X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🌞🏖️SIERPIEŃ 2025🏖️ 🌞
Odpowiedz

🌞🏖️SIERPIEŃ 2025🏖️ 🌞

Oceń ten wątek:
  • Dysia08 Przyjaciółka

Wysłany: 29 lipca, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuśla wrote:
    Rany, jesteśmy w identycznej sytuacji! 20 przyjęcie, 21 mam mieć cc🙂🙂🙂 Szyjka na ostatniej wizycie też miała 4 cm😜 ale to było jakieś 2 tygodnie temu, 5 sierpnia mam kolejną.

Ps. Nie wiedziałam że na USG widać włosy 😁
    Super ! Będziemy się podtrzymywać na duchu tu . Ja się trochę boję trzeciej CC😅
    Co do włosów - ja też nie wiedziałam 🤣 ale dzisiaj lekarz robiąc USG oglądał główkę i zaczął coś mi wyjaśniać fachowym językiem po czym dodał ,że Ernest ma włosy ,także jakby przynieśli mi po porodzie łyse dziecko to mam nie brać ,bo nie moje. Myślałam ,że to żart ,ale później najechał tą głowica i faktycznie widać było taki obraz przy główce jasne paski jakby. Badanie było w 3D. Może jakiś dobry jakościowo sprzęt ?

• Dysia08 Przyjaciółka

Wysłany: 29 lipca, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bbbuuu wrote:
    Hejo, dzisiaj byłam na badaniu i wyszło, że mały ma 3280. Mam już rozwarcie na 2 palce, a szyjka ok.1 cm. Mały najprawdopodobniej urodzi się przed terminem. Dostałam zalecenia żeby pobudzać sutki, brzuch i ogólnie fiku miku 😛
    Myślę ,że skoro teraz tak na luzie chodzisz z rozwarciem na dwa palce to u Ciebie poród przebiegnie szybko i nie będzie problemowy . I tego Ci życzę .
    Ja mając rozwarcie 5 cm to chodziłam po korytarzu w szpitalu jakby to była droga krzyżowa 🤣 i to ostatnie stacje .

ReginaPhalange, KaFka, Bbbuuu lubią tę wiadomość

• Rzelka Autorytet

Wysłany: 29 lipca, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na razie jeszcze staram się nie myśleć o terminie porodu, ale nasilające się i zwiększające częstotliwość bóle, kłucia i inne dolegliwości nasuwają na myśl, że to może być już całkiem niedługo. Zobaczymy co wyjdzie w piątek na wizycie...
    Ból pod łopatką robi się nie do zniesienia. Próbuję to jakoś rozruszać, rozciągnąć, ale nic to nie daje. Boli gdy stoję, chodzę, siedzę, przy leżeniu różnie. Nie boli tylko w kompletnie beznadziejnej, skręconej pozycji półsiedzącej, której miałam unikać ze względu na lędźwie. 😅

Starania od marca 2022.
    W klinice od lutego 2023
    USG 🆗
    Owulacje obecne 🆗
    Hormony 🆗, poza TSH 4,2 -> Euthyrox 25 -> 1,4 -> 2,18
    HyCoSy - podejrzenie zwężenia prawego jajowodu
    Laparoskopia 🆗
    12 mscy stymulacji Lamettą bez efektu
    Ovitrelle, Duphaston, Utrogestan - bez efektu.
    Grudzień IVF:
    AMH 3,5
    stymulacja od 5dc - Rekovelle, Orgalutran, Gonapeptyl daily, Dostinex.
    11 🥚, 3 zarodki,
    12.12.24, 5 dni po punkcji świeży transfer 5.1.2,
    2 ❄️
    5dpt ⏸️
    6dpt HCG 58,6 🤔
    9dpt 210 😌
    11dpt 409 🥳
    18dpt 8486
    23dpt 2,6mm człowieka z tętnem ♥️
    03.02.25 - 10+2, 36mm, ♥️ 🆗
    I prenatalne 13+2 - 7,6cm, ♂️

preg.png
  • KaFka Przyjaciółka

Wysłany: 29 lipca, 23:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dysia08 to kawał chłopca🩵. Z męża pewnie ciśnienie zeszło, że ma jeszcze trochę czasu 😅 uuu to Twoja szyjka dluga.

ReginaPhalagne życzę Ci, żeby samo się zaczęło🙂

Bbbuuu o wow nieźle. Czyli u Ciebie to może być w każdej chwili 😁 widzę, że nasze dzieciaczki idą z podobną wagą 💪
    Na końcówce dzieci już tak bardzo nie przybierają, ale nie znam się 🙂 możecie mnie śmiało poprawić.

Osiecka89, ReginaPhalagne też się kiedyś tego obawiałam. A teraz jakoś mnie to rozczula i przeraża i... ja już nie chce wcześniej, chciałabym więcej czasu. Jak długo można chodzić w ciąży?🤣

Anuśla, Dysia08 fajnie, że znacie datę spotkania z Waszymi maluchami 🥰 Dysia fajny ten Twój lekarz. Taki śmieszek 🤣
    Ciekawe porównanie z tą drogą krzyżową 🫣😅 z jednej strony smiechałam na to porównanie, a z drugiej to mnie trochę przeraziło 😶

Rzelka mnie od świąt Wielkanocnych przez 6 tygodni bolały biodra. Jak nie jedno to drugie, ledwo chodziłam. I wiem jakie to było męczące i uciążliwe. A jeszcze nie miałam jakiegoś dużego brzucha. Także tym bardziej Ci współczuję i mam nadzieję, że przejdzie jak najszybciej ❤️

Widzę, że w piątek parę z nas będzie miało wizyty 🙂 ja też. Dobrej nocy dziewczyny🩷

ReginaPhalange, Bbbuuu lubią tę wiadomość

• Anuśla Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rzelka wrote:
    Ja na razie jeszcze staram się nie myśleć o terminie porodu, ale nasilające się i zwiększające częstotliwość bóle, kłucia i inne dolegliwości nasuwają na myśl, że to może być już całkiem niedługo. Zobaczymy co wyjdzie w piątek na wizycie...
    Ból pod łopatką robi się nie do zniesienia. Próbuję to jakoś rozruszać, rozciągnąć, ale nic to nie daje. Boli gdy stoję, chodzę, siedzę, przy leżeniu różnie. Nie boli tylko w kompletnie beznadziejnej, skręconej pozycji półsiedzącej, której miałam unikać ze względu na lędźwie. 😅
    Nie chcesz się wybrać do fizjo?

3,5 roku starań. Niepłodność idiopatyczna.
    4 x IUI :-(
    Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK z krwi: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo,MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero, zaniżone bialko s 60%. Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych.
    Styczeń 2020 - ivf w Artvimed. Uzyskano 3 Blastocysty.
    ET Blastki 5.1.1. (z wlewem z accofilu): 😞
    28.02 - histeroskopia. Nie ma ecoli, nk maciczne w normie.
    27.03 -FET Blastki 4.1.1.(atosiban+embrioglue)
    7dpt beta 39.46 😄
    9dpt beta 164
    11dpt beta 484
    14dpt beta 2566
    24dpt - mamy Serduszko!
    Czekamy na Córeczkę😄
    09.12.2020 - nasza Miłość jest na świecie😍
    "Nie bój się, tylko wierz."
    .........
    05.2024 - transfer ostatniego już zarodka. Klapa
    12.2024 - nieplanowany naturals po przeleczeniu zakrzepicy żył głębokich.

202508277452.png
  • Anuśla Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dysia08 wrote:
    Super ! Będziemy się podtrzymywać na duchu tu . Ja się trochę boję trzeciej CC😅
    Co do włosów - ja też nie wiedziałam 🤣 ale dzisiaj lekarz robiąc USG oglądał główkę i zaczął coś mi wyjaśniać fachowym językiem po czym dodał ,że Ernest ma włosy ,także jakby przynieśli mi po porodzie łyse dziecko to mam nie brać ,bo nie moje. Myślałam ,że to żart ,ale później najechał tą głowica i faktycznie widać było taki obraz przy główce jasne paski jakby. Badanie było w 3D. Może jakiś dobry jakościowo sprzęt ?

Ja Ci powiem, że tak jak pierwszej cesarki się nie bałam nic a nic, tak teraz się boje. To jednak kolejne nacięcie brzucha. Mimo wszystko mniej się boje tego niż naturalsa😜

Lekarz genialny 😂😂😂 Ale bez kitu ja miałam sytuację że odbieralam dziecko po badaniach z pokoju położnych i podeszłam do nie swojego i mówię: to ja wezmę moje. A baby: nie pani Anno, tu jest pani dziecko. Wstyd na maxa😂 Ale obe wszystkie wyglądają tak samo, takie Mongolki 😜

KaFka lubi tę wiadomość

3,5 roku starań. Niepłodność idiopatyczna.
    4 x IUI :-(
    Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK z krwi: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo,MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero, zaniżone bialko s 60%. Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych.
    Styczeń 2020 - ivf w Artvimed. Uzyskano 3 Blastocysty.
    ET Blastki 5.1.1. (z wlewem z accofilu): 😞
    28.02 - histeroskopia. Nie ma ecoli, nk maciczne w normie.
    27.03 -FET Blastki 4.1.1.(atosiban+embrioglue)
    7dpt beta 39.46 😄
    9dpt beta 164
    11dpt beta 484
    14dpt beta 2566
    24dpt - mamy Serduszko!
    Czekamy na Córeczkę😄
    09.12.2020 - nasza Miłość jest na świecie😍
    "Nie bój się, tylko wierz."
    .........
    05.2024 - transfer ostatniego już zarodka. Klapa
    12.2024 - nieplanowany naturals po przeleczeniu zakrzepicy żył głębokich.

202508277452.png
  • Bbbuuu Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dysia08 wrote:
    Myślę ,że skoro teraz tak na luzie chodzisz z rozwarciem na dwa palce to u Ciebie poród przebiegnie szybko i nie będzie problemowy . I tego Ci życzę .
    Ja mając rozwarcie 5 cm to chodziłam po korytarzu w szpitalu jakby to była droga krzyżowa 🤣 i to ostatnie stacje .
    Właśnie kurczę niewiadomo. 2 lata temu miałam zabieg na szyjce macicy Leep i przez to jestem bardziej tam wrażliwa na dole. Łechtaczka czy wzgórek łonowy wszystko ok i nie boli, ale teraz na końcówce ciąż wszystkie badania przezpochwowe są dla mnie bolesne. Z mężem też zrezygnowaliśmy z fiku miku jakiś czas temu, bo dla mnie to była męczarnia przez te bóle. Dostałam od lekarza receptę na jakieś czopki rozluźniające i mam się przełamać i ćwiczyć za pomocą męża te miejsca.

Ona: 29l AMH: 5,9
    endometrioza III lub IV stopień, jajowody drożne
    On: 29l
    morfologia 2% plemników, bardzo duża ilość

Starania od 02.2023
    05, 06, 07. 2024: 3x IUI
    09. 2024:start stymulacji
    26.09 punkcja
    24 dojrzałych
    17 zapłodnionych
    3 doba 12 zarodków
    5 doba 3 ❄️ 4 jeszcze do obserwacji
    6 doba zostały ostatecznie 3 ❄️
    11.2024: przygotowania do transferu
    29.11- tranfer zarodka 4AB
    6.12- najpiękniejszy prezent na mikołajki, beta 206 8dpt
    9.12- beta 1008

preg.png[/url]
  • Dysia08 Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaFka- to ,że u mnie była droga krzyżowa nie znaczy ,że tak będzie u Ciebie. Dla mnie był to też pierwszy poród, więc nie mając doświadczenia co to będzie i jak to będzie byłam dość spanikowana .
    Anuśla- ja pierwszą CC miałam w wyniku braku postępu porodu po 19 h. Wtedy to było dla mnie zbawienie i ze zmęczenia nie czułam nic.
    Przy drugim CC - już planowym było jednak inaczej. A mi żeber nie połamali ,więc w ogóle można powiedzieć ,że było bardzo spokojnie 😅 Teraz boję się iść. Troszkę bardziej boję się swojej paniki też. Nerwy biorą górę w takiej sytuacji .
    Bbbuuu- generalnie pod koniec ciąży te miejsca faktycznie są bolesne i obrzmiałe . Mi już seks też nie sprawia takiej frajdy . Jednak masz już kawałek tej drogi za sobą ,bo masz już trochę rozwarcia i krótka szyjkę . Myślę ,że pewnie bólu doświadczysz ,bo tego a żadnej opcji chyba nie da się uniknąć . Tylko ,że jak tak bezproblemowo w miarę robi się rozwarcie to może u Ciebie szybciej pójść. Czego Ci życzę jak już pisałam.
    Ja pisałam o drodze krzyżowej ,bo ja swój pierwszy poród naturalny ,który i tak nie dotrwał do końca wspominam poprostu jako trudny . Zanim było jakieś konkretne rozwarcie to miałam już bóle krzyżowe i bardzo mnie też czyściło ,więc bolały mnie też jelita. Później wleciała oksytocyna ,więc pojawiały się skurcze bardzo konkretne . Dało się przeżyć ,ale myślę ,że łatwiej też byłoby mi część tego procesu przejść w domu . A ja niestety byłam w szpitalu na sali przedporodowej ,gdzie właśnie odbywały się takie męki kobiet i wszystkie chodziłysmy marudząc i chcąc mieć to za sobą 😅

• ReginaPhalange Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to właśnie jest taka lipa, jak ci wody szybko odejdą lub jak masz indukcję, te pierwsze godziny/dni w mękach na patologii zamiast na porodówce z mężem. Ostatnio byłam świadkiem jak się jedna męczyła bo miała wywoływany, skurcze miała okrutne, ale to już była 22 i mogła być tylko sama, a położne się słabo interesowały, dopiero jak zaczęła wyć z bólu to ktoś przyszedł i ją zabrał na porodówkę, ostatecznie urodziła przez CC bo brak rozwarcia, ale co się działo przed to nie opowiem, nie będę stresować pierworódek. 🫣 Jak coś to mój pierwszy wywoływany trwał chwile i wspominam mega dobrze, tylko to oczekiwanie było męczące.

‹‹ 381 382 383 384 385
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ