X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe szczęścia 2018
Odpowiedz

Październikowe szczęścia 2018

Oceń ten wątek:
  • Cukierniczka Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2019, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas pierwszy nocny sen jest najtwardszy. Potem budzi się 2 do 4 razy, zależy od nocy. Ale nie wierci się, jak śpi to śpi. Wierci się jedynie po przebudzeniu i to mnie budzi i zaraz go biorę do cyca.

My mamy 6-pak łyżeczek z Rossmanna, kupiłam żeby podawać espumisan, nie zwracałam wtedy kompletnie uwagi na to jakie to łyżeczki, ale chyba przy rozszerzaniu nie będę zmieniać skoro mam całą paczkę, Szymek sobie nieźle radził z espumisanem ;-)

atdc3e5euobdwxyo.png
    www.zcukremalbowcale.com
  • Flavia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2019, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam ten trzypak łyżeczek z rossmana i moim zdaniem są twarde, nie wyginają się wcale.
    Moja właśnie słabo przybiera na kp i miała zaparcia. Dlatego wprowadziłam owoce i codziennie robi kupę teraz. Mam nadzieję, że zacznie też lepiej przybierać. Dzisiaj zjadła już cały słoik.

• monika30 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2019, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo to super teraz twoja Kinga przybiera :) dużo więcej roboty niż przy karmieniu piersią ? Ja też jakoś specjalnie dużo pokarmu nie mam i chyba pociagne jeszcze do naszego wyjazdu wakacyjnego i zakończę przygodę z kp.

Czy można się opalać przy kp ?

• Ewel. Przyjaciółka

Wysłany: 4 lutego 2019, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o spanie to dopóki byliśmy w domu to spał od 22 do 7 ale odkąd jesteśmy w szpitalu wszystko się popsuło. Jak już uśnie czy to w dzień czy w nocy to budzi go najmniejszy szmer a nawet jak sam ruszy raczka. Ehh a jeszcze będziemy tu minimum 5 dni choć raczej pewnie dłużej bo Konrada czeka 2 tygodnie przyjmowania antybiotyku. Już chyba wszędzie był kłuty nawet w głowę i zaliczył pierwsze prześwietlenie.

Co do łyżeczek to ja podaję małemu wszystko łyżeczkami dziecięcymi córki (takie gerlacha- polecam) i raczej przy tym już zostanę.

mhsv2n0agpm4d5s2.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2019, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marsylia wrote:
    Ostatnie noce ciężkie, Eliza budziła się po 3-4x żeby cyca dostać a dziś patrzę w buzię a tam dwie dolne jedynki prawie całe się przebiły.
    Czy to przebicie to takie dwie wystające białe kropki? Kurczę, bo mój mały ma tak od dawna, ale nic poza tym nie wyrasta.

Piąte w drodze! Będzie dziewczynka 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • Marsylia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2019, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edka85 wrote:
    Czy to przebicie to takie dwie wystające białe kropki? Kurczę, bo mój mały ma tak od dawna, ale nic poza tym nie wyrasta.

To są takie przezroczysto-białe kreseczki. Ledwo je widać, jak palcem po dziąsłach się przejedzie to czuć że coś wystaje ponad dziąsłem, miejsca gdzie jeszcze się nie przebiło też wyczuwalny jest ząbek tylko inaczej ;). Te kropki to pewnie część ząbka, którą widać w dziąśle.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2019, 18:46

edka85 lubi tę wiadomość

Eliza Barbara <3 wcześniak 35/36tc
    d69cj48ax1acv9cd.png

Wiktoria Klara <3 wcześniak 27tc, ZD
    bhyw9vvjj54cn9n5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lutego 2019, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O ilu rzeczach trzeba myśleć to się w głowie nie mieści :) kompletnie nie zastanawiałam się jakiej łyżeczki będę używać. Kropelki podawałam na takich malutkich srebrnych lyzeczkach do kawy, ale do rozszerzania diety to się nie nadają. Ehh to jeszcze o tym muszę pomyśleć. Ja się bardziej skupialam nad kubkiem do wody.

• Katiuszaaaa Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2019, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edka85 pewnie ze to ząbek !

Chyba właśnie tez mimo ceny kupie te spuni.

• ChicChic Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2019, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak dlugo dziecko przyzwyczaja sie do nowego mleka?

Podalawalam Bebilon Pepti (Ewa miala kolki i wysypke), teraz jest okej i lekarka zasugerowala zmiane mleka na normalne tj. Bebilon 1.
    Pije od piatku i w niedziele pierwsza kolka, dzisiaj miala lekkie bole ale juz spi. A smakuje jej bardzo. Wiecej ulewa. Nie wiem ile mam czekac..

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2019, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie przy zmianie z Comfort na Combiotik nie było widać różnicy po zachowaniu dziecka. Zrobiłam zmianę „drastycznie”- nie mieszałam mlek ze sobą, tylko jak Comfort się skończył to podałam Combiotik. Może Ewa jeszcze nie gotowa na zmianę? Albo mieszaj ze sobą mleka- zacznij od dodawania jednej miarki zwykłego do tego na kolki. I codziennie zwiększaj dawkę o miarkę.

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • Megsss Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2019, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo ja karmie Nan optipro HM-0 i u nas zaparć brak od początku po tym mleku wiec polecam .
    My dalej walczymy z pierwszymi słoiczkami :) marchewka smakowała jeszcze bardziej niż dynia :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2019, 21:01

• Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2019, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monika30 wrote:
    Karo to super teraz twoja Kinga przybiera :) dużo więcej roboty niż przy karmieniu piersią ? Ja też jakoś specjalnie dużo pokarmu nie mam i chyba pociagne jeszcze do naszego wyjazdu wakacyjnego i zakończę przygodę z kp.

Czy można się opalać przy kp ?

No jest więcej roboty. W ciągu dnia jak jesteśmy w domu, to tego nie odczuwam. Najgorzej jest na wyjazdach i w nocy. Musiałam ze 2 razy dokarmić MM w nocy i to był koszmar, to jest drugi powod, dla którego walczę o laktację i karmienia nocne. Ja mam tylko jedną butelkę, a w zasadzie to jeden smoczek od Medela Calma. Cały czas go używam z nadzieją, że Kinga nie odrzuci piersi. Noc wyglądała tak: wstaje, idę zrobić mleko, przewijam Kingę, idę po mleko, karmię, lulam, odkładam, ide do kuchni umyć butlę, wrzucam do garnka z zimną wodą- czekam aż się zagotuje, pogotuje chwile i odlewam wodę, wyjmuję części na suszarkę. Jakbym miała więcej smoczków do butelek, to by to szło sprawniej, bo mylabym to i wypaczała rano.
    Jak jadę np. do tesciow i wiem, ze wypadnie karmienie, to biorę ze sobą wszystkie graty- całe mleko (jeszcze nie wiem jak sobie je poorcjować), podgrzewacz do butelki, butelkę i wodę w termosie. Za dużo tego dźwigania i pakowania, z cycem było wygodnie bo brałam ewentualnie rogala i tyle. Za to nie jestem teraz wykluczona z życia towarzyskiego, bo butlą mogę karmić przy wszystkich, a cyckiem nie ;)

Można opalać się przy KP.

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • Megsss Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2019, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo są takie pojemniczki do porcjowania mm
    Ja mam akurat aventu tam wchodzą 3 porcje .
    Zerknij sobie - na wyjazd / wyjście gdziekolwiek idealna sprawa .

https://www.smyk.com/philips-avent-pojemnik-do-mleka-w-proszku.html?gclid=EAIaIQobChMIjfyL8u-i4AIVx-eaCh1RWwYGEAQYBCABEgLsofD_BwE

• monika30 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2019, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo dzięki za wyczerpującą odpowiedź :P

• Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2019, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megss dzięki za przypomnienie o mleku :) chyba zamówię próbki i zobaczymy, jak się na nich będzie czuła Kinga.
    Mam pojemnik z BabyOno na porcje mleka modyfikowanego (dokładnie 5 porcji), ale nigdy nie wiem ile tam tego mleka nasypać- czy na 120 ml wodyczy na 150... Kinga różnie je i w sumie decyduję tuż przed zrobieniem mleka ;) ale chyba będę musiała zacząć tam sypać, bo podróżowanie z całym kartonem mnie już meczy.

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • Katiuszaaaa Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2019, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo-wi Serio zabierasz termos z woda teściowa wody i czajnika nie ma ? Zawsze to mnie zastanawia po co brać ze sobą termos i wodę. Moja koleżanka tez tak robi a ja nie mam pojęcia po co dlatego pytam.

• Justynuszek Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2019, 00:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak maluchy się wiją jak węże to robicie coś w sensie przytulacie, uspokajaczA, bierzecie do siebie czy zero reakcji? Bo ja juz nie wiem czy mam go olać dopóki nie płacze czy co...

43kth371haww2z0j.png
  • Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2019, 03:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katiusza, ja tez nie wpadłabym na to i jeździła bez wody. W sumie jak byłam u moich rodziców i skończyła mi się moja woda, to przygotowałam ich i było ok. Natomiast to teściowa kazała nam ze sobą wozić wodę, bo dziecko przyzwyczajone jest do tej naszej i po innej może mieć problemy z brzuszkiem. Bo jej młodszy syn tak miał ;) dla mnie to niepotrzebne dźwiganie.

Justynuszek- ja się staram zaaplikować smoczka, a jak nie chce albo dalej się wije, to głaszczę ją po główce. Czasem się przytuli do dłoni i zasypia mocno a czasem się budzi, wtedy biorę do siebie i karmię/przytulam.

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • orchidea33 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2019, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justynuszek dalej masz to mleko Nutramigen? Czy karmisz kp?
    Mój wije się jak wąż wtedy jak kupka go męczy,tak jakby pracuje nad pozbyciem się jej ;-)

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • orchidea33 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2019, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evel zdrówka dla maleństwa.
    A dla Ciebie dużo siły bo widok klucza dziecka okropny,sama to przeszłam więc wiem co czujesz..
    A wiadomo co mu jest?

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
‹‹ 954 955 956 957 958 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ