X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne rocznik 88 w pierwszej ciąży
Odpowiedz

rocznik 88 w pierwszej ciąży

Oceń ten wątek:
  • CzarnaKawa Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj tato jest juz wybudzony po operacji, na ten moment jest ok :) meliske pije ale i tak sobie poplakuje, jak dobrze ze jest ok. Teraz rehabilitacja go czeka...

Ja dobrze ze same dobre wiesci, az sie wczoraj poplakalam jak okazalo sie ze serduszko mojego synka jest 4 jamowe, tetno 146, wszystko na swoim miejscu.

Eh, bol glowy to jeszcze przez tydzien bede pewnie miec...

Pozdrawiam

Naditta, pigułka, Karola1988, Broszka lubią tę wiadomość

<3 22.07.2016 <3 to był nasz WIELKI DZIEN :)

"wyluzować to można dopiero po śmierci ;)"
  • Karola1988 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna gratuluję synka! Dobrze z tatą jest ok, pewnie stopniowo będzie wracał do zdrowia. Dobrze sobie popłakać żeby ulżyć, byle nie za dużo :)
    Dana pewnie już rodzi albo już jest po wszystkim :)
    Pigułka, mój pan doktor jak tylko powiedziałam mu, że chcę iść na USG 3D, to powiedział mi, że da znać kiedy będzie odpowiedni moment. Jeszcze jakieś 3 tygodnie temu powiedział wprost "skoro pani za to płaci, ma to być pamiątka na całe życie, to warto poczekać, bo dziecko teraz nie wygląda zbyt atrakcyjnie. Za kilka tygodni nabierze tkanki tłuszczowej, rysy twarzy się zmienią i będzie co podziwiac". Teraz w poniedziałek powiedział, że już jest odpowiedni moment. A gdy chciałam się zapisać to babeczka powiedziała mi w ogóle, że rejestrują na 3D kobiety między 24 a 27 m-cem. A moja kuzynka była w 15 tygodniu...cóż nie każdemu specjaliście zależy żeby pacjentka była zadowolona z badania. Skoro płaci, to po co szczępić język :) A dziewczyna ma zdjęcie aliena, którym średnio może się chwalić :P

CzarnaKawa lubi tę wiadomość

65vqxzdvrtfyk8q0.png
    dqpri09kyaedckhg.png
    3jgx3e3kp7hq37ho.png
  • pigułka Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My to mamy w ogóle inaczej z tym 3D. Normalnie chodzimy do mojego lekarza na wizyty, gdzie mamy zwykłe usg, a te ważniejsze usg (genetyczne, połówkowe) wykonujemy też u tego samego lekarza, tylko w innym gabinecie, gdzie jest lepszy sprzęt i lepiej widać te wszystkie przepływy i narządy, czyli po prostu do tych "przeglądów" dzieciaczka. 3D to jest tylko taki bajer do tych badań, który jest wliczony w cenie i dostaje się też właśnie płytkę do domu.Lekarz wykonuje je dopiero jak zrobi wszystkie pomiary. Gdyby lekarz mi powiedział, że mam za to np. dopłacić 50 zł, to bym nie brała tego w ogóle pod uwagę, bo mi jakoś na tym nie zależy. Gdybym te same dokładne badania mogła zrobić na zwykłym USG, to pewnie w ogóle bym na to 3D nie poszła. W Twoim przypadku jest akurat inna sprawa, że inaczej to możesz bardzo długo czekać na poznanie płci dziecka.
    Tak więc w moje ocenie, jeśli chce się zobaczyć po prostu dziecko, to moim zdaniem nie warto, ale jeśli jest to robione przy okazji innych badań, to fajnie sobie tego dzidziusia podejrzeć.

3i49io4pwtvv3zn2.png
  • Naditta Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem ile w tym prawdy, ale słyszałam że na 3D można też bardziej dostrzec jeśli z maluszkiem coś nie tak. Nie jest więc ono używane tylko do celów pooglądania sobie dziecka w lepszej jakości.
    Ja mam zamiar wybrać się na 3D kwiecień/maj, bo wtedy może będę w Polsce, tutaj kosztowałoby mnie to majątek :P

17.07.2016

mhsve6yd8ca1xiv9.png
  • Karola1988 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Naditta zgadza się- 3D pozwala zauważyć jakieś nieprawidłowości, które nie byłyby widoczne na zwykłym usg. Mój lekarz prowadzący prosił żebym oprócz zdjęcia i filmu wzięła też wyniki badania od lekarza, który zrobi mi 3D, bo podczas ostatniej wizyty- tak jak już Wam pisałam naprawdę niewiele widział i w przypływie emocji już chciał mi zorganizować ekstra wizytę w szpitalu przy użyciu lepszego sprzętu, ale stwierdził, że skoro już za tydzień idę na to 3D to nie ma potrzeby żebym jeszcze do szpitala przychodziła. Mam nadzieję, że za tydzień okaże się że wszystko jest w porządku, bo po ostatniej wizycie nie można tego stwierdzić na 100%...a jak tak analizuję ostatnie pomiary (wcześniej tego nie robiłam) to zaczynam się martwić, bo są duze rozbieżności, np. wg długości kości udowej dziecko ma 23 tygodnie, a wg obwodu brzucha czy głowy wygląda na 21 :( Może to tylko niepotrzebne obawy...

65vqxzdvrtfyk8q0.png
    dqpri09kyaedckhg.png
    3jgx3e3kp7hq37ho.png
  • pigułka Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pozwala zobaczyć większe nieprawidłowości, ale dlatego, ze te aparaty po prostu są nowocześniejsze i bardziej czułe. Lekarz i tak ocenia te nieprawidłowości na widoku 2D.
    Karola nie martw się na zapas, na pewno wszystko będzie dobrze. Do środy już niedaleko :)

Karola1988 lubi tę wiadomość

3i49io4pwtvv3zn2.png
  • pigułka Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2016, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak z innej beczki, to slyszalyscie o tej aferze z trolami na belly?

3i49io4pwtvv3zn2.png
  • Naditta Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2016, 07:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola, może właśnie ze względu na to, że mało było widać i ciężko coś dopatrzyć wyszły takie rozbieżności. Spokojnie zaczekaj do środy :)

Co do afery ja słyszałam, próbowałam nawet coś poczytać ale za dużo tego. Generalnie jedna dziewczyna na kilku wątkach podawała się za kogoś, kim nie jest. Nawet wykorzystywala cudze zdjęcia!

17.07.2016

mhsve6yd8ca1xiv9.png
  • Karola1988 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2016, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny :* Ostatnio u mnie ogólnie czas spadku formy u i stąd te obawy i smutki... W pracy też u nas nieciekawie, bo są zmiany "na górze", co nie każdemu pasuje i przez to wszyscy łażą nabuzowani i warczą na siebie nawzajem. Nawet dzisiaj kadrowa powiedziała nowemu dyrektorowi na forum, że obecnie jest patowa sytuacja, bo 2 kobiety, które pracują na jednym stanowisku są na macierzyńskim no a ja (która przejęła ich obowiazki) jestem w ciąży i strach zatrudniać kolejną dziewczynę na zastępstwo bo może też zajdzie w ciążę...chodzę normalnie do pracy, wszystkie zadania realizuję na bieżąco, nie byłam na L4 od początku ciąży (tylko na samym początku w listopadzie na 3 dni) i jeszcze słyszę takie teksty...ręce opadają i aż chce się iść na zwolnienie żeby rzucić nim w twarz kadrowej z informacją, że teraz naprawdę może się martwić :P

65vqxzdvrtfyk8q0.png
    dqpri09kyaedckhg.png
    3jgx3e3kp7hq37ho.png
  • pigułka Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2016, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola nie przejmuj się. Jak się tak boją to niech faceta zatrudnią. Ciekawe kiedy kobieta ma rodzić dzieci jak nie teraz. Potem z kolei będą psioczyć na wiek, bo jak jest się starszym, to pewnie cały czas na L4 będziesz siedzieć. Nigdy nikomu się nie dogodzi. U mnie w pracy jest bardzo dużo dziewczyn w ciąży lub na macierzyńskim i też się wkurzają, ale kiedyś na to dziecko się trzeba zdecydować, a im nie będzie nigdy pasować. Ważne, żebyście Wy się mieli dobrze, bo teraz to jest najważniejsze :*

3i49io4pwtvv3zn2.png
  • ona2012 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2016, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola ja w pierwszej ciąży zastąpiłam dziewczynę, która była w ciąży i przeszła na zwolnienie, a po miesiącu okazało się, że ja też jestem w ciąży:) Długo zwlekałam z poinformowaniem o tym pracodawców, a jak szefostwo się dowiedziało, to było strasznie niezadowolone. Dowiedzieli się jak byłam 16 tygodni w ciąży. Pracowałam prawie do 32 tygodnia ciąży. Teraz wiem, że nie potrzebnie tam tyle chodziłam i męczyłam się.

atdc3e5erjm386my.png
  • Naditta Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2016, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego podoba mi sie podejście tutaj jakie mają (UK), bo zapraszają na rozmowy ludzi nie wiedząc o nich nic poza imieniem i nazwiskiem, no i tym co najważniejsze - doświadczeniem zawodowym. CV są bez zdjęć, nie mówią nic o wieku ani o płci, w Polsce nie jest to trudne do rozróżnienia, jednak tutaj uwierzcie mi, nigdy nie wiadomo czy to mężczyzna czy kobieta, tyle różnych nacji.
    I moim zdaniem takie podejście jest jak najbardziej fair.
    Bo w Polsce jednak patrzą też na to, że kobieta młoda, po ślubie, zaraz będzie dziecko itd.
    Heh zdaje się, ze trochę nie do końca na temat napisałam, ale jakoś tak napisałam co mi przyszło do głowy po przeczytaniu Waszych postów :D

Karola, niczym się nie przejmuj. Wiesz dobrze, że jesteś wobec nich w porządku, pracujesz i ciąża nie ma tutaj nic do wydajności Twojej pracy, tym bardziej, że piszesz o 3 dniach opuszczonych. To każdemu może się zdarzyć.

17.07.2016

mhsve6yd8ca1xiv9.png
  • CzarnaKawa Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Slonca :)

tak mnie lekarz postraszyl widzac jak z zapalem opowiadam o bieganiu i maratonie przelozonym ;)
    rany jak ja sie ciesze ze nie musze plackiem lezec :)
    Chociaz kladl nacisk zeby sie nie przemeczac zeby szyjka sie juz nie skracala.

Teraz ogarniam sie i lece na pobranie krwi do badan. O tak nieludzkiej godzinie musialam wstac... teraz najlepiej spi mi sie rano, wieczorem mecze sie z zasypianiem a rani moglabym do 11 spac.

Udanego dnia :)
    Tata juz zaczyna siadac, duzo cwiczy i nawet dzwonil juz kilka razy do mnie :) ale sie ciesze, ktos bedzie musial nauczyc synka grac w noge ;) i chodzic na akademie jak rodzice w pracy ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2016, 22:45

pigułka, Karola1988 lubią tę wiadomość

<3 22.07.2016 <3 to był nasz WIELKI DZIEN :)

"wyluzować to można dopiero po śmierci ;)"
  • madziarella88 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czesc dziewczyny ! dawno sie nie udzielalam ale podczytywalam co tam u was ;)
    tym kobietkom ktore juz wiedza kto mieszka w ich brzuszkach serdecznie gratuluje ! ja dowiem sie dopiero 2.03.

a co do pracy. zawsze znajdzie sie ktos niezadowolony z wiesci o ciazy. Ale mamy prawo decydowac sie na zalozenie rodziny i tyle. Niewazne jak krzywo pracodawca na to patrzy! nie wiem dokladnie jak to jest w Polsce ale tu w Niemczech kobieta w ciazy jest chroniona. Nikt nie ma prawa jej zwolnic z tego powodu a pracodawca powinien ( jesli jest taka potrzeba) zapewnic takiej kobiecie lzejsze stanowisko pracy.

jak wasze samopoczucie? moj w porownaniu z 1. trymestrem znacznie lepiej ;) poza malymi klopotami z trawieniem nie jest zle ;)

5b09mg7y1fm9q2ki.png
  • Naditta Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny muszę się z Wami podzielić moim lekkim oburzeniem i bezradnościa... Właśnie miałam przerwę śniadaniową w pracy. Moje menu: jabłko+banan. Na przeciwko mnie dziewczyna, też w ciąży (17t) jej menu: paczka chipsów i puszka coli... Na lunch jadą zwykle frytki albo jakiś posiłek z pudełka. Plus cola albo inny syf. Ręce opadają :(

17.07.2016

mhsve6yd8ca1xiv9.png

Wysłany: 19 lutego 2016, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o kurcze.. faktycznie sie zdrowo kobieta odzywia... od czasu do czasu mozna sobie na cos takiego pozwolic jesli ma sie ochote. Nie powiem mi tez sie zdarza podjadac czasem chypsy ale nie na sniadane..

5b09mg7y1fm9q2ki.png
  • Naditta Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziarella, a co najlepsze ona ma jakieś 50 kg nadwagi. Ale tutaj ludzie tak się odżywiają, nie dziwi mnie to za bardzo, ale szkoda troszkę dziecka. Przecież ona nie dostarcza mu z takim jedzeniem żadnych wartości odżywczych. Żadnych.

17.07.2016

mhsve6yd8ca1xiv9.png

Wysłany: 19 lutego 2016, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no i masz racje, szkoda dziecka.. ale skoro 50 kg nadwagi to widac cale zycie sie tak odzywiala i raczej nawykow nie zmieni. Znajac zycie przekarze te nawyki tez dziecku ( przyklad ciotki mojego mezczyzny, ktora miedzy karmieniem butelka z mlekiem daje dziecku czekolade i chipsy zamoast jakies starte jablko banana czy cokolwiek innego) smutne ale prawdziwe.. mnie tez rece opadaja..

5b09mg7y1fm9q2ki.png
  • Karola1988 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona, ja planuję pracować do końca maja i teraz sobie policzyłam, że to będzie jakiś 35 tydzień ale chyba faktycznie niewarto. Najprawdopodobniej tam nie wrócę już, bo dziewczyna, którą zastępuję wraca w październiku, a wątpię żeby znalazł się nagle drugi etat.
    Czarna, u mnie w pracy kierownictwo zareagowało na wieść o ciąży lepiej niż współpracownicy. Od razu pewnie myśleli, że pójdę na zwolnienie i nie będzie ze mnie żadnego pożytku. Tylko nie rozumiem dlaczego pomimo tego, że chodzę normalnie do pracy nadal słyszę negatywne komentarze.
    Madziarella, fajnie, że do nas wróciłaś :) W Polsce też kobiety w ciąży nie można zwolnić i przedłuża się jej umowę do dnia porodu (jeśli akurat by się kończyła), a także pracodawca ma obowiązek zapewnić odpowiednie warunki pracy dla ciężarnej. Wszystko fajnie ale naszej mentalności nie zmienimy i ludzie (Polacy) zawsze będą krzywo patrzeć na ciężarne.
    Naditta, ja też czasem sobie pozwalam na chipsy i colę ale na pewno nie traktuję ich jako drugie śniadanie czy kolację :P Swoją drogą aż dziw, że ta kobieta przy takiej otyłości zaszła w ciążę. Choć tłuszczyk jest lekki, więc moze tak dużo nie waży jak Ci się wydaje :P

65vqxzdvrtfyk8q0.png
    dqpri09kyaedckhg.png
    3jgx3e3kp7hq37ho.png
  • Naditta Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No masz rację może nie waży tak dużo... w każdym razie nie mieści się na krześle. W ciąże zaszła i to dość szybko, jedno dziecko już ma, niedawno straciła ciąże i zaraz praktycznie była w ciąży znowu. Oczywiście, chipsy raz na jakiś czas - pewnie. Wszystko w granicach rozsądku. No ale na śniadanie?! I to jeszcze zapite colą.

17.07.2016

mhsve6yd8ca1xiv9.png
‹‹ 46 47 48 49 50 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ