przebieg ciąży
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, dzięki za wsparcie kolejny raz:) co do tego DHA- ja biorę Matruelle od początku ciąży i ten preparat je w sobie zawiera w dawce 480 mg, ale ponieważ to ważny budulec komórek mózgu i nie ma dziennej dawki maksymalnej ustalonej przez lekarzy ( w jedzeniu znajdziemy ten składnik głównie w rybach morskich)to kupiłam ostatnio Pregna DHA 250 i biorę dodatkowo. Wiem, że dziewczyny, które biorą witaminki bez tego dodatku , po 20 tyg ciąży powinny dołączyć DHA- gdzieś o tym czytałam
-
nick nieaktualnyJa biorę witaminy, magnez a oprócz tego DHA dla kobiet w ciąży (np. Pregna DHA albo co tam mają w aptece, ważne, żeby były przeznaczone dla kobiet w ciąży) i oprócz tego jeszcze od początku 3. trymestru dodatkowe wapno, takie rozpuszczalne, 1 tabletkę dziennie.
-
nick nieaktualnyWszystkiego Najlepszego na Święta dziewczyny, tym rozpakowanym pociechy z Maluszków, a oczekującym - powodzenia i wytrwałości w czekaniu. Smacznego jajka i przyjemnej, rodzinnej atmosfery, w tym roku bez mokrego dyngusa, bo jeszcze byście się rozchorowały
pasia27, monia, vivien, Adka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Pasia raz nie zawsze,wkoncu nie codziennie sa swieta
Najblizsze Boze Narodzenie,a wtedy juz nasze skarby beda przy nas
U mnie obrzarstwo bedzie jutro
Pasia lepiej miec apetyt niz na widok jedzenia zwracac tak jak to czesto bywa na poczatkuWiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca 2013, 12:05
-
Dziewczyny, też wszystkim życzę spokojnych i radosnych Świąt:)
Co do apetytu to mi też baaaardzo dopisuje, co widać na wadze;) jak zaczęłam się przejmować tym, że nie tyję, to nagle waga zaczęła pokazywać inne, wyższe wartości;)) Także ten miesiąc to 2 kg do przodu, od początku ciąży to 3 kg.
Mała dzisiaj szaleje w brzuchu jak nie wiem. wczoraj była taka spokojna, że aż pukałam w brzuch żeby się odezwała.
Niestety znowu dopadło mnie przeziębienie.... ehhhh.... jak czuję miód, cytrynę itp. to już mi niedobrze no ale co tu innego zrobić. Trzeba się szybko wyleczyć.
No i obawiam się, ze dopadły mnie hemoroidy:((( Wczoraj podczas załatwiania się zauważyłam krew z odbytu na papierze, chyba coś mi w środku pękło. dzisiaj było ok, będę obserwowała się dalej.
Miłego świętowania i pozdrowienia z zasypanego Śląska:) -
yoku wrote:Najważniejsze zeby nie dokarmiać butelka tylko strzykawka po palcu albo sonda. Mieszanka ok jak nie ma innej opcji ale guma czy to smoczek czy butelka zaburza odruch naturalnego ssania bardzo szybko i to jest najczęściej koniec KP.
Czy oni tam znają takie rzeczy, czy od razu pakują butlę?
Tym płaczem sie nie przejmuj, nie jest łatwo na początku nikomu, ale im wiecej będziesz przystawiała tym większe szanse na utrzymanie laktacji i wzbudzenie zainteresowania dziecka piersią.
Yoku....w szpitalu szla tylko butelka a ze strzykawka to tylko ja latalam i kropelkami mojego mleka, bo gdybym patrzyla na szpital to koniec koncow bym osiwiala a maly z wagi by lecial. Niestety butelka jest nr jeden, od poersi mojej nadal go odrzuca ( polozna w szpitalu jak mu kilka razy chwycila glowke i na sile wepchnela moja piers to maly mial odruch wymiotmy) teraz musle ze to mu sie zle kojarzy. Wczoraj probowalam jeszcE raz z piersia, zapomnij! Robi sie caly siny, krzyczy tak strasznie, wykreca sie, rzuca.... traci cala energie na to. Mysle ze nie jest to warte, bo na butelce pije ladnie i przybiera. Oczywiscie ja mam wiecej zachodu bo wisze na odpompowywaczu ( na szczescie pokarmu jest juz duzo wiecej) ale jakos to przezyje, najwazniejsze ze pije moje mleko ( dokarmiam tylko na noc troche sztucznym).aila, Adka lubią tę wiadomość
Trzy Aniolki w niebie, jeden z nami na ziemi
Staramy sie o kolejnego... -
A propos wagi, to moja zmora. Za tydzień w poniedziałek mam wizyte u lekarza wraz z pomiarami i ważeniem:(. Miesiąc temu miałam juz 3,5kg na plusie . A jem mało 3x dziennie, same zdrowe rzeczy, zero słodyczy ( nie smakują mi), pije dużo wody, chodzę 2-3 razy w tyg na gimnastyke , a mimo to rosnę dość szybko ( najbardziej poszło w biust i niestety biodra). Może to głupio zabrzmi, ale nie czuje się teraz komfortowo ...
-
Dziewczyny...waga sie tak nie przejmujcie. Ja zachodzilam w glowe z kazdym kg, na koniec mialam 18,5 kg na plusie. Lekarz przed cesarka mowi do mnie- ile Pani przytyla? Na moja odpowiedz uslyszalam- gdyby to bylo ksiazkowe 12-13kg Pani dziecko moglo by do dzis nie dozyc!
Wiec Kobiety..... Najwazniejsze zeby dzieci byly zdrowe, a z waga zawsze da sie cos PO zrobicshe, anilorak, Adka lubią tę wiadomość
Trzy Aniolki w niebie, jeden z nami na ziemi
Staramy sie o kolejnego... -
No i dlatego jestem w szoku czytajac o dziewczynach ktore przytyly po8kg i zadaje sobie pytanko jak to hehe skoro normalnie jemy i tyjemy.hehe.ale ciaza to dla mnie super okres co nie musze martwic sie dieta i jem wszystko na co mam ochote bez wyrzutow sumienia.hihi
Mysle ze schudnac po mozna zawsze -
nick nieaktualnyTo jest bardzo indywidualna sprawa... W pierwszej ciazy przytyłam 13-15 kg, mała ważyła 3820 g zgubilam wagę po 8 tygodniach. W kolejnej przytyłam 11 kg mała ważyła 4120 g i w tym momencie mam tylko 1 kg do zrzucenia choć jadłam dużo, i słodkiego i tlustego, pilam slodzone napoje, soki etc. Są dzieci, które ciągną z matki bardzo dużo a są takie, ze możesz przytyć bardzo dużo a rodzisz maluszka. Poza tym metabolizm sie zmienia, spalamy wiecej kalorii niż normalnie więc jedząc tyle bez ciazy na pewno przytylybysmy wiecej więc nie ma co sie za bardzo ograniczać przez te 9 m-cy bo druga taka okazja do obzarstwa długo sie nie powtórzy, albo nawet wcale
Adka lubi tę wiadomość