Podwójne i potrójne szczęścia 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Powiedział,że pappy nie ma sensu robić bo z czułość takiego testu mocno spada w związku z wieloplodowa ciąża. Więc papy nie robimy.
Dzisiaj dostałam odpowiedź od lekarza i taka rozpiskę, które wady ten test(maternit 21 plus) może wykluczyć. Jest to znacznie więcej niż nifty. Nifty w ciąży mnogiej określi tylko trisomie .
Czesc odpowiedzi, która dostalam
Otrzyma Pani wynik badania który powie czy mamy do czynienia z wada genetyczna czy tez nie – jeśli jest ujemny to mamy wysokie prawdopodobieństwo ze jej nie ma.
W przypadku wyniku dodatniego nie będzie można stwierdzić które z plodow jest dotknięte wada chyba ze będzie to widoczne również w usg lub jeśli będziemy mieli pewność ze jest to ciaza jednokosmowkowa (potocznie mowiac z jednego jajeczka- komórki jajowej)
Jeśli chodzi o plec to możemy ustalić czy jest chromosom Y czyli czy jest wśród plodow jakiś chlopiec. Natomiast tak jak powyżej nie będziemy wiedzieć który z plodow chyba ze to ciaza jednokosmowkowa. Natomiast plec można ustalić z prawie 100% pewnoscia w II trymestrze w USG
Wady jakie można ocenic w ciąży mnogiej to
Trisomia 21 (zespół Downa)
Trisomia 18 (zespół Edwardsa)
Trisomia 13 (zespół Patau)
Trisomia 16,
Trisomia 22,
22q (zespół DiGeorge'a),
5p (zespół Cri-du-chat),
Delecje: 1p36,
15q (zespół Angelmana),
15q (zespół Pradera-Williego),
11q (zespół Jacobsena),
8q (zespół Langera-Giediona),
4p (zespół Wolfa-Hirschhorna)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2017, 13:41
Saori lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny
A ja już po wakacjach, odpoczywam w domu. Jechaliśmy przez Częstochowe i wpadliśmy na chwilę do salonu z wózkami Tako. Chyba się zdecydujemy na taki jeden za drugim. Trochę ciężki, ale super się prowadzi i jak się zamawia na miejscu to można wybrać każdą gondolke i spacerowke z ich wszystkich modeli. Mają też wersję obok siebie, ale to jest strasznie szerokie, bo gondolki są pełnowymiarowe, a nie jak w niektórych modelach węższe. -
Dawno nie zaglądalam bo w tygodniu nadal jestem zapracowana.
U mnie prenatalne już w poniedziałek i nie mogę się już doczekać mam nadzieję, że będzie wszystko w porządku. Jeśli tak to będziemy się już zabierać za wyprawkę bo przy bliźniakach lepiej mieć wcześniej wszystko.
Na wózkach się jeszcze kompletnie nie znam
W poniedziałek poproszę już o l4 bo ciężko mi już wysiedziecWiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2017, 13:52
Ciąża bliźniacza dwujajowa. 30.01 - serduszka
-
Czy któraś na prenatalnych miała tylko samo usg? I nie decydowała się na Pappe? Ani na inny test?
Ja nie chcę się stresować statystyka przy Pappe. Ginekolog mi powiedział że można zrobić taki test ale przy bliźniakach to trochę inaczej wygląda i jest po prostu mniejsza czułość tego testu także zrezygnowałam. Ale mąż mnie namawia, żeby zrobić nifty albo inny w tym stylu test. Żeby się nie stresować i mieć spokój do końca ciąży.
Sama nie wiem. W końcu ten test nie kosztuje tak mało a pieniądze przydałyby się na wyprawkę a z drugiej strony znając siebie będę się martwić, że pomimo dobrego usg coś może być nie takCiąża bliźniacza dwujajowa. 30.01 - serduszka
-
Tak sobie oglądam i bardzo mi się spodobał freestyle twins. Te wózki jeden nad drugim bardzo mi się nie podobają ale znowu jest chyba duża zaletą że są wąskie jak jeden wózek
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2017, 14:15
Kimmy lubi tę wiadomość
Ciąża bliźniacza dwujajowa. 30.01 - serduszka
-
Ładne wózki
Dla trojaczkow wybór jest naprawdę znikomy... Akurat z zakupem wózka to poczekamy najdłużej bo jak będzie jakaś okazja kupienia używanego to skorzystamy. Jednak bądź co bądź te ceny naprawdę powalają.
Pokaże wam jakie są te wózki dla trojaczkow ogromne
Wyglądem akurat nie można się sugerować bo jak już mówiłam wyboru nie ma, po prostu będzie trzeba coś wybrać...
TFK Trio Twist Triplet
Baby Active Trippy
I to wszystko. Więcej nie ma na polskim rynku
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2017, 18:16
-
Tika a długo będą Cie trzymać czy tylko badania i do domu? Też uważam, że w domu zawsze najlepiej, ale jak mus to mus.
Saori ja miałam tylko usg na prenatalnych. Każde kolejne usg też potwierdziło, że wszystko ok, chociaż pewnie wszystkiego zobaczyć się nie da. Ja mam we wtorek już polowkowe
Co do wózków to ja jestem za wersją jeden za drugim, ale ważne żeby gondole nie zachodzily na siebie. I fajnie jak w spacerówkach dzieciaki można posadzić przodem do siebie. Obok siebie też fajne, bo dzieci ciągle masz przed sobą. Ale szerokość moich drzwi i klatki schodowej całkowicie taki wyklucza. Chyba, że wersja z mniejszą ilością miejsca na dzieci, ale wolałabym żeby miały wygodnie.
Kimmy a ja narzekalam, że bliźniaczy jest mały wybór...Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2017, 20:06
-
Hej hej
Mi sie podobaja wozki z siedziskami obok siebie. Wczoraj zaczepilam kobiete na miescie bo miala wozek blizniaczy wlasnie w tym stylu. Czy jest zadowolona, czy sie wszedzie miesci itp i powiedziala ze tak. Patrze na firme a to byla ta, ktora jako pierwsza wpadla mi w oko Tfk twiner twist duo.
Ja dostalam uzywana spacerowke od kolezanki..spacerowke a'la parasolke i myslalam zeby kupic tylko gondolki..ale chcialabym uzywane i obok siebie wlasnie. A wogole...to musimy pojechac do sklepu, pooglądać, zobaczyc co wazne itp i dopiero zaczac szukac w necie.
Jutro mam wizyte w szpitalu gdzie prowadze ciaze, ale bez usg..ciekawa jestem czy mi przedluze l4..niby krwiaka juz nie ma, ale pamiętam ze dr mowila ze nie widzi mnie do 20tc w pracy. A do 20 tc chcialam wogole pracowac;) takze zobacze czy wroce na te poltora mc do pracy...szczerze? Juz mi sie nie chce..
9.12 pierwsze ICSI. Mamy dwa serduszka! Dziewczynka i chlopiec -
Hej wszystkim☺miłej niedzieli życzę.Dziewczyny mam nadzieję,że niedługo będę mogła tak jak Wy myśleć troche spokojniej o tym co będzie,o jakiś planach itd.w tej chwili aż boję się pomyśleć o najbliższym tygodniu.mam nadzieję,że wszystko się ułoży i będę mogła się w pełni cieszyć ciąża. Dobra już nie zamulam☺