już się na szczęście naprawił, także wróciłam w miarę do życia. Wczoraj zrobiłam wreszcie cos dla siebie i poszłam na brwi i do fryzjerki, czuję się zdecydowanie lepiej, polecam! Moje włosy przegrały z kp niestety, ale trudno, odrosną ;-)

My chrzciny robimy chyba w święta, ale z księdzem jeszcze nie rozmawialiśmy w sumie. A jeśli nie w święta to zaraz po, tak żeby już było ciepło.

Wyszliśmy właśnie ze szczepienia i bilansu, Szymek jak zwykle dzielny, zapłakał tylko przy wkłuciu. Waży już 6300! Nie spodziewałam się, bo na początku tak słabo przybierał, a teraz od 18 grudnia 1,5 kg. Trochę ulga, nie powiem :-)

atdc3e5euobdwxyo.png
    www.zcukremalbowcale.com
  • orchidea33 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akilegna ty prv chodzisz do fizjoterapeuty?chy Krankenkasse zwraca i czy trzeba miec skierowanie?
    Bo pediatra nic nie widzi zlego ale moze ale jak piszecie nie zawsze one widza to co fizjo.

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • orchidea33 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akilegna tak tylko pytam czemu chcesz pozniej zmienic krzeselko na trip trap ?
    Ja dostalam to krzeselko i dla starszego dziecka musze powiedziec ze uwazam za nie praktyczne bo za kazdym razem musisz wkladac dziecko do niego bo nie ma mozliwosci wysuwania tej tacki i jak dziecko strasze to ciezko podniesc i napewno kregoslup to odczuje.
    A w tych normalnych to tylko tacke odsuwasz idziecko samo sobie wchodzi i siedzi . To tylko moja sugestia;-)

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mały robi już obroty w obie strony. Punktem przełomowym była jednak zmiana podłoża. Początkowo leżał na łóżku i tam mu nieudolnie wychodziły te obracania z pleców na brzuch. Chwiał się, denerwował, próbował czegoś złapać...Położyłam go na podłodze (na cienkim kocu). I to był strzał w dziesiątkę. Bezproblemowo się obraca. Stąd wniosek, że im twardsze podłoże, tym lepiej.

Piąte w drodze! Będzie dziewczynka 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akilegna, to ile teraz wazy Ben? Nie zwolnił z przybieraniem jeszcze? Pytam, bo 15 kg to jak dla mnie bardzo dużo- tzn tyle waza dzieci (które znam) w wieku 3-4 lat. Moja siostrzenica w maju kończy 4 lata i w u uległym tygodniu ważyła 14,9 kg- a w wieku niemowlęcym tez była grubym klockiem, chociaż urodziła się jako wcześniak z ledwo 2 kg wagi. Po prostu nie wyobrażam sobie jej w jakimkolwiek krzesełku dla dzieci, bo ona to już chce jeść jak normalny dorosły- na normalnym krześle, normalnym talerzu, normalnymi sztućcami itd.

Moja Kinga obraca się póki co na bok- tylko lewy (ćwiczymy, żeby obracała się tez na prawy) i z brzucha na plecy. Ten obrót z brzucha na plecy to jeszcze taki bardziej brak równowagi ;) ale nie lubi leżeć na brzuchu i już rozkmniła, że jak odpowiednio ułoży ręce i przeniesie ciężar ciała na prawą stronę to się przewróci.

Udało mi się przełożyć wizytę na wcześniej i w połowie lutego idziemy na USG przezciemiączkowe i do neurologa. Czego mogę się spodziewać?

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • orchidea33 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo moj jest 3.5 letnim chlopcem i wazy okolo 21 kg i nie jest gruby tylko wysoki i zbudowany i niestety krzeselko do karmienia typu tripp trapp nienadaje sie bo ja nie mam sily go podnosic i wkladac no i za ciasno mu tam .jesli chodzi o zwykle krzesla to sa poprostu za niskie dla takich dzieci i np moj niechetnie z nami wtedy jadl , krteselko do karmienia tez mozna tak wyregulowac zeby na odpowoedniej wysokosci siedzial przy stole ale ja np kupilam mu krzeselko skorzane zeby mozna wytrzec szybko takie do biurka z regulacja wysokosci i teraz uwielbia siedziec przy stole ale to dla starszych dzieci.

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo_Wi wrote:
    Moja Kinga obraca się póki co na bok- tylko lewy (ćwiczymy, żeby obracała się tez na prawy) i z brzucha na plecy. Ten obrót z brzucha na plecy to jeszcze taki bardziej brak równowagi ;) ale nie lubi leżeć na brzuchu i już rozkmniła, że jak odpowiednio ułoży ręce i przeniesie ciężar ciała na prawą stronę to się przewróci.
    A widzisz, mój nie umie jeszcze obracać się z brzucha na plecy, więc kiedy jest już na brzuchu i mu się nudzi ta pozycja (albo po prostu mu niewygodnie), to mnie woła i wtedy sama go obracam z powrotem na plecy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2019, 17:52

Piąte w drodze! Będzie dziewczynka 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • Ewel. Przyjaciółka

Wysłany: 30 stycznia 2019, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój młody też jeszcze nie przewraca się świadomie z brzucha na plecy. Mieliśmy dzisiaj mnieć drugie szczepienia ale niestety nie dotarliśmy na nie. Młody z dnia na dzień podłapał chorobę od starszej córki i mam dwójkę dzieci na antybiotyku. Dobrze, że przy starszej córce nauczyłam się działać w sytuacjach kryzysowych bo dzisiaj rano młodego zalała flegma tak, że nie mógł złapać oddechu. Dopiero po dłuższej chwili udało mi się go odetkać i zwymiotował. Jeśli zdarzy mi się jeszcze jeden taki atak to mamy jechać do szpitala a póki co mamy sobie radzić. Ehh człowiek nigdy nie przestanie martwić się o dzieci.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2019, 19:21

mhsv2n0agpm4d5s2.png
  • Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wazylismy dziś Kingę i jednak udało jej się przekroczyć wagę urodzeniową- ma 5560 gramów :) Na mleku modyfikowanym jednak sporo tyje. KP zostanie nam chyba tylko na noc :(

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • Megsss Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas młody wciągnął dynie nosem - bez rewolucji brzuszkowych wiec jutro kolejne warzywko :)mina wczoraj jak dostał pierwsza łyżeczkę- bezcenna :D mąż nagrywał - dziewczyny nagrajcie to jak będziecie miały możliwość :) płakaliśmy ze śmiechu :)
    A w o ogóle to wazy 6,9 kg i ma 64 cm wiec już dawno podwoil wage urodzinowa . Kwal z niego klocka już :)
    Za namowa lekarza idziemy do fizjo we wtorek . Co prawda nasz Tobi jest bardzo silny stad to siadanie itp ale lekarka twiedzi ,ze jest leniuszek jeśli chodzi o raczki . Jak leży na pleckach to często na „ Jezuska ” z rękoma rozłożonymi . W domu chętnie je wyciąga do zabawki albo je składa albo wkłada do buźki ale przy niej leżał z rozłożonymi jak na złość i ona twierdzi , ze może
    to wynikać ze słabych mięśni brzucha . No to pójdę sprawdzę- co mi szkodzi :)

• katberry Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia tez obraca sie tylko na boki. Jak mowila fizjo to najpierw dziecko uczy sie obrotu na brzuch a potem świadomie z brzucha na plecy.
    ja od 5 dni przeziębiona a ze kp to nic nie biore no i niestety stalo sie i zarazilam mala. katar goraczka i troche biegunka. co za stres. pierwsza choroba pierwszego dziecka.. takze dziewczyny zakladajcie maseczki przy dzieciach

• akilegna♥ Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2019, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    orchidea33 wrote:
    Akilegna ty prv chodzisz do fizjoterapeuty?chy Krankenkasse zwraca i czy trzeba miec skierowanie?
    Bo pediatra nic nie widzi zlego ale moze ale jak piszecie nie zawsze one widza to co fizjo.

Biorę skierowanie od KA i kk pokrywa wszystkie koszty. Pediatra u nas zauważyła że coś jest nie tak, dopiero jak Ben wytarl sobie wszystkie włosy z tylu głowy i widać było spłaszczona główkę w tym miejscu. Teraz bez problemu wystawia skierowanie

1usai09kktksp1u6.png
    74dianlikkw71sia.png
    ICSI 09.2020 -> 7❄
    Crio 10.2020 -> 🤰
    3❄
‹‹ 949 950 951 952 953 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ