przebieg ciąży
-
WIADOMOŚĆ
-
vivien wrote:martek wrote:she:) ależ mnie uceszył Twój wpis:) jak widać dziewczynki walczą o siebie mocno:) widze też ,że rejestr głupich snów ciążowych forumowiczek się rozwija.
u mnie waga wskazuje 67 kg ( zaczynałam z 59kg), więc chyba nie jest źle, pępek mi się spłaszczył a czasami gdy Natka wsadzi w niego rękę albo nogę, to robi się wypukły i sterczy....
Wczoraj zaczęłam myślec o pamiątkowej sesji z brzuszkiem.... co wy na to? macie coś takiego w planach???
Najlepiej takie momenty nagrywac na kamere ale nie zawsze jest pod reka albo jak juz jest to dzidzi sie odechciewa i wtedylezy
Martek ja jestem za sesja w ciazy,bardzo mi sie podobaja!!
Sama nawet tak owa planuje ale nie wiem czy wypali....
u mnie by przypadal 7 .miesiac na lipiec a ja sie boje ze napuchne i bede wygladac jak beka... plany sa ale co z tego wyjdzie...
Masz juz jakiegos fotografa na oku w Szczecinie??? Ja znam tylko jednego ale w Stargardzie Szczec.
Mój brat zajmuje się fotografią, prawie profesjonalnie ( tzn czym innym zarabia na życie) , więc mam zamiar do niego się zgłosić- a mieszka obecnie w Szczecinie:)
Mam nadzieję, że nam nie odmówi bo wiem, że ma fajne pomysły i na plener i na zaaranżowane w domowych pileszach zdjęcia
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Patuska: Jak siedze, to strasznie mnie bola plecy, ale nie na w okolicach krzyza, tylko wyzej, tak pod lopatkami. Pytasz o ucisk na zebra, wiec pewnie chodzi Ci o przod..mnie boli na wysokosci zeber, ale z tylu. Strasznie sie mecze w pracy, a siedze caly dzien przed komputerem...
-
Vivien, ja jak dłużej posiedzę to potem nie mogę wstać bo mnie własnie w okolicach kości ogonowej boli, no a przede wszystkim to krzyże...
Ale zapomniałam wam powiedzieć, że wczoraj byłam na akademii "Mama puya" były to różne wykłady, itp. Stowarzyszenie douli w Polsce mówiło o niefarmakologicznych metodach łagodzenia bólu porodowego. Np. ucisk miejsca (takie wypukłe) między kciukiem a palcem wskazującym,albo ucisk nad kostką zewnętrzną nogi (ok 4 palce nad kostką), albo - to juz zadanie dla naszych chłopów - ucisk naszych talerzy miednicowych przez cały okres trwania skurczu lub masaż, a wręcz muskanie całego ciała podłużnymi ruchami dłoni... Sporo tego jest, ciekawe czy to pomaga;))) No i wypowiadała się tez połozna, że 80% sukcesu przy porodzie to NASZE NASTAWIENIE do niego. Na koniec było najfajniej bo był p. Zawitkowski (ten z programu i książek "Mamo tato co ty na to") i naprawde przedsatwił wiele cennych wskazówek i informacji. Polecam jego filmiki na youtube:)vivien, Adka lubią tę wiadomość
-
Agga dzieki za cenne wskazowki napewno sie przydadza
Moj tatusiek zajmuje sie medycyna chinska i masazami i to co pisalas ten punkt nad kostka i nie tylko przyciska sie tez wczesniej przed porodem zeby kanaly byly odblokowane ns czas porodu
Nie pisalam o tym bo duzo ludzi w to nie wierzy... ja mam szacunek do medycyny naturalnej i wiem ze pomaga ja dzieki ziolka zaszlam bardzo szybko w ciaze... -
vivien wrote:mnie dokucza kosc ogonowa przy siadaniu i jezdzie na rowerze ;(
mial ktos cos podobnego??
Vivien,jak za duzo zrobie w dzien np.sprzatanie albo chodzenie po miescie albo calodzienny wypad z synkiem na duzy plac zabaw(czynny) itp.itd. to wieczorem nie moge wylezej ani wysiedziec w zadnej pozycji,tak mnie krzyze i kosc ogonowa boli.Nastepnego dnia juz jest lepiej.Takze uwazaj,zeby sie nie przeforsowywac;)
-
vivien wrote:mnie dokucza kosc ogonowa przy siadaniu i jezdzie na rowerze ;(
mial ktos cos podobnego??
Vivien w II trymestrze chyba nie powinno się jeździć na rowerze. Raz że wstrząsy, dwa że się uciska macice Tak czytałam -
Patuska - u mnie takie bóle pod prawym żebrem zaczęły się ok. 16 tc. Aż poszłam z tym do lekarza bo zaczęłam się martwić czy to przypadkiem nie wątroba. A że nigdy wcześniej wątroba mnie nie bolała, to nie potrafiłam odróżnić tego bólu. Zrobili mi USG jamy brzusznej i wszystko było ok. Lekarka powiedziała, że to może być ból promieniujący od bólu pleców. Tak jak u Ani Bani bolało mnie też pod łopatką, obok kręgosłupa. Nawet nie wiem kiedy mi te bóle pod żebrem przeszły. Ale czasami tak bolało, że jadąc autobusem jeżeli nie usiadłabym to bym chyba zemdlała.
-
Aila to widze ze nie jestem sama ale u mnie jest peoblem ze nawet jak malo robie to czuje kosc ogonowa ale tylko jak siedze
Kleopatra,Pasia co do jazdy na rowerku hmmm sama teraz nie wiem czy mozna czy nie.W nastepnym tyg w czwartek mam wizyte na polowkowe to sie podpytam doktorka
A do tej pory i tak pewnie bede siedziala w domu i sie uczyla za dwa tygodnie mam egzamin