X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe szczęścia 2018
Odpowiedz

Październikowe szczęścia 2018

Oceń ten wątek:
  • monika30 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2019, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsss bardzo CI dziękuję. Teraz mam jasny obraz wszystkiego :). My dziś dopiero zaczęliśmy od dyni :)

Megsss lubi tę wiadomość

• Zuuziaaaa Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2019, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny które dokarmiają butla na noc - jak dziecko padnie przy butli to kladziecie spać bez odbicia? Czy odbijacie tak czy siak?

ex2b73sb82yeq2e0.png

zpbnvut1l2ii4he1.png

• ChicChic Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2019, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O Megss super wyjasnila. Tez skorzystam. Zwlaszcza ten kleik bo też myslalam ile dodac i czy do butelki czy miseczki.

Megsss lubi tę wiadomość

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• monika30 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2019, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A kleik nie zapycha ? Nie powoduje zaparcia ? Bo mój mały i tak robi kupke jedna na 4 dni więc nie chciałabym jeszcze bardziej mu utrudnić wyprozniania :)

• Megsss Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2019, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas nie ma problemów z brzuszkiem ... a teraz jak zaczniesz podawać warzywa i owoce to problem rzadkiego wypróżniania minie :) u nas na mleku mm tez kupki były raz na dwa dni a teraz ... 2-3 dziennie lekko :p

Ale z kleikiem tak jak ze wszystkim stopniowo - po jednej miarce do mleka potem po dwie :)
    Jak nie zatwardzi itp to dodać kolejna :)

monika30 lubi tę wiadomość

• Avarred Ekspertka

Wysłany: 27 lutego 2019, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuzia - moja Kinga pije butlę na noc bardzo spokojnie i w takim półśnie. Wtedy jej nie odbijam i śpi potem bardzo spokojnie. Próbowałam wiele razy ją odbić, ale nic nie było do odbicia.

Monika - synek mojej siostry miał zaparcia od kleiku ryżowego i musiała zamiast niego dawać mu kleik kukurydziany.

• Flavia Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2019, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggs nie wiedziałam, że w Niemczech dają mięsko wcześniej. Czekałam równo do 5-go miesiąca.
    U nas też uczulenie na brokuł ;) Od razu jak poczuje smak, to brokuł jest na mojej twarzy, tak pluje. Dwa razy próbowałam w dostępie kilku dni i jest tak samo. Widocznie nasza rodzina nie jest brokułowa. Chociaż czasem robię na parze i z mężem dzielnie wcinamy.
    Jeszcze pewnie tydzień, dwa i planuję dawać kaszkę. Moja nie pije mm, więc będę mieszkać z owocami że słoiczka.

Jeszcze odnośnie wątku mężów, bo dopiero nadrobiłam. Wydaje mi się, że niestety większości trudno jest się odnaleźć na początku w roli ojca. U nas grają hormony i miłość jest natychmiast, oni muszą się tego nauczyć. Poza tym jeżeli dziecko jest przy cycu, to wiadomo, że ma najlepszy kontakt z cycem, czyli mamą ;) Jeszcze trochę podrosną i tatusiowie oszaleją na punkcie dzieci, szczególnie córeczek.

Katiuszaaaa, 1Malinka1 lubią tę wiadomość

• Megsss Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2019, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niemieckie słoiki proponują po 4 miesiącu mix owoców z truskawka czy z wiśnia .. co dla mnie jest dużym zaskoczeniem bo np truskawka uczula nawet starsze dzieci .
    Ostatnio oglądałam wywiad z jakas lekarka pediatra i ponoć najnowsze badania lekarzy i naukowców w Stanach donoszą
    ,ze właśnie okres między 4-6 miesiące to najlepszy czas na podawanie wszystkich alergenów ( oczywiście w małych ilościach na
    probe ) ponoć w tym okresie występuje u dziecka tzw okno immunologiczne i powstaje największa szansa , ze produkty te zostaną przyswojone prawidłowo i nie będą powodowały alegii w późniejszym czasie :)
    Haha ja już z brokułem nie robiłam kolejnego podejścia bo reakcja była taka sama jak u Ciebie i do tego wysypka ;) .. spróbuje jak będzie starszy..
    druga alergia wyszła nam na brzoskiwnie .. a o dziwo zazwyczaj mocno uczulający seler ( w zupce warzywnej ) nie uczulil :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2019, 21:58

• ChicChic Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2019, 06:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chce zaczac od dyni, potem ten nieszczesny brokul i na koniec marchewka. Moze jeszcze ziemniak i juz owoce..
    Ja kocham brokuly! Niemozlier żeby moja corka nie :) w ogole jesten mega warzywna i cala ciążę wpieprzalam wszystko co zielone. Moze to ma wplyw na nasze dzieci.

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• ChicChic Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2019, 06:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moja Ewa ostatnio cos zrobila sie niejadkiem. Mialyscie tak??
    Umiala jesc 1l a nawet 1,3l mm dziennie. Porcje po 180ml. A teraz jak wypija 120 to jest sukces. Nie wiem skad taka odmiana. Od jakichs 4 dni wypija dziennie max 800ml. Moze mleko juz jej sie znudzilo? :) na pewno widziała sloiczki w lodowce :)

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• Megsss Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2019, 07:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas z mlekiem podobnie ..
    Ogólnie jest tak .. ze ostatnia butla ta z kleikowm jest po 20 i potem karmienie koło 4 rano ale i tak dzień zaczynamy o 6 czasem 6.30 natomiast mały po przebudzeniu długo nie jest głodny zazwyczaj śniadaniowe mleko dostaje w okolicach 8 potem daje mu owocki i następna butla o 11.30 .
    O 14.30 obiad o 17.30 znowu mleko
    I dopiero ta o 17.30 udaje się wypić cała pełna porcje 180 te dwie w ciągu dnia to około 120 -130!ml .. a wcześniej wypijał wszystko .
    Jestem ciekawa kiedy nadejdzie taki moment ze nie będzie się już budził o 4 tylko prześpi ciągiem cała noc bez jedzenie :)

• katberry Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2019, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny kp a co was sklonilo do rozszerzania diety przed 6 msc? lekarz zalecil? u nas na razie pediatra zalecila dawac raz na 3 dni rozwodniona papke np z marchewki, ziemniaka, itd, potem sprobowac kasze manna ale 1 łyżeczka na 100 ml wody. Planuje zaczac to od poniedzialku czyli rowno po ukonczeniu 5msc zycia.

• katberry Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2019, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w ogole to czy ktoras z was ma tez takiego ssaka jak ja? corka najchetniej kazda drzemke mialaby z piersia w buzi. Myslalam ze z czasem to przejdzie, a tu nic sie nie zmienia.
    Cukierniczka a co do umiejetnosci to u nas bylo to samo. np. najpierw opanowala obrot przez lewy boczek i uparcie go trenowala 3 dni. Potem jakby zapomniała na 2 dni o obrotach w ogole. Pozniej sobie przypomniala ale troszeczke ja blokowalam na lewa strone i cwiczylam prawa. Nawet szybko zalapala. Teraz obraca sie juz codziennie w obie strony. Mialam tez watpliwosci co do gluzenia bo nagle przestala, a teraz juz "guga" i jednego dnia mowi duzo, a innego niewiele.

Cukierniczka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 lutego 2019, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2024, 09:13

• edka85 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2019, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katberry, u mnie jest taki ssak. Potrafi całą noc tak przeleżeć z cycem w buzi, a jak mu wypadnie, to i przez sen go odnajdzie.

katberry lubi tę wiadomość

age.png

5️⃣Córka 11.2025
    4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2019, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Umówiłam się wczoraj na obiad z koleżankami z pracy. Zostawiłam dom ogarnięty, przed wyjściem nakarmiłam męża, dziecko, zmieniłam pieluchę, naszykowałam ubranka na przebranie, uzupełniłam pojemnik z pampersami i pocięłam płatki bawełniane na pół (tak z nich korzystamy), bo już się kończyły. Przygotowałam butle, przygotowałam wodę, poporcjowałam mm.

Wyszłam z domu o 17:20, wrocilam po 22:00. Dziecko spało. Co się okazało? Jak tylko wyszłam, to mąż ululał Kingę na drzemkę, o 17:30 zasnęła i obudziła się dopiero... kilka minut po polnocy. Oczywiście wtedy, kiedy przykładałam głowę do poduszki. Balowała przez godzinę i na szczęście po butli zasnęła. Życie jest niesprawiedliwe.... Pobudkę dziś miałam o 6:20, a teraz ma pierwszą drzemkę.

Ja nie odbijam jak Kinga zaśnie przy butli.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2019, 08:57

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 lutego 2019, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja planuje rozszerzać dietę dopiero na początku kwietnia, czyli przed końcem 6 miesiąca. To będzie 25 tydzień, czyli zmieszczę sie jeszcze w przedziale 17-26 tydzień. Rozmawiałam z pediatra i też mówiła, że nie mam się co spieszyć z tym. Widzę, że powoli do tego dojrzewa, bo uwielbia obserwować jak ktoś obok niej coś je. Leży jak zahipnotyzowana :)

• Katiuszaaaa Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2019, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katberry wrote:
    w ogole to czy ktoras z was ma tez takiego ssaka jak ja? corka najchetniej kazda drzemke mialaby z piersia w buzi. Myslalam ze z czasem to przejdzie, a tu nic sie nie zmienia.

Mam to samo na noc udaje mi się jakos odłączyć ale jak budzi się tak koło 5 na jedzenie to już nie da rady odcyckowac jak wypadnie to skubana tak szuka po śpiącku że szok. Od wczoraj wlasneis taran się ja odłączyć i jak szuka to wsadzić smoczek ale nie bardzo to się sprowadza bo ona nie jest smoczkowa i zaraz się rozbudza wiec narazie daruje sobie takie cuda na noc i w ciągu dnia staram się żeby nie usypiała przy cycku i robie podmianki może jak się przyzwyczai to i ma moc się uda, zazwyczaj jak podmienię to pociumka chwilkę i wypluwa ale już śpi dalej, wiec już go nie wkładam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2019, 11:51

• 1Malinka1 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2019, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie mam wrażenie wręcz ze mniej je tzn wydłużyła sobie przerwę między posiłkami, najgorzej jest jak zacznie ssać pierś i nagle stwierdzi, że ona jednak nie chce, a pierś napełniona, prawie kwadratowa i oczywiście w ruch musi pójść laktator, wczoraj ściągnęłam 110ml chciałam dać jej z butli, taaa , 3 różne butelki a i tak stanęło na cycu.

Karo to dopiero szczęście miał mąż :D jak ja słyszę teściową, że mała taka spokojna i tak jakby dziecka nie było to mam ochotę parsknąć śmiechem, bo czasem to mała diablica, no w szczególności jak jesteśmy same.

Według mnie moja Julka nie jest kompletnie gotowa na rozszerzanie diety, ja jednak czekam do ukończenia 6 mż.

Tak pochwalilam mojego M, a wczoraj mieliśmy spięcie, bo jak to mogę robić sobie paznokcie skoro mała płacze i marudzi. Sam musi sobie radzić a nie tylko mama i mama.

f2wlpx9ishio9eby.png
    tb738ribmbqosoos.png
  • monika30 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2019, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Czy wasze dzieci też wkładają ręce do pieluchy z kupa podczas przebierania ? Zawsze się boję że dotknie kupy i włoży ręce do buzi. Macie jakieś rady ?

‹‹ 982 983 984 985 986 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ