X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Podwójne i potrójne szczęścia 2017
Odpowiedz

Podwójne i potrójne szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 24 maja 2017, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Pirelka, no o tak jak pisze Pat, tera bedziemy zasypywać Cię pytaniami :)
    Mi najbardziej chodzi o wyprawkę, napisz proszę co brdzo Ci się przydało przy bliźniętach a co okazało się rzeczą zbędną.
    I jak dużo ciuszków kupowałaś na start? Od jakiego romiaru?
    I podziwiam za poród SN!!! U mnie dr już na starcie powiedział że przy bliźniętach tylko CC więc cieszę się że wiem o tym od poczatku.

Pat, mam dobre przeczucie że urodzę po skończonym 34 tc :) Ale aż się wierzyć nie chcę że Ty już tak blisko! Dopiero co grtatulowałam Ci 2 trymestru a tu proszę :)

pirelka lubi tę wiadomość

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • Pat85 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2017, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To dobrze, że udaje się osiągnąć te wyznaczone cele :) ja też mam cel 34, a przynajmniej jeszcze te dwa tygodnie do 32 :) a jak się da to i dłużej.
    Ale jestem w szoku, że sn i podziwiam! U mnie cc, nadal leżą obaj poprzecznie.

A ile czasu byłyście w szpitalu?

a5707df13e.png
  • Pat85 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2017, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monako czas bardzo szybko leci :) ja sama sie dziwię, że to już niedługo. I oczywiście też nie jestem gotowa jeszcze. Ani z wyprawką ani tez psychicznie.

a5707df13e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2017, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monako, co do wyprawki to zbędna okazała się poduszka do karmienia, przydała mi się jedynie do siedzenia po porodzie :P
    Hm.. ciuszków dużo dostałam, ale musiałam dokupić rozm. 44 po porodzie, które były dobre a nawet i ciut za luźne. Ja dużo ciuszków miałam, więc sama nie wiele kupowałam.
    Najlepsze i najwygodniejsze są rozpinane w szpitalu bo ciągle badają dzieci, przez głowę ciężko takim maluszkom ubrać.

Nawiasem mówiąc mam kilka bodów z dł. rękawem do sprzedania właśnie w rozm. 44 ze smyka.

Pat trzymam kciuki byś i Ty dotrwała do min. 34 tc :) W szpitalu byłam po porodzie 1 dzień, już na drugą dobę mnie wypisali, by zrobić miejsce dla nowych :/ ale w domu zawsze lepiej, bałam się tylko, że coś się stanie, ale poza mega bólem wszystko było ok. A dzieci były 2 tygodnie w szpitalu, więc kursowaliśmy codziennie na kilka godzin, musiały osiągnąć wagę wyjściową min. 2 kg.

• jolka15 Ekspertka

Wysłany: 24 maja 2017, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pirelka a jaką wagę miały Twoje dziewczynki jak się urodziły?
    Czy przydał Ci się np laktator?

j.34bwdqk3op08o95j.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2017, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jolka15 wrote:
    Pirelka a jaką wagę miały Twoje dziewczynki jak się urodziły?
    Czy przydał Ci się np laktator?
    Ważyły 1945g i 1980g ale spadły do 1800g i zanim odrobiły to minęły te 2 tyg.
    Laktator bardzo mi się przydał, niemalże dwa miesiące regularnie ściągałam pokarm, dzieci nie chciały piersi. Miałam elektryczny Canpol Easy Start i mogę śmiało polecić, ściągałam bardzo dużo.

• MoNaKo Autorytet

Wysłany: 24 maja 2017, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pireelka, gdzieś tam po cichu licze na to że rozmiar 44 mi się nie przyda ale moze masz link do ciuszków- chetnie zerknę.
    Zamierzałam wystartować od 50, ale faktycznie, dzieci przecież po urodzeniu spadają z wagi...

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2017, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoNaKo wrote:
    pireelka, gdzieś tam po cichu licze na to że rozmiar 44 mi się nie przyda ale moze masz link do ciuszków- chetnie zerknę.
    Zamierzałam wystartować od 50, ale faktycznie, dzieci przecież po urodzeniu spadają z wagi...
    U Nas te 44 aż do 3 mies. były ok ;) potem już prawe ale służyły świetnie..
    A link proszę: https://www.olx.pl/oferta/ubranka-niemowlece-rozmiar-44-CID88-IDkPBbc.html

Być może, że się nie przydadzą bo wiem, że kobiety rodzą bliźniaki powyżej 2 kg czy nawet powyżej 2,5 kg :) moje były malusie, ale długie.
    A te ze smyka ciuszki są dość duże jak na 44 moim zdaniem, smyk ma większą rozmiarówkę, bo miałam z tesco to były dużo mniejsze.

• MoNaKo Autorytet

Wysłany: 24 maja 2017, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pirelka a monitory oddechu? Używałaś?
    Zamęczymy Cię tymi pytaniami :)

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2017, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoNaKo wrote:
    pirelka a monitory oddechu? Używałaś?
    Zamęczymy Cię tymi pytaniami :)
    Używałam, ba używamy do dzisiaj ;) polecam każdej mamie, nawet jeśli nie są dzieci wcześniakami, można zmrużyć oko spokojniej, zwłaszcza w pierwszych chwilach i przy pierwszych dzieciach jak człowiek goły w temacie i boi się bardziej niż zwykle.
    Kupiliśmy przy wyjściu ze szpitala monitory BabySense 5.

• MoNaKo Autorytet

Wysłany: 24 maja 2017, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pirelka z tym rozmiarem 44 to jeszcze się wstrzymam. Moje dziewczyny juz mi się duże wydają i powoli liczę że rozmiar 50 będzie idealny :)
    Co do monitorów to ja też jestem zdecydowana tylko właśnie ie wiem jaki kupić. Poczytam sobie opinie o tym którego Ty używasz :)

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2017, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monako pewnie,że tak :) poczytaj. My wzięliśmy jedne z tańszych, ale chcieliśmy by były nowe.

• MoNaKo Autorytet

Wysłany: 24 maja 2017, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super ten monitor, tylko ja mam kosze mojżesza i cienkie materace- nie wiem czy moje maluchy nie będą wyczuwać tego monitora pod cienkim materacem :(

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2017, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to faktycznie nie wiem jak będą do koszy mojżesza pasować, ja mam zwykłe łóżeczka drewniane.
    A wózki dziewczyny macie wybrane?

• Anuśka Autorytet

Wysłany: 24 maja 2017, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pirelka nie dziwię się, że KP nie wypaliło, skoro dzieci miałaś w szpitalu przez 2 tyg. One się szybko przyzwyczajają do smoczka i później trzeba się doić, żeby nakarmić, a to już nie działa tak jak ssak na cycu :) Ja uwielbiałam KP więc mam nadzieję, że damy radę dotrzymać do 37tc i wyjść ze szpitala razem i się karmić (*)(*) :D Podziwiam Cię za SN o.O U mnie już wiadomo, że będzie CC, bo będę 2 lata po cesarce no i bliźniaki więc ginka mówi, że nie będziemy ryzykować pęknięcia macicy...
    Ale porządną dojarę to kupię bo na bank się przyda :) Poczytam o tym Canpolu.

Widzę że dopadłyśmy Cię jak wściekłe psy ;D Dzięki, że znajdujesz dla nas chwilę czasu i podpowiadasz co i jak :)

Dziewczyny z tymi ciuszkami to rozmiarówka ze Smyka jest zaniżona :) Ja kupiłam (bo promocja była ;) ) dla mojej Marychny kilka bodziaków 50 i były dobre a dziecko miało 56cm jak się urodziło :D Więc 44 na pewno będą dobre na większe dzieci :)

Ja już po wizycie i okazało się że te moje upierdliwe plamienia to jakieś krwiaki :( Mam totalny zakaz noszenia Marysi, sprzątania, telepania się w aucie i w ogóle najlepiej żebym leżała :( A miałam jechać w moje ukochane Bieszczady na weekend :( :(
    Za to lekarka do której poszłam okazała się być między innymi pracownicą oddziału patologii ciąży w Centrum Zdrowia Matki Polki, więc już nie muszę się martwić o szukanie odpowiedniego gina i poród, bo CZMP ma III stopień referencyjności więc w razie W dzieciaczki będę miała na miejscu :D Ufff od razu jestem spokojniejsza :)
    Kijanki oczywiście są nadal obie, rozwinięte na 8tc i prawie równiutkie :)

16 czerwca dokładne USG i badanie PAPPA. Oby wszystko było dobrze :)

• Anuśka Autorytet

Wysłany: 24 maja 2017, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pirelka wrote:
    No to faktycznie nie wiem jak będą do koszy mojżesza pasować, ja mam zwykłe łóżeczka drewniane.
    A wózki dziewczyny macie wybrane?
    A z tym to ja kompletnie nie wiem co zrobić... Mam normalny wózek po Marysi a przydałby się chyba taki podwójny... Ale dawać kilka tysi za coś co będzie używane przez 10 miesięcy... No może 12... No nie wiem... Marychna przestała już zupełnie jeździć wózkiem jak tylko pierwsze kroki postawiła (ok 11mcy) i stoi landara w domu. Tzn wózek - landara, nie Marychna ;D

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2017, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuśka a skąd jesteś, że masz blisko w Bieszczady? :) Ja pochodzę z podkarpacia, dokładnie z Krosna a mąż z Rzeszowa, ale mieszkamy już od kilku lat w Gdyni.

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2017, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuśka wrote:
    A z tym to ja kompletnie nie wiem co zrobić... Mam normalny wózek po Marysi a przydałby się chyba taki podwójny... Ale dawać kilka tysi za coś co będzie używane przez 10 miesięcy... No może 12... No nie wiem... Marychna przestała już zupełnie jeździć wózkiem jak tylko pierwsze kroki postawiła (ok 11mcy) i stoi landara w domu. Tzn wózek - landara, nie Marychna ;D
    To ja planuję, że wózek starczy na 2-3 lata :) nie wyobrażam sobie nie mieć wózka dla dwójki, bo spacerujemy codziennie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2017, 16:50

• MoNaKo Autorytet

Wysłany: 24 maja 2017, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wózek Bugaboo donkey twin i jestem nim zachwycona. Cena faktycznie powalajaca ale dostałam dużo dodatkowych rzeczy i kupiłam używany.

Dziewczyny właśnie planuję kupić pieluszki tertrowe z moterhood- 10 sztuk w smyku online i do tego 3 kocyki muślinowe. Kocyki będę musiała dokupic jeszcze nieco cieplejsze ale wystarczy mi tyle pieluch tertrowych? Myślę jeszcze o flanelowych/ Komoletnie się na tym nie znam :(

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • joaska1985 Ekspertka

Wysłany: 24 maja 2017, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monako super że się odezwałaś :)

Pirelka super że jesteś :)chlone wszystkie wiadomości od Ciebie.

Moje dwa szczescia <3 <3 Nina i Nela
‹‹ 98 99 100 101 102 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ