Podwójne i potrójne szczęścia 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny@monako, jestem 14 dpt, beta przyrasta 10krotnie w ciagu 96h . Martwie sie tylko, czy jesli to rzeczywiscie parka, to czy 1. beta nie byla zbyt niska (ok 50 7dpt).
Z drugiej strony, skoro teraz tak szaleje, to czemu ja glupia sie martwie
Pat, dzieki za mile przyjecie. Jesli rzeczywiscie bedzie duet, to bedzie to duet z lutego 2018, ale mam nadzieje, ze mnie nie wygonicie stad jakby co -
a88 prawda jest taka że z przyrostu bety ciężko wywnioskować czy mogą być bliźnięta. Znam dziewczyny które miały wysokie wartości przy 1 dziecku i znam tez takie którym aż tak kosmicznie beta nie przyrastała a były dwa skarby.
I nie masz się czym martwić, to wspaniale że beta przyrasta. Teraz tylko do lekarza na usg i bedzie wiadomo- ale z całego serca życzę Ci podwójnego szczęścia
Dziewczyny wszędzie przegladam listy wyprawkowe i jest napisane:
14 body z długiem
10 body z krótki
6 par spodenek
14 pajacyków
8 par skarpet
Ale nigdzie nie ma informacji czy to wszytsko ma być w rozmiarze 50 czy 56...
Mam dylemat -
Monako ja mam podobną listę. Kupiłam głownie 50, ale trochę mniej, szczególnie pajacyków mi jeszcze brakuje. I długich rękawów. Ale mam spodenki i kaftaniki do tych krótkich body - może się nada. Większych mam całe mnóstwo, które dostałam to nie kupuję. A i kilka dosłownie sztuk 44 mi się nawinęło to wzięłam. U mnie do szpitala nie trzeba ciuszków to najwyżej będę domawiać odpowiednie rozmiary przez internet.
-
joaśka, bizona super brzuszki , w ogóle dziewczyny ciąża nam służy a czy jest 2 czy 10 na plus nieważne, ważne, że zgrabnie i powabnie
Monako co do monitorów oddechu to nam położona mówiła, że warto ocenić czy są potrzebne jak dzieci się urodzą czy jest potrzeba ze względów medycznych; nasi znajomi zdecydowali się na taki łóżeczkowy i chwalą sobie mimo, że kilka razy alarm włączył się bez powodu i przeżyli chwile grozy.
Ja z ciuszków mam rozmiary od 44 do 68 ale ile czego to jeszcze nie liczyłam, 44 na pewno dosłownie kilka sztuk, a na początek zakładam, że przyda się 50 i 56 i też zależy od firmy (hm ma dość zawyżoną rozmiarówkę i 50 wcale nie jest taka malutka). Z nowych dokupię na pewno najwięcej pajacyków bo wydają mi się i najwygodniejsze dla dziecka i dla rodziców. Pewnie też skuszę się na kilka 'wyjściówek' mniej wygodnych
Bizona ja właśnie też zamówiłam materac z firmy havea lateksowo - kokosowy krzyś, czytałam, że są dobre i mają pozytywną opinię Instytutu Matki i Dziecka, a że używany to myślę, że spokojnie da się wyprać pokrowiec a dodatkowo zawsze na materac dodatkowo masz jeszcze prześcieradełko ewentualnie jakiś podkład, a wyleżany zakładam, że też być nie może jak przy dorosłym. Jak masz możliwość ocenić jego sztywność, bo to w sumie chyba najważniejsze, i jest ok to ja bym brała
I apropos zamówień to poza materacami w końcu wybraliśmy łóżeczka i dziś zamówiłam bo czas realizacji do 8 tygodni... Dobrze, że w czas się zorientowałam wybraliśmy mebelki pinio z kolekcji basic, do tego od razu przewijak i właśnie materace. I jeszcze za 2 tygodnie jedziemy po wózek to akurat wyrobią się albo do 20 lipca albo pierwszy tydzień sierpnia bo sporo produkcji przez wakacje stoi z uwagi na sezon urlopowy o czym też pomyślałam dopiero wczoraj i z przerażeniem dzwoniłam do tako czy zrobią mi wózek na czas bliźniaki zatem nie mają wyboru muszą wytrwać w brzuchu przynajmniej do 10 sierpnia
jutro idziemy na warsztaty z bezpiecznego malucha - jestem ciekawa czy warto, może któraś z was już była?
I ostatnio pytałam was o dietę matki karmiącej, a akurat trafiły nam się zajęcia na szkole rodzenia i nasza położna mimo, że dość młoda kobietka jest jednak starej szkoły, że dieta jest ważna, tak po krótce zalecała pierwsze 2 tygodnie dość rygorystycznie: mięsko z indyka, królika lub kurczaka, z warzyw marchew - najlepiej wszystko parowane, kapusta pekińska, z zup chudy rosół mało jarzynowy, jak ryby to białe morskie, ziemniaki, ryż, kasza, makarony są ok, a pieczywo jeśli ciemne to żeby nie było barwione karmelem, z owoców najbezpieczniejszy od początku banan. A po 2 tygodniach zaczynać wprowadzać inne produkty i obserwować reakcje np jablko pieczone ub parowane zjeśc pół, poł jogurtu naturalnego - generalnie wszystkiego zacząć próbować po połówkach i nie surowe (waryzwa, owoce) i jak jest ok to zwiekszać. Najbardziej uważać na jajka. a przy karmieniu piersią wypijać 2l wody dziennie. To z tego co pamiętam może wam się przyda.bizona lubi tę wiadomość
j. -
Witajcie dziewczyny☺
Cześć a88.mam nadzieję,ze na dobre tu z nami zostaniesz☺
Jeśli chodzi o wyprawkę to chciałam się Wam pochwalić,ze ja wreszcie odwazylam się kupić parę rzeczy.ja planowany termin mam niby na październik-oczywiście wiadomo,ze będzie to wcześniej,ale kupuję głównie długi rękaw,bo takie maluszki potrzebują mieć ciepło.A czapeczki jakie kupujecie?będziecie zakładać w domu?ja mojej córce zakladalam zawsze po kaplieli.ja chyba najmniejszy rozmiar będę mieć 50.najwyżej będą trochę za duze☺ -
jolka, z tymi monitorami to wiadomo- co położna to opinia, ale stwierdziłam że zapytam jeszcze lekarza co o nich sądzi. Chociaż był przeciwny detektorowi który i tak kupiłam więc czuję że z monitorami bedzie podobnie
Ja rozmiaru 44 nie kupuję ale mam same 50 jak na razie. Muszę dokupic kilka pajacy i rezte 56. Tak do rozmiaru 62 chcę być zaopatrzona a pózniej to juz na bierzaco będę zamawiać.
Super że juz macie mebelki zamówione, nie zapomnij się oczywiście pochwalić jak juz przyjdą i pokój bedzie gotowy. U nas cały pokój na biało- nie będzie taki dziecięcuy od samego poczatku. Zrobimy królestwo dziewczynkom jak wyrosną z koszy mojezesza i trzeba bedzie kupic łóżeczka.
Co do warsztatów to ja byłam dwa razy zapisana ale dr mi nie pozwolił iść żałuję bardzo bo same dobre opinie słyszałam tak więc bedziemy czekac na krótką relację.
gabi gratuluje odważnej decyzji i pierwszych zakupów
Ja mam kilka cienkich bawełnianych czapeczek 50 i może będę zakładać na chwilke w domu po kąpieli ( ale przecież bedzie sierpień!) ale muszę o to zapytać położną.
Na pewno moje maluchy w domu nie będą w czapkach jak to bywało kiedyś.
-
Dziewczyny podliczylam wszystko do rozmiaru 68 i tak to wyglada:
Pajace:
roz 50-5
54-8
56-8
62-4
68-8
Body dlugi rekaw:
44-5
50-6
52-4
54-4
56-4
62-7
68-8
Body krotki rekaw:
44-4
50-7
54-4
56-4
60-4
62-2
68-4
Polspiochy:
62-8
68-4
Spiochy:
44-2
50-12
56-10
62-4
68-7
Rampers: 5 szt.
Kaftaniki:
54-4
56-4
62-6
68-6
Czapeczki 10 szt.
Skarpetki 20 szt.
Jak bedzie czegos brakowac to na biezaco sie bedzie kupowac, ale na start mysle, ze starczy a wy co sadzicie? I mam nadzieje, ze komus chociaz troche pomogebizona lubi tę wiadomość
-
didi31 wrote:Ja od początku luteina100 2x2 , i duphaston 2x1. Ciekawe jak długo... Gdzieś obiło mi się o uszy, że luteina jakoś wpływa fałszywie na wyniki testu pappa? Powoduję podwyższenie tego białka? Czy coś poplątałam? Za 2tyg mamy pierwsze prenatalne, oby było ok. Rozważamy test nifty, robiłysicie czy w ciąży bliźniaczej mało informacji test wnosi i bez sensu?
Ryzyko wyszło mi bardzo nisko.
Mi lekarz opracował test papa wraz z obrazem usg wyniki miałam po tyg
U mnie na teście papa było napisane czy się zaleca dalszą diagnostykę typu nifty,aminopunkcja czy biopsja.
U mnie pisało ze nie trzeba pogłębicWiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2017, 11:09
27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
3 aniołki w niebie [ 13tc, 10tc, 10tc] Cb
BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity -
Dziewczyny czy wy też macie takie uczucie czasami jakby wam coś splywało w pochwie?i później wkładka wilgotna. . Czasem mam uczucie jakby coś mi polecialo jakby wodnisty śluz? Albo może podciekanie płynu owodniowego ??
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2017, 11:47
27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity -
widzę że przewija się temat ubranek to ja napiszę co mam na ten moment i jak coś będzie brakować to będę dokupywać na bieżąco i pewnie coś dostanę jak dzieci się urodzą, więc zobaczymy
po tyle samo z rozmiaru 50, 56 i 62:
- 10 par body krótki rękaw
- 10 par body długi rękaw
- 10 par pajacy
- 6 par półśpiochy
- 6 par śpiochy
- 6 rampersów
* 2 sukieneczki
* 4 pary spodni
* 4 bluzeczki
czapeczki 6szt
skarpetki 10szt
buciki niechodki 2szt
rajtuzy 2szt
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2017, 12:48
-
Tak sie dzisiaj zastanawiam jak ja na poczatku bede rozrozniac te bobasy przeciez noworodki sa do siebie takie podobne, a wagowo nie roznia sie na razie zbyt duzo To na pewno bedzie ciekawe doswiadczenie
Znalazalam bardzo fajne porady:
https://tipy.interia.pl/artykul_1034,jak-odroznic-bliznieta.html
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2017, 13:00
-
Didi ja robiłam tylko usg, bez pappa nawet. A testy typu nifty to raczej dopiero jak coś jest źle w podstawowych badaniach.
Gabi dieta bardzo rygorystyczna - ciekawe czy dam tak radę. Mam nadzieję że nie będzie potrzeby aż tak się pilnować z jedzeniem
Allishia masz już ogromne zapasy ciuszkowe
Czarnulka z moich doświadczeń wynika,że na czas ciąży należy się pożegnać z suchymi matkami szczególnie jeśli bierzesz coś dopochwowo.
A jak już jesteśmy przy tych tematach to ja wczoraj zauważyłam na wkladce taką gęstą galaretke i stwierdziłam, że chyba odszedł mi czop sluzowy. Postswilam męża w stan gotowości i siebie doprowadzilam do lekkiej paniki ale nic się nie dzieje póki co. Chociaż mam nową obawę, że jak tylko gdzieś wyjdę to na pewno publicznie w sklepie czy gdzieś odejdą mi wody. -
AllishiiA wrote:Tak sie dzisiaj zastanawiam jak ja na poczatku bede rozrozniac te bobasy przeciez noworodki sa do siebie takie podobne, a wagowo nie roznia sie na razie zbyt duzo To na pewno bedzie ciekawe doswiadczenie27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
Pat85 wrote:Didi ja robiłam tylko usg, bez pappa nawet. A testy typu nifty to raczej dopiero jak coś jest źle w podstawowych badaniach.
Gabi dieta bardzo rygorystyczna - ciekawe czy dam tak radę. Mam nadzieję że nie będzie potrzeby aż tak się pilnować z jedzeniem
Allishia masz już ogromne zapasy ciuszkowe
Czarnulka z moich doświadczeń wynika,że na czas ciąży należy się pożegnać z suchymi matkami szczególnie jeśli bierzesz coś dopochwowo.
A jak już jesteśmy przy tych tematach to ja wczoraj zauważyłam na wkladce taką gęstą galaretke i stwierdziłam, że chyba odszedł mi czop sluzowy. Postswilam męża w stan gotowości i siebie doprowadzilam do lekkiej paniki ale nic się nie dzieje póki co. Chociaż mam nową obawę, że jak tylko gdzieś wyjdę to na pewno publicznie w sklepie czy gdzieś odejdą mi wody.27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
Hej, jeśli chodzi o mokrą wkładki to ja te, tak mam, ale to na pewno od luteina, zreszta w czasie ciąży zwieksza się wydzielanie służy, ale to i tak musisz skonsultować z lekarzem.
Ja byłam dzisiaj w przychodni i tam pani wygrzebałam z archiwum ze przechodziłam różyczkę jako dziecko więc chyba mało prawdopodobne żebym jeszcze raz zachorowała? Trochę mi ulżyło ale i tak myślę ciągle o tymWeruś9110