X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🌞🏖️SIERPIEŃ 2025🏖️ 🌞
Odpowiedz

🌞🏖️SIERPIEŃ 2025🏖️ 🌞

Oceń ten wątek:
  • Luna_ Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2024, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Milka1991, witaj! 🤗 Trzymam kciuki, aby beta dalej pięknie rosła, daj jutro znać jaki będziesz miała wynik 😊

@Sunday_92, witamy! Moja beta była podobna, w 11 dpo 18 a w 15 dpo 141 🙈 później już nie sprawdzałam. Trzymam kciuki za Twojego kropka 😊

@Wojcinka, dużo zdrówka dla Twojej córki🤞🍀

Milka1991, Sunday_92 lubią tę wiadomość

Starania od 08.2023 🫶

👱‍♀️34.
    ❌️Endometrioza
    ❌️Adenomioza
    ✅️Jajowody drożne
    ✅️Tarczyca
    ✅️AMH 6.34

🧑35.
    ✅️Badanie nasienia (morfologia 5%, 74 mln/ml, pH 7.9)

💔01.2023 biochem. 5 tc
    💔09.2023 biochem. 5 tc

⏸️28.11.24
    16.12.24 jest ❤️ (6+1)

preg.png
  • Sunday_92 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2024, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna_ wrote:
    @Milka1991, witaj! 🤗 Trzymam kciuki, aby beta dalej pięknie rosła, daj jutro znać jaki będziesz miała wynik 😊

@Sunday_92, witamy! Moja beta była podobna, w 11 dpo 18 a w 15 dpo 141 🙈 później już nie sprawdzałam. Trzymam kciuki za Twojego kropka 😊

@Wojcinka, dużo zdrówka dla Twojej córki🤞🍀
    Ja już też nie będę sprawdzać bety, rozmawiałam z lekarzem, przyrost prawidłowy więc powiedział, że mam dalej nie badać. Wypisał mi utrogestan (ale jak stwierdził, bardziej dla mojej spokojnej głowy, bo proga miałam, 20, 23, 19, według niego ok), biorę też acard (tak jak w pierwszej ciąży, mam PAI hetero), witaminy (folian, cholina D3, omega, magnez, jod) i na ten moment już więcej nic nie zrobimy poza cierpliwym czekaniem na wizytę. Z tą cierpliwością to średnio, bo czas do 27.12. na pewno będzie mi się dłużył, ale teraz pewnie jeszcze i tak niewiele byłoby widać na USG. Dobrze, że synek mi nie zostawia dużo miejsca na nudę, bo jest bardzo aktywnym dzieckiem plus praca, przygotowania do Świąt i jakoś zleci.

Luna_ lubi tę wiadomość

preg.png
    Project baby #2 - start 11.2024
    age.png
    👶07.06.2023, 39+3, 3690g/56cm
    06.10.22 ⏸️❤️🙏
    08.22 histeroskopia - stan zapalny endo
    IUI 07.22 👎
    IUI 05.22 👎
    IUI 04.22👎
    Project baby #1 - start 03.2021
    👩92'
    🧔90'
  • Sunflower87 Znajoma

Wysłany: 15 grudnia 2024, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny! Z pewna doza nieśmiałości witam się z wami. W piątek zrobiłam test a tam wyraźne dwie kreseczki. Cieszę się choć jest jeszcze b. wcześnie. 4t 4d.
    Jestem chyba najstarsza z was 😱. Mam 37lat i dwoch synków jestem 7 i drugi 5 lat.
    Trochę obawiam się tej ciąży. Bo mam za sobą powikłania po pierwszym porodzie.
    Czytałam ze któraś z was pracuje w przedszkolu i zastanawia się nad l4. Tez pracuje w przedszkolu i mam zamiar jak wszytko będzie Ok od stycznia iść na l4. W 2 ciąży pracowałam do 13 tyg. I byłam wiecznie chora. Skończyło się na 4 antybiotykach. I okropnych wirusowych chorobach- nie polecam. Na szczęście synek zdrowy ale b. malutki się urodził.

Kinia__, smoothie, Milka1991, Olcia1987, Wojcinka, Britta, Kroliczek2411 lubią tę wiadomość

• Letynia Ekspertka

Wysłany: 15 grudnia 2024, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunday_92 wrote:
    Ja już też nie będę sprawdzać bety, rozmawiałam z lekarzem, przyrost prawidłowy więc powiedział, że mam dalej nie badać. Wypisał mi utrogestan (ale jak stwierdził, bardziej dla mojej spokojnej głowy, bo proga miałam, 20, 23, 19, według niego ok), biorę też acard (tak jak w pierwszej ciąży, mam PAI hetero), witaminy (folian, cholina D3, omega, magnez, jod) i na ten moment już więcej nic nie zrobimy poza cierpliwym czekaniem na wizytę. Z tą cierpliwością to średnio, bo czas do 27.12. na pewno będzie mi się dłużył, ale teraz pewnie jeszcze i tak niewiele byłoby widać na USG. Dobrze, że synek mi nie zostawia dużo miejsca na nudę, bo jest bardzo aktywnym dzieckiem plus praca, przygotowania do Świąt i jakoś zleci.
    Kurcze laski, u kogo i gdzie Wy się leczycie, że lekarze dają proga dla spokojnej głowy pacjentki?😀 Oczywiście super!! Aż zazdroszczę! Mi na prywatnej wizycie młody lekarz z dużego miasta nic nie dał, a przyszłam po plamieniach i krwawieniu. W ogóle powiedział, żebym nie badała proga i że starsi lekarze niepotrzebnie dają 🧐😑 dodam, że myslalam, że dostanę właśnie

10 c.s. ⏸🍀💗
    👩🏻‍💼﹠👨🏻‍💼34
    28.11 beta 102 mIu/ml, prog 42 ng/ml 02.12 beta 466 04.12 beta 1450, prog 30 05.12 beta 2600
    5t6d mamy serduszko🫶
    31.12. prawie 2cm człowieka😻, 162bpm
    preg.png
  • Miś Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2024, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajnie że jest nas tutaj coraz więcej 😀.

Zastanawiają mnie ostatnio jakby kłucie jajników. Jak przed owu. I to raz jednego a raz drugiego. Miałyście podobne dolegliwości?
    U mnie teraz 6+4.

A z jedzeniem to też wchodzę w tryb paranoi. Zanim coś zjem 'niestandardowego' to sprawdzam czy można jeść to w ciąży 😉

Britta lubi tę wiadomość

Starania o pierwsze 👶🏻od 2018 r.
    nasz Cud 👼💔

Starania o kolejne👶🏻od 2023 r.
    12/2024 8 tc. 👼💔
  • Milka1991 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2024, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś

Sunflower mów mi siostro ! 😜
    Jesteśmy w tym samym czasie ciąży. Ja w piątek robiłam pierwszą betę. Jutro powtarzam. Też mam dwoje dzieci w wieku 7 i 5 lat. I też nie najmłodsza bo 34 leci 🙂
    Skąd u Was decyzja o trzecim ?

Sunflower87 lubi tę wiadomość

03.2017 Kornelia
    05.2019 Aleksander
    10.2023💔Puste jajo płodowe 8tc
    01.2025 Crl 1,12cm ❤️
    preg.png
  • onalola Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2024, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Letynia wrote:
    Kurcze laski, u kogo i gdzie Wy się leczycie, że lekarze dają proga dla spokojnej głowy pacjentki?😀 Oczywiście super!! Aż zazdroszczę! Mi na prywatnej wizycie młody lekarz z dużego miasta nic nie dał, a przyszłam po plamieniach i krwawieniu. W ogóle powiedział, żebym nie badała proga i że starsi lekarze niepotrzebnie dają 🧐😑 dodam, że myslalam, że dostanę właśnie

Też się chętnie dowiem 🤣 chociaż , mój coś ostatnio baknal w końcu o tym (jak po raz setny mówiłam coś o nim) , ale pewnie zdarzył zmienić zdanie w ciągu 2 tyg . Idę do niego w środę i już przebieram nogami żeby ta środa nadeszła. Co prawda jeszcze 'cos tam leci' ale no , umówiona wizyta. Wspominał też coś o crp ale tego nie napisał, pewnie każe zrobić po tej wizycie, ale jak jestem w gorącej wodzie kąpana i skoro w środę idę na betę to może i to crp walne , a nóż da zielone światło? I pod choinką się jakiś prezent zapakuje ? Albo sylwestra ? W sumie nie wiem kiedy po cb może być owulacja , ten miesiąc byłby total spontan 😅

Letynia lubi tę wiadomość

2 cs 11/24 cb 💔

01.2025 3cs 🙌

Pregna start , pregna DHA, Wit D 2000j, Magnez
  • Paulina66 Ekspertka

Wysłany: 15 grudnia 2024, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miś wrote:
    Zastanawiają mnie ostatnio jakby kłucie jajników. Jak przed owu. I to raz jednego a raz drugiego. Miałyście podobne dolegliwości?
    U mnie teraz 6+4.

Mi też się czasem zdarza takie kłucie po bokach jakby jajniki, wczoraj to miałam i właśnie raz z jednej, raz z drugiej strony, a potem oba naraz 😅

30 👰🏼‍♀️ 32 🤵🏻

11.2024 ⏸️
    01.2025 💔🪽 9tc (poronienie zatrzymane 6+1)
  • Olcia1987 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2024, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milka1991 wrote:
    Olcia widzę że też masz termin na 19.08 ale betę masz z 13 o wiele wyższą niż ja. Ja miałam 300. Miałaś wczesną owulke ? U mnie około 17dc była

Okres mialam 12.11
    Owulacja około 15/16 dc
    Test pozytywny w 24dc

Zobaczymy jak dalej się będzie rozwijać:) pierwsza wizytę mam na 8 stycznia więc trochę sobie poczekam 😅

👩🏻1987 🧑🏻‍🦲1992

💔2009
    💙2010
    🩷2013

5.12 ⏸️ 9dpo 🥹
    9.12 hcg 196 ✅ TSH 27,4❌
    13.12 hcg 1316 ✅😱 prog 128 🥹
    19.12 hcg 11219✅ prog 129 ✅
    2.01 TSH 0,05 🤦🏻‍♀️ hcg 117983 prog 78
    8.01 jest ❤️ 🥹🥹🥹

Starania od 04.2024
    Wiesiołek + Wit E + omega + NAC

preg.png
  • Arenda 🫶🏽 Koleżanka

Wysłany: 15 grudnia 2024, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, wczoraj pisałam o moich bladzioszkach i że dziś powtórzę test 😄 no i mamy to, dwie piękne krechy
    Jutro wybieram się na betę 🥹
    IMG-4960.jpg

onalola, Miś, Milka1991, Nowa9224, truskawki981, Sunflower87, smoothie, Itf, Odiodi, Wojcinka, Mała.mi 93, Kinia__, Santal3, Luna_, Intimacy92, Olcia1987 lubią tę wiadomość

preg.png
    age.png
  • Miś Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2024, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    onalola wrote:
    Też się chętnie dowiem 🤣 chociaż , mój coś ostatnio baknal w końcu o tym (jak po raz setny mówiłam coś o nim) , ale pewnie zdarzył zmienić zdanie w ciągu 2 tyg . Idę do niego w środę i już przebieram nogami żeby ta środa nadeszła. Co prawda jeszcze 'cos tam leci' ale no , umówiona wizyta. Wspominał też coś o crp ale tego nie napisał, pewnie każe zrobić po tej wizycie, ale jak jestem w gorącej wodzie kąpana i skoro w środę idę na betę to może i to crp walne , a nóż da zielone światło? I pod choinką się jakiś prezent zapakuje ? Albo sylwestra ? W sumie nie wiem kiedy po cb może być owulacja , ten miesiąc byłby total spontan 😅

Myślę że spontany są najbardziej skuteczne 😄.
    Trzymam kciuki żeby wszystko poszło po Twojej myśli.

nasz Cud 👼💔

12/2024 8 tc. 👼💔
  • Milka1991 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2024, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olcia1987 wrote:
    Okres mialam 12.11
    Owulacja około 15/16 dc
    Test pozytywny w 24dc

Zobaczymy jak dalej się będzie rozwijać:) pierwsza wizytę mam na 8 stycznia więc trochę sobie poczekam 😅

Hm hm może Twój kropek wcześniej się zaimplantował 🤔 no nic. Miałam pytać kiedy masz wizytę. Ja jeszcze nie wiem. Jutro po becie zadzwonię do lekarza i się zorientuje w jego terminach. Chciałabym w tygodniu świątecznym…

03.2017 Kornelia
    05.2019 Aleksander
    10.2023💔Puste jajo płodowe 8tc
    01.2025 Crl 1,12cm ❤️
    preg.png
  • onalola Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2024, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miś wrote:
    Myślę że spontany są najbardziej skuteczne 😄.
    Trzymam kciuki żeby wszystko poszło po Twojej myśli.

Po mojej myśli to chyba by musiało nastąpić kilka świątecznych cudów na raz 🤣
    Ale póki co, to winko przy oświetlonej choince rozumie, ono nie pyta. Smakuje lepiej. Mam czas na przemyślenia. I tak się super was czyta, jak wizyty idą super, bety rosną, kolejne dziewczyny z pięknymi testami ❤️ trzymam za was wszystkie kciuki 🤞🤞🤞

Ps czy umie ktoś pomóc. Mój teściu co roku sobie życzy ' ty wiesz czego sobie życzę ( spoglądając na mój brzuch i uśmieszek )' . Potrzebuje riposty, żeby zrozumiał, że są tematy na które lepiej nie wchodzić , ale żeby wyszło ładnie , bo to teściu. Ogólnie rodzina męża dość taka w tych sprawach można powiedzieć wścibska u każdego, tylko mnie i szwagierkę to denerwuje już ponad stan, a w obecnym momencie...

Ala9292 lubi tę wiadomość

2 cs 11/24 cb 💔

01.2025 3cs 🙌

• Sunflower87 Znajoma

Wysłany: 15 grudnia 2024, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milka1991 czyli mamy podobna sytuacje w domu 😊.
    U nas to trochę spontanicznie wyszło. Tak zawsze chcieliśmy córeczkę (mamy dwóch chłopców). Już jakiś czas sie staraliśmy ale bez spiny. Po prostu tak jak sie uda to będzie a jak nie to już tak zostaniemy rodzina 2+2. A jak u Was? W sumie to trudna decyzja… My jeszcze kończymy budowę domu mam nadzieje ze zdążymy. Termin wyliczyłam na 20 sierpnia a ty?

Staram sie bardzo nie wkręcać bo już raz byłam w ciąży pomiędzy pierwszym a drugim synkiem i zarodek okazał sie pusty…

Dziewczyny pisalyscie o plamieniach ja przez cała druga ciąże miałam plamienia. Ale wszytko było Ok. Podobno czasami sie tak dziecko ulokuje ze te plamienia występują.

Onalola ja bym chyba powiedziała ze życzę sobie tego samego. I zakończyła temat. Ale ja wale prosto z mostu. 🤭

• truskawki981 Ekspertka

Wysłany: 15 grudnia 2024, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    onalola wrote:

Tak długo trwa u Ciebie oczyszczanie? Ja wczoraj skończyłam, ale też moja beta była dużo niższa. Myślałam ostatnio o Tobie, czy wszystko jest ok...

Kurczę, nie pomyślałam w sumie o tym że przy cb owulacja może się przesunąć. Wolałabym nie, bo wtedy już trafię idealnie w wizytę u teściów 🙈😅 a tak to nadal mam nadzieję, że będzie tak ok 12dc i trafię przed świętami.

A co do Twojego pytania o to jak odpowiadać przy wścibskich pytaniach... Dobrze pamiętam, że masz już jedno dziecko? Może po prostu powiedz, że na razie Co jedno wystarczy i tyle? Jak mnie mama czasami pyta o to kiedy będzie wnuczka (bo ona jest przekonana że na pewno będzie jakaś wnuczka) to jej odpowiadam, że "przecież już jedną masz" i patrzę sugestywnie na moją kotkę. Temat się kończy 😀

12.2024 - cb (2cs)

03.01.2025 ⏸️
    04.01.2025 beta 20,57 mlU/ml, prog 24,44 ng/ml
  • Miś Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2024, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arenda 🫶🏽 wrote:
    Hej dziewczyny, wczoraj pisałam o moich bladzioszkach i że dziś powtórzę test 😄 no i mamy to, dwie piękne krechy
    IMG-4960.jpg

Trzymam kciuki 🤞✊

Arenda 🫶🏽 lubi tę wiadomość

nasz Cud 👼💔

12/2024 8 tc. 👼💔
  • Miś Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2024, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    onalola wrote:
    Po mojej myśli to chyba by musiało nastąpić kilka świątecznych cudów na raz 🤣
    Ale póki co, to winko przy oświetlonej choince rozumie, ono nie pyta. Smakuje lepiej. Mam czas na przemyślenia. I tak się super was czyta, jak wizyty idą super, bety rosną, kolejne dziewczyny z pięknymi testami ❤️ trzymam za was wszystkie kciuki 🤞🤞🤞

Ps czy umie ktoś pomóc. Mój teściu co roku sobie życzy ' ty wiesz czego sobie życzę ( spoglądając na mój brzuch i uśmieszek )' . Potrzebuje riposty, żeby zrozumiał, że są tematy na które lepiej nie wchodzić , ale żeby wyszło ładnie , bo to teściu. Ogólnie rodzina męża dość taka w tych sprawach można powiedzieć wścibska u każdego, tylko mnie i szwagierkę to denerwuje już ponad stan, a w obecnym momencie...

Hm...jestem kiepska w ripostach. A mąż na osobności próbował z tatą porozmawiać że to Wasza sprawa i jest to nietaktem wypytywanie się?

Wojcinka lubi tę wiadomość

nasz Cud 👼💔

12/2024 8 tc. 👼💔
  • onalola Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2024, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    truskawki981 wrote:
    Tak długo trwa u Ciebie oczyszczanie? Ja wczoraj skończyłam, ale też moja beta była dużo niższa. Myślałam ostatnio o Tobie, czy wszystko jest ok...

Kurczę, nie pomyślałam w sumie o tym że przy cb owulacja może się przesunąć. Wolałabym nie, bo wtedy już trafię idealnie w wizytę u teściów 🙈😅 a tak to nadal mam nadzieję, że będzie tak ok 12dc i trafię przed świętami.

A co do Twojego pytania o to jak odpowiadać przy wścibskich pytaniach... Dobrze pamiętam, że masz już jedno dziecko? Może po prostu powiedz, że na razie Co jedno wystarczy i tyle? Jak mnie mama czasami pyta o to kiedy będzie wnuczka (bo ona jest przekonana że na pewno będzie jakaś wnuczka) to jej odpowiadam, że "przecież już jedną masz" i patrzę sugestywnie na moją kotkę. Temat się kończy 😀

No moja beta była prawie 800. Mam nadzieję że jednak wszystko ok. Cały czas to był bardziej skąpy okres niż coś większego 🤷 i większość czasu plamienia ,ale ale jednak. Byle do środy

No właśnie kurde, już szwagierka kiedyś dała to że może jedno wystarczy( ona też ma 1) to się zaczęło że jak jedno, minimum 3 ( stare daty, tam każdy tyle ma) i większą guwno burza niż byśmy chciały :/

2 cs 11/24 cb 💔

01.2025 3cs 🙌

• truskawki981 Ekspertka

Wysłany: 15 grudnia 2024, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    onalola wrote:
    No moja beta była prawie 800. Mam nadzieję że jednak wszystko ok. Cały czas to był bardziej skąpy okres niż coś większego 🤷 i większość czasu plamienia ,ale ale jednak. Byle do środy

No właśnie kurde, już szwagierka kiedyś dała to że może jedno wystarczy( ona też ma 1) to się zaczęło że jak jedno, minimum 3 ( stare daty, tam każdy tyle ma) i większą guwno burza niż byśmy chciały :/

W takim razie trzymam kciuki za wizytę!

Ech, to niezły egzemplarz się trafił... Może tak jak zasugerowała Miś trzeba by wysłać męża żeby pogadał z ojcem... Chociaż pewnie to mało co da skoro jest starej daty i pewnie wydaje mu się że ma prawo o wszystko pytać 😕

12.2024 - cb (2cs)

03.01.2025 ⏸️
    04.01.2025 beta 20,57 mlU/ml, prog 24,44 ng/ml
  • Odiodi Ekspertka

Wysłany: 15 grudnia 2024, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arenda 🫶🏽 wrote:
    IMG-4960.jpg

Jak ładnie, ⏸️ na tle choinki. Super pamiątka. U nas choinka tez juz stoi więc chyba pogapię pomysł.

Ja również melduje kłucie jajników, naprzemiennie. Jutro śmigam na betę, żeby zobaczyć co tam się dzieje.

Zastanawiam się mocno czy mówić w święta rodzinie. Z 1 strony chciałabym się podzielić taka nowiną, z drugiej muszę zobaczyć usg, więc chyba dopiero po nowym roku.

Dziewczyny, pamiętacie ile dni po spodziewanej/potwierdzonej owulacji wyszły Wam 2 kreseczki?

@onalola, jejku ja też mam takiego teścia, który ciągła dowala swoje teksty. Czasem najlepsza ripostą jest szczerość. Czasem to zamyka gagadtków.

Arenda 🫶🏽, Intimacy92 lubią tę wiadomość

preg.png
‹‹ 45 46 47 48 49 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ