X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Podwójne i potrójne szczęścia 2017
Odpowiedz

Podwójne i potrójne szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • bizona Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2017, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej witam sie w 2 trymestrze :) ale jazda :)
    Ja na l4 jestem przez krwiaka..juz sie wchlonal i ciekawa jestem czy lekarz bedzie chcial przedluzyc. Wczesniej mowila ze nue wyobraza sobie mnie w pracy do 20tc..a ja chcialam tylko do 20tc pracowac. Takze zobaczymy czy wroce na to poltora miesiaca do pracy..na moje miejsce juz zatrudnili nowa osobe..

p19uflw1tlpg1ms1.png
    9.12 pierwsze ICSI. Mamy dwa serduszka!:) Dziewczynka i chlopiec <3
  • Sylvi83:) Znajoma

Wysłany: 24 lutego 2017, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam serdecznie wszystkie Przyszłe Mamy, czy pozwolicie że do Was dołączę?
    Dziś dowiedzialam się, że nie zamiast jednego maluszka jest dwójka, na ostatnim usg w 6 tyg był tylko jeden, dlatego jestem w lekkim szoku i jeszcze nie mogę uwierzyć w to podwójne szczęście

Kesjaa, kawcia31 lubią tę wiadomość

• Sylvi83:) Znajoma

Wysłany: 24 lutego 2017, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bizona mam pytanie do Ciebie odnośnie Karowej, czy trudno się tam dostać i jak długo czeka się na wizytę? Do jakiego lekarza chodzisz i czy jesteś zadowolona?Bede wdzieczna za odpowiedz

• Pat85 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2017, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Sylvi83 :)

Jestem po wizycie, wszystko super ładnie, maluchy rosną, póki co (odpukać) nic nie wskazuje na zespół podkradania. Nadal są chłopcami ;) przy okazji, bo podobno ładnie je było widać dr obejrzał dokładnie serduszka. Narzekałam trochę na ciągnięcie podbrzusza, więc dodatkowo miałam badania szyjki, ale wszystko ok, 49mm i podobno zamknieta na glucho, więc widać tak ma być. No i dr pytał czy czuję już ruchy, więc to pewnie już zaraz. A teraz siedzę i czuję jak coś mi bulgocze w brzuchu, ale może tylko wymyślam i to kolacja :)
    A co do l4, to ja do tej pory zasuwałam 6 dni w tygodniu po kilka godzin do pracy (mam tak, że nie muszę siedzieć jak nie mam nic do zrobienia), ale za to na powietrzu, z dzieciakami i przy koniach. Przetrwałam nawet największe mrozy. A teraz planuję popracować jeszcze ze dwa miesiące dzień lub dwa w tygodniu.

A 7.03. mam połówkowe :) czas leci...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2017, 22:44

bizona, Kimmy lubią tę wiadomość

a5707df13e.png
  • bizona Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2017, 00:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylvi83:) wrote:
    Bizona mam pytanie do Ciebie odnośnie Karowej, czy trudno się tam dostać i jak długo czeka się na wizytę? Do jakiego lekarza chodzisz i czy jesteś zadowolona?Bede wdzieczna za odpowiedz
    Idziesz do rejestracji i panie wysylaja Cie pod gabinet..musisz wejsc miedzy pacjentkami bo lekarz zapisuje na wizyty. Ja bylam jakos w 7-8tc a pierwsza wizyte mialam chyba w 10tc. Poki co bylam tam raz. Nie wiem czy jestem zadowolona, bo pierwszy raz jestem w ciazy i tak naprawde nie wiem jak się prowadzi ciaze na NFZ..jestem przyzwyczajona do prywatnego ubezpieczenia gdzie z dnia na dzien umawiam sie na wizyty.
    Takze trudno nie jest sie dostac..Nastepna wizyte mam po miesiacu. Nie wiem co by bylo jal bym byla w jednojajowej ciazy..moze czesciej.

p19uflw1tlpg1ms1.png
  • Kesjaa Ekspertka

Wysłany: 26 lutego 2017, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutro wychodzimy ze szpitala do domu i czeka mnie nadal bezwzględne leżenie. Ale przynajmniej będę już w domu
    Ciąża nadal cudem się utrzymuje.
    Maluszki całe i zdrowe fikaja na całego. Tyle ile miałam usg to w całej ciąży tyle nie jest przewidziane :/

Udało się w 10cs!
    15.02 - <3 <3 serduszka. Zostańcie z nami :* :*
    hrqo3e3kq9emfgid.png
    Prawdopodobnie 2 dziewczynki - Kornelia i Alicja
    Ciąża jednokosmówkowa jednoowodniowa
  • bizona Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2017, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kesjaa bardzo sie ciesze i trzymam dalej kciuki ! Lez non stop i bedzie dobrze!:)

p19uflw1tlpg1ms1.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2017, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć kochane, jak Wam minął weekend? Jak samopoczucie?
    Ja w weekend miałam jakiś spadek formy, w dodatku dopadają mnie dziwne dolegliwości i nie wiem czy takie typowo ciążowe.
    W nocy często czuję pulsowanie w całych nogach a czasem też boli mnie pośladek i troche tak jakby biodro :/
    W dodatku mam bardzo rozpulchnione i krwawiące dziąśła.

A jakie Wy macie dolegliwośći??

Witam nowe mamusie :)

Kesjaa, leż grzecznie a na pewno wszystko będzie dobrze!!

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2017, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tika, jak sie czujesz? Kiedy masz teraz wizytę?

Pat85 jejku u Ciebie w przyszłym tygodniu juz połówkowe :) Będziemy trzymać kciuki.

Dziewczyny które znają już płeć- jakie tętno miały Wasze maluzki?
    Na wrześnióweczkach dziewczyny pisały że jak jest poniżej 150 to będzie chłopiec a powyżej- dziewczynka. Ja tam nie bardzo wierzę że to ma jakiś związek ale i tak jestem ciekawa jak było u Was :)

Pat czy czujesz już coś w brzuszku? Mi dr mówił że w 18 tc to można spodziewać się ruchów maleństwa.

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2017, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam jeszcze jedno pytanie- od kilku dni zaczęłam zwracać uwagę rano na mój brzuch i zauważyłam że jak budzę się na placach to mamtwardą macicę, choć nigdy wczesniej nie wiedziałam co to znaczy. Czesto jest tak że jak pójdę siku to jest lepiej ale zastanawia mnie czy też tak macie?? Jak położę się na boku to wszystko jest ok.

No to się dziś rozpisałam :)

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • agula1983 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2017, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kesjaa super że wychodzisz już do domciu :-) oszczędzaj się a będzie dobrze :-)

Monako Ja też weekend miałam jakiś dziwny spadek formy: w sobotę po prysznicu było mi słabo, cokolwiek zjadłam to było mi niedobrze i ciężko, zauważyłam też że się szybko przegrzewam bo koc zaczął mnie normalnie parzyć i w nocy też się rozkopuję. W niedziele też byłam jakaś osłabiona i taka nie swoja,pojawiły się zawroty głowy.
    Do tego dzisiaj obudziłam się z bólem głowy, który na szczęście szybko minął.
    Mnie też pośladek i biodro czasem bolą do tego doszło od kilku dni bolące spojenie łonowe, jak dłużej poleżę i wstanę to chodzę z początku jak kaczka dopóki tego nie rozchodzę.
    Nie wspomnę o ciągnięciach w pachwinach i po bokach brzucha, które lekarz zwalił na rozciągającą się macicę i niestety dopadła mnie zgaga i zaparcia.

Co do tętna i płci to się nie wypowiem bo jeszcze nie znam.

Twarda macica przy leżeniu na plecach też od kilku dni nie jest mi obca i nie tylko z rana i również przy pełnym pęcherzu, ale rzeczywiście zmiana pozycji rozwiązuje sprawę. Mam zamiar zapytać o to lekarza na wizycie w czwartek.

syy28iik833b36lq.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2017, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agula trochę się cieszę że nie jestem odosobniona w tych dziwnych dolegliwościach.
    U mnie dochodzi jeszcze problem z połykaniem tabletek, na samą myśl mam odruch wymiotny i od kilku dni nie brałam witamin bo i tak by nie zostały w moim żołądku :/
    Biorę femibion 2 i chyba muszę zmienić na jakieś inne, mniejsze.

agula mi na ból głowy pomaga mała słaba kawa. Całą ciąże jej nie piłam ale kolezanka mi poleciła i naprawdę pomogło. Chyba lepsza kawa niz paracetamol :)

Zaparcia też nie były mi obce ale to na poczatku a miałam krwiaka i dr kazał mi bardzo uważać. Codzinnie jadłam jabłko i piłam sok z wyciskanych pomarańcz. Dobrze działa też kiwi i klasycznie śliwki suszone. Na szczęście zaparcia już mnie nie dotyczą.

Kochana ja idę dopiero za tydzień na wizytę więc daj proszę znać co dr powie na ta twardniejącą macicę.
    Ciekawe czy poznasz juz płeć :)

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • agula1983 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2017, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monako z tabletkami też mam problem, trzymam je w ręce kilka minut zanim zdecyduję się połknąć, ale jakoś idzie. Ja brałam femibion w 1 trymestrze, teraz lekarz doradził mi Prenatal Duo z Dha i Epa właśnie ze względu na wysoką zawartość tych kwasów. Niestety do małych tabletek też nie należą ;-)

Jak boli mnie głowa to staram się od razu wypić szklankę lub dwie wody i przechodzi, a kawy nie piję wcale i paracetamolu jeszcze nie brałam w ciąży i mam nadzieję że nie będę zmuszona :-)

Na ten moment walczę z zaparciami wszystkimi możliwymi sposobami, również tymi które opisałaś no może oprócz śliwek bo mają w składzie konserwanty.

Też jestem ciekawa czy poznam płeć tym bardziej że idę do innego lekarza (ordynatora szpitala w którym zamierzam rodzić) a podobno ma super sprzęt :-)

syy28iik833b36lq.png
  • agula1983 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2017, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie do dziewczyn, które biorą progesteron:
    Kontrolujecie regularnie jego poziom i na jakim etapie odstawiacie?

syy28iik833b36lq.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2017, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agula ja brałam luteinę 2*2 dowcipnie i duphaston 3*1 doustnie od samego początku. Ale jestem po stratach dlatego dr był ostrożny i bardzo dobrze działało to na moją głowę. Progesteron mierzyłam tylko raz przy pierwszej becie i był chyba powyżej 40. Wiecej nie sprawdzałam. Dwa tygodnie temu zmniejszyłam dawkę progesteronu a teraz nie biorę już nic. Stad też pomyślałam, że może to twardnienie macicy z rana od braku progesteronu?? Muszę o to dr zapytać...

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • _tika Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2017, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja cały czas biore luteine i mimo to mam czasem twardnienia. nie badam progesteronu i raczej będę to brać już do końca.
    czuje się dobrze, choć mam chwilę kryzysu już :) wizytę mam znów jutro.

dziewczyny na bardzo polecam na te bole nog i miednicy poduszkę "cebuszke", dzięki niej naprawdę mniej mnie boli każda część ciała :) tylko że nowa trochę kosztuje, ja na szczęście mam pozyczona od kolezanki. i oprócz tego magnes z potasem w dużej dawce u mnie zadziałał.

ja już spakowana jestem prawie do konca, te małe ubrania są takie słodkie, zwłaszcza w podwojnej wersji:) trochę mam juz stresa, bo to już nie więcej niż pare tygodni. łóżeczka sa skrecone, pościel wyprana, tylko kocykow wciąż brak. :)

mjvyanliyoyciuje.png
    bhywroeqc6cb0gak.png
  • kawcia31 Znajoma

Wysłany: 28 lutego 2017, 05:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam. Chciałam dolaczyc do Was. Również oczekuje na dwa bąbelki. Wczoraj uslyszalam dwa serduszka niesamowite przeżycie . Termin mam na 12 października 2017. Dziewczyny powiedzcie mi czy ktoras miala różnej wielkosci pęcherzyki?? U mnie jest 31mm jeden i drugi 29mm!. Troche sie wystraszyłam.

Saori lubi tę wiadomość

Nikola urodzona 30.04.2008
    ................................................................................................................................................44efd164f0.png
  • Saori Przyjaciółka

Wysłany: 28 lutego 2017, 06:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kawcia31 wrote:
    Witam. Chciałam dolaczyc do Was. Również oczekuje na dwa bąbelki. Wczoraj uslyszalam dwa serduszka niesamowite przeżycie . Termin mam na 12 października 2017. Dziewczyny powiedzcie mi czy ktoras miala różnej wielkosci pęcherzyki?? U mnie jest 31mm jeden i drugi 29mm!. Troche sie wystraszyłam.
    U mnie w 5t4dniu pęcherzyki miały 6mm i9mm. Dwa tygodnie później w 7t+2d już zarodki miały 6 i 8mm. Pęcherzyki z tego co pamiętam różnicy się wielkością o 3mm.
    Przy dwóch pęcherzykach to raczej dziwne by było gdyby były identycznej wielkości. Wszystko jest w porządku. To malutka różnica ;)
    Gratuluję :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2017, 06:23

Ciąża bliźniacza dwujajowa. 30.01 - <3 <3 serduszka
    wPUap1.png
  • Pat85 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2017, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!
    A ja jestem na urlopie :) i wszelkie dolegliwości jakoś nagle mniej mi przeszkadzają. Chociaż okazało się, że mam chorobę lokomocyjną w wersji hard (zawsze miałam, ale to nie do porównania), skończyło się awaryjnym parkowaniem i wymiotami i to nagle w ciągu minuty od tego jak poczułam, że mnie mdli! Pomogło jak przesiadłam sie do przodu.

Kesja uważaj na siebie i trzymam kciuki :)

Kawcia 31 witaj i miłej ciąży życzę :)

MoNaKo mój brzuch jest ciągle twardy i napięty, ale z rozciągnięcia, lekarz dokładnie mnie zbadal i wszystko jest dobrze, taka jego uroda, szczególnie u niedużych dziewczym może tak być. Dziąsła też mi krwawiły, pomogła wit C w sporej dawce. Ja robię sobie musującą, bo nie lubię tabletek. A jeśli chodzi o tętno to u moich chłopaków było czasami 140, a czasami 150, więc to różnie bywa. Na pewno niedługo poznasz płeć :)
    Czasami wydaje mi się, że coś czuję, jakieś takie inne bulgotanie w brzuchu, ale pewna nie jestem czy to maluchy :)

Agula1983 ja dostałam luteinę 2x100 na noc jakoś na początku drugiego trymestru i będę brać do końca, jako profilaktykę przedwczesnego porodu. Progesteronu nie miałam badanego, szyjka jak trzeba, ale lekarz mówi żeby brać na wszelki wypadek.

Tika teraz to już powinnaś być w pełni zrelaksowana (chociaż pewnie pojawia sie inny strach), bo najgorsze tygodnie za Tobą :) powodzenia i trzymaj dziewczyny jak najdłużej :)

a5707df13e.png
  • gabi 7 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2017, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny postanowiłam się przyłączyć, chociaż poki co oprocz zlych wiadomosci nic wiecej nie wiem:-(wczoraj na wizycie dowiedziałam się ze są 2 zarodki ale jednoowodniowa,za 2 tyg. Okaże się czy też jednokosmowkowe.a to podobno najgorszy przypadek w ciąży bliźniaczej.doktor powiedziała mi,ze muszę się przygotować na wszystko.cała nic nie spałam,bo się oczytalam tyle i chyba niepotrzebnie:-(strasznie się boję i nawet nie potrafię się cieszyć:-(

3i498u69fq9q84na.png
‹‹ 23 24 25 26 27 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ