🌞🏖️SIERPIEŃ 2025🏖️ 🌞
-
WIADOMOŚĆ
-
Sunday_92 wrote:Współczuję tej kwestii urlopu macierzyńskiego ja pracuję w dużym korpo i na szczęście firma wszędzie na świecie (w tym w ZEA) wprowadziła 6 miesięcy urlopu rodzicielskiego (oczywiście jeśli prawo lokalne przewiduje dłuższy to jest dłuższy, te 6 miesięcy to minimum od firmy).
Zgodnie z prawem mam prawo poprosić o 3 mies bezpłatnego urlopu po macierzyńskim i nie mogą mi odmówić, tak że zamierzam tym razem z tego skorzystać
W poprzedniej ciąży dostałam duży awans zawodowy jak byłam w 9 miesiącu, tak że czułam się zobowiązana (nie zmuszona) wrócić do pracy jak najszybciej i nie rozważałam urlopu bezpłatnego. -
dzikaplaża wrote:Bardzo rozumiem 😉 Ja też bety miałam nie robić, a na usg czekać grzecznie na koniec roku, a idę dzisiaj 😅 Ale chce cokolwiek wiedzieć przed świętami.
Progesteron robisz, tak?Milka1991, dzikaplaża lubią tę wiadomość
-
Arenda 🫶🏽 wrote:Tak, progesteron i betę dla świętego spokoju też zrobiłam, byle do 15 i mam nadzieję że w końcu będę miała spokojną głowę i będę mogła cieszyć się świętami 🙈
Arenda 🫶🏽 lubi tę wiadomość
-
Ja też dla świętego spokoju poszlam na usg. Jest pecherzyk 7mm i żółtkowy 2 mm. Odpowiada około 5 tygodniowi, więc się zgadza. Niestety chyba musze juz poinformować rodzicow bo do nich jedziemy, a tam zawsze jest tempo i coś do zrobienia i nie chciałabym wymyślać przez kilka dni wymówek. Bardzo mi to nie na rękę już o tym mówić. A Wy na jakim etapie informujecie?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia, 10:53
Arenda 🫶🏽, Milka1991, Kroliczek2411, smoothie, Santal3, Dziewiarka, Luna_ lubią tę wiadomość
-
dzikaplaża wrote:Ja też dla świętego spokoju poszlam na usg. Jest pecherzyk 7mm i żółtkowy 1 mm. Odpowiada około 5 tygodniowi, więc się zgadza. Niestety chyba musze juz poinformować rodzicow bo do nich jedziemy, a tam zawsze jest tempo i coś do zrobienia i nie chciałabym wymyślać przez kilka dni wymówek. Bardzo mi to nie na rękę już o tym mówić. A Wy na jakim etapie informujecie?
Britta lubi tę wiadomość
Starania od 2008 roku 07.02.14 aniołek 13tc
3 IUI
03.2016 I procedura krótki protokół ICSI
05.2016 II procedura krótki protokół ICSI
Zmiana kliniki MedArt
09.2016 długi protokół 21.09 punkcja mamy 3 zarodki
29.11.2016 crio 4AA cb
Mrl 0% szczepienia -> 26,1 ( X)-> doszczepianie (I)
08.2018 IV IVF cykl naturalny transfer 17.08 7tc
V IVF grudzień 6 zarodków 4 prawidłowe genetycznie
10.04. 2019transfer
24.11 transfer + atosiban
1.12. 82b : 192p
5:12 547b: > 160p
9.12 3313b > 160p
14.12 15122b >125p
16.12 ❤️
url=https://www.tickerfactory.com][/url] -
anakonda wrote:My im później tym lepiej , wszystko zależeć będzie od sytuacji ale szybciej niż styczeń/luty nie . Ale też to jest kwestia indywidualna ja pierwszą ciążę też miałam na sierpień ogłosiłam w wigilię wręczyłam zdjęcia USG mimo że mówiłam że to dla nich informacja poszło w świat . Po poronieniu kobieta do mnie ty w ciąży a brzucha wcale nie widać było to jakieś dwa miesiące po . Wszyscy ogłosili radosną nowinę ale ta smutna niestety nikt nie miał odwagi . Dlatego taka decyzja .
Kurcze, ale nie rozumiem jak można opowiadać dalej o ciąży skoro kobieta prosi o dyskrecję 🙄 ehWiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia, 11:04
-
dzikaplaża wrote:Ja też dla świętego spokoju poszlam na usg. Jest pecherzyk 7mm i żółtkowy 2 mm. Odpowiada około 5 tygodniowi, więc się zgadza. Niestety chyba musze juz poinformować rodzicow bo do nich jedziemy, a tam zawsze jest tempo i coś do zrobienia i nie chciałabym wymyślać przez kilka dni wymówek. Bardzo mi to nie na rękę już o tym mówić. A Wy na jakim etapie informujecie?
dzikaplaża lubi tę wiadomość
starania od 10.2022
01.2024- cb 💔
31.03.2024 ⏸️
05.2024 💔
👩🏻29
IO, PCOS
🧔🏻♂️31
badanie nasienia ✅️
19.11.2024 ⏸️ -
Wojcinka wrote:Tak, tutaj macierzyński to tylko 8 tyg. Z czego 6tyg 100% płatne a ostatnie 2 tyg 50% 🥴
Polska i niektóre kraje europejskie są akurat wyjątkowe pod względem macierzyńskiego w skali światowej. Np w USA macierzyński to tylko 6 tyg
Ojej, jak krótko! To wychodzi na to, że nasz tacierzynski (chociaż tak, wiem, że można to inaczej podzielić 😀) jest dłuższy, bo ma 9 tygodni.
A co się dzieje potem z dzieckiem? Takie małe jest oddawane do jakiegoś żłobka? Czy niania to standard?12.2024 - cb (2cs) -
dzikaplaża wrote:Ja też dla świętego spokoju poszlam na usg. Jest pecherzyk 7mm i żółtkowy 2 mm. Odpowiada około 5 tygodniowi, więc się zgadza. Niestety chyba musze juz poinformować rodzicow bo do nich jedziemy, a tam zawsze jest tempo i coś do zrobienia i nie chciałabym wymyślać przez kilka dni wymówek. Bardzo mi to nie na rękę już o tym mówić. A Wy na jakim etapie informujecie?
-
Ja też chciałam powiedzieć w święta, ale nie wytrzymałam 🙈 miałam też takie myśli, że nie chce robić szumu w wigilię, żeby wszystko kręciło się w okół nas, bo tego nie lubię, a wiem że by tak było, a jest też nas sporo przy stole 😁 teraz wszystkim emocje opadły, a co by nie było to i tak będę informować rodzinę, bo po prostu nie umiem czegoś ukrywać 😁
-
Wojcinka wrote:Tak firmy moga oczywiście dać więcej jak chcą. Ja paradoksalnie pracuje w europejskiej firmie z którą się tu przeniosłam z Europy i niestety polityka firmy jest taka że zawsze dają tyle ile lokalne prawo przewiduje - nic więcej nic mniej 🤡
Zgodnie z prawem mam prawo poprosić o 3 mies bezpłatnego urlopu po macierzyńskim i nie mogą mi odmówić, tak że zamierzam tym razem z tego skorzystać
W poprzedniej ciąży dostałam duży awans zawodowy jak byłam w 9 miesiącu, tak że czułam się zobowiązana (nie zmuszona) wrócić do pracy jak najszybciej i nie rozważałam urlopu bezpłatnego.
Ja trochę obawiam się co powiedzą u mnie w pracy, bo jednak dopiero niedawno wróciłam. Mam nadzieję, że uda się pracować jak najdłużej (pracuje z domu), ale w poprzedniej ciąży wylądowałam nagle na zwolnieniu w 21tc ze względu na niewydolność szyjkowo-ciesniowią. To była gorsza opcja, bo nie zdążyłam nic pozamykać, przekazać itp. Teraz w sumie będę rozmawiać z lekarzem o założeniu szwu profilaktycznie. No i moje zmartwienie to syn w żłobku i choroby, z nianią robiliśmy już próby, ale o dziwo żłobek nam lepiej podpasowal. Mieliśmy super nianie, ale ona ma małą dostępność a ja potrzebuję kogoś 8-15. Jeśli z ciążą będzie ok, to będziemy jednak próbować kogoś poszukać, bo bardzo boje się chorób dziecięcych w ciąży. -
No to się pocieszyłam.. jednak jednostka ta sama co ostatnio.. 🙁 z emocji nie zwróciłam na to uwagi
Ostatnio 49,2 nmol
Dziś 46,3 nmol 😕
Czyli ostatnio 15,4 ng/ml
A dziś 14,5 ng/ml
Co robić? Przy takim przyroście bety ten progesteron jest faktycznie niski? Czy szukać jakiegoś gina na dziś na cito?
A może wykupić sobie receptę na duphaston i przyjmować na własną rękę aż do czasu wizyty u ginekologa? Jest za tydzień
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia, 13:56
-
Arenda 🫶🏽 wrote:No to się pocieszyłam.. jednak jednostka ta sama co ostatnio.. 🙁 z emocji nie zwróciłam na to uwagi
Ostatnio 49,2 nmol
Dziś 46,3 nmol 😕
Czyli ostatnio 15,4 ng/ml
A dziś 14,5 ng/ml
Co robić? Przy takim przyroście bety ten progesteron jest faktycznie niski? Czy szukać jakiegoś gina na dziś na cito?
A może wykupić sobie receptę na duphaston i przyjmować na własną rękę aż do czasu wizyty u ginekologa? Jest za tydzieńStarania od lutego 2021
AMH 1.9
Od 2023 naprotechnolog dr Kandzia (Katowice)
03.2024 - laparoskopia - endometrioza, zmiany wycięte
04-11.2024 - stymulacja
10.2024 - Lipiodol + Nowenna pompejańska
27.11.2024 - ⏸️ (euthyrox 100, metformina, luteina, encorton, mamaDHA premium plus, wit. D)
23.12.2024 - mamy 1,5 cm człowieczka 🎉
21.01.2025 - wizyta 🙏
+Niepłodna rodzi siedmioro+ 1Sm 1-2 -
anakonda wrote:My im później tym lepiej , wszystko zależeć będzie od sytuacji ale szybciej niż styczeń/luty nie . Ale też to jest kwestia indywidualna ja pierwszą ciążę też miałam na sierpień ogłosiłam w wigilię wręczyłam zdjęcia USG mimo że mówiłam że to dla nich informacja poszło w świat . Po poronieniu kobieta do mnie ty w ciąży a brzucha wcale nie widać było to jakieś dwa miesiące po . Wszyscy ogłosili radosną nowinę ale ta smutna niestety nikt nie miał odwagi . Dlatego taka decyzja .
Planuję powiedzieć rodzinie w dzień babci i dziadka. W pracy nieco wcześniej, bo jak będę chciała/musiała iść na L4, to lepiej, żeby byli na to przygotowani. Nie mam zmiennika, niestety.
Wszystko zależy od jutrzejszego USG. Już nie mogę się doczekać 🙏Letynia, Milka1991 lubią tę wiadomość
Starania od lutego 2021
AMH 1.9
Od 2023 naprotechnolog dr Kandzia (Katowice)
03.2024 - laparoskopia - endometrioza, zmiany wycięte
04-11.2024 - stymulacja
10.2024 - Lipiodol + Nowenna pompejańska
27.11.2024 - ⏸️ (euthyrox 100, metformina, luteina, encorton, mamaDHA premium plus, wit. D)
23.12.2024 - mamy 1,5 cm człowieczka 🎉
21.01.2025 - wizyta 🙏
+Niepłodna rodzi siedmioro+ 1Sm 1-2 -
Britta wrote:To jest dokładnie to, czego się obawiam. Zawsze mi z resztą mama powtarzała, że o ciąży się mówi ok 3 miesiąca, albo już po. Wiem zatem, że nie będzie miała żalu.
Planuję powiedzieć rodzinie w dzień babci i dziadka. W pracy nieco wcześniej, bo jak będę chciała/musiała iść na L4, to lepiej, żeby byli na to przygotowani. Nie mam zmiennika, niestety.
Wszystko zależy od jutrzejszego USG. Już nie mogę się doczekać 🙏Britta lubi tę wiadomość
-
Hej, dziewczyny macie jakiekolwiek sposoby na mdłości? Już nie wiem co mam robić. Nie sądziłam że to będzie takie trudne
My jeszcze nie powiedzieliśmy nikomu, zamierzamy po nowym roku albo i jeszcze później. Jakoś nam się nie spieszy. O ciąży siostry wiedziałam już w 4 tc ale ja nie czuję potrzeby mówienia -
My po stracie, wtedy powiedzieliśmy od razu i teraz tak samo. Ci co o ciąży wiedzieli zupełnie inną empatię wykazywali do naszego cierpienia. Rozumieli, że dla nas to dziecko już istniało. Teraz mamy nadzieję, że historia będzie w pełni szczęśliwa. Ale wsparcie bliskich nieocenione.'94
AMH 0,29
MTHFR A1298 heterozygota
PAI-1 4G/5G heterozygota
kariotypy prawidłowe
niedoczynność tarczycy- pod kontrolą
ANA1 wysoko dodatnie
18.02 ⏸️ naturalnie
27.03 poronienie zatrzymane 💔
👼 Miłosz trisomia 22
11.09 start stymulacji do procedury IVF w programie MZ
26.09 ET 4BB nieudany 💔
11.10 start drugiej stymulacji
26.10 mamy 1 zarodek 4AB
W oczekiwaniu na transfer na cyklu naturalnym… 12/24? Chyba trzeba będzie poczekać dłużej!
Euthyrox 75, Acard 75, Glucophage XR 750, Cyclogest 400x2
1.12 ⏸️ naturalnie
2.12 10 dpo beta 15,55 prog 23,44 🥹
4.12 12 dpo beta 67,89 prog 28,27 🥹
6.12 14 dpo beta 200,03 🥹
10.12 18 dpo beta 1202,29 prog 37,74 🥹
23.12 USG jest ❤️ CRL 0,45 cm -
Ja się ciągle zastanawiam kiedy powiedzieć rodzinie. Piękny czas jest akurat, święta i rodzinne grono na pewno sprzyjają takim wspaniałym wiadomością. Samopoczucie mam słabe, jestem rozdrażniona, najchętniej przespałabym cały dzień i te mdłości….więc pod tym względem też mogłabym powiedzieć już, że jestem w ciąży. Z drugiej strony mam obawy, że to za wcześnie jeszcze. Tylko jak długo to ukrywać? W pracy planuje powiedzieć jakoś pod koniec stycznia, muszę przygotować kogoś na zastępstwo.30.11 ⏸️
-
Santal3 wrote:Ja się ciągle zastanawiam kiedy powiedzieć rodzinie. Piękny czas jest akurat, święta i rodzinne grono na pewno sprzyjają takim wspaniałym wiadomością. Samopoczucie mam słabe, jestem rozdrażniona, najchętniej przespałabym cały dzień i te mdłości….więc pod tym względem też mogłabym powiedzieć już, że jestem w ciąży. Z drugiej strony mam obawy, że to za wcześnie jeszcze. Tylko jak długo to ukrywać? W pracy planuje powiedzieć jakoś pod koniec stycznia, muszę przygotować kogoś na zastępstwo.
Mam te same rozterki, że z jednej strony Święta to najpiękniejszy czas na takie wieści, zwłaszcza, że to dla nas jedyna okazja kiedy spotkamy się ze wszystkimi rodzicami i można przekazać informację osobiście. Gdybyśmy czekali dłużej to mojej mamie możnaby powiedzieć osobiście, a do jednego i drugiego taty jedynie przez telefon. Z drugiej strony też się boję, że to za wcześnie, ale jednak głęboko wierzę, że wszystko będzie dobrze i staram się nie brać w ogóle pod uwagę innej możliwości. W piątek na USG lekarz potwierdził, że jest serduszko i wszystko przebiega prawidłowo. Kupiłam małe świąteczne prezenty dla rodziców z tej okazji no i zdecydowaliśmy, że powiemy 🥹
W pracy powiedziałam wczoraj, bo sytuacja mnie zmusiła - jestem jedynym pracownikiem, zaraz mamy inwentaryzację, która wiąże się z dźwiganiem masy ciężkich kartonów, od razu po nowym roku mam na tydzień zostać sama w firmie, także wolałam uprzedzić szefa, że nie będę w stanie pracować tak samo jak dotychczas.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia, 16:24
Agat99, Santal3 lubią tę wiadomość