🌞🏖️SIERPIEŃ 2025🏖️ 🌞
-
WIADOMOŚĆ
-
Hejo, ja dzisiaj po wizycie. „Mały Adaś” dobił do 3kg. Nie ukrywam, że trochę się stresuje porodem przez rozmiar mojego pierworodnego. Mowia, ze na pewno nie będzie ważyć powyżej 4kg, ale i tyle się słyszało o tych odchyleniach 😢 I tak najważniejsze że jest zdrowy 🥰
Dysia08, Sreberko lubią tę wiadomość
Ona: 29l AMH: 5,9
endometrioza III lub IV stopień, jajowody drożne
On: 29l
morfologia 2% plemników, bardzo duża ilość
Starania od 02.2023
05, 06, 07. 2024: 3x IUI
09. 2024:start stymulacji
26.09 punkcja
24 dojrzałych
17 zapłodnionych
3 doba 12 zarodków
5 doba 3 ❄️ 4 jeszcze do obserwacji
6 doba zostały ostatecznie 3 ❄️
11.2024: przygotowania do transferu
29.11- tranfer zarodka 4AB
6.12- najpiękniejszy prezent na mikołajki, beta 206 8dpt
9.12- beta 1008
[/url]
-
Bbbuuu wrote:Hejo, ja dzisiaj po wizycie. „Mały Adaś” dobił do 3kg. Nie ukrywam, że trochę się stresuje porodem przez rozmiar mojego pierworodnego. Mowia, ze na pewno nie będzie ważyć powyżej 4kg, ale i tyle się słyszało o tych odchyleniach 😢 I tak najważniejsze że jest zdrowy 🥰
Noo 3kg to już duży chłopak. Pierwszy syn duży był? Naturalnie się udało? -
Mój 6 lat skończy w grudniu ,ale mam po nim trochę rzeczy . Nie miałam ciuszkow ,ale np. nosidełko , fotelik do karmienia ,łóżeczko turystyczne. Wszystko się uchowało gdzieś . U mnie w rodzinie tez już raczej małych dzieci nie będzie i pytanie do z tym później robić . Zostawiać na 4-te? 😆 Z jednej strony bym chciała ,ale PESEL i kasa mówią ,że nie koniecznie .
Ja myślę ,że te pomiary na USG są nie do końca wiarygodne . Wiadomo ,że może zdarzyć się różnica . U mnie na USG dzieci zawsze były większe ,niż się rodziły .Milka1991 lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny 🙂 ciężko nadrobić wszystko, bo nie próżnowałyście z tematami. Wczoraj miałam wizytę i moja dziewczynka ma już ok 2,5kg i niestety nadal w dupce cały świat. W ogóle nie bierze pod uwagę obrotu, żeby matki nie musieli znowu ciąć. Pomiarowo wyszła trochę większa niż powinna - możliwe, że to po prostu błąd przy badaniu. Okazało się, że mam też trochę za dużo wód płodowych, bo brzuch zrobił się wielki i rozlany i na samej wadze w ciągu kilku dni pokazało się +3kg. Szyjka 1 cm, ale zamknięta. Za 2 tygodnie wizyta. Jeśli się nie obróci w co już w zasadzie nie wierzę to ustalamy z prowadzącym termin cc i odstawiam wszystkie leki w myśl zasady - niech się dzieje co chce.
Dysia08, Patabr lubią tę wiadomość
-
Bbbuuu wrote:Hejo, ja dzisiaj po wizycie. „Mały Adaś” dobił do 3kg. Nie ukrywam, że trochę się stresuje porodem przez rozmiar mojego pierworodnego. Mowia, ze na pewno nie będzie ważyć powyżej 4kg, ale i tyle się słyszało o tych odchyleniach 😢 I tak najważniejsze że jest zdrowy 🥰
-
Dysia08 wrote:A swoją drogą kupujecie płatna szczepionkę dla dzidziusia po urodzeniu na WZW ? Macie jakieś przemyślenia co do kalendarza szczepień ?
-
Dziewczyny, moja córka w 35 TC ważyła 2500 g, potem już się nie interesowałam pomiarami z racji planowanej CC. Na sali po wyjęciu jej usłyszałam okrzyki całej ekipy, mała miała 4300 g. Była wtedy największym dzieckiem na porodówce😁 Ubranka od razu 62😂
Z kolei kumpela miała indukcję, bo mała była długa - oni obliczają wagę na zasadzie kości udowej. Urodziła się długa na 60 cm, ważyła zaledwie 3 kg. Tak że jak bym się do tym pomiarów nie przywiązywala.3,5 roku starań. Niepłodność idiopatyczna.
4 x IUI
Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK z krwi: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo,MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero, zaniżone bialko s 60%. Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych.
Styczeń 2020 - ivf w Artvimed. Uzyskano 3 Blastocysty.
ET Blastki 5.1.1. (z wlewem z accofilu): 😞
28.02 - histeroskopia. Nie ma ecoli, nk maciczne w normie.
27.03 -FET Blastki 4.1.1.(atosiban+embrioglue)
7dpt beta 39.46 😄
9dpt beta 164
11dpt beta 484
14dpt beta 2566
24dpt - mamy Serduszko!
Czekamy na Córeczkę😄
09.12.2020 - nasza Miłość jest na świecie😍
"Nie bój się, tylko wierz."
.........
05.2024 - transfer ostatniego już zarodka. Klapa
12.2024 - nieplanowany naturals po przeleczeniu zakrzepicy żył głębokich.
-
Te pomiary są na podstawie długości kości udowej, obwodu głowy i brzucha, a wiadomo, że dziecko może mieć więcej albo mniej tkanki tłuszczowej i mięśni na nóżkach, rączkach itp. Mnie jak na razie najbardziej interesuje obwód głowy, chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego 😅Starania od marca 2022.
W klinice od lutego 2023
USG 🆗
Owulacje obecne 🆗
Hormony 🆗, poza TSH 4,2 -> Euthyrox 25 -> 1,4 -> 2,18
HyCoSy - podejrzenie zwężenia prawego jajowodu
Laparoskopia 🆗
12 mscy stymulacji Lamettą bez efektu
Ovitrelle, Duphaston, Utrogestan - bez efektu.
Grudzień IVF:
AMH 3,5
stymulacja od 5dc - Rekovelle, Orgalutran, Gonapeptyl daily, Dostinex.
11 🥚, 3 zarodki,
12.12.24, 5 dni po punkcji świeży transfer 5.1.2,
2 ❄️
5dpt ⏸️
6dpt HCG 58,6 🤔
9dpt 210 😌
11dpt 409 🥳
18dpt 8486
23dpt 2,6mm człowieka z tętnem ♥️
03.02.25 - 10+2, 36mm, ♥️ 🆗
I prenatalne 13+2 - 7,6cm, ♂️
-
Dysia08 wrote:A swoją drogą kupujecie płatna szczepionkę dla dzidziusia po urodzeniu na WZW ? Macie jakieś przemyślenia co do kalendarza szczepień ?
Płatne jest szczepienie na WZW A ale je się robi po roczku.
Pneumokoki są aktualnie bezpłatne, podstawowym preparatem, synflorix (szczepionka 10 walentna, chroni przed 10 szczepami pneumokokow), można zamiast tego zdecydować się na płatny preparat prevenar 13 lub prevenar 20, który chroni przed 13 lub 20 szczepami (refundowany jest chyba dla wczesniakow).
Oprócz tego z płatnych, jest opcja nimenrixa przeciwko meningokokom typu c i bexsero przeciw meningokokom typu B.
To tak informacyjnie
Na szczepimy info są wszystkie informacje. -
Sreberko wrote:Cześć dziewczyny 🙂 ciężko nadrobić wszystko, bo nie próżnowałyście z tematami. Wczoraj miałam wizytę i moja dziewczynka ma już ok 2,5kg i niestety nadal w dupce cały świat. W ogóle nie bierze pod uwagę obrotu, żeby matki nie musieli znowu ciąć. Pomiarowo wyszła trochę większa niż powinna - możliwe, że to po prostu błąd przy badaniu. Okazało się, że mam też trochę za dużo wód płodowych, bo brzuch zrobił się wielki i rozlany i na samej wadze w ciągu kilku dni pokazało się +3kg. Szyjka 1 cm, ale zamknięta. Za 2 tygodnie wizyta. Jeśli się nie obróci w co już w zasadzie nie wierzę to ustalamy z prowadzącym termin cc i odstawiam wszystkie leki w myśl zasady - niech się dzieje co chce.
Ja dzisiaj 35+6 i już znikome szanse na obrót bobasa, natomiast bede próbować obrotu zewnętrznego. Myślałaś moze o tym?31 lat
Przedwczesne wygasanie czynności jajników
AMH 0,8
FSH średnio 26-28
Klinika Bocian
ET 07.2024 ciąża biochemiczna
FET 09.2024 ciąża biochemiczna
FET 25.11.2024 4.1.1
5 dpt pozytywny test
7 dpt beta 110
9 dpt beta 280
11 dpt beta 850
14 dpt beta 3950
20 dpt zarodek 6mm i serduszko
10w0d test sanco - wszystko prawidłowe, chłopiec
11w3d ziomeczek ma 4,7 cm, nadgonił 3 dni
13w2d (04.02) prenatalne
18w6d połówkowe w mojej przychodni: 300g bobasa (77 percentyl, będzie duuuży chłop) -
Rzelka wrote:Te pomiary są na podstawie długości kości udowej, obwodu głowy i brzucha, a wiadomo, że dziecko może mieć więcej albo mniej tkanki tłuszczowej i mięśni na nóżkach, rączkach itp. Mnie jak na razie najbardziej interesuje obwód głowy, chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego 😅
-
Patabr wrote:Ja dzisiaj 35+6 i już znikome szanse na obrót bobasa, natomiast bede próbować obrotu zewnętrznego. Myślałaś moze o tym?
-
Jasmin1517 wrote:U mnie właśnie głowa tak podbija wagę, bo jest na 38 tygodniu.. Kość udowa „tylko” na 37 😅Starania od marca 2022.
W klinice od lutego 2023
USG 🆗
Owulacje obecne 🆗
Hormony 🆗, poza TSH 4,2 -> Euthyrox 25 -> 1,4 -> 2,18
HyCoSy - podejrzenie zwężenia prawego jajowodu
Laparoskopia 🆗
12 mscy stymulacji Lamettą bez efektu
Ovitrelle, Duphaston, Utrogestan - bez efektu.
Grudzień IVF:
AMH 3,5
stymulacja od 5dc - Rekovelle, Orgalutran, Gonapeptyl daily, Dostinex.
11 🥚, 3 zarodki,
12.12.24, 5 dni po punkcji świeży transfer 5.1.2,
2 ❄️
5dpt ⏸️
6dpt HCG 58,6 🤔
9dpt 210 😌
11dpt 409 🥳
18dpt 8486
23dpt 2,6mm człowieka z tętnem ♥️
03.02.25 - 10+2, 36mm, ♥️ 🆗
I prenatalne 13+2 - 7,6cm, ♂️
-
Rzelka wrote:U nas ponad 90 centyl, hehe... 😒
-
Sunday92 wrote:WZW B to jest podstawowe szczepienie nieodpłatne. Można zdecydować się na szczepionkę skojarzona (5 lub 6 w 1), one są odpłatne, my będziemy nimi szczepić.
Płatne jest szczepienie na WZW A ale je się robi po roczku.
Pneumokoki są aktualnie bezpłatne, podstawowym preparatem, synflorix (szczepionka 10 walentna, chroni przed 10 szczepami pneumokokow), można zamiast tego zdecydować się na płatny preparat prevenar 13 lub prevenar 20, który chroni przed 13 lub 20 szczepami (refundowany jest chyba dla wczesniakow).
Oprócz tego z płatnych, jest opcja nimenrixa przeciwko meningokokom typu c i bexsero przeciw meningokokom typu B.
To tak informacyjnie
Na szczepimy info są wszystkie informacje. -
Dysia08 wrote:Dzięki za info . Jeśli chodzi o WZW typu B to można wybrać preparat czy chce się szczepić tym nieodpłatnym czy kupuje się samemu . Pierwszy to Euvax b, drugi to Engerix b.
-
Jasmin1517 wrote:U nas szumny spadek z 98 centyla na 93 🤭
A ile obecnie waży bobiczek?:》31 lat
Przedwczesne wygasanie czynności jajników
AMH 0,8
FSH średnio 26-28
Klinika Bocian
ET 07.2024 ciąża biochemiczna
FET 09.2024 ciąża biochemiczna
FET 25.11.2024 4.1.1
5 dpt pozytywny test
7 dpt beta 110
9 dpt beta 280
11 dpt beta 850
14 dpt beta 3950
20 dpt zarodek 6mm i serduszko
10w0d test sanco - wszystko prawidłowe, chłopiec
11w3d ziomeczek ma 4,7 cm, nadgonił 3 dni
13w2d (04.02) prenatalne
18w6d połówkowe w mojej przychodni: 300g bobasa (77 percentyl, będzie duuuży chłop) -
Sunday92 wrote:Faktycznie, racja, ten drugi nie ma rtęci w składzie. Ja akurat odpuszczam kombinowanie z tym, bo nie ma jak wystawić recepty na nienarodzone dziecko, szpital nie często chce podać szczepionkę zakupiona przez rodzica, a mynszczepimy zgodnie ze schematem.
-
Sunday92 wrote:Faktycznie, racja, ten drugi nie ma rtęci w składzie. Ja akurat odpuszczam kombinowanie z tym, bo nie ma jak wystawić recepty na nienarodzone dziecko, szpital nie często chce podać szczepionkę zakupiona przez rodzica, a mynszczepimy zgodnie ze schematem.
Nie weryfikowałam tych informacji, ale znalazłam coś takiego "Euvax B skład kiedyś i dziś: pierwotnie w produkcji preparatu wykorzystywano materiał pochodzenia ludzkiego (krew nosiciela HBV), a jego trwałość zapewniał tiomersal, czyli organiczny związek rtęci. Szczepionki Euvax B stosowane obecnie nie mają w składzie żadnej z tych substancji."