X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Podwójne i potrójne szczęścia 2017
Odpowiedz

Podwójne i potrójne szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 czerwca 2017, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @monako, jestem 14 dpt, beta przyrasta 10krotnie w ciagu 96h :O. Martwie sie tylko, czy jesli to rzeczywiscie parka, to czy 1. beta nie byla zbyt niska (ok 50 7dpt).
    Z drugiej strony, skoro teraz tak szaleje, to czemu ja glupia sie martwie :P

Pat, dzieki za mile przyjecie. Jesli rzeczywiscie bedzie duet, to bedzie to duet z lutego 2018, ale mam nadzieje, ze mnie nie wygonicie stad jakby co ;)

• MoNaKo Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2017, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a88 prawda jest taka że z przyrostu bety ciężko wywnioskować czy mogą być bliźnięta. Znam dziewczyny które miały wysokie wartości przy 1 dziecku i znam tez takie którym aż tak kosmicznie beta nie przyrastała a były dwa skarby.
    I nie masz się czym martwić, to wspaniale że beta przyrasta. Teraz tylko do lekarza na usg i bedzie wiadomo- ale z całego serca życzę Ci podwójnego szczęścia :)

Dziewczyny wszędzie przegladam listy wyprawkowe i jest napisane:
    14 body z długiem
    10 body z krótki
    6 par spodenek
    14 pajacyków
    8 par skarpet
    Ale nigdzie nie ma informacji czy to wszytsko ma być w rozmiarze 50 czy 56...
    Mam dylemat :(

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • Pat85 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2017, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monako ja mam podobną listę. Kupiłam głownie 50, ale trochę mniej, szczególnie pajacyków mi jeszcze brakuje. I długich rękawów. Ale mam spodenki i kaftaniki do tych krótkich body - może się nada. Większych mam całe mnóstwo, które dostałam to nie kupuję. A i kilka dosłownie sztuk 44 mi się nawinęło to wzięłam. U mnie do szpitala nie trzeba ciuszków to najwyżej będę domawiać odpowiednie rozmiary przez internet.

a5707df13e.png
  • jolka15 Ekspertka

Wysłany: 7 czerwca 2017, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    joaśka, bizona super brzuszki , w ogóle dziewczyny ciąża nam służy a czy jest 2 czy 10 na plus nieważne, ważne, że zgrabnie i powabnie ;-)

Monako co do monitorów oddechu to nam położona mówiła, że warto ocenić czy są potrzebne jak dzieci się urodzą czy jest potrzeba ze względów medycznych; nasi znajomi zdecydowali się na taki łóżeczkowy i chwalą sobie mimo, że kilka razy alarm włączył się bez powodu i przeżyli chwile grozy.

Ja z ciuszków mam rozmiary od 44 do 68 ale ile czego to jeszcze nie liczyłam, 44 na pewno dosłownie kilka sztuk, a na początek zakładam, że przyda się 50 i 56 i też zależy od firmy (hm ma dość zawyżoną rozmiarówkę i 50 wcale nie jest taka malutka). Z nowych dokupię na pewno najwięcej pajacyków bo wydają mi się i najwygodniejsze dla dziecka i dla rodziców. Pewnie też skuszę się na kilka 'wyjściówek' mniej wygodnych ;-)

Bizona ja właśnie też zamówiłam materac z firmy havea lateksowo - kokosowy krzyś, czytałam, że są dobre i mają pozytywną opinię Instytutu Matki i Dziecka, a że używany to myślę, że spokojnie da się wyprać pokrowiec a dodatkowo zawsze na materac dodatkowo masz jeszcze prześcieradełko ewentualnie jakiś podkład, a wyleżany zakładam, że też być nie może jak przy dorosłym. Jak masz możliwość ocenić jego sztywność, bo to w sumie chyba najważniejsze, i jest ok to ja bym brała :)

I apropos zamówień to poza materacami w końcu wybraliśmy łóżeczka i dziś zamówiłam bo czas realizacji do 8 tygodni... Dobrze, że w czas się zorientowałam :) wybraliśmy mebelki pinio z kolekcji basic, do tego od razu przewijak i właśnie materace. I jeszcze za 2 tygodnie jedziemy po wózek to akurat wyrobią się albo do 20 lipca albo pierwszy tydzień sierpnia bo sporo produkcji przez wakacje stoi z uwagi na sezon urlopowy o czym też pomyślałam dopiero wczoraj i z przerażeniem dzwoniłam do tako czy zrobią mi wózek na czas :P bliźniaki zatem nie mają wyboru muszą wytrwać w brzuchu przynajmniej do 10 sierpnia ;-)

jutro idziemy na warsztaty z bezpiecznego malucha - jestem ciekawa czy warto, może któraś z was już była?

I ostatnio pytałam was o dietę matki karmiącej, a akurat trafiły nam się zajęcia na szkole rodzenia i nasza położna mimo, że dość młoda kobietka jest jednak starej szkoły, że dieta jest ważna, tak po krótce zalecała pierwsze 2 tygodnie dość rygorystycznie: mięsko z indyka, królika lub kurczaka, z warzyw marchew - najlepiej wszystko parowane, kapusta pekińska, z zup chudy rosół mało jarzynowy, jak ryby to białe morskie, ziemniaki, ryż, kasza, makarony są ok, a pieczywo jeśli ciemne to żeby nie było barwione karmelem, z owoców najbezpieczniejszy od początku banan. A po 2 tygodniach zaczynać wprowadzać inne produkty i obserwować reakcje np jablko pieczone ub parowane zjeśc pół, poł jogurtu naturalnego - generalnie wszystkiego zacząć próbować po połówkach i nie surowe (waryzwa, owoce) i jak jest ok to zwiekszać. Najbardziej uważać na jajka. a przy karmieniu piersią wypijać 2l wody dziennie. To z tego co pamiętam ;-) może wam się przyda.

bizona lubi tę wiadomość

j.34bwdqk3op08o95j.png
  • gabi 7 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny☺

Cześć a88.mam nadzieję,ze na dobre tu z nami zostaniesz☺
    Jeśli chodzi o wyprawkę to chciałam się Wam pochwalić,ze ja wreszcie odwazylam się kupić parę rzeczy.ja planowany termin mam niby na październik-oczywiście wiadomo,ze będzie to wcześniej,ale kupuję głównie długi rękaw,bo takie maluszki potrzebują mieć ciepło.A czapeczki jakie kupujecie?będziecie zakładać w domu?ja mojej córce zakladalam zawsze po kaplieli.ja chyba najmniejszy rozmiar będę mieć 50.najwyżej będą trochę za duze☺

3i498u69fq9q84na.png
  • AllishiiA Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przelicze wam ile czego mam i dam wam znac ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2017, 08:36

5b09j44jyxysjiql.png
    zrz6sg180mhigqmf.png
    bfarxzdvnmgxujgk.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jolka, z tymi monitorami to wiadomo- co położna to opinia, ale stwierdziłam że zapytam jeszcze lekarza co o nich sądzi. Chociaż był przeciwny detektorowi który i tak kupiłam więc czuję że z monitorami bedzie podobnie :)
    Ja rozmiaru 44 nie kupuję ale mam same 50 jak na razie. Muszę dokupic kilka pajacy i rezte 56. Tak do rozmiaru 62 chcę być zaopatrzona a pózniej to juz na bierzaco będę zamawiać.

Super że juz macie mebelki zamówione, nie zapomnij się oczywiście pochwalić jak juz przyjdą i pokój bedzie gotowy. U nas cały pokój na biało- nie będzie taki dziecięcuy od samego poczatku. Zrobimy królestwo dziewczynkom jak wyrosną z koszy mojezesza i trzeba bedzie kupic łóżeczka.

Co do warsztatów to ja byłam dwa razy zapisana ale dr mi nie pozwolił iść :( żałuję bardzo bo same dobre opinie słyszałam tak więc bedziemy czekac na krótką relację.

gabi gratuluje odważnej decyzji i pierwszych zakupów :)
    Ja mam kilka cienkich bawełnianych czapeczek 50 i może będę zakładać na chwilke w domu po kąpieli ( ale przecież bedzie sierpień!) ale muszę o to zapytać położną.
    Na pewno moje maluchy w domu nie będą w czapkach jak to bywało kiedyś.

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • AllishiiA Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny podliczylam wszystko do rozmiaru 68 i tak to wyglada:

Pajace:
    roz 50-5
    54-8
    56-8
    62-4
    68-8

Body dlugi rekaw:
    44-5
    50-6
    52-4
    54-4
    56-4
    62-7
    68-8

Body krotki rekaw:
    44-4
    50-7
    54-4
    56-4
    60-4
    62-2
    68-4

Polspiochy:
    62-8
    68-4

Spiochy:
    44-2
    50-12
    56-10
    62-4
    68-7

Rampers: 5 szt.

Kaftaniki:
    54-4
    56-4
    62-6
    68-6

Czapeczki 10 szt.

Skarpetki 20 szt.

Jak bedzie czegos brakowac to na biezaco sie bedzie kupowac, ale na start mysle, ze starczy ;) a wy co sadzicie? I mam nadzieje, ze komus chociaz troche pomoge ;)

bizona lubi tę wiadomość

5b09j44jyxysjiql.png
    zrz6sg180mhigqmf.png
    bfarxzdvnmgxujgk.png
  • czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    didi31 wrote:
    Ja od początku luteina100 2x2 , i duphaston 2x1. Ciekawe jak długo... Gdzieś obiło mi się o uszy, że luteina jakoś wpływa fałszywie na wyniki testu pappa? Powoduję podwyższenie tego białka? Czy coś poplątałam? Za 2tyg mamy pierwsze prenatalne, oby było ok. Rozważamy test nifty, robiłysicie czy w ciąży bliźniaczej mało informacji test wnosi i bez sensu?
    Ja robiłam test papa i biorę duphason 3x2
    Ryzyko wyszło mi bardzo nisko.
    Mi lekarz opracował test papa wraz z obrazem usg wyniki miałam po tyg

U mnie na teście papa było napisane czy się zaleca dalszą diagnostykę typu nifty,aminopunkcja czy biopsja.
    U mnie pisało ze nie trzeba pogłębic

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2017, 11:09

27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
    07.06.2019 synek
    3 aniołki w niebie [ <3 13tc,<3 10tc,<3 10tc] Cb

BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity
  • czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy wy też macie takie uczucie czasami jakby wam coś splywało w pochwie?i później wkładka wilgotna. . Czasem mam uczucie jakby coś mi polecialo jakby wodnisty śluz? Albo może podciekanie płynu owodniowego ??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2017, 11:47

07.06.2019 synek

BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity
  • agula1983 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarnulka ja miałam/mam takie uczucie odkąd biorę luteinę dopochwowo i wkładka też jest wilgotna bo przecież tabletka cała się nie wchłonie tylko substancja aktywna a reszta musi wypłynąć.

syy28iik833b36lq.png
  • agula1983 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    widzę że przewija się temat ubranek to ja napiszę co mam na ten moment i jak coś będzie brakować to będę dokupywać na bieżąco i pewnie coś dostanę jak dzieci się urodzą, więc zobaczymy

po tyle samo z rozmiaru 50, 56 i 62:
    - 10 par body krótki rękaw
    - 10 par body długi rękaw
    - 10 par pajacy
    - 6 par półśpiochy
    - 6 par śpiochy
    - 6 rampersów

* 2 sukieneczki
    * 4 pary spodni
    * 4 bluzeczki

czapeczki 6szt
    skarpetki 10szt
    buciki niechodki 2szt
    rajtuzy 2szt

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2017, 12:48

syy28iik833b36lq.png
  • AllishiiA Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak sie dzisiaj zastanawiam jak ja na poczatku bede rozrozniac te bobasy ;) przeciez noworodki sa do siebie takie podobne, a wagowo nie roznia sie na razie zbyt duzo ;) To na pewno bedzie ciekawe doswiadczenie ;)

Znalazalam bardzo fajne porady:
    https://tipy.interia.pl/artykul_1034,jak-odroznic-bliznieta.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2017, 13:00

5b09j44jyxysjiql.png
    zrz6sg180mhigqmf.png
    bfarxzdvnmgxujgk.png
  • Pat85 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Didi ja robiłam tylko usg, bez pappa nawet. A testy typu nifty to raczej dopiero jak coś jest źle w podstawowych badaniach.

Gabi dieta bardzo rygorystyczna - ciekawe czy dam tak radę. Mam nadzieję że nie będzie potrzeby aż tak się pilnować z jedzeniem :)

Allishia masz już ogromne zapasy ciuszkowe :)

Czarnulka z moich doświadczeń wynika,że na czas ciąży należy się pożegnać z suchymi matkami ;) szczególnie jeśli bierzesz coś dopochwowo.

A jak już jesteśmy przy tych tematach to ja wczoraj zauważyłam na wkladce taką gęstą galaretke i stwierdziłam, że chyba odszedł mi czop sluzowy. Postswilam męża w stan gotowości i siebie doprowadzilam do lekkiej paniki ;) ale nic się nie dzieje póki co. Chociaż mam nową obawę, że jak tylko gdzieś wyjdę to na pewno publicznie w sklepie czy gdzieś odejdą mi wody.

a5707df13e.png
  • czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AllishiiA wrote:
    Tak sie dzisiaj zastanawiam jak ja na poczatku bede rozrozniac te bobasy ;) przeciez noworodki sa do siebie takie podobne, a wagowo nie roznia sie na razie zbyt duzo ;) To na pewno bedzie ciekawe doswiadczenie ;)
    Może jeden będzie miał jakiegoś pieprzyka albo coś .. U mnie jest tydzień różnicy a to jednojajowe. .

07.06.2019 synek

• czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pat85 wrote:
    Didi ja robiłam tylko usg, bez pappa nawet. A testy typu nifty to raczej dopiero jak coś jest źle w podstawowych badaniach.

Gabi dieta bardzo rygorystyczna - ciekawe czy dam tak radę. Mam nadzieję że nie będzie potrzeby aż tak się pilnować z jedzeniem :)

Allishia masz już ogromne zapasy ciuszkowe :)

Czarnulka z moich doświadczeń wynika,że na czas ciąży należy się pożegnać z suchymi matkami ;) szczególnie jeśli bierzesz coś dopochwowo.

A jak już jesteśmy przy tych tematach to ja wczoraj zauważyłam na wkladce taką gęstą galaretke i stwierdziłam, że chyba odszedł mi czop sluzowy. Postswilam męża w stan gotowości i siebie doprowadzilam do lekkiej paniki ;) ale nic się nie dzieje póki co. Chociaż mam nową obawę, że jak tylko gdzieś wyjdę to na pewno publicznie w sklepie czy gdzieś odejdą mi wody.
    No ale właśnie mi się tak dzieje nawet jAK luteiny nie biore. . W następnym tygodniu mam wizytę zapytam o to ..

07.06.2019 synek

• didi31 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pat85,Czarnulka24 dziękuję za odp :) Zazdroszcze Wam już tych zakupów, my jeszcze mamy czas. Narazie z nudów oglądam łóżeczka.

szczęście x2 : ) 2k2o
    21.12.2017 ! Zośka i Jaś
    (ur. 37+6)
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Allishiia, agula- jesteście kochane. O taki konkret ciuszkowy własnie mi chodziło. Zaraz sobie wszystko ładnie dopiszę do listyi tez muszę w końcu policzyć ile czego mam.
    Dziękuję Wam bo lista jest super!!!!!!

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • gabi 7 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2017, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pat wiem,ze już jest Ci naprawdę ciężko ale trzymaj jeszcze chłopaków pod serduchem.niech się tak nie spieszą na świat ☺

3i498u69fq9q84na.png
  • Weruś9110 Przyjaciółka

Wysłany: 8 czerwca 2017, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, jeśli chodzi o mokrą wkładki to ja te, tak mam, ale to na pewno od luteina, zreszta w czasie ciąży zwieksza się wydzielanie służy, ale to i tak musisz skonsultować z lekarzem. :)

Ja byłam dzisiaj w przychodni i tam pani wygrzebałam z archiwum ze przechodziłam różyczkę jako dziecko więc chyba mało prawdopodobne żebym jeszcze raz zachorowała? Trochę mi ulżyło ale i tak myślę ciągle o tym :/

Weruś9110
‹‹ 119 120 121 122 123 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ