Pierwsze fasolki po długich staraniach
-
WIADOMOŚĆ
-
Aguś77 wrote:Niestety również nie dołączymy się do Basieńki - po USG genetycznym na 70% chłopczyk. Pytanie tylko na ile to jest wiarygodne na takim etapie
U nas dokładnie z takim samym prawdopodobieństwem na genetycznych był chłopak i tak już pozostał przynajmniej do tej pory
A jak genetyczne? wszystko ok? -
Tak, wszystko ok Trochę wysokie tętno miał Ludzik, bo 185, ale lekarz powiedział, że to możliwe że dlatego, że ja mam lekką gorączkę i infekcję. Poza tym Ludzik strasznie się wiercił. Kilka godzin później na kolejnym USG już miał tętno w normie, aczkolwiek nadal był bardzo ruchliwy
urocza lubi tę wiadomość
-
urocza wrote:Moja lista w aptece:
- wkładki laktacyjne Canpol (Standard i Aloevera)
- podkłady higieniczne sopelek - na przewijak i w podróży
- majtki poporodowe siateczkowe wielorazowe (bo nie ma canpola jednorazowych siateczkowych)
- podkłady poporodowe ultrachłonne
- pieluchy tetrowe Weber
- pieluchy flanelowe Weber - teraz ich nie ma na stanie wiec dokupię później
- maść Maltan
- maść Linomag zielony
- espumisan dla niemowląt
- wit KiD-vitum (chwilowy brak dokupię potem)
- wit D-vitum
- sól fizjologiczna Unimer baby w ampułkach
- aspirator Nose Frida + filtry do aspiratora
- szczoteczka do włosów z naturalnego włosia+grzebyk
- nożyczki, cążki, pilniczek
- termometr do kąpieli
- patyczki higieniczne
- płatki kosmetyczne dla niemowląt cleanic
- płyn do kąpieli z oliwką bobini
Nie kupuję na razie laktatora, podgrzewacza, starylizatora i termometru.
Butelki i smoczki mam z warsztatów, też zobaczę potem.
Podpaski poporodowe dostałam od koleżanek i mam zapas.
Pampersy kupiłam w Auchan, proszki i płyny do prania też kupiłam i dostałam więc jest niezły zapas.
Mam jeszcze Emolium dużą butlę i Bepanthen z warsztatów.
Wkładki laktacyjne popatrz, żeby miały 2 "przyklejaki", bo z jednym się przesuwają i są niewygodne. Oprócz tego popatrz, żeby były profilowane na półokrągło, jak pierś a nie płaskie, bo te płaskie się w staniku dopasowują i pod obcisła bluzka widać marszczenia jakby. Nie wiem jak to dokładnie wytłumaczyć, ale wygląda to źle w każdym razie. Podkłady jak największe. Linomag zielony jest jak się coś dzieje, na codzień pielęgnacyjny jest linomag w białym sloiczku z różowa nakrętka. Espumisan 100 (nie 30). Szczoteczka do włosów może okazać się zbędna. Ja mam i nawet nie rozpakowalam, mimo że mój synek ma włoski jeśli nożyczki, cążki i pilniczek masz z akuku zestaw to cążki są tam BEZNADZIEJNE. Strata kasy. Nie nadają się do niczego takie są tępe. Sopelek jest kiepski. W praktyce lepiej i duuuuzo taniej - ręcznik papierowy po 2-3 listki i po każdej zmianie pieluszki razem z nią do kosza.
Co do bobini to popatrz czy nie ma w składzie sls, sles, peg i innych syfow... Super kosmetyki są z babydream w rosmannie. Pieluchy babydream też są super, bo mają "wskaźnik" zasikania, który zmienia kolor po zatankownaiu pieluszki nawet tatuś ogarnie, że trzeba przebrać dziecko... Hehe Zielone pampki tego nie mają.
Bezwzględnie potrzebna jest sól morska w sprayu do noska. Jednorazowe małe gaziki do przemywania oczek.
Co do laktatora hmm sugeruje mieć ogarnięty w aptece zwykłej gdzieś w pobliżu jeśli nie chcesz kupować, bo nawał pokarmu koło 5 doby to przeokrutny ból piersi... Dziecko najczęściej nie daje rady ściągnąć wszystkiego...Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2016, 22:28
adrenalina, urocza, Sylwia91 lubią tę wiadomość
-
Oto moja lista:
CANPOL, silikonowa szczoteczka do zębów
LOVI, silikonowe osłonki na piersi, rozmiar S, 2 sztuki
LOVI, szczotka do butelek i smoczków
LOVI, butelka szklana, Diamond Glass, Super Vent, ze smoczkiem mini, 0m+, 150ml
LOVI, laktator elektroniczny, Prolactis
NoseFrida, aspirator do nosa, od urodzenia
NoseFrida, filtry higieniczne do aspiratora, 10 sztuk
UNIMER BABY, Natrium Chloratum 0,9%, 50 ampułek po 5ml
OCTENISEPT, Płyn, 50ml
Kompresy MATOCOMP niejałowe, 5cmx5cm, 17-nitkowe, 12-warstwowe, 100 sztuk
Kompresy MEDICOMP, jałowe 5x5cm, 50 sztuk
Pedicetamol, roztwór doustny, dla dzieci i niemowląt od urodzenia, 100mg/ml, 30ml
Paracetamol Hasco 80mg, czopki, 10 sztuk
Ibum, czopki 60mg, dla dzieci od 3 miesiąca, 10 sztuk
Nurofen Forte, zawiesina doustna dla dzieci, od 3 miesiąca, smak truskawkowy, 50ml
Neonatus K150, 30 kapsułek twis-off
Prenatal Femaltiker, 12 saszetek
CLEANIC Kindii, Baby Sensitive, płatki kosmetyczne dla niemowląt, 60 sztuk
CLEANIC Kindii, Baby Sensitive, patyczki higieniczne dla niemowląt, 60 sztuk
Wkładki urologiczne SENI LADY Extra 15 sztuk
Linomag, maść, od urodzenia, 30g - ten zielony Linomag jest do codziennej pielęgnacji, natomiast czerwony (krem) jest leczniczy w przypadku odparzen
CANPOL, podkłady poporodowe, ultrachłonne, oddychające, na noc, 10 sztuk
CANPOL, podkłady poporodowe, wysokochłonne, 10 sztuk
CANPOL, majtki poporodowe, wielorazowe, siateczkowe, rozmiar S/M, 2 sztuki
AKUKU, majtki siateczkowe, poporodowe, wielorazowe, rozmiar M, 2 sztuki
Podkłady higieniczne, SENI SOFT, 90cmx60cm, 5 sztuk
Tantum Rosa, 10 saszetek
Termometr bezdotykowy Visiofocus, 06400
FLOS-LEK For Mum, preparat do pielęgnacji brodawek sutkowych, 15ml
Magne B6, 50 tabletek
MUSTELA Bebe, sztyft ochronny z Cold Cream, od urodzenia, 9,2g
Windi Kateter rektalny dla niemowląt 10 sztuk
DZIDZIUŚ, płatki mydlane do prania, od pierwszych dni życia, 400g
Milax-M, czopki glicerolowe dla dzieci, 10 sztuk
Sól morska może być w sprayu albo kroplach (quixx baby).
Wkładki podobno najlepsze są z Lansinoh, ale w Gemini ich nie ma. Ja zamówiłam w Smyku.urocza lubi tę wiadomość
06.2015 - nasz aniołek:*
-
Anatolka dzięki za cenne uwagi
Jeszcze nie zamawiałam,także zweryfikuję jeszcze raz listę. Laktator mam ręczny w razi czego,jak będzie potrzeba to kupię elektryczny.pampersy miałam na myśli te białe, mają wskaźnik.
Akuku do mnie jakoś nie przemawia,raczej większość kupuję z Canpola.
Kalika dzięki za listę,Anatolka lubi tę wiadomość
-
Witam się w rozpocztym 10 tygodniu
Aguś77 gratuluję chlopaczka i cieszę się ze wszystko dobrze:) Ja gentyczne mam dopiero na początku września. Myślicie że płeć już będzie widać?
Ale macie długie te listy Dla mnie to jeszcze czarną magia. ..Aguś77, Sylwia91 lubią tę wiadomość
Tosiu czekamy na Ciebie
30 tc - 1430g 34tc- 2182g -
Milagro, szybko zleci do września. Ja sama się dziwię , bo wydaje mi się, że przed chwilą widziałam cień cienia drugiej kreski na teście, a teraz Ludzik ma rączki, nóżki i sie wierci na USG Pewnie będzie widać kim jest Twoje Maleństwo - zależy jak się ułoży, jaki sprzęt ma lekarz i jakie umiejętności / doświadczenie. Masz jakieś preferencje, czy po prostu aby tylko zdrowe było? Myśleliście już nad imionami?
-
Aguś77 wrote:Milagro, szybko zleci do września. Ja sama się dziwię , bo wydaje mi się, że przed chwilą widziałam cień cienia drugiej kreski na teście, a teraz Ludzik ma rączki, nóżki i sie wierci na USG Pewnie będzie widać kim jest Twoje Maleństwo - zależy jak się ułoży, jaki sprzęt ma lekarz i jakie umiejętności / doświadczenie. Masz jakieś preferencje, czy po prostu aby tylko zdrowe było? Myśleliście już nad imionami?
Heh zawsze chciałam dziewczynkę, ale jakoś od początku czuję, że jednak może być chłopak. Ktokolwiek to będzie i tak już kocham całym sercem
Co do imion to chyba Mikołaj dla chłopca i Marcelinka dla dziewczynki.
A Ty już masz wybrane imię dla swojego syneczka ?Tosiu czekamy na Ciebie
30 tc - 1430g 34tc- 2182g -
Tak, wcześniej ustaliliśmy, jeszcze przed poczęciem, że najprawdopodobniej Grzegorz Paweł, ale zobaczymy czy np. na połówkowym nie okaże się, że to dziewczynka, bo różnie być może.
No i dalej trzeba będzie wymyślać, bo Mąż chce mieć jeszcze kilkoro dzieci -
kalika wrote:Urocza, byłam dziś w Auchan i u mnie Pampers Premium Care 1 kosztuje 50 zl za 88 sztuk. W cenie, o której pisałas są u mnie 2. Jak tak może być! ;p
Cytując klasyka: banda polskich decydentów!
Ja na razie kupiłam dwie małe paczki,potem dokupię w miarę potrzeby, chcę też wypróbować inne. Czekam teraz na komodę i paczkę z apteki, nie myślałam, że dam się tak zwariować, o niczym innym nie myślę i ciągle gadam o wyprawce i dzieciątku. -
Adrenalina wszystko będzie dobrze! Fajnie, że zobaczysz malucha.
Czy Wam też zaczęły ciążyć brzuchy?
U mnie od kilku dni ciągnie w dole brzucha, jakby macica się rozrastała. Latam do kibelka kilkanaście razy dziennie, tak mi pęcherz ciśnie czasami. Zaczynam bujać się jak kaczka
-
Urocza od 3 dni mam to samo! Bolą mnie kości spojenia łonowego i ból promieniuje przez pachwiny do wewnętrznej strony ud. Momentami to łapię się za krocze z bólu. Chodzę jak kaczka bo najbardziej boli właśnie przy chodzeniu, zależy jak nogi stawiam. Najlepiej mi się chodzi malutkimi kroczkami. Nie wiem tylko czy to jest normalne czy powinnam pojechać z tym na ip ...