X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Rodzicielstwo bliskości - łączmy się ;)
Odpowiedz

Rodzicielstwo bliskości - łączmy się ;)

Oceń ten wątek:
  • JoD Ekspertka

Wysłany: 23 września 2015, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odróżnić też umiem :) A wiesz może jak dobrać nosidło do danego dziecka? Na co trzeba zwrócić uwagę?

relgi09k7rgp63rp.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 24 września 2015, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hm, tego nie wiem... Nie patrzyłam na to pod tym kątem, myślę, że dobre nosidło ergonomiczne powinno pasować każdemu brzdącowi.
    Ale możesz np. skorzystać z wypożyczalni nosideł i sobie sprawdzić, które najlepiej Wam pasuje.
    Mam taką wypożyczalnię u siebie na osiedlu, pewnie w Warszawie też znajdziesz.
    Na stronie bondolino.pl na pewno można pożyczyć.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • JoD Ekspertka

Wysłany: 24 września 2015, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A Janeczka już siada/siedzi czy się tym nie przejmowałaś? Czytałam o różnych szkołach i trochę zgłupiałam.

Myślę, żeby kupić nosidło na ten wyjazd, bo wydaje mi się, że to jednak wygodniejsze niż chusta, ale nie wiem czy to będzie już odpowiednie dla Michała.

relgi09k7rgp63rp.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janeczka już siedzi. Ja zdecydowanie wolę chustę, mąż nosidło, nigdy się nie zamotał (chyba uważa, że to mało męskie). W chuście czuję się jak jedna całość z Janeczką. A mam taką wprawę, że wiążę tak samo szybko jakby zakładała nosidło ;)

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • JoD Ekspertka

Wysłany: 27 września 2015, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A kiedy zaczęła siadać? Ile mniej więcej miała? :)

relgi09k7rgp63rp.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 27 września 2015, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JoD wrote:
    A kiedy zaczęła siadać? Ile mniej więcej miała? :)
    Hm, stabilnie usiadła koło 10.09 a siadać zaczęła jak miała ok. 5 miesięcy z malutkim kawałkiem ;)

JoD lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • JoD Ekspertka

Wysłany: 30 września 2015, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jeszcze mam pytanie - jakie masz to Bondolino? :)

relgi09k7rgp63rp.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JoD wrote:
    To jeszcze mam pytanie - jakie masz to Bondolino? :)
    Dokładnie takie: http://www.bondolino.pl/21-nosidlo-bondolino-light-petrol.html

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • JoD Ekspertka

Wysłany: 1 października 2015, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jak Ci ta wersja light odpowiada?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października 2015, 14:29

relgi09k7rgp63rp.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 1 października 2015, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JoD wrote:
    I jak Ci ta wersja light odpowiada?
    Szczerze, gdybym nie wiedziała, że to wersja Light, to pomyślałabym, że to normalna - gruba wersja. Nie widziałam standardowej, ale Light jest z mocnego, grubego materiału, dawała radę latem i będzie dawała zimą :)

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • JoD Ekspertka

Wysłany: 1 października 2015, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nie płowieje od słońca? Bo czytałam takie opinie. I skoro jest taki gruby, to nie było gorąco w nim w lato?

relgi09k7rgp63rp.png
  • AlicjaaA Autorytet

Wysłany: 1 października 2015, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Jeśli nie macie nic przeciwko to i ja bym chciała dołączyć :-) Szczerze mówiąc pierwsze słyszę o tym nurcie RB, ale z tego co Was podczytałam, to tak właśnie staram się opiekować swoim dzieckiem i w tym się odnajduję.

Mam 30 lat. Tomek to moje pierwsze dziecko choć z trzeciej ciąży. Może też przez to właśnie tak wiele bliskości chcę mu okazywać. Jest moim największym szczęściem i nie wyobrażam sobie jak można wobec takich maleńkich cudów stosować "zimny chów". Od początku karmię na żądanie, choć karmić piersią zaczęłam w 5 dniu po wyjściu ze szpitala. Tam karmili małego mm, bo mam całkiem płaskie brodawki, mały nie miał co złapać, a pokarmu nie było zupełnie, nawet kropli siary. Tylko dzięki uporowi i regularnego romansu z laktatorem co 3 godziny "na sucho" poleciały po 5 dniach pierwsze krople. Zamierzam karmić jak najdłużej, najlepiej do końca rocznego macierzyńskiego.

Tomek usypia przy cycusiu, odkładam go do łóżeczka, ale jak już ok 1 budzi się na karmienie to biorę go do nas i śpi z nami do rana. Uwielbiam jego bliskość, jak sam próbuje, gdy ja śpię, dostać się do piersi- jak ja to mówię, mój synek jest samodzielny i chce samoobsługi przy nocnym karmieniu ;-)

Pisałyście też o opiece po powrocie do pracy. Szczerze mówiąc przeraża mnie myśl, że będę musiała powierzyć opiekę mojego ukochanego maleństwa komuś innemu, a ja będę miała tylko krótki kontakt z nim po powrocie do pracy. Prawdopodobnie zostawimy go z babcią, choć bardzo mnie boli, że tylko rok mam na ciągły kontakt z synem. Z pracy nie mogę zrezygnować, gdyż moja pensja to 3/4 domowego budżetu, a pracę mam naprawdę dobrą, w urzędzie, w swoim zawodzie.

Przepraszam za tak długi post, ale chciałam trochę się przedstawić i odnieść choć do jednej z kwestii, którą tu poruszałyście :-)

JoD, Gosiak lubią tę wiadomość

dqpr6iyewfi44js0.png
    rfxg9jcg2qpvnn7a.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 1 października 2015, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JoD wrote:
    A nie płowieje od słońca? Bo czytałam takie opinie. I skoro jest taki gruby, to nie było gorąco w nim w lato?
    Nie płowieje. Tata mówił, że jest ok :)
    Ja tylko chusta - na lato z bambusem ;)

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 1 października 2015, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej AlicjaaA, super, że dołączyłaś :)

AlicjaaA lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Summerka Autorytet

Wysłany: 1 października 2015, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,

Dopiero trafiłam na ten watek, wiecie, ze nue wiedziałam, ze cos takiego jak RB jest zdefiniowane? Ja nam dziecko high need;), ale powiem Wam, ze jak była młodsza to miała problemy z kupka, duzo płakała, etc., ale....teraz jest dzieckiem pogodnym, ciekawym swiata, mega ruchliwym i tak kochanym, ze szok...aż radość od niej bije, a dodam, ze spi z nami (juz 15 mcy;)), karmiłam na zadanie, nawet w nicy, usypiała z cysiem, była i jest noszona, nigdy nie czekam aż sie wypłacze...ogólnie jestem z nia ciagle, daje jej duzo miłości i mysle, ze to procentuje;) z druga córeczka tez tak będę robić;)

Zimny chów to nie dla mnie...i chociaz wypełnia cały mój czas na 101%, to jakos nie jestem sfrustrowana;) choć bywam zmęczona;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października 2015, 21:46

klz9zbmh5xgwp3to.png
    mjvyt5odxe9y0ge4.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 1 października 2015, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Summerka, witaj :)

U nas też na początku było bardzo ciężko, dziecko high need jak nic, ale to teraz procentuje. Od jakiegoś czasu jest sama radość.
    Masz fajną różnicę wieku - też planuję podobną. Mogę zapytać do jakiego wieku karmiłaś pierwszą córeczkę piersią? Ja chciałabym jeszcze jakiś czas pokarmić, ale nie mam okresu i boję się, że będę miała problemy z zajściem w drugą ciążę.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • JoD Ekspertka

Wysłany: 1 października 2015, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Nie płowieje. Tata mówił, że jest ok :)
    Ja tylko chusta - na lato z bambusem ;)

Dziękuję za odpowiedzi :) To chyba wszystko o co chciałam zapytać :)

I witam nowe dziewczyny :) Przydałoby się trochę rozkręcić ten wątek :)

relgi09k7rgp63rp.png
  • Astra Autorytet

Wysłany: 1 października 2015, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny macie jakieś sprawdzone chusty? Kupowalyscie na allegro czy w jakichś sklepach? Podobno na początek najlepsza jest bawełniana lub z domieszką bambusa o splocie skosno - krzyżowym? Korzystalyscie z porad kogoś od chustonoszenia czy same się nauczylyscie? Ja tak przeglądam i przeglądam i sama nie wiem co wybrać. Nie chcę też majątku wydać na chustę. Polecicie coś?

http://vitanonestperfecta.blogspot.com/
    11.02.2016 powitaliśmy nasz Cud 3290g 56cm
    ec8a5b5bf3.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 1 października 2015, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Astra, ja pierwszą pierwszą kupiłam używaną bawełnianą skośno-krzyżową, uczyłam się wiązać z doradcą chustowym, strasznie się bałam, że sama coś źle zawiążę.
    Potem kupiłam bawełnę z bambusem z littlefrog, nową a mięciutka strasznie, nie trzeba było "łamać",

Astra lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Summerka Autorytet

Wysłany: 1 października 2015, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Summerka, witaj :)

U nas też na początku było bardzo ciężko, dziecko high need jak nic, ale to teraz procentuje. Od jakiegoś czasu jest sama radość.
    Masz fajną różnicę wieku - też planuję podobną. Mogę zapytać do jakiego wieku karmiłaś pierwszą córeczkę piersią? Ja chciałabym jeszcze jakiś czas pokarmić, ale nie mam okresu i boję się, że będę miała problemy z zajściem w drugą ciążę.

Karmiłam 8,5 mca, przestałam, bo miałam AZS i chciałam zaczac brać keki (w końcu nie brałam), a poza tym to nie miałam @, co utrudniałyby zajście w ciąże, a chciałam mała różnice wieku. Odstawiłam mała, za swą tyg @ i id razu ciaza;)

Gosiak lubi tę wiadomość

klz9zbmh5xgwp3to.png
    mjvyt5odxe9y0ge4.png
‹‹ 3 4 5 6 7
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ