Sierpniowe Mamusie ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Dopiero jeśli w USG z badaniem przezierności karkowej i kości nosowej pojawią się (nie daj Boże!) jakieś nieprawidłowości pomyślę o czymś więcej. Mam 20 lat, więc nie zastanawiam się nad takimi rzeczami. Mam wystarczająco dużo nerwów, nie chcę myśleć o tym co nie ma prawa się wydarzyć
Wybieram się na USG genetyczne 17 stycznia, 11t5d. A Wam w którym tygodniu wypada?
Mam nadzieję, że dotrwam do wyznaczonego terminu i nie pójdę prywatnie wcześniej, żeby tylko podejrzeć dzidzię. Bo wczoraj do 2 w nocy nie mogłam zasnąć, zamartwiając się, żeby nie wydarzyło się to co w marcu ubiegłego roku...Aniołek (*) 12.03.2013
Lilianna ur. 09.08.2014 3700 g, 56 cm
Pola ur. 24.04.2016 3650 g, 55 cm -
Magda2013, oceniają ryzyko wystąpienia choroby Downa i innych chorób genetycznych. Najpierw ocenia się na podstawie zwykłego USG pomiędzy 11 a 13+6d tygodniem ciąży, mierzona jest fałda na karku i nosek. A później, jeśli wymiary są powyżej normy, wykonujesz inne badania.
http://www.drpiekarski.com/usg/usg-11-14-tydzien-ciazy-test-pappaAniołek (*) 12.03.2013
Magda2013, USG genetyczne jest bardzo ważne, pozwala wykryć na tak wczesnym etapie mnóstwo chorób. Wystarczy, że pójdziesz na zwykłe USG wyznaczonych tygodniach. Dalej, w razie wątpliwości, pokieruje Cię lekarz.
Odnośnie przezierności karkowej:
"Wynik do 2,5 mm jest w normie. Jeżeli NT wynosi 3 mm to wiąże się z 3× wzrostem ryzyka wystąpienia wad genetycznych. Jeżeli wynosi 4 mm to z ryzyko rośnie 18krotnie. Wynik 5mm wiąże się z 28krotnym wzrostem ryzyka, a powyżej 5mm aż 36 krotnym."Aniołek (*) 12.03.2013
nick nieaktualnyJa nie myslalam jeszcze o tych badaniach, mysle ze za wczesnie a poza tym w mojej rodzinie ani bliskiej ani tej dalszej nie ma chorob genetycznych ja mam 26 lat takze uwazam ze jesli przeziernosc karkowa i kosc nosowa nie wskaza na zadne nieprawidlowosci to pewnie zadny h dalszych badan robic nie bede..
Ja na usg ide w ten wtorek wtedy bede w 11t0d ale nie wiem czy zrobi badanie gen czy nie bedzie za wczesnie bo z tego co wiem to dzidzia musi miec min 45mm.. zobaczymy juz sie nie moge doczekac wizyty!! -
nick nieaktualnyMagda2013 wrote:Dziewczyny powiedzcie mi do czego sa potrzebne te badania genetyczne??sa one konieczne ?? jestem w tych sprawach zupelnie zielona I w dodatku jakie ceny :o
Z tego co kojarzę to są badania obowiązkowe oceniają one stan dziecka tzn możliwość wystąpienia wad wrodzonych u dziecka min. zespołu Downa wad serca itp jeżeli nie chcesz płacić to idź do gin państwowo wypisze Ci skierowanie na to usg i będzie za free to są 3 obowiązkowe badania podczas ciąży w ok 12 tyg ok 20 tyg i ok 35 tyg tylko lepiej się teraz zapisz bo ponoć kolejki są spore ja osobiście robiłam prywatnie bo prywatnie chodzę do lekarza tzn wykupiłam sobie pakiet medicoveru za 190zł miesięcznie i wszystkie badania i lekarzy w tym mam ale i tak chodzę do gin gdzie indziej bo on nie przyjmuje w medicoverze niestetyWiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2014, 11:04
-
ja mam wizyte 8 stycznia jak sobie pomysle to juz mam stracha mam nadzieje ze krwiak choc troche sie wchłona
celia lubi tę wiadomość
https://www.suwaczki.com/tickers/8p3odqk3g4i8ffll.png[/img]
Aniołek Lipiec 2017[*]
Aniołek czerwiec 2013[*]
Aniołek styczeń 2014 [*] -
nick nieaktualny
-
Ja idę na 100% na badania prenatalne. Prywatnie kosztują 270 zł, już wstępnie jestem zapisana tylko w czwartek z ginem określimy dokładny dzień kiedy je zrobić. Nie ma szans na NFZ jeśli nie macie 35 lat. U mnie będzie ok. 5 lutego chyba najlepiej je zrobić. Czeka mnie podróż 200 km aby je zrobić, no ale czego się nie robi dla kropka . U mnie w rodzinie nie było przypadków chorych dzieci, ale będę spała spokojnie że dziecko jest zdrowe. A jakby się okazało, że nie tfu tfu to lekarz mi mówił, że 90% chorób da się wyleczyć, w tak wczesnej ciąży.
-
nick nieaktualnykasika8303 na nfz to chyba usg genetyczne każdemu robią a test papa z krwi to po 35 roku życia ale głowy nie dam sobie uciąć co do kosztów takiego usg to zależne gdzie się robi moja koleżanka w lublinie płaciła 250zł druga 200zł w kraśniku pod lublinem w Warszawie jak się dowiadywałam to ceny od 320 do 500zł za samo usg bez testu papa ale test papa wykonuje się jak coś w usg źle wyjdzie a tego wam nie życzę i trzymam kciuki za badania wasze
Lanusia93 lubi tę wiadomość
-
w pierwszej ciazy powinnam dostac skierowanie na te badania ale lekarz mi nie wystawil no i zaoszedzila na mnie kiedy pojechalam do szpitala rodzic lekarz ktory przyjmowal mnie na odzila byl bardzo zdziwony gdyz mam wade serca i jestem po operacji a poza tym mala tez urodzila sie z wada ma stopy konsko-szprotawe a to kolejny powod zebym doslala takie skierowanie a jesli lekarz nie wypisze to pojade prywatniehttps://www.suwaczki.com/tickers/8p3odqk3g4i8ffll.png[/img]
Aniołek Lipiec 2017[*]
Aniołek czerwiec 2013[*]
hej laski
Co do badań prenatalnych to wg. mnie sa bardzo ważne. Robiłam je zarówno w pierwszej ciąży (miałam wtedy 25 lat) i zrobię teraz. Ja już skonczyłam 33 lata więc tym bardziej. U mnie w Katowicach też muszę iść prywatnie. No i też liczę się z kosztami ale tak musi być, inaczej żyłabym w ogromnym stresie
Zresztą te badania są bardzo ważne o czym pisałyscie wcześniej.
Co do tego ile przytyłam w poprzedniej ciązy to była masakra. Córka była malutka bo wazyła 2800 ale ja wielka jak wieloryb. Zrzuciałam te kilogramy ale też myślałam że łatwiej to pójdzie. Jak szłam do porodu wazyłam 80 kg trzy dni po 72 kg no i niestety od wagi 70kg zaczeła się walka. Też myślałam że dzięki karmieniu szybciej schudnę, ale wcale tak nie było. Chudłam bardzo wolno. Az w koncu zaczełam cwiczyć, byłam na diecie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2014, 12:39
-
po za obwislym brzuchem do schudniecia nic mi nie zostalo ale do 4 m-ca mialam mdlosci i zbytnio nie jadlam a teraz juz chyba z 2 kg przytylam i ciagle jestem glodna a szczegolnie wieczoremhttps://www.suwaczki.com/tickers/8p3odqk3g4i8ffll.png[/img]
Aniołek Lipiec 2017[*]
Aniołek czerwiec 2013[*]
Lenusia już odpowiadam na Twoje pytanie dotyczące Szpitala Rydygiera w Łódzi sama mieszkam w tym mieście i mam lekarza że Szpitala Rydygiera jest zastępcą ordynatora szpitala dr. Witold Rogowski fantastyczny lekarz wizyta z usg kosztuje u niego 80 zł!!!!
Co do Szpitala to jedyny w Łodzi szpital w którym nie traktuje się rodzącej kobiety jak coś obcego oraz w tym szpitalu mają nawet gaz rozweselajacy podczas porodu położne są wspaniałe wiem bo tam miałam zabieg lyzeczkowanie w kwietniu 2013 r podchodzily ludzko i nie położyli mnie na sali z ciężarnymi jak w Centrum Zdrowia Matki Polki!!! Także gorąco polecam Tobie Szpital Rydygiera w Łodzi...Lanusia93 lubi tę wiadomość
[link=https://www.suwaczki.com/][/link] -
Hej Dziewczyny,
jak tam samopoczucie?
Ja dalej siedze w pracy na tej inwentaryzacji..dziś do 18.
Lekarz odpisał mi, że wyniki są OK, a ten obniżony hematokryt to też nie powod do zmartwienia, bo w ciaży obowiązują nas inne normy.
Aggie powodzenia w poszukiwaniach.
Na usg prenatalne + dodatkowe badania szykuje się na 31go stycznia i bez względu na koszta zamierzam zrobić maks badań, wolę dmuchać na zimne.
Czy Wy też macie już malutkie brzuszki?
jestem w szoku, bo ja mam
Miłej soboty! -
Nie sugerujcie się młodym wiekiem i tym, że w rodzinie nie było chorób genetycznych. Niestety, mogłabym wymienić kilka przypadków, które potwierdzają, że nie ma to żadnego znaczenia. Te badania nie są po to, żeby nas straszyć, a po to, żeby w razie czego leczyc dziecko jeszcze w łonie matki lub zaraz po urodzeniu.
-
Ja też juz mam brzuszek lekko zaokrąglony...
Co do badań prenatalnych na NFZ należą się kobieta po 35 roku życia oraz kobietą u których w rodzinie nawet dalekiej urodziło się dziecko z wadami genetycznymi!!! Moją ginka do której chodzę na NFZ by mieć badania za darmo bo lekarz prowadzący jest prywatnie napisała mi ba skierowaniu ze w rodzinie były wady genetycZne jest to nie prawda ale stwierdziła że coś kobieta w ciąży się należy i nie będziedzie szczedzila NFZ-u!!!Miriam, Lanusia93, MILA lubią tę wiadomość
[link=https://www.suwaczki.com/][/link]