Pierwsze fasolki po długich staraniach
-
WIADOMOŚĆ
-
Adrenalina gratuluję silnego chłopaka w brzuchu! jak te maluchy szybko rosną! Dobrze że ktg dobrze wypadło i nie było skurczy
Aguś a te bakterie to w badaniu ogólnym Ci wyszły? Bo badanie ogólne nie jest miarodajne, warto przy podejrzeniu infekcji zrobić posiew. Ja miałam bakterie niby w ogólnym badaniu moczu a okazało się że dostały się tam jakoś przy pobraniu bo z posiewu nic nie wyszło.
Dziewczyny gin na wizycie wpisała mi w kartę ciąży od razu ujemny gbs bo powiedziała że jak mi robili teraz posiew w szpitalu to już nie muszę powtarzać. Myślicie że nic się nie przyplącze do tego czasu? -
A... Adrenalina co do wagi z usg to różnie to bywa, ja miałam robione w odstępie dwóch dni na dwóch różnych aparatach i była różnica 200g. Jak na dwa dni to sporo więc jakiś błąd pomiaru.
Na zdjęciu usg jest szacunkowa masa płodu i u mnie na przykład jest napisane obok +/- ile. Teraz wyszło że mała ma dokładnie 2164 +/- 300 coś g. Myślę że mniej więcej się te wagi sprawdzają -
Ja mam często liczne pasma śluzu i leukocyty jakieś, a posiewy są w porządku.
Może zrób dla własnego spokoju? Pamiętaj żeby podmyc się przed pobraniem moczu i łapać środkowy strumień. Nawet jakby coś było to przynajmniej będziesz wiedziała od razu co to takiego i pójdziesz z wynikiem do lekarza. Infekcje układu moczowego w ciąży chyba często się zdarzają -
Aguś jeśli nie odczuwasz żadnych dolegliwości związanych ze stanem zapalnym to możliwe, że jest tak jak napisała Sylwia,wystarczy niedokładnie pobrać mocz do badania i już są bakterie. Ja ostatnio tak miałam, bakterie i osad,lekarka zleciła posiew,w czwartek dostanę wyniki, ale nie czuję żadnego dyskomfortu,więc spokojnie czekam.
Sylwia GBS miałam robi -
GBS miałam robiony w 34tyg. Nie zamierzam powtarzać, ten wynik lekarka kazała zabrać do porodu. Wskazanie jest żeby zrobić od 35tyg,w razie czego żeby był czas na wyleczenie przed porodem. Myślę,że skoro do tej pory nie złapałyśmy tego to małe szanse na złapanie, szczególnie, że siedzimy w domu.
Sylwia91 lubi tę wiadomość
-
A dodatkowo ja przy pessarze biorę clotrimazolum. To tak samo jak z toxo. Niby w ciąży się nie je surowych mięs i ryb, uważać trzeba na kocie odchody itd. Ale jak robimy badanie na początku to większości z nas wychodzi ujemna, że nie chorowałyśmy jadłam w swoim życiu tyle surowizny że szok bo pracowałam w restauracji sushi i nie chorowalam, prawdopodobieństwo że akurat teraz bym złapała jest znikome ale oczywiście nie jem
-
A ja też jadłam surowiznę i parę lat temu przeszłam toxoplazmozę, jedynym objawem były powiększone szyjne węzły chłonne. Padło podejrzenie na toxo, potem badania z krwi potwierdziły. Cytomegalię też przeszłam przed ciążą, choć dowiedziałam się o tym dopiero na początku ciąży i nie powiem stres był, dopóki nie wyjaśniły dokładniejsze badania, że to wcześniejsze zakażenie.
A miałaś powtarzane toxo i cytomegalię po drugim trymestrze? -
Ale macie juz duże dzieciaczki
Co do pomiaru wagi- pamietam jak moja szwagierka rodziła to kilka dni przed porodem dr ocenił malucha na 3kg. A urodził sie prawie kilogram cieższy Dobrze, ze było cc bo by nie dała rady. Lekarze sami sie dziwili gdzie ona go uchodowała bo to raczej drobna kobieta.
Aguś ja infekcji nie miałam, ale wiem ze jest czesta w ciązy. Dziewczyny wtedy biorą jakies leki i jest ok. Takze spokojnie lekarz oceni czy to cos powaznego i w razie czego cos przepisze
Ja mam kota i toxo nie mam. Za to mam przebytą cytomegalie. Niestety o ile przy toxo masz przeciwciała i juz nie zachorujesz to przy cmv mozna zachorowac mimo przebytej choroby. Tak mi moj gin tłumaczył. I to prawda nie wszyscy lekarze zlecaja to badanie.Tosiu czekamy na Ciebie
30 tc - 1430g 34tc- 2182g -
Milagro zgadza się, CMV można ponownie złapać,ale zakażenie wtórne nie jest już groźne dla płodu. Sam fakt zakażenia świeżego może powodować problemy z zaciążeniem. Z toxo jest plus, że można leczyć a Cmv nie.
Sylwia masz rację,nie ma co się stresować, wszystkie wyniki masz w karcie.
-
Mnie to zaskoczyło bo myslałam, ze jest podobnie jak z toxo.
Pewnie dlatego niektorzy nie zlecaja tego badania bo i tak nie ma znaczenia skoro nie da sie leczyc.
Sylwia teraz juz nie ma sie co stresować. Juz niedługo bedziesz Basie tuliłaTosiu czekamy na Ciebie
30 tc - 1430g 34tc- 2182g -
To jest właśnie problem, że wielu lekarzy ma takie podejście,a cytomegalia na początku ciąży może zrobić wiele złego. Ważne jest wtedy zdiagnozowanie i monitorowanie maluszka. Mając ten problem jest inne podejście po porodzie,wtedy wskazany poród na Karowej,bo ten szpital ma procedury odpowiednie. Na końcówce ciąży już chyba nie ma takiego zagrożenia. Ciężarne z pozytywnym wynikiem IgM są przyjmowane bez kolejki w poradni zakaźnej.