X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Podwójne i potrójne szczęścia 2017
Odpowiedz

Podwójne i potrójne szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • _tika Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na zgage najlepsze jest takie mleczko mietowe, w aptece. U mnie pod koniec bardzo f dobrze działało.

Ja czuję się już dobrze, dziewczynki muszą tyko przybrać żebsmy mogły wyjść do domu.
    Teraz opracowalam kp dwójki na raz i dobrze nam idzie.

Dziewczyny rozmiar 50 na moich Slonkach wisi :D

gabi 7, bizona, Pat85, Saori lubią tę wiadomość

mjvyanliyoyciuje.png
    bhywroeqc6cb0gak.png
  • Kredowa Ekspertka

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bizona wrote:
    Wiem ze macie racje. Pieniadze to nie wszystko. Jestesmy ludzmi ktorzy nie unikaja pracy wiec damy sobie rade na pewno!

A co do mojego wozka to TFK twinner twist duo. Jak macie chec to zerknijcie na link z youtuba. To jest ostatni wozek ;)
    https://m.youtube.com/watch?v=nZEuruHoBnM

ja myslalam nad monitorem. Niania nam nie potrzebna, gdyz mieszkamy w jednym pokoju. Jesli mieszkacie w domu, dwupoziomowym mieszkaniu to uwazam ze nuania jest konieczna.

Bizonku byłam dziś podejmować ostateczną decyzję odnośnie wózka
    Rozważałam 3 firmy w tym właśnie to TFK - u nas one poszły jak ciepłe bułeczki :O
    Wczoraj sprzedali ostatnią sztukę za 3700 zł i kolejne będą tak jak mówiłaś dopiero w czerwcu ... generalnie u nas wybór meeega słaby :( nigdzie nie można obejrzeć tych wózków a co mam kupować bez obejrzenia na żywca ? nie ma szans

Więc ostatecznie padło na baby jogger citi mini gt i dziś znalazłam używany, stan idealny z gondolami, z innymi dodatkami za 1800 zł + 450 gondole i już trudno będzie taki ... spacerówka w testach wypada znakomicie a na tym chce się skupić !
    A ten twój facet w Gdyni z dodatkami sprzedawał ale za 3900 szok używany

a to mój wózek

19tijb.png

jeżeli będziecie się zastanawiać nad spacerówką dziewczyny to poczytajcie o tej na prawdę testy mam mówią wszystko !

15.12 transfer 2 3 dniowe 8B
    11.01.2017 DWA PĘCHERZYKI CIĄŻOWE, DWA ZARODKI DWA PIĘKNIE BIJĄCE SERDUSZKA !!!!
    f2w39n73qzeihut4.png
  • Kredowa Ekspertka

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emcia123 wrote:
    Hej wlasnie sie dowiedzialam ze w moim brzuchu bija 2 serduszka. Dziewczyny czy was tez takie okropne mdlosci atakowaly na poczatku ciazy u mnie 7 tydzien a ja jyz wytrzymac nie moge.

wielkie gratulacje i witaj wśród mnogich mamusiek :))P)

11.01.2017 DWA PĘCHERZYKI CIĄŻOWE, DWA ZARODKI DWA PIĘKNIE BIJĄCE SERDUSZKA !!!!
    f2w39n73qzeihut4.png
  • Kredowa Ekspertka

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    triss wrote:
    Hej :-)

Ja samego imbiru nie mogłam, bo wymiotowalam po nim jak kot ;-)
    Dostałam od koleżanki tabletki Prevomit (z wyciągiem z imbiru) i one nieco pomagały.
    Ogólnie wymiotowalam po wszystkim i nawet w nocy. Dopiero od tygodnia jest trochę lepiej ;)

Chciałam Wam się pochwalić że wczoraj odebrałam opis usg genetycznego wraz z wynikami testu Pappa.
    Niskie ryzyko! Odetchnelam :D :D :D

Triss cudowne wieści !!! Ulga prawda ? ja też robiłam Pappa i też cieszę się, że mam to za sobą :)

triss lubi tę wiadomość

f2w39n73qzeihut4.png
  • Kredowa Ekspertka

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewela873 wrote:
    Bizona Matko Święta co to za ceny!

Ja za badania krwi płaciłam chyba jak dobrze pamiętam 73 złote!
    Szpital w Poznaniu na Polnej
    A za usg z wizytą i oceną ryzyka 200 złoty

Matko jaka przebitka!
    I to samo badanie
    Ale sobie co niektórzy liczą...
    I weź później zaoszczędz trochę

Pati jak miło że mnie bierzesz pod uwagę hehe☺
    Ale ja tu czasem zaglądam tylko na partyzanta bo ja z pojedyncza ciążą
    Troszkę Wam się wcinam ale tak jakoś z Monako się zakologowałam troszkę a i Bizona,Kredowa nie są mi obce ☺
    I tak jakoś z sentymentu zaglądam ☺
    Mam nadzieje że nie macie nic przeciwko
    Ale miło mi się zrobiło ☺

Ewelko nam to jest przede wszystkim ogromnie miło że tutaj zaglądasz i to nie ma znaczenia jaka ciąża - wszystkie będziemy wkrótce cudownymi matkami :***
    a Ty szybciej niż reszta hłe hłe hłe

triss, ewela873 lubią tę wiadomość

f2w39n73qzeihut4.png
  • Kredowa Ekspertka

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kimmy wrote:
    Hej witam nowe osoby :)

Słuchajcie jestem dzisiaj tak podekscytowana bo na usg lekarz obstawia, że są jednak dwie dziewczynki :D więc marzenie :) oczywiście z 3 synkow też będę się cieszyć ale jak już są 3 dzieci to mogłyby być obu płci :D bo już więcej dzieci nie ma w planach

Mają 79,5mm, 82mm, 88mm.(ten największy to chłopak)

Aaaaaa Kimmy toż to faktycznie przecudownie !!! Jeżeli skrycie Ci się to marzy to ja trzymam mocno kciuki żeby tak zostało
    Ja też bardzo cieszyłam się z 1 dziewczynki - mam nadzieję, że tak zostanie
    Jak nie to oczywiście cudownie ale na razie Basi nie wyrosła żadna Antenka :)

triss lubi tę wiadomość

f2w39n73qzeihut4.png
  • Kredowa Ekspertka

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elmo88 wrote:
    Czesc!
    Melduje sie i ja po pierwszych badaniach genetycznych.
    Oba misie rozwijaja sie dobrze. Osobne bezpieczne domku. Jeden 69mm drugi 73mm.
    3 dzien 13 tygodnia
    Na 80% parka :-)

Witaj Elmo gratulacje i również witaj w Klubie z parką :))) u mnie również

f2w39n73qzeihut4.png
  • Kredowa Ekspertka

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoNaKo wrote:
    Cześć kochane, później nadrobię pozostałe posty ale zauważyłam że mamy nowe koleżanki na forum :) Super, tworzy się juz u nas niezłe grono podwójnych i potrójnych mamusiek.
    Ja dziś postawiłam sobie ambitny plan wypisania rzeczy wyprawkowych do kupienia i pierwsze o czym myślę to czy przy bliźniakach warto mieć komodę kąpielową...?
    Kąpać będzie mąż a ja będę zajmować się pielęgnacją.
    Na pewno nie zamierzam kąpać w wanience wstawianej do wanny bo na samą myśl boli kręgosłup.
    Mam miejsce w łazience koło wanny gdzie taka komoda z przewijakiem mogłaby sobie stać ale nie wiem czy nie lepiej kupić zwykły przewijak z ikei za 89 zł plus do tego wanienkę. Koszty są podobne bo cena nowej komody to troszkę ponad 200 zł.
    Ta na zdjęciu osztuje 217 i myślę o czyś takim tylko jak zwykle za długo mi pewnie nie posłuży bo wanienka jest mała...
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/506a4f7a5172.jpg

Monako
    Ja temat wanienek już przerobiłam i w sumie liczą się dwie podstawowe rzecz
    Czy masz miejsce w łazience ? ja nie mam więc kąpiel na bank w sypialni
    kąpanie w wannie najgorsze - plecy
    niektóre dziewczyny nakładają na wannę po prostu dechę i na niej kładą wanienkę a przewijak gdzieś obok na pralce itp

ta komoda kąpielowa ma minusy - też chciałam ją kupić
    po 1 podobno mała wanienka - długo nie posłuży
    po 2 koniecznie sprawdzić czy kółka mają zabezpieczenia - jak komoda jest z kółkami bo odjeżdża
    jak się zdecydujesz zwróć uwagę żeby nie miała w srodku takiego uwypuklenia - wzniesienia - niektóre mają, które w praktyce bardzo przeszkadza przy kąpaniu zwłaszcza noworodków

Dla tych co mają prysznic - niektórzy korzystają z wiaderek - ale ja sobie tego nie wyobrażam - mam za małe pole manewru w drzwiach prysznica żeby dwie osoby się tam mieściły no i znów schylanie

mi przypasowałoby coś takiego jak wanienka ze stelażem na kółkach -oczywiście zabezpieczanych w sypialni obok łóżeczka z przewijakami

Dziewczyny plusy mamy wszystkie takie, że jak dzieci podrosną będą się kąpać razem :))) ale będzie zabawa

f2w39n73qzeihut4.png
  • Kredowa Ekspertka

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BeBeBe wrote:
    Cześć, dziewczyny! Dawno mnie tu nie było, postaram się zaglądać częściej.

Przede wszystkim - Tika, serdeczne gratulacje :)!

We wtorek byłam na USG, wszystko jest dobrze. Dzieciaki mają już ponad 4 cm, jeden się ruszał jak dziki, drugi trochę spokojniejszy. Wg lekarza będzie dwóch chłopaków, co się zresztą zgadza z moim przeczuciem. Oczywiście to jeszcze bardzo wcześnie, więc wszystko może się zmienić. 19.04 mam prenatalne, może wtedy się potwierdzi.

Jak sobie radzicie ze wzdęciami? Mnie strasznie męczy, są dni, że czuje się jak balon.

Hej BeBeBe :))
    gratuluję wstępnie chłopaków :)))
    Co do wzdęć wypróżnień i ogólnie pracy jelit - polecam ten syrop co wszystkie dziewczyny tutaj Lactulosum
    Ja się bardzo długo borykałam ze wzdęciami, zaparciami i gazami i nagle przeszło !!

Dziewczyny jedna sprawa moja bratowa lekarka mówi że ten syropek ma jeden minus - uzależnia :-O podobno później cieżko bez niego żyć hihi

BeBeBe lubi tę wiadomość

f2w39n73qzeihut4.png
  • Kredowa Ekspertka

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    triss wrote:
    Monako jeśli masz miejsce w łazience to ja bym się zdecydowała na komode kąpielowa . Mialam taka dla chłopców i jest to mega wygoda że względu na ten właśnie przewijak przykrywany. Przed kąpielą można spokojnie dziecko rozebrać, po kąpieli wytrzeć, i zrobić te wszytskie zabiegi dodatkowe , ubrać ;-)
    My teraz jesteśmy w trakcie budowy domu , jeśli zdążymy się wprowadzić przez porodem to na pewno chciałabym komode. A jeśli będziemy jeszcze przez jakiś czas tu gdzie teraz (wynajmowane miekszanie) to będę musiała zrezygnować bo mi się po prostu nie zmieści w łazience.

Bebebe chłopcy są super :)
    Chłopaki rozrabiaki ale kochają najbardziej na świecie ;)
    Ciekawe czy się potwierdzi na prenatalnych. U mnie w 11 tygodniu lekarz wypatrzyl jednego siusiaka a drugi dzidziol był odwrócony i nic nie było widać . Na prenatalnych lekarz potwierdził że nasz dolny dzieć to chłopiec a górny dziewczynka.

Triss u nas podobna sytuacja
    Dom odbieramy w listopadzie a wprowadzimy się pewnie w styczniu
    Więc do tej pory będziemy na dwóch pokojach :) dlatego ja szukam rozwiązań na razie zajmujących jak najmniej miejsca

u mnie odwrotnie - dolny dzieć główką do doły dziewczynka - górny chłopiec :))

triss lubi tę wiadomość

f2w39n73qzeihut4.png
  • Kredowa Ekspertka

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny na koniec w przeprosinach że tak nadrabiam i tych postów pod rząd z 15 :)))
    chciałam Wam pokazać prezent od siostry - dostałam dwa
    gadżet taki urocze prawda ?

http://whisbear.pl/

polecam Wam również organizer minchkin

http://bangla.babyonline.pl/opinie/p43265/munchkin-organizer

f2w39n73qzeihut4.png
  • bizona Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredowa wrote:
    Bizonku byłam dziś podejmować ostateczną decyzję odnośnie wózka
    Rozważałam 3 firmy w tym właśnie to TFK - u nas one poszły jak ciepłe bułeczki :O
    Wczoraj sprzedali ostatnią sztukę za 3700 zł i kolejne będą tak jak mówiłaś dopiero w czerwcu ... generalnie u nas wybór meeega słaby :( nigdzie nie można obejrzeć tych wózków a co mam kupować bez obejrzenia na żywca ? nie ma szans

Więc ostatecznie padło na baby jogger citi mini gt i dziś znalazłam używany, stan idealny z gondolami, z innymi dodatkami za 1800 zł + 450 gondole i już trudno będzie taki ... spacerówka w testach wypada znakomicie a na tym chce się skupić !
    A ten twój facet w Gdyni z dodatkami sprzedawał ale za 3900 szok używany

a to mój wózek

19tijb.png

jeżeli będziecie się zastanawiać nad spacerówką dziewczyny to poczytajcie o tej na prawdę testy mam mówią wszystko !

Kredowa zastanawialam sie miedze Twoim woxkiem a Tfk. Ostatecznie facet nas przekonal ze Tfk jest lepszy podnozek, bo w Twoim jest materialowy. Czyli dla mnie nie ma roznicy wielkuej. O Twoim slyszalam same superlatywy..a nowy jest drozszy od TFK tez..stad bralusmy TFK. Jedno co jest spoko ze one zawsze sa w cenie..nawet uzywki

Dziewczyny z innej beczki..Nosicie na codzien pierscionki, obraczki? Ja swojego zareczynowego nigdy nie zdjelam...do dzis. Zaczelam cos czytac ze powinno sie w ciazy zdejmowac..chociazby zeby uniknac ze beda zdejmowac na sile rozcinajac. Kij wie czy tak moze byc..przestraszykam sie. Jak dostalam pierscionek wazylam 30kg mniej..pierscionek byl za duzy a teraz zdjac nie moglam. Juz widzialam jak mi go rozcinaja na ostrym dyzuze albo przed cc. Ogolnie nakrecilam sie. Udalo mi sie zdjac jak namydlilam. Mam nadzieje ze po ciazy opuchlizna zniknie..a jesli to tluszcz, to go powieksze stymze teraz ciezko stwierdzic wiec pierscionek poczeka. Bez niego czuje sie lysa..i jak bym chlopa Swojego nie miaka...wiem wiem walnieta;) tak mi kurde dziwnie, ze chyba kupie jakis za 20 zl sztuczny, duzy rozmiar zeby cokolwiek symbolicznie nosic. Pomyslcie, popytajcie, poczytajcie bo moze warto uniknac ciecia. Chyba ze Wam tak paluchy nie puchna..choc zdaza sie ze podobno z dnia na dzien potrafia bardzo spuchnac.
    Na dole moje kartofelki w tym jeden smutny :(
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/39b43c7a701c.jpg

p19uflw1tlpg1ms1.png
    9.12 pierwsze ICSI. Mamy dwa serduszka!:) Dziewczynka i chlopiec <3
  • gabi 7 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 06:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bizona ja noszę 2 pierścionki i obrączkę i nie mam z tym problemu.mam nadzieję,że tak zostanie☺w ciąży z córką nosiłam wszystko do samego końca,więc to chyba sprawa indywidualna.mam nadzieję,że Ci ta opuchlizna szybko zejdzie.

Jeśli chodzi o laktator to polecam elektryczny.super sprawa☺u mnie się sprawdzil doskonale.

3i498u69fq9q84na.png
  • agula1983 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 07:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wczoraj kupiłam w aptece to mleczko miętowe na zgagę i w końcu ulga :-)

kredowa śliczny wózek i te gadżety od siostry też super

dziewczyny a jak u was ze spaniem, ja od kilku dni budzę się o 2 i nie mogę zasnąć do tego maluchy szaleją w brzuszku

co do pierścionków to też nie mam jeszcze problemu, ale ciekawe jak to będzie jak się cieplej zrobi

i jeśli chodzi o laktator to w grę wchodzi tylko elektryczny bo już kilka znajomych miało ręczny i masakra tyle trzeba się napompować że ręka boli i w sumie skończyło się na zakupie elektrycznego

syy28iik833b36lq.png
  • Kredowa Ekspertka

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja obrączkę i pierścionek na razie zdejmuje
    Mi tak palce nie puchną jak łydki - masakra, muszę chodzić w stopkach bo skarpety cały czas odciśnięte. Mam 5 kg na plusie a wszystko poszło w dupę i nogi ech
    Agula mam to samo. Wstaje np 3.30 budzę się rozmyślam później może mi się uda zasnąć Ok 7-8 ale generalnie mało sypiam
    W dzień już tak nie odsypiam jak na początku ciąży
    Wtedy to codziennie Ok 16-17 drzemka była :)

f2w39n73qzeihut4.png
  • gabi 7 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tika super wieści ☺Twoj optymizm daje mi nadzieję,że ja też sobie dam radę.A ile muszą ważyć dziewczyny,żebyście mogły wyjsc do domu?
    Życzę Wam,żeby to bylo5lafa dzień ☺

3i498u69fq9q84na.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredowa, piękne prezenty :)
    Ja misia szumisia nie kupują ale jak tylko brat lub ktoś z rodziny zapytaja co byśmy chcieli dla maluszków to jest to u mnie na liście nr 1 :)
    Takiego misia trzeba po prostu mieć.

Bizona co do pierścionków to raczej nie tłuszcz tylko opuchlizna/zatrzymująca się woda. Ja swój zaręczynowy pierścionek założyłam na ten sam palec na którym mam obrączkę bo wczesniej też mi palce spuchły że wiedziałam iż prędzej czy później bedzie problem.
    Pewnie niedługo zdejmę wszystko co mam bo po co ryzykować. A jak widać u Ciebie- chyba cudem udało Ci się samej go zdjąć!

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • triss Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agula1983 wrote:

i jeśli chodzi o laktator to w grę wchodzi tylko elektryczny bo już kilka znajomych miało ręczny i masakra tyle trzeba się napompować że ręka boli i w sumie skończyło się na zakupie elektrycznego

U mnie było podobnie. Nie miałam ani siły ani cierpliwości pompowac recznym. Skończyło się tak że kupiliśmy na szybko elektryczny - bez zastanowienia i czytania opinii ;) na szczescie dawał sobie radę znakomicie. Ja miałam sporo pokarmu i musiałam odciągac bo robiły mi się zastoje.

Super ze zgaga przechodzi . A co to za mleczko mietowe?

Bizona dobrze ze udało się zdjąć pierścionek bezinwazyjnie :p
    Ja na razie nie puchne, nie mam takich tendencji do gromadzenia wody w organizmie. Choć ta ciąża mnie zaskakuje od początku więc nigdy nic nie wiadomo ;)

Tika dzielna Mamusia :*
    Ja szczerze mówiąc jestem przerażona jak pomyślę o karmieniu dwójki piersią. Karmilam chłopców i nieraz nie było łatwo. No zobaczymy jak to będzie. ...

Kredowa super wuzio :-) ja widziałam chyba z tej firmy wózek ale jeden za drugim. Zgrabny i zwrotny. U mnie jeszcze chwila i też zacznę się rozglądać za wózkami.

Co do pappy - cieszę się że zrobiłam choć na początku miałam nie robić. Gdzieś w głowie mi siedzą cały czas te fałszywie dodatnie wyniki i strach później. No ale na szczęście WsYtsko wyszło ładnie :-)

No i dzień dobry tak w ogóle ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2017, 08:48

• MoNaKo Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tika, kochana jak to cudownie że karmisz obie księżniczki naraz :) To musi być niesamowite!!
    Jak myślisz czy warto w takim razie kupić jakieś ciuszki rozmiar 44?
    Z tego co pamiętam to Twoje dziewczynki ważyły całkiem niźle ponad 2kg?

I jeszcze mam pytanie a propo cesarki- nie znam się dokładnie na znieczuleniach ale byłaś znieczulona od pasa w dół czy całkwiem?
    Jeśli od pasa w dół to czy mąż mógł być przy Tobie?
    Kiedy tatuś kangurował je pierwszy raz? Bo ie wiem, czy dobrze pamiętam ale Ty zobaczyłas je dopiero na drugi dzień- więc tu chyba wniosek, że miałaś znieczulenie ogólne?

No i najważniejsze pytanie, jak sie teraz czujecie? I czy dziewczynki są identyczne czy jesteście w stanie już je odróżnić?

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • ofcooo Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2017, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Moje chłopaki właśnie wyrośli z rozmiaru 50 :) moze ktoraś chce sobie powiekszyc zapas ubranek. Dla noworodkowych blizniakow idealne :) Mi już sie nie przydadza na pewno, koniec z robieniem dzieci ;P

https://www.olx.pl/oferta/45-szt-paka-ubranek-dla-chlopca-rozm-50-CID88-IDlgYR4.html

zem3h371xcq8c2sz.png
    qdkkwn15frnb311v.png
‹‹ 60 61 62 63 64 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ