X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Podwójne i potrójne szczęścia 2017
Odpowiedz

Podwójne i potrójne szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • Angela* Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rodzynka66 wrote:
    Sami z siebie już siadają? Coś wcześnie :) Oczywiście,że mogą leżeć, ale tak płaska jak gondolka nie jest, ma lekki uskok.

I Ty sobie nie mysl , ze ja wyrodna matka że dzieci woze juz w spacerowkach :) ja bardziej z tych przewrazliwionych i nic na sile :) zanim zrobiłam przesiadke na spacerówke rozmawialam z kolezanka , ktora jest rehabilitantka :) hehe

• Angela* Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zapakowane , jak się trzymacie ? :) Pixi żyjesz ? :-D

• didi31 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rodzynka zgadzam się, że im dłużej gondola tym lepiej. Ale tak jak mówię, u nas Tfk juz malutko miejsca i ciasno.
    Wy jaki macie wózek?

Angela juz myslalam,że Twoje dzieci same siadają. To bym uznał, że chyba cos nie halo. Tak wcześnie hehe. Jak próbują się podnieść to co innego.

Dziś było zapoznanie się z dynia, chyba smakowalo. U nas powoli z dietą. Dopiero drugie warzywo,jak wszystkie zjemy wtedy owocki,później dwuskładnikowe i na końcu obiadki i zupki. Jest zabaw z tym wprowadzaniem.

Jak to u Was wyglądało?
    A stare matki założycielki wątku co u Was?? Zagladacie jeszcze tu?
    Ost myslalam o czarnulce, wiecie co u nich?

szczęście x2 : ) 2k2o
    21.12.2017 ! Zośka i Jaś
    (ur. 37+6)
  • Angela* Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    didi31 wrote:
    Rodzynka zgadzam się, że im dłużej gondola tym lepiej. Ale tak jak mówię, u nas Tfk juz malutko miejsca i ciasno.
    Wy jaki macie wózek?

Angela juz myslalam,że Twoje dzieci same siadają. To bym uznał, że chyba cos nie halo. Tak wcześnie hehe. Jak próbują się podnieść to co innego.

Dziś było zapoznanie się z dynia, chyba smakowalo. U nas powoli z dietą. Dopiero drugie warzywo,jak wszystkie zjemy wtedy owocki,później dwuskładnikowe i na końcu obiadki i zupki. Jest zabaw z tym wprowadzaniem.

Jak to u Was wyglądało?

Niw cos Ty , jak sie chwyca czegos to siedza ;)

Ty wprowadzasz po kolei po 1 warzywku ? I dopiero na koncu miesko ? Czy jak ? Ktos Ci tak zalecil czy sama ? :)

• rodzynka66 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    didi31 wrote:
    Wy jaki macie wózek?

Jak to u Was wyglądało?

Mamy wózek bliźniaczy 1obok2 firmy TAKO :)

Didi jak synuś na rehabilitacji? U nas super, postępy ogromne, a ćwiczenia są nauką przez zabawę :)

My zaczęliśmy tradycyjnie - warzywa, owoce, obiady, kaszki :)

Też ostatnio myślałam o Czarnulce...na wątku listopadowym tez jej nie widziałam.

f2w3s65g7dycpjza.png

f2w38iiks0p48up5.png
  • rodzynka66 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela* wrote:
    I Ty sobie nie mysl , ze ja wyrodna matka że dzieci woze juz w spacerowkach :) ja bardziej z tych przewrazliwionych i nic na sile :) zanim zrobiłam przesiadke na spacerówke rozmawialam z kolezanka , ktora jest rehabilitantka :) hehe

Nic nie myślę, po prostu mnie zdziwienie wzięło, że siedzą a są miesiąc młodsi. Wcześniej jeszcze byłam na forum listopadowym i dziewczyny też pisały, że sami nie siedzą, więc tym bardziej.

f2w3s65g7dycpjza.png

f2w38iiks0p48up5.png
  • didi31 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela* wrote:
    Niw cos Ty , jak sie chwyca czegos to siedza ;)

Ty wprowadzasz po kolei po 1 warzywku ? I dopiero na koncu miesko ? Czy jak ? Ktos Ci tak zalecil czy sama ? :)

Tak pediatra mi doradziła, także etapami i małymi kroczkami..

21.12.2017 ! Zośka i Jaś
    (ur. 37+6)
  • didi31 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rodzynka66 wrote:
    Mamy wózek bliźniaczy 1obok2 firmy TAKO :)

Didi jak synuś na rehabilitacji? U nas super, postępy ogromne, a ćwiczenia są nauką przez zabawę :)

My zaczęliśmy tradycyjnie - warzywa, owoce, obiady, kaszki :)

Też ostatnio myślałam o Czarnulce...na wątku listopadowym tez jej nie widziałam.

Rehabilitacja daje efekty a pani go chwali, wiec cieszę się bardzo. Ja sama widzę, że Jasiek rusza do przodu. Ale krzyczy bardzo :) moj mały bohater .
    Niedługo ja będę potrzebowała rehabilitacji bo kręgosłupem mi siada. Noszenie dzieci, znoszenie wózka albo noszenie w foteliku. Masakra. Mogliby juz chodzić ;)

21.12.2017 ! Zośka i Jaś
    (ur. 37+6)
  • Madziula Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też jestem ciekawa, co u Czarnulki....
    Moja Oliwka jeszcze nie siedzi, rzadko się zdarza żeby dziecko siedziało w tym 6 miesiącu, raczej jeszcze się kiwa wtedy. :)

zrz6anlirst3bnij.png
    ijpbcwa141osr42x.png
  • Angela* Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    didi31 wrote:
    Tak pediatra mi doradziła, także etapami i małymi kroczkami..

To.dobrze ;)
    A moge wiedziec na co rehabilitujesz synka ? Napięcie mięśniowe ?

• Angela* Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rodzynka66

Chyba się źle zrozumiałysmy hehe ;)
    Chodziło mi o to , że w spacerowkach potrafia usiasc trzymajac sie wozka :)
    Na takie stabilne siedzenie maja jeszcze czas ;)
    A zdarzaja sie przypadki , aby dziecko siedzialo stabilnie w wiwku 6 mieisecy ;)
    Kazdy bobasek inny :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2018, 22:08

• didi31 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela* wrote:
    To.dobrze ;)
    A moge wiedziec na co rehabilitujesz synka ? Napięcie mięśniowe ?

Mały ma wzmożone napięcie w obręczy barkowej,słabo główkę podnosił. I skierowano nas na ćwiczenia.

Jak zęby u waszych. Rodzynka kiedy zaczęlo się, Angela jak u Was?
    U nas ponad miesiąc juz nerwowo a tu nic. Ale na wizycie dr mówiła, że widać je w dziaselkach i niedługo będą?i gora i dół. Zwariowac można, za dnia marudy mega.

21.12.2017 ! Zośka i Jaś
    (ur. 37+6)
  • Angela* Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    didi31 wrote:
    Mały ma wzmożone napięcie w obręczy barkowej,słabo główkę podnosił. I skierowano nas na ćwiczenia.

Jak zęby u waszych. Rodzynka kiedy zaczęlo się, Angela jak u Was?
    U nas ponad miesiąc juz nerwowo a tu nic. Ale na wizycie dr mówiła, że widać je w dziaselkach i niedługo będą?i gora i dół. Zwariowac można, za dnia marudy mega.

U nas cora trochę wzmozone napiecie i lekka asymetrie , cwiczymy metodą NDT Bobath , ale dzieki Bogu jest poprawa , po ostatniej kontroli napiecie juz prawie okey , zostala nam jeszcze minimalnie asymetria , ale pomału do przodu ;)

Zabki corcia juz od jakiegos czasu ma na wierchu , synek ma biale widoczne , alw cos slabo jemu się przebijaja :)

• rodzynka66 Autorytet

Wysłany: 31 maja 2018, 00:24

Cytuj  /     /  Zgłoś

My z kolei mieliśmy obniżone napięcie mięśniowe, asymetrię główki i też był problem z jej podnoszeniem, a teraz fiu fiu LEEEEEWWW nie Tygrys :) :D
    Też ćwiczymy metodą Bobath. Trzy lekcje miał wg metody Vojty i nigdy więcej!

Chodzicie prywatnie czy państwowo? Raz/dwa w tygodniu?

Angela spoko ;) Moja córcia siedzi stabilnie, ale tylko gdy się ją usadzi, więc nie naciskamy, czekamy, aż sama do tej pozycji dotrze.

Przesypiają już Wasze dzieci noc?

Dziewczyny, planujecie wakacje z bliźniętami? Macie jakieś miejsca godne polecania nad morzem? Jak to widzicie logistycznie?

f2w3s65g7dycpjza.png

f2w38iiks0p48up5.png
  • Angela* Autorytet

Wysłany: 31 maja 2018, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rodzynka66 wrote:
    My z kolei mieliśmy obniżone napięcie mięśniowe, asymetrię główki i też był problem z jej podnoszeniem, a teraz fiu fiu LEEEEEWWW nie Tygrys :) :D
    Też ćwiczymy metodą Bobath. Trzy lekcje miał wg metody Vojty i nigdy więcej!

Chodzicie prywatnie czy państwowo? Raz/dwa w tygodniu?

Angela spoko ;) Moja córcia siedzi stabilnie, ale tylko gdy się ją usadzi, więc nie naciskamy, czekamy, aż sama do tej pozycji dotrze.

Przesypiają już Wasze dzieci noc?

Dziewczyny, planujecie wakacje z bliźniętami? Macie jakieś miejsca godne polecania nad morzem? Jak to widzicie logistycznie?

U nas odpukag metoda Bobath daje efekty , Vojta nie próbowaliśmy...
    U nas nocki przesypiaja od jakis 2 miesięcy ;)

Ćwiczymy prywatnie 3 razy w tyg...
    My Wakacje planujemy jechac ale jeszcze myślimy gdzie , bo jesteśmy z Chorwacja , ale troszke sie wahamy ;) zobaczymy ;)

• didi31 Autorytet

Wysłany: 31 maja 2018, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rodzynka, Angela

my rehabilitacja z NFZ raz w tyg albo 2 razy,różnie to wygląda. Myślałam nad prywatnymi wizytami ale neurolog i rehabilitant mówili,że narazie na spokojnie bo nie ma takiej potrzeby. Jeśli nie będzie postępów to mi powiedzą żeyb jednak dodatkowo jeszcze cwiczyć. Ja sama widzę z mężem postępy u synka. Cwiczy metodą Bobath. Vojty słyszałam,że jest dość drastyczna :)ale skuteczna.

Wakcje, nasi będą mieli skończone 8mc. Planujemy jechać nad nasze morze (mamy ok 600km jesteśmy ze Śląska) ale jeszcze nic nie mamy zarezerwowane.
    Ciekawa jestem czy uda się wyjechać i jak nam to wyjdzie.

21.12.2017 ! Zośka i Jaś
    (ur. 37+6)
  • rodzynka66 Autorytet

Wysłany: 31 maja 2018, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela a jaka cena prywatnie? My byliśmy 3x70zł,a teraz jeździmy państwowo
    i raz - jestem o wiele bardziej zadowolona, dwa - mamy łagodniejszą metodę. Wcześniej synuś bardzo przeżywał metodę Vojty... Jeździmy 2/tydz., chyba, że nam lub rehabilitantce coś wypadnie. Ile czasu Wam wyznaczyli na ćwiczenia? U nas ok. 3 miesiące.

My też chcielibyśmy nad polskie morze :)Bierzecie babcie albo kogoś z rodziny? My bardziej sami i dlatego trochę się obawiam logistyki, zasypiania w nowym miejscu, a o wyjściu wieczornym można wtedy zapomnieć ;)

Didi - u nas dzieci zaczęły się ślinić ok 2,5 m-ca, ale efektów nie widać :) Jedynie prześwitują ząbki przez dziąsła, są blisko, ale jeszcze nie wyszły. Maluchy biorą do buzi wszystko :D ale nie marudzą, raz na miesiąc może się zdarza ciężki dzień i właśnie tłumaczymy sobie zębami...Po cichu liczę, że nie będzie tragedii przy wychodzeniu zębów...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2018, 22:56

f2w3s65g7dycpjza.png

f2w38iiks0p48up5.png
  • rodzynka66 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2018, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś

I jak u Was wygląda zasypianie? Jedno bliźnię usypiacie Wy, drugie Mąż? W tym samym pokoju? Reagują w nocy na swój płacz? Jak zasypiają? Na rękach, we wózku czy od razu po wypiciu mleka?

Didi - ile masz pobudek w nocy?

f2w3s65g7dycpjza.png

f2w38iiks0p48up5.png
  • Angela* Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2018, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rodzynka66 wrote:
    I jak u Was wygląda zasypianie? Jedno bliźnię usypiacie Wy, drugie Mąż? W tym samym pokoju? Reagują w nocy na swój płacz? Jak zasypiają? Na rękach, we wózku czy od razu po wypiciu mleka?

Didi - ile masz pobudek w nocy?

Płace 100zl za jeden raz ćwiczeń...

U nas zasypianie wyglqda tak , ze pi jedzonku , klade kazdego bobaska do swojego lozeczka , dzieci usypiaja same , śpią w jednym pokoju , kazde w swoim łóżeczku :) nie reaguja na swój placz . bo tfu tfu nie płaczą w nocy , usypiaja kolo 20.00-20.30 i śpią rano do 7.00-7.50max :)

Sun2017 lubi tę wiadomość

• Sun2017 Przyjaciółka

Wysłany: 1 czerwca 2018, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! Widzę, że wątek ma się dobrze, podczytuję Was trochę, ale brak mi czasu na pisanie :(
    Angela, Twoje dzieci to jakieś Aniołki! Ile mają? U nas usypianie wygląda trochę gorzej. Wcześniej dziewczyny czasem usypiały same w łóżeczkach, ale aktualnie nie ma szans. Usypiamy razem z mężem - albo na leżaczku, albo na rękach. Czasem w dwóch różnych pomieszczeniach, bo się budzą wzajemnie haha W nocy też wcześniej spały bardzo ładnie, ale teraz potrafią się budzić kilka razy i też wzajemnie budzić. Co gorsze, wstają czasem o 6 i już nie chcą spać. W dzień marudzą, bo ząbkują. Jedna ma już pięć zębów, druga dwa. Ale poza tym, to są cudowne i kochane :D "Starsza" siedzi już sama i stoi przy barierce :)
    Czy Ty nie karmisz już dzieci między 20 a 7?

Pozdrawiam wszystkie podwójne i potrójne przyszłe i obecne mamusie :)

didi31 lubi tę wiadomość

Witajcie córeczki! 5.10.2018 :)
‹‹ 328 329 330 331 332 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ