X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • kasiuleek Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys wrote:
    Nie, to nie jest duży spadek. Dolna norma Hb dla ciężarnych to 11,5, dobrze patrzeć też na hematokryt, bo w ciąży nie powinien być niższy niż 34% - jeśli systematycznie spada i Hb i Ht to warto oznaczyć poziom żelaza w surowicy i jeśli jest niski to włączyć do diety żelazo w tabletkach.
    Ja teraz mam Hb 10,4 i Ht 31% i mam się dobrze.

Dziewczyny ja biorę PRENATAL,gdzie jest żelaza 60 mg tj 428,6% dziennego zapotrzebowania. Z wizyty na wizytę stopniowo parametry mi spadają.
    Obecnie nie ma tragedii bo RBC 3,63, HGB 11,8, HCT 34%.
    Jak to możliwe, że przy takiej ilości przyjmowanego żelaza wyniki spadają?

małaMyszka lubi tę wiadomość

2nn39n73yer8iupj.png
    07jyqdc.png

• mamasia Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    helloł :) my po badaniach - wreszcie! dziś rekord w poczekalni, ponad 3 godziny, bo akurat dużo przyjęć było i cały czas okupowany gabinet z usg, ale się udało! :) [ najbardziej to mi było szkoda męża, który siedział tyle czasu bez obiadu, bo nie chciał tracić czasu na jedzenie i od razu jechaliśmy jak skończył pracę] Nasz synuś to już mały wielkoludek :) waży 792 gramy :) i ma się dobrze :) z moją szyjką też ok i mogę lecieć samolotem :) to póki co tyle, dobranoc :)

Aga89, małaMyszka, Laura, Paula_071, kasiuleek, lys, niecierpliwa, aaaaga, psioszka11, gianna88, Cassie, magda sz, rybka1988, Maniuś, Y, Katarka, witaminkab, Martucha86, gosia.b lubią tę wiadomość

bzkxskf.png
  • naaala Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    coś dla mamuś z Trójmiasta :)
    Zapraszamy!
    https://www.facebook.com/groups/1619745468258372/

w57vtqyw4gg7iv3m.png
  • mamasia Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiuleek wrote:
    Dziewczyny ja biorę PRENATAL,gdzie jest żelaza 60 mg tj 428,6% dziennego zapotrzebowania. Z wizyty na wizytę stopniowo parametry mi spadają.
    a popoijasz sokiem z pomarańczy lub z wit. C stosujesz?
    Bo ważna jest wchłanialność żelaza niż samo jego podanie :) najlepiej się wchłania właśnie z wit. C :)

małaMyszka, kasiuleek lubią tę wiadomość

bzkxskf.png
  • mamasia Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amberla wrote:
    Ja po wizycie i bez dobrych wieści. Szyjka się skraca jak w pierwszej ciąży. Jeszcze jest w normie ale niewiele ponad. Nie ma co panikować. Moja lekarka nie zakłada szwu ani pessaru. Mówi że wg. Badan najnowszych lepsze rezultaty daje luteina dopochwowa i dostalam. Ufam jej bo jest świetnym lekarzem. No nic, mam wypoczywac i najlepiej nic nie robic. Coz, jakos muszę dac rade, poprostu moja mama u moj P pomogą ile mogą ;)
    Głowa do góry! będzie dobrze! jak trochę odpoczniesz może wróci do normy :) u naszych forumowych dziewczyn tak bywało, że szyjka, która się skracała po odpoczynku wracała do potrzebnej długości

bzkxskf.png
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a mi się brzuch rozciąga, mam wrażenie jakby mi coś rozciągało skórę, a tej by było za mało... jakbym wzdęta chodziła cały czas albo w jakimś gorsecie...

Alexander
    6 czerwca 2017, 3320, 55 cm, 10 pkt
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    11 sierpnia 2015, 3370, 55 cm, 10 pkt
    967b64d0e6.png
  • kasiuleek Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mamasia wrote:
    Bo ważna jest wchłanialność żelaza niż samo jego podanie :) najlepiej się wchłania właśnie z wit. C :)

Przeważnie popijam sokiem dr Witt. Może być ?:)

EDIT: Sama spojrzałam na skład i trochę się przestraszyłam:(
    Chyba będę musiała z nich zrezygnować.

Dobranoc. do jutra!:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2015, 23:25

2nn39n73yer8iupj.png
    07jyqdc.png

• lys Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiuleek wrote:

U Ciebie cały czas ładne wyniki. Parametry spadają, bo krew jest rozrzedzona i jest to stan fizjologiczny.
    Jeżeli spadną Ci jeszcze bardziej, czyli Hb poniżej 11,5 i Ht poniżej 34% to trzeba sobie oznaczyć poziom żelaza we krwi, żeby wiedzieć czy ma to związek z żelazem czy nie.
    Mi też Hb i Ht i RBC bardzo dużo spadły pomimo przyjmowania na zmianę 28mg i 108mg żelaza i przestało być fizjologicznie, a zrobiła się anemia. I co się okazało? Okazało się, że u mnie anemia nie ma związku z żelazem i że mam dużo żelaza i w zasadzie muszę je odstawić, bo zaraz przekroczę normę, a nadmiar żelaza też jest niebezpieczny, bo się odkłada w nerkach mamy i dziecka. Czasem i tak się zdarza, że tak jak w moim przypadku nie wiadomo o co chodzi, ale dopóki u mnie Hb jest powyżej 10 to też nie ma co siać paniki.

małaMyszka, kasiuleek, Paula_071 lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mamasia wrote:

Tak, mamasia ma rację. Oprócz tego, że najlepiej z wit.C to w ogóle trzeba jest cytrusy i pamiętać o kilku zasadach, mianowicie: zachować odstęp między tabletką z żelazem, a herbatą i nabiałem (mleko, sery, jogurty) minimum 1,5h. Te produkty utrudniają wchłanianie. Tak samo zachować duży odstęp między tabletką, a lekami zobojętniającymi kwas żołądkowy, czyli rennie, manti, gaviscon.

małaMyszka, kasiuleek lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 23:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małaMyszka wrote:
    a mi się brzuch rozciąga, mam wrażenie jakby mi coś rozciągało skórę, a tej by było za mało... jakbym wzdęta chodziła cały czas albo w jakimś gorsecie...

to chyba znaczy że brzuszek rośnie, nawilżać i nawilżać

9f7jtv73juycdhvl.png
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 23:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rośnie rośnie... Teraz mam problem z bólem w klatce piersiowej... Jest masakryczny. Wydaje mi się, że to gastro, ale odczuwam ból pod żuchwą, promieniuje do ucha i barku...
    I się przestraszyłam...
    Popiłam mlekiem ale poprawa na 2 minuty...
    Leżę w łóżku i modlę się żeby przeszło

Alexander
    6 czerwca 2017, 3320, 55 cm, 10 pkt
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    11 sierpnia 2015, 3370, 55 cm, 10 pkt
    967b64d0e6.png
  • Weridiana Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 02:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malamyszka, może to dzidzia uciska na nerw lub jest to nerwoból po tych szokujacych wiadomościach.

Miejmy nadzieję że wszystko ułoży się pomyślnie u twojej przyjaciółki.

trzymaj się cieplutko, dobranoc

małaMyszka, niecierpliwa lubią tę wiadomość

1usasg185gkausx0.png
  • zabka11 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 06:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajciekochane

Nie mam cxzasu aby was poczytac,duzo sie dzieje.do srody wlacznie konczylam rzeczy do pracy.w srode po poludniu moja Julcia zemdlala na klatce schodowej bo uyderzyla sie w lokiec i upadajac uderzyla glowa w posadzke.bylam przerazona.polozylam ja,zrobilam zimne oklady, bolgloiwy przeszedl,spalam z nia calanoc. Niestety wczoiraj bol glowy powrocil az dzwonili do mnie ze szkoly zeby ja wybrac.zabralam ja wiec i pojechalysmy na SOR.tam zeszlo nam prawie 4godz,ale przebadali ja dokladnie i wszystkie badania wyszly ok.troche w morfgoloigii jest cos nie bardzo i musze dzis sie dostac di pediatry.straszne sa takie sytuacje,nie zycze nikomu.
    Zaraz wioze julcie do szkoly, potem jade do pracy dokonczyc swoje sprawy,zakupy, potem lekarz.
    Jutro gotowanie,sprzatanie.w niedziele jedziemy na turniej.
    Mam nbadzieje ze u was wszystko dobrze, nie wiem kiedy was nadrobie....

psioszka11, małaMyszka, Paula_071, magda sz, niecierpliwa, kasiuleek, lys, Weridiana lubią tę wiadomość

3i499vvjdikb2il4.png
    iv09j48argrcm17t.png
  • aaaaga Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 07:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry milego dnia

f2wlj44jgrn4a0f6.png

Matko Boska Matemblewska módl się za nami !
    04.02.2014 - 7tc [*]
  • psioszka11 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 07:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry Siostry!,
    dużo się dzieje- Gratuluje wizyt, Cassie- spokoju do końca ciąży, Żabka zdrówka dla córki, zresztą dla każdej dużo spokoju i zdrowia.
    Wcz nie pisałam, bo wróciliśmy późno z "ugotowanych".Objadłam się strasznie łącznie z deserem:)
    Dziś muszę się zebrać ,ogarnąć mieszkanie, pranie, prasowanie, bo wyjeżdżamy do rodziców na weekend. Ja zostanę u rodziców na tydzień,bo mąż we wt jedzie do DE na delegację, więc z Fado i Leonem zadomowimy się u dziadków. Poza tym cieszyłam się,że czuje Leona, a wcz nic i dziś troszkę.Staram się nie denerwować, bo dr mówiła,że tak może być,że mogę go nie czuć kilka dni, a później 2 dni mieć rewolucje- teraz to norma.
    Dzisiaj ktoś wizytuje?Trzymam kciuki w takim razie, życząc przy okazji spokojnego weekendu!
    Piątek,piąteczek, piątunio!

małaMyszka, Cassie, ainer85, niecierpliwa, Martucha86, Weridiana lubią tę wiadomość

bl9ci09kql96ri27.png

Nasze szczęście LEON -53cm i 3680g -21.07.2015
  • aaaaga Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 07:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Synek tez wczoraj spokojny byl starałam sie nie martwic a dzisiaj od rana juz z 10 minut daje mamusi znac o sobie :-) uwielbiam to

małaMyszka, niecierpliwa, rybka1988 lubią tę wiadomość

f2wlj44jgrn4a0f6.png

Matko Boska Matemblewska módl się za nami !
    04.02.2014 - 7tc [*]
  • psioszka11 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to czas- start- zabieram się za prasowanie, zajrzę do Was później.

mamasia, małaMyszka, niecierpliwa lubią tę wiadomość

bl9ci09kql96ri27.png

Nasze szczęście LEON -53cm i 3680g -21.07.2015
  • Pati Belgia Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam kochane brzuchatki :-)

Nie sposob Wqs nadrobic ;-) chyba pptrzebowalabym codziennie streszczenia ;-) chcialabym byc z Wami na biezaco ale te projekty, ktorych sie podjelam, zabieraja mi czas bez reszy. Jeden klient bardzo wymagajacy I natarczywy :O

Ja wczoraj bylam na wizycie I Roxane to nadal Roxane w 100% potwierdzona. Wywalila psioszke :-) gin ppwoedzial tez, ze bedzie bardzo aktywnym dzieckiem :-) ale ja to juz wiedzialam bo Marcel byl skokojniejszy w brzuszku :-) Mala wazy juz 560g. Serduszko, mozg, zoladek I pecherz moczowy prawidlowe. Dzis bede sie umawiala na usg 4d.

Wczoraj kupilam tez sadzonki pomidorow czerwonych I zoltych, sadzonki salaty, selera I pietruszki a od przyjacoilki dostalam sadzonki truskawek wiec dzis czaka mnie duzo pracy w ogrodzie. Mama przyjedzie mi pomoc.

Zabko bardzo Ci wspolczuje sytuacji z corka... az mi sie gesia skotka zrobila czytajac Twoj post. Zdrowka dla niej I oby wszystko bylo ok.
    Milego dnia kochane :-)

mamasia, gianna88, małaMyszka, KasiaeN., Cassie, Paula_071, magda sz, niecierpliwa, aaaaga, psioszka11, kasiuleek, Laura, Maniuś, Katarka, Martucha86, Weridiana lubią tę wiadomość

f2wl3e5eifigbu3h.png[/url]
    l22nkrhmmhbh7btb.png
    ****gang 18+****
  • Kkarolinaaaa Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc :))h

Zabko- ojej..zdrowka coreczce!!

A dziewczynom gratuluje wizyt:)
    Ja odliczam dni do wtorku,troche sie stresuje tym polowkowym,ale jak na genetycznych bylo wszystko dobrze to i teraz ;) no i oby Pola zostala Polaa!!

Zaraz dopadne do lososia!! Oczywiscie wedzonego na cieplo:))

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2015, 08:03

Pati Belgia, małaMyszka, Weridiana lubią tę wiadomość

3i49bd3mn3g76zlc.png
  • chcebycmama Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys wrote:
    Ja też mam niskie, ale ja zawsze miałam niskie. Mam np 98/61, 97/57 - takie wartości.
    Ja tak samo mam niskie ciśnienie. W 13 tygodniu jak miałam krwawienie to gin zmierzył mi ciśnienie i miałam 113/75... ogólnie zawsze w okolicach 90/70 mam.

Syn, roczek.
    Okruszek, 20 tydzień w brzuszku. :-)
‹‹ 783 784 785 786 787 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ