SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Kkarolinaaaa wrote:Lys, no to skad dzieci by brały takie rzeczy ? przypadkiem udałoby się im trafić ?
Karolina, dzieci bardzo uważnie słuchają co mówią dorośli, później potrafią do tego wrócić za długi czas i niespodziewanie.
Masz absolutną pewnosc ze NIGDY NIKT przy tym dziecku nie mowil NIC o tej maszynie? -
Kkarolinaaaa wrote:Lys, no to skad dzieci by brały takie rzeczy ? przypadkiem udałoby się im trafić ?
pytanie powinno brzmieć jak wiarygodna jest ta historia, dla mnie w ogóle, ludzie lubią koloryzować, a dzieci słyszą więcej niż się wszystkim wydaje - to dorośli ignorują takich kilkulatków i sami nie zdają sobie sprawy ile rzeczy przy nich mówią -
Mogli oglądać film, w którym pan szył na maszynie, a potem dziecko mogło to jeszcze raz zobaczyć i nie ma to związku z dziadkiem. Mój bratanek po bajce z konikami widzi konie (w miejscu, gdzie kiedyś 30 lat temu miał sąsiad konie ale też widzi je w innych miejscach np. za kanapą).
Ja też nie wierzę w takie "cuda". Owszem, są rzeczy których medycyna/fizyka nie jest w stanie teraz wyjaśnić, ale to pewnie kwestia czasu i postępu nauki:)lys, Agaata lubią tę wiadomość
13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
Oj bys sie zdziwiła. Córeczka mojego brata ciotecznego w wieku 2,5 roku rozpoznawała po znaczkach marki samochodów, jak siedziała na fotelu to pytała czy mam podnóżek. Osobe szyjaca na maszynie mogla chociazby zobaczyc w filmie i zapytać mame czy kogoś kto to/co to.
-
Kkarolinaaaa wrote:Oj bys sie zdziwiła. Córeczka mojego brata ciotecznego w wieku 2,5 roku rozpoznawała po znaczkach marki samochodów, jak siedziała na fotelu to pytała czy mam podnóżek. Osobe szyjaca na maszynie mogla chociazby zobaczyc w filmie i zapytać mame czy kogoś kto to/co to.
a mój 3 letni siostrzeniec rozpoznaje wszystkie traktory i ciągniki wraz z nazwami, a nie wie co maszyna do szycia i to pomimo, że akurat w domu mają - nie leży to w jego kręgu zainteresowań. Tak samo nie wie co to mikser. Zatem możemy sobie gdybać. Z resztą nieistotne, mnie i tak nie przekonaszWiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2015, 16:34
Agaata lubi tę wiadomość
-
Ale dziewczyny jedno nie wyklucza drugiego, wiara moze byc nauka i vice versa.
Dwa wieki temu jakbysmy powiedzieli ze jestesmy zbudowani z komorek to spaliliby nas na stosieitp)
moze skoro mamy fale mozgowe to mozemy sie jakos komunikowac bez slow...a moze to kwestia nastepnych dwustu latzabka11 lubi tę wiadomość
-
Ja Wam opowiem co mi się przytrafiło. Mając 12 lat przyśnił mi się mój ukochany dziadek, który już dawni nie mieszkał z moją babcią i się nie widywaliśmy (rozwód). W tym śnie dziadek siedział w więzieniu w swoim strażackim stroju i był zakuty w kajdany. Ja przyjechałam go odwiedzić. Strasznie płakałam siedząc z nim w jego celi, że czemu od tu jest, że ja go strasznie kocham i że chcę żeby wrócił (nie mogłam go dotknąć). A on mi na to, że jest mu tu dobrze i że Bóg mu wybaczył złe czyny (alkoholizm) i żebyśmy się za niego modlili 8 ludzkich lat. Rano jak się obudziłam okazało się, że dziadek nie żyje, a bardzo podobny sen miał mój wujek (strój strażacki, kajdany, 8 lat) mieszkający 50 km od nas.
I jeszcze z takich dziwnych zjawisk, to zawsze śnią mi się zęby wypadające, a za jakiś czas umierają sąsiedzimagda sz, Amberla, zabka11 lubią tę wiadomość
-
Julka ma dzis zatwardzenie, taka zbita kupa i cisnie caly dzien. Juz 3 taka twarda dzis. Moze po tej czekoladzie, ktora wdupilam
Apaczka u mnie tez po 3 dniach ladnego jedzenia znowu regres, zeby zjadla 70ml z butelki to tak sie trzeba nakombinowac, ze rece opadaja. -
Może kij w mrowisko, ale wklejam dla tych dziewczyn, które mają wątpliwość kiedy rozszerzyć dietę. http://mataja.pl/2015/02/wprowadzanie-posilkow-uzupelniajacych-do-diety-niemowlaka-dlaczego-mamy-nie-sluchaja-rekomendacji-i-co-z-tego-wynika/
http://www.hafija.pl/2014/05/rozszerzanie-diety-dzieci-zrob-to-dobrze.html
Żeby nie było: mnie przekonuje Światowa Organizacja Zdrowia, która mówi o skończonych 6 msc, a nie wpisy na blogu, ale jest tam przystępnie napisane.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2015, 18:25
lys, Agaata, Pulpecja, Neyla, magda sz, aaaaga, 5ylwia, Katarka lubią tę wiadomość
13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
Paula_071 wrote:Może kij w mrowisko, ale wklejam dla tych dziewczyn, które mają wątpliwość kiedy rozszerzyć dietę. http://mataja.pl/2015/02/wprowadzanie-posilkow-uzupelniajacych-do-diety-niemowlaka-dlaczego-mamy-nie-sluchaja-rekomendacji-i-co-z-tego-wynika/
http://www.hafija.pl/2014/05/rozszerzanie-diety-dzieci-zrob-to-dobrze.html
Żeby nie było: mnie przekonuje Światowa Organizacja Zdrowia, która mówi o skończonych 6 msc, a nie wpisy na blogu, ale jest tam przystępnie napisane.
Paula, napisane bardzo przystępnie i ja generalnie się zgadzam z tymi blogami.Paula_071 lubi tę wiadomość
-
Paula, wszystko się zgadza, ogólnie mnie też to przekonuje. Jest tylko jedno ale: 30 lat temu były zupełnie inne zalecenia, jeszcze inne 20 i 10lat temu, nie ma żadnej gwarancji, że naukowcy za kilka lat nie dojdą do jeszcze mądrzejszych wniosków. A tak naprawdę trzeba się kierować zdrowym rozsądkiem. Każde dziecko jest inne i tak naprawdę może mieć inne potrzeby. Tak samo jak fizycznie różnie się rozwijają i nie ma w tym nic nieprawidłowego tak samo mogą mieć różne potrzeby żywieniowe.
apaczka, zabka11, Weridiana lubią tę wiadomość