X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne przebieg ciąży
Odpowiedz

przebieg ciąży

Oceń ten wątek:
  • BellaRosa Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2013, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M_F to prawda, ze niektórzy lekarze mają podejście, ze co ma być to będzie... i przyznam się szczerze, że to podejście wcale tak do końca nie jest złe wbrew pozorom. Jednak jako kobieta, która miała zagrożoną ciążę i wiem czym pachnie poronienie (bo przez ponad dobę byłam utwierdzona w przekonaniu, ze poroniłam) wiem też czym jest ciągła obawa "czy się uda" jestem obecnie za dmuchaniem na zimne- mimo, ze wcześniej miałam stanowisko bardziej luzackie w tym temacie. W tej ciąży nie odważyłabym się na 3/4 rzeczy które robiłam w pierwszej ciąży i czasem mam wrażenie że im człwoiek mniej wie tym dłużej żyje :/ Wolałabym mieć wręcz takie podejście jak kiedyś, bo psychicznie czuję się wykończona tą ciążą

f2wldf9h9lun5cxj.png
    iv09cwa1ersqxdi1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 kwietnia 2013, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja traktuję ciążę bardzo na luzie, ale tak jak piszesz, BellaRosa, pewnie dlatego, że nie bardzo jestem świadoma jak to jest czuć się inaczej. Ciążę znoszę super od samego początku, doświadczeń "okołoporonieniowych" nigdy nie miałam.. Więc nigdy chyba nie zrozumiem do końca takiego podejścia, ale nie dlatego, że nie chcę, bo staram się jak mogę, ale dlatego, że po prostu wiem, że trzeba coś samemu przeżyć, aby tak naprawdę wiedzieć, jak to jest..

• BellaRosa Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2013, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja Cię M-F rozumiem za to bardzo dobrze :) Sama na początku dziwiłam się m.in podejściu Anette do pewnych spraw. Teraz ją rozumiem. I uwierz mi, ze prawdę mówiąc masz podejście najlepsze jakie można tylko mieć, bo ciążą człwoiek powinien się cieszyć a nie nie spać po nocach myśląć "Boże co będzie" i przy każdym ukłuciu, skurczu itp panikować, ze zaraz się coś stanie. Także cieszę się wręcz, że traktujesz ciąże na luzie, bo sama tak traktowałam pierwszą i to po prostu był taki lajcik, że uważałam: pfff ciąża to nie choroba to sama przyjemność i mogłabym w niej chodzić całe życie. Jednak... pewne rzeczy potrafią tak człwiekowi zmienić psychę, ze szok :/

f2wldf9h9lun5cxj.png
    iv09cwa1ersqxdi1.png
  • anilorak Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2013, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    G

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2015, 13:48

xcarolinex, pasia27, vivien, Rika, kaja1991 lubią tę wiadomość

• anilorak Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2013, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    L

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2015, 13:48

• Anette Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2013, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki....dzieki za mile slowa, jestescie kochane !
    Na facebook jest mi faktycznie latwiej/ szybciej kontaktowac sie ze znajomymi. Jesli macie ochote to tu moje namiary: Aneta Arleta Brzykcy
    ....ale i tak w miare mozliwosci bede tu zagladac :-)

Trzy Aniolki w niebie, jeden z nami na ziemi :-)
    Staramy sie o kolejnego...
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 kwietnia 2013, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tu mój FB, gdyby ktoś był zainteresowany:

https://www.facebook.com/marta.fabin?ref=tn_tnmn

:D

• pasia27 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2013, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny za namiary :-P
    A odnosnie tematu sexu to ja akurat od razu dostalam zakaz od lekarza nie zapobiegawczo a ze wzgledu na plamienie..na poczatek bylo 3miesiace...a teraz ?hmmm jakos sie przyzwyczailam i tak za komfortowo sie nie czuje z ogromnym brzuszkiem? Wiec moj maz to rozumie..to nie problem dla naszego zwiazku :-)

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • vivien Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2013, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anilorak ciesze sie ze synek rosnie jak na drozdzach.
    Niezly byczek z niego bedzie ;)

anilorak lubi tę wiadomość

wniddf9hmtxwu2ql.pngh4zpdqk31pdbs1ui.png
  • Kleopatra Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2013, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie sexu to ja nie miałam ciązy zagrożonej ani tej ani poprzedniej i kochaliśmy się normalnie, w sumie do ostatniego dnia, żeby wywołać poród ;p Teraz mąż jest za granicą co trochę utrudnia sprawę ;p
    Anilorak super :)

anilorak lubi tę wiadomość

l22nzbmhc97dgg3u.png
    Wiktor 2010, Maksymilian 2013, Mikołaj 2017
  • Ella Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2013, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karoam wrote:
    Dzień dobry!

Pytałam już na "staraczka..." ale i u Was jako doświadczonych, skopiuje mojego posta z prośbą o poradę :)
    Wczoraj zaliczyłam gina- wybrałam na pierwszy strzał gościa polecanego przez tutejsze Polki, który prowadził ich ciąże (w tym jedna zagrożoną). Ogólne wrażenia przyjemne- gościu ok 60, perfekcyjnie gada po angielsku, sympatyczny i wesoły. Jest Egipcjaninem ale ma też Kanadyjską narodowość bo prowadził tam swój gabinet ginekologiczny. Na ścianie masa dyplomów- wszystko spoza Egiptu więc na plus ;)
    No i teraz moja prośba do Was- zdam Wam relacje co i jak, a Wy powiedzcie co o tym sądzicie:

1.Wypytał o wiek, ile jesteśmy małżeństwem, czy brałam tabletki anty, czy któreś z rodziców ma nadciśnienie
    2.A także- kiedy była ostatnia @, czy od tamtego czasu wystąpiły jakiekolwiek plamienia, czy mam jakieś bóle i ogólnie o samopoczucie
    3.Zważył mnie (52,8 w opakowaniu), zmierzył ciśnienie (100/70), osłuchał serce, sprawdził węzły chłonne na szyi (??), zrobił USG (nic nie widać- podobno jest za wcześnie no i oprócz tego jak tylko zaczął zapytał czy korzystałam teraz z toalety- a akurat przed wejściem mi się tak strasznie siusiu zachciało ;) i powiedział, że przed badaniem dobrze zostawić mu "kilka kropel" dla lepszego "widoku")
    4.Pytał czy mamy zwierzęta- do niedawna mieliśmy kota (miesiąc temu wybył i nie wrócił)
    5.Założył kartę ciąży i dał następujące zalecenia:
    -jeść na razie co chcę z wyłączeniem słodyczy, fast foodów, kawa i herbata w ograniczonej ilości
    -powiedział, że ze względu że to pierwsza ciąża sugeruje wstrzymanie się od pożycia małżeńskiego co najmniej do następnej wizyty (a wstępnie stwierdził że 3 miechy)
    -i ze względu na to, iż całkiem niedawno brałam tabsy (do stycznia) i był to długi okres, przepisał Dupaston-1 tabletka 2x dziennie (tu jestem zielona i trochę to dla mnie dziwne)
    -oczywiście kwas foliowy

Badania jakie zlecił:
    -grupa krwi i czynnik RH
    -morfologia kompletna krwi

I tyle. Pytałam o toksoplazmoze- stwierdzil, ze nie trzeba, skoro już kota nie ma, kazał trzymać się z dala od obcych kotów i tyle.
    Pytałam o ponowne wykonanie bety- spytał- po co? No to ja mu wykład, żeby sprawdzić czy odpowiednio przyrasta itp...a on na to, że nie jest to niezbędne i nie będzie mi zlecał badań, które niepotrzebnie poniosą za sobą koszta. Stwierdził, że za zlecenie czegoś takiego odebrali by mu w Kanadzie licencje- bo lekarz ma prawo zlecać tylko niezbędne badania, nie może narażać pacjanta na niepotrzebne koszta jeśli nie ma do tego podstaw...sama nie wiem co o tym myśleć dlatego piszę do Was z prośbą o poradę.

Gin powiedział żebym przyszła za 4 tygodnie- czyli ok 9t ciąży- wtedy już wszystko powinno być widoczne na USG i będzie można podjąć dalsze kroki

Fajnie ze jestes zadowolona z lekarza, to wazne.
    Moj lekarz stosuje praktyki podopne do lekarzy w UK, czyli nie bylo badania bety, ani razu. Tutaj po prostu sie tego nie robi i nikt z tego powodu nie panikuje, podejzewam ze kobiety nawet o tym badaniu nie wiedza.
    Co do toksoplazmozy to tez mnie pod tym wzglegem nie badal, nawet nie pytal czy mamy w domu zwierzeta.

Co do USG to ja mam zawsze robione na pusty pecherz, bo przed wizyta prosza mnie o probke do badania, moze uznal ze to za wczesnie i ze jak nic nie bedzie widac tobedziesz miala stresa przez najblizsze 4 tygodnie.
    Trzymaj sie

karoam lubi tę wiadomość

Q82doi09kub0318v3.png
  • anilorak Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2013, 03:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2015, 13:49

• BellaRosa Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2013, 05:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tu mój facebook :)
    https://www.facebook.com/kalina.chropot
    M_F, Anette wysłałam wam zaproszenia jakby co ;)

Anette lubi tę wiadomość

f2wldf9h9lun5cxj.png
    iv09cwa1ersqxdi1.png
  • aila Ekspertka

Wysłany: 18 kwietnia 2013, 05:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BellaRosa wyslalam zaproszenie-Marta;)

Anette lubi tę wiadomość

Czekamy na Ciebie Adrianku!!!:)
    [link=https://www.suwaczki.com/]82do3e5eiide99pv.png[/link]
    tb733e5ezrvezdb0.png
  • BellaRosa Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2013, 06:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już zaakceptowałam :D

Anette lubi tę wiadomość

f2wldf9h9lun5cxj.png
    iv09cwa1ersqxdi1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2013, 07:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    <edit>

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2014, 09:23

Patuska1992, anilorak, kaja1991, Anette lubią tę wiadomość

• Patuska1992 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2013, 07:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rika no to super, że synek taki grzeczny na usg był i wszystko w porządku.

To ja też zostawiam namiar na Facebooka
    https://www.facebook.com/patrycja.dabrowska.982

Rika, Anette lubią tę wiadomość

w57v9n73toqtjvh3.png
  • anilorak Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2013, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    X

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2015, 13:49

Rika lubi tę wiadomość

• vivien Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2013, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rika nagranie pierwsza klasa :D
    SUPER!!! I najwazniesze ze synus zdrowo rosnie i wszystko jest ok!!

Rika lubi tę wiadomość

wniddf9hmtxwu2ql.pngh4zpdqk31pdbs1ui.png
  • kaja1991 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2013, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rika właśnie ogladam nagranie krzysia;) i musze mojemu lekarzowi powiedzieć że też chcemy takie;) mowilismy w zwszlym miesiacu ale mowil ze zrobimy jak bedzie wiekszy bedzie ladniej go widac i pamiatka extra:)

ech co do sexu dziewczyny.. u mnie z ochotą bywa cięzko, nie wiem czy to psychika czy hormony? ale na szczęście M jest wyrozumiały i wystarcza nam raz na jakiś czas;p a myślałam że bedzie jak w necie czytałam że ochota sie zwieksza ale chyba to nie u mnie;pp odbijemy po porodzie -mam nadzieje;p

a mam jeszcze pytanie w karcie ciazy mam wizyta u stomatologa? czy to jest obowiazkowe zeby przed porodem go zaliczyc? mama mi opowiadała że ona musiała obowiązkowo mieć przegląd zębów..

kaja1991
    iv093e5elgj3447p.png
    3125635e9e884c2a.png
‹‹ 173 174 175 176 177 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ