X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Pierwsze fasolki po długich staraniach
Odpowiedz

Pierwsze fasolki po długich staraniach

Oceń ten wątek:
  • adrenalina Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na KTG synek strasznie się ruszał nie można było zmierzyć dokładnie, Ale w każdym bądź razie skurczy nie było. Synek wazy 2800.

urocza, Sylwia91 lubią tę wiadomość

• urocza Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adrenalina to już prawie 3kg, pewnie dobije do 4. Ciekawa jestem ile ma mój,ale jeszcze muszę poczekać cierpliwie tydzień.

adrenalina lubi tę wiadomość

3jvzi09kqvn0mrn0.png
  • adrenalina Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawe czy wogóle sprawdzą się te wagi :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2016, 20:59

• Aguś77 Ekspertka

Wysłany: 12 września 2016, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy w okresie ciąży zawsze miałyście wyniki moczu w normie?
    Mi dzisiaj wyszła jakaś infekcja układu moczowego i martwię się o Ludzika, bo oczywiscie naczytałam sie w internecie co, gdzie i jak... i.. zawsze coś :/

2nn343r856geaxci.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adrenalina gratuluję silnego chłopaka w brzuchu! <3 jak te maluchy szybko rosną! Dobrze że ktg dobrze wypadło i nie było skurczy :)

Aguś a te bakterie to w badaniu ogólnym Ci wyszły? Bo badanie ogólne nie jest miarodajne, warto przy podejrzeniu infekcji zrobić posiew. Ja miałam bakterie niby w ogólnym badaniu moczu a okazało się że dostały się tam jakoś przy pobraniu bo z posiewu nic nie wyszło.

Dziewczyny gin na wizycie wpisała mi w kartę ciąży od razu ujemny gbs bo powiedziała że jak mi robili teraz posiew w szpitalu to już nie muszę powtarzać. Myślicie że nic się nie przyplącze do tego czasu?

qb3cjw4z459az3ou.pngklz99vvjlhtpt58w.pngx7g1xzdvar8apynv.png
  • Aguś77 Ekspertka

Wysłany: 12 września 2016, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, w badaniu ogólnym mi wyszły bakterie, leukocyty i strzępy śluzu, a ph na dolnej granicy normy :/

2nn343r856geaxci.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A... Adrenalina co do wagi z usg to różnie to bywa, ja miałam robione w odstępie dwóch dni na dwóch różnych aparatach i była różnica 200g. Jak na dwa dni to sporo więc jakiś błąd pomiaru.
    Na zdjęciu usg jest szacunkowa masa płodu i u mnie na przykład jest napisane obok +/- ile. Teraz wyszło że mała ma dokładnie 2164 +/- 300 coś g. Myślę że mniej więcej się te wagi sprawdzają

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam często liczne pasma śluzu i leukocyty jakieś, a posiewy są w porządku.
    Może zrób dla własnego spokoju? Pamiętaj żeby podmyc się przed pobraniem moczu i łapać środkowy strumień. Nawet jakby coś było to przynajmniej będziesz wiedziała od razu co to takiego i pójdziesz z wynikiem do lekarza. Infekcje układu moczowego w ciąży chyba często się zdarzają

• urocza Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguś jeśli nie odczuwasz żadnych dolegliwości związanych ze stanem zapalnym to możliwe, że jest tak jak napisała Sylwia,wystarczy niedokładnie pobrać mocz do badania i już są bakterie. Ja ostatnio tak miałam, bakterie i osad,lekarka zleciła posiew,w czwartek dostanę wyniki, ale nie czuję żadnego dyskomfortu,więc spokojnie czekam.
    Sylwia GBS miałam robi

3jvzi09kqvn0mrn0.png
  • urocza Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GBS miałam robiony w 34tyg. Nie zamierzam powtarzać, ten wynik lekarka kazała zabrać do porodu. Wskazanie jest żeby zrobić od 35tyg,w razie czego żeby był czas na wyleczenie przed porodem. Myślę,że skoro do tej pory nie złapałyśmy tego to małe szanse na złapanie, szczególnie, że siedzimy w domu.

Sylwia91 lubi tę wiadomość

3jvzi09kqvn0mrn0.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 13 września 2016, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A dodatkowo ja przy pessarze biorę clotrimazolum. To tak samo jak z toxo. Niby w ciąży się nie je surowych mięs i ryb, uważać trzeba na kocie odchody itd. Ale jak robimy badanie na początku to większości z nas wychodzi ujemna, że nie chorowałyśmy :) jadłam w swoim życiu tyle surowizny że szok bo pracowałam w restauracji sushi i nie chorowalam, prawdopodobieństwo że akurat teraz bym złapała jest znikome ale oczywiście nie jem :D

• urocza Autorytet

Wysłany: 13 września 2016, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja też jadłam surowiznę i parę lat temu przeszłam toxoplazmozę, jedynym objawem były powiększone szyjne węzły chłonne. Padło podejrzenie na toxo, potem badania z krwi potwierdziły. Cytomegalię też przeszłam przed ciążą, choć dowiedziałam się o tym dopiero na początku ciąży i nie powiem stres był, dopóki nie wyjaśniły dokładniejsze badania, że to wcześniejsze zakażenie.
    A miałaś powtarzane toxo i cytomegalię po drugim trymestrze?

3jvzi09kqvn0mrn0.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 13 września 2016, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie, jeszcze nie powtarzalam. A jaki skrót ma cytomegalia?

• urocza Autorytet

Wysłany: 13 września 2016, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia91 wrote:
    Nie, jeszcze nie powtarzalam. A jaki skrót ma cytomegalia?
    CMV, nie zawsze lekarze zlecają,a to ważne czy zakażenie pojawiło się w ciąży.

3jvzi09kqvn0mrn0.png
  • milagro Autorytet

Wysłany: 13 września 2016, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale macie juz duże dzieciaczki :)
    Co do pomiaru wagi- pamietam jak moja szwagierka rodziła to kilka dni przed porodem dr ocenił malucha na 3kg. A urodził sie prawie kilogram cieższy :D Dobrze, ze było cc bo by nie dała rady. Lekarze sami sie dziwili gdzie ona go uchodowała bo to raczej drobna kobieta.

Aguś ja infekcji nie miałam, ale wiem ze jest czesta w ciązy. Dziewczyny wtedy biorą jakies leki i jest ok. Takze spokojnie lekarz oceni czy to cos powaznego i w razie czego cos przepisze ;)

Ja mam kota i toxo nie mam. Za to mam przebytą cytomegalie. Niestety o ile przy toxo masz przeciwciała i juz nie zachorujesz to przy cmv mozna zachorowac mimo przebytej choroby. Tak mi moj gin tłumaczył. I to prawda nie wszyscy lekarze zlecaja to badanie.

Tosiu czekamy na Ciebie :)
    hchys65g0858ajku.png
    30 tc - 1430g 34tc- 2182g
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 13 września 2016, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie pamiętam czy robiłam i wolę teraz o tym już nie myśleć bo do porodu mało zostało i lepiej się nie będę stresować. Póki lekarz ocenia że z maluszkiem wszystko ok to się tego trzymam...

• urocza Autorytet

Wysłany: 13 września 2016, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milagro zgadza się, CMV można ponownie złapać,ale zakażenie wtórne nie jest już groźne dla płodu. Sam fakt zakażenia świeżego może powodować problemy z zaciążeniem. Z toxo jest plus, że można leczyć a Cmv nie.
    Sylwia masz rację,nie ma co się stresować, wszystkie wyniki masz w karcie.

3jvzi09kqvn0mrn0.png
  • milagro Autorytet

Wysłany: 13 września 2016, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie to zaskoczyło bo myslałam, ze jest podobnie jak z toxo.
    Pewnie dlatego niektorzy nie zlecaja tego badania bo i tak nie ma znaczenia skoro nie da sie leczyc.
    Sylwia teraz juz nie ma sie co stresować. Juz niedługo bedziesz Basie tuliła ;)

Tosiu czekamy na Ciebie :)
    hchys65g0858ajku.png
    30 tc - 1430g 34tc- 2182g
  • urocza Autorytet

Wysłany: 13 września 2016, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jest właśnie problem, że wielu lekarzy ma takie podejście,a cytomegalia na początku ciąży może zrobić wiele złego. Ważne jest wtedy zdiagnozowanie i monitorowanie maluszka. Mając ten problem jest inne podejście po porodzie,wtedy wskazany poród na Karowej,bo ten szpital ma procedury odpowiednie. Na końcówce ciąży już chyba nie ma takiego zagrożenia. Ciężarne z pozytywnym wynikiem IgM są przyjmowane bez kolejki w poradni zakaźnej.

3jvzi09kqvn0mrn0.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 13 września 2016, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytałam właśnie że to grozi maluszkowi w pierwszym trymestrze najbardziej... Teraz to i tak nic nie zmieni, nie będę się dodatkowo stresować, modlę się tylko żeby Basieńka była zdrowiutka...

‹‹ 93 94 95 96 97 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ