X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne rocznik 88 w pierwszej ciąży
Odpowiedz

rocznik 88 w pierwszej ciąży

Oceń ten wątek:
  • olcia_2209 Ekspertka

Wysłany: 15 stycznia 2016, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My powiedzieliśmy rodzicom i teściom w wigilię, byłam wtedy w 10 tyg. w pracy jeszcze nie wiedzą, mam zamiar powiedzieć w poniedziałek, kiedy rozpocznę 2 trymestr.
    Nie chcę też dłużej trzymać ich w nieświadomości, bo w 3 trymestrze nie chcę pracować, więc muszą znaleźć kogoś na zastępstwo.
    Najbliższe 2 przyjaciółki dowiedziały się na samym początku, chyba w 5 tyg, ale potrzebowałam wsparcia więc chciałam, żeby tak było.
    Rodzicom też pewnie byśmy powiedzieli trochę wcześniej, ale wigilia byłą taką doskonała okazją.. Tym bardziej, że moi rodzice wnuków nie mają, więc łzom szczęścia i radości nie było końca :)

3jgxrjjg2vw3f7x7.png
  • Naditta Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2016, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas to będzie pierwszy wnuczek, zarówno dla moich rodziców, jak i teściów. Ja i mąż jestem pierworodnymi dziećmi naszych rodziców.
    Radość była więc ogromna :)

17.07.2016

mhsve6yd8ca1xiv9.png
  • Karola1988 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2016, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Naditta wrote:
    U nas to będzie pierwszy wnuczek, zarówno dla moich rodziców, jak i teściów. Ja i mąż jestem pierworodnymi dziećmi naszych rodziców.
    Radość była więc ogromna :)
    u nas też będzie pierwszy wnuczek, z tym, że ja nie jestem pierworodna, a reszta się zgadza :)
    Dziewczyny dzisiaj jest okropny dzień. Ledwo zwlekłam się łóżka. Drogę do pracy ledwo pamiętam, nawet nie pamiętam czy wzięłam dzisiaj rano kwas foliowy ale myślę, że odruchowo jednak wziełam...moja dzisiejsza koncentracja jest na poziomie -100. Dobrze, że dziś piątek. Tylko jeszcze jutro idę do drugiej pracy ale tylko na 3 godzinki i później już odpoczynek.

65vqxzdvrtfyk8q0.png
    dqpri09kyaedckhg.png
    3jgx3e3kp7hq37ho.png
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2016, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wózek klasyczny z dużymi kołami i na wahaczach - bardzo polecam, sunie po wszystkim, taki mały czołg :) Tyle że mój ma skrętne przednie koła. Jedynym minusem jest jego waga, ale daję radę.

Ech, ja to najbardziej tęsknię za spaniem do oporu w ciąży, teraz można tylko pomarzyć :D

0d1y0dw4yn6q5nuq.pngmhsv9vvjs7exhbly.png
    lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • dana222 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2016, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wredotka tego braku snu najbardziej sie obawiam, ja uwielbiam spać, mam nadzieje ze Mały bedzie sie często uśmiechał i ńie bedzie miał kołek i tym mi wynagrodzi ciagle wstawanie.

Dzisiaj byłam u lekarza, możliwe ze ostatnia biegunka przyspiesze sobie poród. Mały jest bardzo nisko, ze ńie potrafiła lekarka zmierzyć główki i szyjka jest gotowa aby sie rozwierac.

zem33e5e6q3eb1ur.png
    zem32n0aejiedvpj.png
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2016, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dana, trzymam kciuki za szybki poród! Macie imię wybrane? :)

Początki były ciężkie, bo też lubię spać, ale już się przyzwyczaiłam. I fakt, uśmiech dziecka wynagradza wszystko, nawet nieprzespaną noc :)

0d1y0dw4yn6q5nuq.pngmhsv9vvjs7exhbly.png
    lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • CzarnaKawa Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2016, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :) Dana, w takim razie szczęśliwego rozwiązania już na zapas życzę ;)

Ja dzisiaj kupilam poduche do spania. cera baby cebuszke, naprawde wygodna. zobaczymy jak sie sprawdzi w nocy.

dzisiaj caly dzien mam pulsujacy bol glowy, najgorzej jak chodze, to wtedy kazde tąpnięcie mam w skroniach...

My moim rodzicom powiedzielismy bardzo wczesnie, jeszcze przed pierwsza wizyta u lekarza. tata byl w szpitalu i tak, żeby bylo radosniej z okazji rocznicy ich slubu dalismy wypisana przeze mnie ckliwie kartke z gratulacjami ze sa tyle lat malzenstwem, ze po mimo chorby wspieraja sie i sa przy sobie, ze daja nam przyklad bycia dobrym malzenstwem, dobrymi rodzicami a teraz czas aby sprawdzili sie w innej powaznej roli: bycia dziadkami. poplakali sie, nie mogli uwierzyc... i juz plany, co oni beda z wnuczeciem robic, spacerki, pierwszy wozek zakupia itd... tesciowej moj maz sie uparl, to od razu ze szpitala pojechalismy do jego mamy i bylo dretwo... cieszyla sie, ale wiadomo, jej corka juz urodzila jej wnuka, wiec to bedzie drugi wnuk... moich rodzicow to bedzie pierwszy wnuk. to byl 5 tydzien.

w pracy dowiedzieli sie tez juz na poczatku w 7 tyg bo zwolnienie. reszta rodziny pozniej ale chyba wyrobilismy sie do 12 tygodnia, zeby powiadomic blizsza rodzine. reszta przy okazji sie dowiedziala, jak duzo czasu spedzalismy. ja koszmarnie od poczatku sie czuje, wiec to nie bylo trudno sie domyslic, ze cos jest nie tak...

aaa dzisiaj bylam na tej ciazowej gimnastyce, braklo mi wiecej zycia w cwiczeniach, ciezarkow, ale nie bylo zle, pochodze jeszcze teraz ze dwa razy, a pozniej juz jak brzuch bedzie wiekszy, bo teraz dla mnie te cwiczenia to tak srednio... ale dziewczyny w zaawansowej ciazy to widac bylo, ze bardzo sie meczyly. ja pewnie za dwa miesiace tez bede tak sie meczyc. ale nie narzekam, fajne pozycje, cwiczenia wzmacniajace, rozciagajace... takze jest ok.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2016, 18:45

<3 22.07.2016 <3 to był nasz WIELKI DZIEN :)

"wyluzować to można dopiero po śmierci ;)"
  • Broszka Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2016, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moi rodzice maja dziesieciora wnuczat, ale mimo to moja mama bardzo czeka na wiadomosci o mojej ciazy. Mimo to mam nadzieje ze damy rade wytrzymac do 10 lutego:)

o14882c3tzwz2hbc.png
  • CzarnaKawa Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2016, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Broszka, to bardzo liczna rodzina jestescie, jestem ciekawa jak sie miescicie wszyscy podczas rodzinnych uroczystosci... :) fajnie jest miec tyle osob bliskich :)

• dana222 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2016, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CzarnaKawa ja też myślałam o chodzeniu na takie zajęcia, u mnie są takie, że na każdy trymestr są inne, ja chciałam chodzić w 3 trymenstrze, bo podobno fajnie przygotowują do porodu, ale był jeden warunek, zgoda lekarza prowadzącego ciąże, niestety nie dostałam. Jakieś 3 tyg temu może by mi już dała, ale jak się cały cza nie cwiczy, to teraz mi sie nie chce i ćwicze czasem z Youtube.

Broszka wow spora rodzinka, musi być wesoło

zem33e5e6q3eb1ur.png
    zem32n0aejiedvpj.png
  • Broszka Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2016, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CzarnaKawa wrote:
    Broszka, to bardzo liczna rodzina jestescie, jestem ciekawa jak sie miescicie wszyscy podczas rodzinnych uroczystosci... :) fajnie jest miec tyle osob bliskich :)

Powiem Wam ze cudowna jest taka duza rodzina, rzeczywiscie z pomieszczeniem nas wszystkich jest problem, mama musiala zmienic stol na wiekszy:) Niestety wszyscy razem widzimy sie tylko podczas swiat, czyli dwa razy w roku, zawsze jest wesolo i glosno:P Wszyscy sa zapracowani, niektore dzieciaki juz dorosle, ale wszyscy mieszkamy w tej samej miejscowosci, wiec daleko nie jest:)

o14882c3tzwz2hbc.png
  • Broszka Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2016, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc! Milego dnia Wam zycze:)

CzarnaKawa jak sprawdzila sie nowa poduszka do spania?

o14882c3tzwz2hbc.png
  • CzarnaKawa Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2016, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kocham moja poduszke <3 przytulalam ja cala noc <3

Dana, na ten moment to cwiczenia dopasowane sa do wiekszosci wiec 3 trymest, dziewczyny mialy problem z niektorymi cwiczeniami, rownowaga z takim brzuchem... szok. Dawaly rade, dla mnie braklo szybszego tempa i ciezarkow, no ale ja cwicze juz dlugo i zawsze z obciazeniem. Dzisiaj tez sobie trenin rozpisalam 10AMRAP przysiady z obciazeniem, przysiad na jedna noge w bok i cwiczenie ze stoisz na jednej nodze pochylasz sie do przodu o prostych plecach a noga prosta robi wyprost tak ze cialo jest rownolegle do ziemi. Bylo to cwiczenie ale zmodyfikowane na gimnastyce wczoraj... zaczynam miec juz problem z podskokami bo czuje jak wiezadla mnie bola, wiec teraz modyfikuje wszystko. A moge cwiczyc proste brzucha? Dana cwiczylas? Bo znalazlam rozne opracowania i w jednych jest napisane ze trzeba wzmacniac ale tez rozciagac aby byly elastyczne. Szkoda ze u mnie w miejscowosci nie ma speca odcwiczen dla ciezarnych. Albo na szkole rodzenia zapytam sie w pon o cwiczenia...

• CzarnaKawa Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2016, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wredotko, a zastanawiam sie nad zakupami, powiedz mi, termin mam na lipca, czy jak beda upaly to dziecko musze jakos ubierac cale? Czy wystarcza skarpetki bodziak, pampers i rekawiczki na ten pierwszy czas ? Czy musze jakos mocniej ubrac takie dziecko ? Ja w ogole to zielona jestem... z racji tego ze tak nie za bogato mamy, chcialabym przemyslane zakupy zrobic zebym z glowa kupila... jak widze te rajstopki, spodeneczki, czapeczki z oczami i uszami to mam ochote zabrac wszystko do domu ;)
    No i to tez pytanie do Mam ktore juz maja maluchy.... a mozna sie opierac o takich wytycznych w necie ze pierwsze ciuszki to ilosciowo tyle ile podaja sklepy czy ulotki reklamowe? Czy to bedzie za duzo ?

Teraz jestem na etapie wozkow, kurcze cybex tak mi zaprzata glowe ze szok. Po podliczeniu tych podstawowych akcesoriow wychodzi 3tys. Ale mysle ze spacerowka dlugo mi posluzy i ten stelaz jest bardzo lekki i juz nie chce duzych kol. Jest b. Duza roznica w prowadzeniu takich wozkow... cybex ma skretne pierwsze kola i jedna reka go prowadzilam po sklepie. Sklada sie do malej walizki.,

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2016, 10:41

• CzarnaKawa Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2016, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i tak ogolnie to wyspalam sie, plecy mnie nie bola :)

Chyba skomponuje piosenke na czesc mojej nowej poduszki cebuszki <3 i na allegro chyba druga zakupie... jedna bedzie do maltretowania w dzien podczas siedzenia a druga w poscieli ;) do spania :)

• Hikaru Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2016, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak się czujecie? :)
    U mnie tragedia, opadam z sił

5d5226c818.png

<3 Leon <3 05.02.2016 4730g/62cm <3
  • dana222 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2016, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CzarnaKawa ja chyba do 16tyg jeszcze ćwiczyłam wszystko, może ograniczałam ćwiczenia na brzuchu, ale juz potem jak dziewczyny na fitnessie robiły brzuch to ja tez leżąc na plecach ale ćwiczyłam bardziej nogi, ale wiadomo ze brzuch sie wtedy tez napina. Ja sie kiedyś zapytałam lekarki jakie ćwiczenia mogę robić, to powiedziała ze nie bedzie odpowiedzialności za to brała i dodała ze nie jest Bogiem i nie jest w stanie mi powiedzieć co akurat może mi zaszkodzić, wiec ja podeszłam do tego tak, ze jak sie dobrze czuje i nic mńie ńie boli to znaczy ze mogę robić.

Hikaru ja o dziwo od wczoraj odzyskałam energię

zem33e5e6q3eb1ur.png
    zem32n0aejiedvpj.png
  • CzarnaKawa Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2016, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hikaru, trzymaj sie dzielnie :)

Dana dzieki za odpowiedz. Ja z tego samego zalozenia co Ty jestem, poki dobrze sie czuje to cwicze "normalnie" tzn z bardzo malym obciazeniem.

Hikaru, mnie od ponad tygodnia z przerwami glowa boli... kregoslup troche mniej juz... czuje sie beznadziejnie, ciagle chce mi sie plakac... nie wysypiam sie, zle i krotko spie, przede mna jeszcze pol roku, a Ty prosze, koncoweczka :) dasz rade :*

Mam nadzieje ze ta poduszka cos zadziala... mega wygodna tylko, zebym wkoncu zaczela sie wysypiac...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2016, 21:52

• Broszka Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2016, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CzarnaKawa a moglabys wrzucic jakis link na allegro tej poduszki? Jestem ciekawa co to za cudo:)

Hikaru juz niedlugo bedziesz mogla sie cieszyc swoim malenstwem, dasz rade:)

o14882c3tzwz2hbc.png
  • Hikaru Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2016, 00:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny:* jeszcze rowno tydzien dzieli mnie od tp

5d5226c818.png

<3 Leon <3 05.02.2016 4730g/62cm <3
‹‹ 27 28 29 30 31 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ