X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne rocznik 88 w pierwszej ciąży
Odpowiedz

rocznik 88 w pierwszej ciąży

Oceń ten wątek:
  • ona2012 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2015, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduje się po wczorajszej wizycie:) Maleństwo ma 5,5mm (6t3d). Serduszko też bilo:)Troszeczkę się uspokoiłam. Ale teraz czekam do USG genetycznego.

CzarnaKawa lubi tę wiadomość

atdc3e5erjm386my.png
  • CzarnaKawa Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2015, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cudownie ;) Ona2012 :)

dzisiaj mam męża w domu, więc pewnie będziemy coś robić, to dzisiaj więcej się poruszam, może namówię go na truchtanko ;)

udanego piątku :)

<3 22.07.2016 <3 to był nasz WIELKI DZIEN :)

"wyluzować to można dopiero po śmierci ;)"
  • Naditta Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2015, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona2012 ale Ci zazdroszczę, że mogłaś już widzieć serduszko! U mnie jeszcze nie widać, w ogóle było kiepsko widać bo miałam pełny pecherz i jeszcze gazy przeszkadzały :p. Pani dr mówiła żeby przyjść za 3 tygodnie to będzie już na pewno, ale nie wiem czy wcześniej się nie wybiorę...
    A co to jest usg genetyczne?

17.07.2016

mhsve6yd8ca1xiv9.png
  • ona2012 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2015, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jest USG między 11-14 tygodniem ciąży. Powinien wykonać je każdy lekarz, ale nie każdy ma dobry sprzęt, dlatego ja zapisałam się na dodatkowe, kosztuje ok 300 zł, ale według mnie naprawdę warto. Zapisałam się też dlatego, gdyż poprzednia ciąża obumarła mi na późnym etapie i teraz chciałabym wiedzieć czy wszystko jest ok:)

atdc3e5erjm386my.png
  • MerlinMo Ekspertka

Wysłany: 27 listopada 2015, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was serdecznie;)
    Również jestem z 88' rocznika i jak Wy czekam na pierwszego dzidziusia <3

Cieszę się niesamowicie że tu jestem bo za mną długa droga ale mam nadzieję że teraz będzie już tylko lepiej !

Moja ciąża była długo wyczekiwana ok 2,5 roku starań. Dodatkowo mam calkowite zdwojenie narzadu rodnego - dwie macice miedzy innymi. Udało się w drugim cyklu na bromegronie. Radość niesamowita. Później okazało się że są dwa pęcherzyki ciążowe z tym że od samego początku lekarz drugiemu nie dawał szans. W 6 tyg trafiłam do szpitala z powodu krwawienia które zagrazalo poronieniu co prawdopodobnie powodował obumierajacy pecherzyk. Obecnie jestem na zwolnieniu odpoczywam w domku :)
    Krwawienie powtorzylo się niedawno więc strach mimo wszystko nadal jest. Ale dotrwalam do 12 tyg i jestem już po usg genetycznym i na szczęście jest wszystko dobrze.

Gratuluję wszystkim :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2015, 15:38

Karola1988 lubi tę wiadomość

26603ba0de8c61b097ec08d568691b55.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • Naditta Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2015, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj MerlinMo :)

Fajnie, że do nas dołączyłaś.
    Widzę, że za Tobą długa i niełatwa droga, tym większe gratulacje :)

MerlinMo lubi tę wiadomość

17.07.2016

mhsve6yd8ca1xiv9.png
  • Karola1988 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2015, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Merlin :) cieszę się, że wątek się rozrasta :) ja już nogami przebieram, bo chciałabym poznać już płeć. Wiem, że to jeszcze za wcześnie ale ja niecierpliwa jestem strasznie :P liczę, że w ciągu najbliższych tygodni sprawa się rozwiąże i będę już mogła powoli kupować ciuszki i zabawki dla naszego maluszka :) Większośc osób twierdzi, że będę miała córeczkę. Zobaczymy czy ich przeczucia się sprawdzą. Ja nie mam żadnych podejrzeń. A Wy czujecie (czułyście) co Wam rośnie w brzuszkach? :>

65vqxzdvrtfyk8q0.png
    dqpri09kyaedckhg.png
    3jgx3e3kp7hq37ho.png
  • MerlinMo Ekspertka

Wysłany: 28 listopada 2015, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja marzę o córeczce.... Nie mam żadnych przypuszczeń, chociaż moja przyjaciółka była u wróżki i ta powiedziała jej, że urodzę syna...

Póki co się nie nastawiam i coraz częściej myślę o tym, że jak będzie chłopiec to też będzie fajnie.

22.12. mam kolejną wizytę i mam nadzieję, ze poznamy płeć:)

Spokojnej soboty

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 listopada 2015, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeśli chodzi o objawy to nie miałam jakiś szczególnych. Jak robiłam test to miałam swoje podejrzenia. Dzień wcześniej napiłam się piwa i tak się nim urżnęłam, że już wiedziałam, że coś jest na rzeczy :) Gorzej teraz, takie mam zachcianki na miętowe rzeczy, ze mam ochotę pastę wcinać za każdym razem, jak myję zęby :D

Mi każdy mówił, że będę mieć córeczkę, bo tony słodkiego wcinałam (teraz nie mogę ze względu na złe wyniku krzywej cukrowej). A tu psikus, synek jak marzenie :D

• Bruśka Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2015, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam pewna ze będzie chłopiec innej opcji pod uwagę nie brałam. Już na prenatalnych w 12 tyg wiedziałam co będzie i się nie mylilam. Z objawów to jakoś nic szczególnego trochę nie miglam patrzeć na slidycze które uwielbiem ale i na wędliny. Za to zupy kwasowe jAK najbardziej. Teraz mam kuzynke w ciąży dwa tyg wcześniej niż ja i piwiem że brzuchy się różnią. Ona ma dziewczynkę i jest brzuch w szpic a mi się tak rozeszlo ładnie na piłeczkę. Ale to zabobony.

dqprqtkfus8kbbbd.png
  • Naditta Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2015, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja czuję, że będzie syn :). Tak jakoś po prostu... swoją drogą ciekawe, bo nie wiem czy znacie wróżbę z obrączką, płeć i ilość dzieci, właśnie syn mi wychodził jako pierwszy. A co ciekawe mojemu mężowi wróżba za każdym razem wychodzi tak samo jak mnie :) ilość i kolejność.

17.07.2016

mhsve6yd8ca1xiv9.png
  • CzarnaKawa Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2015, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,

Ja chcialam chlopaka i nawet mi sie snil chlopak. Duzo osob mowi ze bedzie dziewczynka,moj Maz chce coreczke ;)

Ja nie mam apetytu na czekolade, za to ostre i dobrze doprawione dania ale bez miesa wcinalabym bez konca. Dzisiaj sie zle czuje, kapusty wczoraj sie najadlam. Tak mi bigos mojej mamy smakowal,a dzisiaj cierpie...

Pryszcze wkoncu z twarzy zaczynaja schodzic, ale tyje. Nie cwicze, miesnie spadly, metabolizn zwolnij,perystaltyka mega wolna :( nie wiem czy wciagnac brzucha nie moge bo macica sie rozrasta czy jelita... obstawiam to drugie... eh. Ogolnie to zle sie czuje... tak fizycznie i psychicznie, bo czuje sie grubo... specjalnie kupilam wiekszy stanik sportowy,a on juz jest za maly !!!

Ale.musze sie pochwalic, w piatek bylam biegac :D ale super!! Tylko z tempa 5,30 min na km ja bieglam w porywach 6,40 min na kilometr. Ja tak wolno to biegalam przez pierwsze moje trzy tygodnie biegania... wrocilam do punktu wyjscia... no ale trudno. Mialam stracha wychodzac biegac, ale tylko lepiej sie czulam :) dzisiaj tez ide biegac :)

• Anuleczka Znajoma

Wysłany: 29 listopada 2015, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluje dziewczyny :)

co do plci to u mnie od poczatku wszyscy mi mowili ze pewnie bedzie chlopiec, odrzucilo mnie od wielu rzeczy nic slodkiego nie moglam zjeść, tylko kwaśne!! wszyscy mi mowili ze pięknie wygladam wiec musi być chlopak :D no i jak na razie caly czas chłopiec :)

xX1Lde5.jpgxX1Lp1.png
    tN8fp1.png
  • Naditta Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2015, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam do Was pytanie, a nawet dwa :)

1. Jakich kosmetyków używacie do pilęgnacji skóry w ciąży? Chodzi mi kosmetyki które zapobiegają rozstępom itd specjalnie dla kobiet w ciąży.
    Ja zakupiłam wczoraj Palmersa, skoncentrowany krem i peeling, ale boję się, że to może być za mało, a nie chciałabym wyglądać jak worek po ciąży :P
    Narazie nikt nie wie o ciąży, nie mogę więc też zapytać przyjaciółek...

2. Znacie może jakieś fajne zestawy ćwiczeń dla ciężarnych? Ciężko mi tak wysiedzieć na tyłku, nie czuję, zebym miała mniej energii, więc trochę bym poskakała.

Z góry dzięki za odpowiedzi ;)

17.07.2016

mhsve6yd8ca1xiv9.png
  • Karola1988 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2015, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Naditta ja od męża na urodziny dostałam (jak romantycznie :P) krem Efektima Mama- Care zapobiegający rozstępom dla kobiet w ciąży. Można go używać od pierwszych tygodni ciąży. Ja go używam od jakiś 3 tygodni. Minusem jest to, że czuję go cały dzień na sobie. Ale ja ogólnie nie jestem przyzwyczajona do balsamów do ciała i denerwuje mnie jak mam na sobie jakiś preparat. http://efektima.eu/pharmacare/produkty/mama_care/mama_care/kuracja-przeciw-rozstepom.html

65vqxzdvrtfyk8q0.png
    dqpri09kyaedckhg.png
    3jgx3e3kp7hq37ho.png
  • CzarnaKawa Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2015, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja to uzywam olejkow, roznych a mam ich duzo, na jaki zapach mam ochote to uzywam.

Co do cwiczen to juz sama nie wiem, wszedzie wszyscy powtarzaja, ze trzeba na siebie uwazac itd. Juz sama mam wyrzuty sumienia ze poszlam potruchtac bardzo powoli... juz sama nie wiem co robic a czego nie robic :/ cwiczac w domu bardziej sie zmecze i brzuchczuje niz truchtajac... i nie wiem juz co robic.
    Przeczytalam mase artykulow,ze jak sie bylo caly czas aktywnym to tylko trzeba zmniejszyc intensywnosc cwiczen... mam juz metlik w glowie, bo chce cos robic a ciagle slysze "madre" rady i zaczynam czuc sie winna... ciagle krazy stereotyp, ze nic oprocz basenu i spacerow nie wolno... ehh

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2015, 19:57

• Bruśka Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2015, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do kosmetyków mi zapach paknersa nie odpowiada ja do piersi używam z efektima mamą care i do brzucha oliwka babydream jest bardzo dobrateż używam prefecta mama na uelastyczniajace oraz z bielendy balsam nawilżający. Ogólnie to poczytaj bloga sroka o tam są fajnie pokazane kosmetyki i ich składy.
    A co do ajtywnosci jeśli ciąży nie masz zagrozonej to spokojnie możesz robić to co robilas ale chyba aż tak szybko to nie utyjesz to tylko wrażenie. Tym że macica się rozciąga.

dqprqtkfus8kbbbd.png
  • CzarnaKawa Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2015, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bruska dzieki, za wpis. Naprawde mam juz swira chyba... po udach widze ze tyje. Brzuch juz zaczyna byc widoczny, tak jakbym sie najadla. Nie moge juz go wciagnac, ale miesnie brzucha jeszcze mam ladnie zarysowane. Jutro poszukam jakis cwiczen w necie i jak cos, to podrzuce tutaj jakies "wytyczne" :)

Mam gloda ciagle, jak mnie mdli to w brzuchu mi burczy, herbate slodze miodem. Ale tesciowa dala mi niedobry miod, mega slodki, jakby byl docukrowany. Musze przestac tego miodu uzywac. Ale herbata z imbirem bez miodu juz mi nie smakuje...

Ciagle stekam, a jak juz zaczelam miec super humor bo potruchtalam, to za chwile, "dobre rady" i ze jestem nieodpowiedzialna itd...
    Tamta noc mialam bezsenna, wiec dzisiaj postaram sie wczesniej polozyc spac, w dzien nie spalam.

Pozdrawiam :)

• Naditta Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2015, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za Wasze podpowiedzi co do kosmetyków, jak będe w Polsce to się w coś zaopatrze, ale chyba zainwestuje w coś na prawdę dobrego ;).

Bruśka, a ja właśnie uwielbiam zapach Palmersa <3. Poza tym już go kiedyś wybróbowałam na rozstępy, jak zauważyłam, że zaczęły mi się robić i się sprawdził doskonale, po kilku tygodniach nie było śladu!

CzarnaKawa, najlepiej zapytaj swojego lekarza prowadzącego jak to na prawdę jest z tym bieganiem... Ja powiem szczerze, że chyba bym się bała, lepiej później nie mieć do siebie pretensji.
    Mi chodziło bardziej o takie spokojne ćwiczenia, zastanawiam się na 'skalpelem' Chodakowskiej...

17.07.2016

mhsve6yd8ca1xiv9.png
  • MerlinMo Ekspertka

Wysłany: 30 listopada 2015, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przed ciążą też cwiczylam ale odkąd się o niej dowiedziałam to dałam sobie spokój a teraz nawet nie chcę mi się nic robić:)
    Już przytylam ok 4,5 kg ale jakoś mnie to nie martwi. Po urodzeniu wrócę do ćwiczeń.
    Co do kosmetyków to też planuje się w coś zaopatrzyć bo jak na razie używam ujędrniający dave

‹‹ 2 3 4 5 6 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ