przebieg ciąży
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Rika - zawsze warto zapytać czy mają opcję nagrania
ja jutro wybieram się na drugie usg prenatalne do Invicty - badanie mam na aparacie 3D i jest możliwość nagrania. Badanie mam na NFZ, a za nagranie dopłacić trzeba 80 PLN. Już nie mogę się doczekać -
nick nieaktualny
-
Podczytałam Wasze wczorajsze posty na temat in vitro itp.
Na pierwszym usg prenatalnym lekarz pytał mnie o poczęcie dziecka, czy byłam wcześniej leczona w związku z problemami z płodnością itp.
Na opisie mam wpisane - poczęcie: spontaniczne bardzo mi się spodobało to określenie - tacy byliśmy spontaniczni i się udało
co do in vitro, tylko krótko dodam - na pewno zdecydowałabym się na taki zabieg gdyby okazało się, że to jest jedyna opcja urodzenia dziecka.
DzejKej - to nie jest tak, że osoba która decyduje się na dziecko np. tak jak ja w wieku 30-kilku lat jest totalnym samolubem (wiem, że nie użyłaś takiego określenia - ale tak to trochę odczułam). Czasy się zmieniają, ludzie najpierw świadomie chcą coś osiągnąć, podróżować, a często po prostu później spotykają tę właściwą osobę na swojej drodze. Zgadzam się z tym co pisała Anette
Ja urodzę swoje pierwsze dziecko mając prawie 36 lat i nigdy nie przeszło mi przez myśl, że będę wyglądać jak 'babcia' odbierając moje dziecko ze szkoły to wszystko zależy od osoby i od jej trybu życia, tego czy dba o siebie. Dzisiejsi 40-kilkulatkowie wyglądają zdecydowanie lepiej (no może nie wszyscy oczywiście ) niż np. 20-kilka lat temu
I nie mam oczywiście nic przeciwko młodym mamom - jeżeli komuś tak się ułożyło w życiu, że spotkał tę właściwą osobę mając 20 lat i czuje, że to już czas zostać mamą - to czemu nie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2013, 06:41
-
Rika wrote:Zazdroszczę takich cen! Też chcemy iść na 3D, koło 25 tygodnia, ale w mojej klinice to 300zł! Może dlatego że prywatnie. Ale i tak chyba się skusimy - taka pamiątka - warto zapłacić.
To zapytam dzisiaj, może uda nam się filmik przynieść do domu:)
taka niska cena bo dopłacam tylko za nagranie na płytkę - gdybym robiła badanie prywatnie to pewnie zapłaciłabym też w granicach 300 PLN -
Powiedzcie mi, czy wy też uważacie, że ten drugi trymestr jest znacznie przereklamowany? Wszędzie piszą, że w II trymestrze ciężarówka może góry przenosić, ma mnóstwo energii i nieustanną ochotę na seks - czy u was tak było/jest, czy tak jak u mnie poza ustaniem mdłości nie widać znaczącej poprawy w porównaniu z I trymestrem... a dochodzą jeszcze kolejne objawy, tj. szybsze męczenie się, bóle bioder, pachwin, itp., itd...
BellaRosa lubi tę wiadomość
-
monia wrote:Ja po wawie Antoś ma prawie 50 cm wzrostu i waży 2100 I z rączką coraz lepiej ")
Monia....same pozytywne wiadomoci- SUPER !!!!
Kurcze nasz Majkus jest kilka dni mlodszy od Antosia a mial 1,5 tyg temu 1.550.... Za tydzien mamy szpital, zobaczymy ile przybralTrzy Aniolki w niebie, jeden z nami na ziemi
Staramy sie o kolejnego... -
nick nieaktualny
-
Hej dziewczyny jestem tu owa niedawno dowiedziałam sie że jestem w ciaży Ale od tej pory ciągle w głowie mam coś takiego co mi móówi żeby sie bardzo nie cieszyc bo w 1 trymestrze mozna poronic tak też sie stało u mojej bratowej 2 tygodnie temu nie wiem jak mam sobie z tym rodzic?
-
nick nieaktualnyHmm może wyluzować i myśleć raczej o przyjemnych sprawach? Na to co będzie jakoś ogromnego wpływu nie masz.. więc skup się na tym co przyjemne! Ja wiem, że łatwo się mówi, ale uwierz że na początku też bardzo się stresowałam.. Jednak zdecydowana większość ciąż kończy się pozytywnie - inaczej nie byłoby nas tyle Jeśli nie masz medycznych podstaw żeby się martwić, to nie zaprzątaj sobie głowy na zapas, serio! Życzę powodzenia i samych dobrych wieści przez te 9 miesięcy
Anette, she, ann2224 lubią tę wiadomość
-
ann2224 wrote:Hej dziewczyny jestem tu owa niedawno dowiedziałam sie że jestem w ciaży Ale od tej pory ciągle w głowie mam coś takiego co mi móówi żeby sie bardzo nie cieszyc bo w 1 trymestrze mozna poronic tak też sie stało u mojej bratowej 2 tygodnie temu nie wiem jak mam sobie z tym rodzic?
Pierwsze co to GRATULUJE!!!
To fakt ze w pierszym trymestrze jest wieksze prawdopodobienstwo na poronienie,ale mysle ze za duzo nie mozemy zrobic.Nieraz zle sie dziela chromosomy i dochodzi do poronienia.
Ale napewno wazne jest zebys sie nie przeciazala i sluchala na to co mowi ci twoje cialo.Jezeli mialabys jakies niepokojace objawy odrazu mykaj do lekarza(plamienie,krwawienie)
Trzeba byc pozytywnych mysli
Bedzie dobrze zobaczyszAnette, ann2224 lubią tę wiadomość
-
BellaRosa wrote:Anette jej życie, jej wola, jej sprawa. Ja stanowisko tych kobiet rozumiem jak najbardziej! Tylko pytanie czy one aby na pewno rozumieją z kolei stanowisko tych dzieci? Ja bym się bała rozgadać na prawo i lewo, ze mam dziecko z in vitro i jak babke kocham- nie ze wzgledu na mnie tylko ze względu na podłość dzieci na podwórku i w szkole. Co innego popisac sobie o życiu o różnych sytuacjach życiowych na forum internetowym gdzie ludzie się osobiście nie znają a co innego przy sąsiadkach trąbić
BellaRosa: Nie sadze, zeby wiele kobiet rozpowiadalo na prawo i lewo o szczegolach poczecia swojego dziecka. W kazdym razie w gronie moich znajomych sie o tym nie mowi. O takiej procedurze mozna wspomniec kilku zaufanym osobom, ktore na pewno nie przekaza tej informacji dzieciom..takze nie widze tu niebezpieczenstwa plotek na podworku i samopoczucia dzieci tak poczetych..Anette lubi tę wiadomość
-
m_f wrote:Anette, a udało Ci się coś załatwić w sprawie innego szpitala? Sorki jeśli już pisałaś, ale jakoś mi umknęło.. a jeśli masz info, to czy już jakiś termin ustalony?
No wlasnie w poniedzialek na 10.00 mamy spotkanie w innym szpitalu. Ordynatorem jest podobno jakis dobry polski lekarz, zobaczymy co nam powie. Moja lekarka mowi ze nie ma problemu ze zmiana szpitala... I te cale formalnosci z tamtym szpitalem zalatwia juz nowy szpital. Zyje nadzieja ze trafimy na " czlowieka" tym razemm_f, vivien, she lubią tę wiadomość
Trzy Aniolki w niebie, jeden z nami na ziemi
Staramy sie o kolejnego... -
agga84aa wrote:Powiedzcie mi, czy wy też uważacie, że ten drugi trymestr jest znacznie przereklamowany? Wszędzie piszą, że w II trymestrze ciężarówka może góry przenosić, ma mnóstwo energii i nieustanną ochotę na seks - czy u was tak było/jest, czy tak jak u mnie poza ustaniem mdłości nie widać znaczącej poprawy w porównaniu z I trymestrem... a dochodzą jeszcze kolejne objawy, tj. szybsze męczenie się, bóle bioder, pachwin, itp., itd...
Dla mnie drugi trymestr jest super: zadnych dlosci, boli, brzuch mi nie urosl specjalnie, mimo, ze to jz koniec 5 miesiaca. Czuje sie swietnie:) Jedynie to zupelnie odechcialo mi sie sexu, ale nie nie traktuje tego jako problemu, bo jak sie czegos nie brakuje to nie ma czego zalowac.. -
nick nieaktualny
-
ann2224 wrote:Hej dziewczyny jestem tu owa niedawno dowiedziałam sie że jestem w ciaży Ale od tej pory ciągle w głowie mam coś takiego co mi móówi żeby sie bardzo nie cieszyc bo w 1 trymestrze mozna poronic tak też sie stało u mojej bratowej 2 tygodnie temu nie wiem jak mam sobie z tym rodzic?
Dokladnie dziewczyny maja racje- wyluzowac! Kazda z nas to przechodzila, to calkiem normalne, ze sie boimy o nasze malenstwa. Pamietaj jednak, ze jak Ty sie denerwujesz to fasolka tez. Odpoczywaj ile sie da i mysl pozytywnie
Trzymam kciuki zeby bylo wszystko dobrze, no i GRATULUJE ))))ann2224 lubi tę wiadomość
Trzy Aniolki w niebie, jeden z nami na ziemi
Staramy sie o kolejnego...