X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie ;)
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie ;)

Oceń ten wątek:
  • kada24 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2013, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    celia zaciazyla :)

celia lubi tę wiadomość

Hanna<3
    5cfa36e136.png
    countdown-1431234000z1455429600zp.png
    Mateuszek <3 13.08.2014
    Emilka <3 08.07.2010

• Niebieska Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2013, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MMA wrote:
    dziewczyny kochane dołączam do Was jako sierpniowa mamusia 2014 :D termin na 10 sierpnia :)

tak jak ja ! :D

ckaiflw1up047qr9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 grudnia 2013, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzwoniłam przed chwilą do mojego gina żeby zapytać o suplementy witaminowe dla kobiet w ciąży, bo ostatnio zwątpiłam ;) powiedział, że są dwie szkoły- jedna mówi, że jeśli nie ma potrzeby to żeby nie brać, natomiast druga mówi, że jak najbardziej brać, gdyż początki ciąży wymagają suplementacji szczególnie mikorelementami i witaminami których ciężko dostarczyć w pokarmie. Jako że ja ogólnie mam słaby aptetyt i raczej mnie odrzuca od jedzenia, z wyjątkiem pojedynczych zachcianek, nie dostarczam tych witamin jak powinnam, gin powiedział, że jeśli dobrze się czuję po tych witaminach i nie mam żadnych dolegliwości po nich- jak najbardziej zaleca brać. :)
    Progesteron pochwalił :D:D
    Chyba w końcu się uda!! <3

Niebieska, Lanusia93, nezumi lubią tę wiadomość

• Niebieska Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2013, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilienka ! Podziwiam Cię,że tak szybko zdecydowałaś się na drugie dzieciątko :)

ckaiflw1up047qr9.png
  • Lillenka Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2013, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chciałam żeby była jak najmniejsza różnica wieku. Na początku jest ciężko, ale potem dzieci mają ze sobą lepszy kontakt, bawią się razem. Mam siostrę starszą o rok i 2 miesiące, brat męża jest od niego młodszy o 1, 5 roku. Nie wyobrażam sobie żeby było inaczej...

Niebieska lubi tę wiadomość

ckai3e3kxad05tjw.png

gg64anlirmc029it.png
  • Alis Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2013, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poszłam dzisiaj po zakupy, żeby się zdrowo odzywiać i kupiłam sobie świeży sok jabłkowy, śledzie, łososia, a potem w domu spłynęło na mnie natchnienie, że nie można w ciąży jeść surowych ryb i niepsaterowanych soków. A taką miałam ochotę na śledzia! Przy okazji jeszcze wylałam niepasteryzowane mleko. I doczytałam, że nie należy jeść ciastek z kremem.
    I lodówka pełna, a ja nie mam co jeść. Ech...

Niebieska, celia lubią tę wiadomość

aY05p2.png
  • Muska Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2013, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam i dzisiaj. Włączę się do dyskusji na temat kawy. W ciąży spokojnie można pić 1 kawę dziennie. Ja mam ogólnie b.niskie ciśnienie (jakieś max. 100/50) i bez kawy jestem nie do życia. Akurat teraz mi w ogóle nie podchodzi ale co parę dni piję ze smakiem. A jak już nie podchodzi to wylewam i tyle ;)
    Najlepiej sobie robić małą kawkę z mlekiem.

Śledzie można jeść. Jak najbardziej Alis. Chyba surowych nie jesz? Surowych lepiej nie jedz ;)

Ogólnie nic mi nie dolega. Wujka klopa jeszcze nie witałam, tylko straaaasznie spać mi sie chce. Właśnie się kimnęłam ponad 1 godz. i dalej bym spała. Ale jakoś się na siłę podniosłam z łóżka, bo co ja w nocy robić będę? ;) Do tego pobolewa mnie czasem delikatnie brzuch i mam mega wzdęcia :/ Mam nadzieję, że będzie widać brzuszek jak najpóźniej. NIe mam na to parcia. Panicznie boję się rozstępów i opuchnięcia. Rodzenie w leci tez wisi nade mną jak zmora. Moja koleżanka rodziła w zeszłym lipcu i była już w czerwcu strasznie napuchnięta i ledwo żyła w te upały...

Betę robiłam tylko raz, mój gin nie widzi potrzeby powtarzania.
    Robiłam ją tydzień temu w poniedziałek i była 1571. Jaka straszeni wysoka mi się wydaje.
    Teraz czekam na wizytę i USG 20.12.

ps.
    ktoś mnie usunął z tabelki na USG :P

Lillenka, Niebieska lubią tę wiadomość

9f7j3e5e06vngc0g.png
    961lgu1rd0kaje2g.png
  • Lillenka Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2013, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezu Alis, nie przesadzaj, bo z głodu umrzesz ;-)
    Przecież to jedzenie jest badane, poza tym wątpię by kobiety ze wsi na czas ciąży specjalnie mleko UHT kupowały, litości... Przy takim podejściu to nasze mamy i babcie żywiłyby się tylko suchym chlebem i wodą. Tfu, woda wtedy była tylko z kranu, nie butelkowana (o zgrozo!)
    W Japonii ciężarne jedzą sushi, dlaczego nie miałabyś marynowanego śledzia zjeść? Ja mam jutro na obiad, zjem bez wyrzutów sumienia :-P
    Należy unikać surowych jajek (salmonella), alkohol, narkotyki, papierosy - to oczywiste, ale bez przesady.
    Lepiej zjeść łososia niż chipsy colą zapijać...

Martynika lubi tę wiadomość

ckai3e3kxad05tjw.png

gg64anlirmc029it.png
  • Alis Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2013, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No śledź marynowany - był opisany jako po kaszubsku. A łosoś wędzony... Hm, właściwie łososia moge wrzucić na patelnię i podsmażyć. A śledzia zaraz wszamię, skoro zgodnie twierdzicie, że nieszkodliwy.

Muska, Lillenka lubią tę wiadomość

aY05p2.png
  • Madzikovy Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2013, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A soków swiezych niepastyzowanych czemu nie wolno pić??

Kochana Złośnica...:*
    n59ydf9htvnd6yuy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 grudnia 2013, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam ostatnio mialam taka ochote na sledzia z cebula i nie zastanawialam sie czy moge potem sobiw zsalam sprawe ze surowe :/ ale trudno juz po fakcie moze nie umre ... :)

• Lanusia93 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2013, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kfeva, bliźniaki jak nic :D tylko tyle zdążyłam dostrzec. A tak poważnie to gratuluję Ci przyrostu bety, czym Ty się martwisz dziewczyno? ;) Teraz będzie już tylko dobrze.
    Listę uzupełnię jutro rano, bo widzę że jak się za dużo osób dotyka to giną nam kobiety ;) gratulacje dla nowo przybyłych ;)

kfeva lubi tę wiadomość

Aniołek (*) 12.03.2013

Lilianna ur. 09.08.2014 <3 3700 g, 56 cm

Pola ur. 24.04.2016 <3 3650 g, 55 cm
  • Lanusia93 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2013, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lillenka, lepiej nie marudź tylko się ciesz ;) na wiosnę większa możliwość, że będzie alergikiem, a tu wszystko gra ;) Wiem, że będzie upalnie, ale zapewniam Cię, że to lepsze niż urodziny zimą :)
    Oktomama :D
    Karolcia23369, gratulacje ;)
    Camille87, na pewno się uda ;) To chyba z Tobą rozmawiałam na temat tych suplementów, jest tak jak powiedział Ci gin, jak nie ma potrzeby to lepiej próbować uzupełniać poprzez dietę, warzywa. Ja zaczekam do 13.12.
    Madzikovy, soki niepasteryzowane to te jednodniowe, więc je jak najbardziej można. Nie można spożywać mleka niepasteryzowanego, które znajduje się w serach pleśniowych. Unikać ryb takich jak okonie, szczupaki, sandacze, mieczniki.

Aniołek (*) 12.03.2013

• Lanusia93 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2013, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amela- USG 9 grudnia (pon), termin 2 sierpnia
    MMA- USG ok. 9 grudnia (pn), termin 10 sierpnia
    Madzikovy- USG 10 grudnia (wt), termin nieznany
    nezumi- USG 11 grudnia (śr), termin 13 sierpnia
    positive- USG możliwe 11 grudnia (śr), termin 15 sierpnia
    Ruda27- USG 12 grudnia (czw), termin 6 sierpnia
    Lanusia93- USG 13 grudnia (pt), termin 1 sierpnia
    Niebieska- USG ok. 16 grudnia (pn), termin 10 sierpnia
    Alis- USG 16 grudnia (pn), termin 8 sierpnia
    Camille87- USG 17 grudnia (wt), termin 3 sierpnia
    kobietka26- USG 17 grudnia (wt), termin 3 sierpnia
    Inga- USG 17 grudnia (wt), termin 13 sierpnia
    nadulek- USG 17 grudnia (wt), termin nieznany
    kada24- USG 18 grudnia (śr), termin 16 sierpnia
    Muska- USG 20 grudnia (pt), termin 7 sierpnia
    Lilenka- USG jeszcze nieznane, termin 8 sierpnia
    Misia1980- USG jeszcze nieznane, termin 11 sierpnia
    kfeva- USG jeszcze nieznane, termin 16 sierpnia
    Macca- USG jeszcze nieznane, termin nieznany
    Karolcia23369- USG jeszcze nieznane, termin nieznany

<3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2013, 21:45

Aniołek (*) 12.03.2013

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 grudnia 2013, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lanusia93 wrote:
    Lillenka, lepiej nie marudź tylko się ciesz ;) na wiosnę większa możliwość, że będzie alergikiem, a tu wszystko gra ;) Wiem, że będzie upalnie, ale zapewniam Cię, że to lepsze niż urodziny zimą :)
    Karolcia23369, gratulacje ;)
    Camille87, na pewno się uda ;) To chyba z Tobą rozmawiałam na temat tych suplementów, jest tak jak powiedział Ci gin, jak nie ma potrzeby to lepiej próbować uzupełniać poprzez dietę, warzywa. Ja zaczekam do 13.12.
    Madzikovy, soki niepasteryzowane to te jednodniowe, więc je jak najbardziej można. Nie można spożywać mleka niepasteryzowanego, które znajduje się w serach pleśniowych. Unikać ryb takich jak okonie, szczupaki, sandacze, mieczniki.

Dokladnie, ze mna ;) obie mialysmy racje :) ja slucham swojego gina :)

• kfeva Ekspertka

Wysłany: 6 grudnia 2013, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, dziękuję Wam za pocieszenie, już mi lepiej :) Dobrze, że jest to forum :)

c23e0907819853810232b578cae40af0.png
    82doe6yds8nhwups.png
  • nezumi Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2013, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kfeva wrote:
    Ja miałam test pozytywny już w 25 dc i to wieczorem, więc może jest coś na rzeczy ;)
    Nezumi, ale by było :D
    ja też miałam pozytywny test szybko - 26dc, pierwsza beta 230,9 wyszła mi 29 dc. pytałam się nawet dziewczyn na wątku bliźniaków jaką miały bete i własnie pierwsza całkiem w normie ale przyrost spory (choc nie koniecznie). powiem ci ze ja mam jakieś dziwne myśli o dwójeczce...

kfeva lubi tę wiadomość

c74bebc6c3.png
    Alicja jest już z nami! <3
    10.08.2014
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 grudnia 2013, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny
    Ja jestem na urlopku, ale caly czas sie martwie, zbyt czesto boli mnie brzuch i jest on taki napiety :(
    Przesunelam wizyte i ide we wt 10.12 wiec zobaczymy co to bedzie. Bete zrobilam dzisiaj ale winik w poniedzialek dopiero :/
    Ehhh wiecznie stresy...
    Czy ktoras z was ma bole brzucha? Ale nie chodzi mio takie jak na @.. Takie jakby napinajace brzuch...

Witam nowe ciezarowki :) gratuluje :)

• Lillenka Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2013, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lanusia93 wrote:

Wiesz, cieszę się, że będę miała drugie dziecko i temat prokreacji z głowy, z samej ciąży cieszę się mniej, bo już mam jedną za sobą i wiem z czym się to wiąże. Lato w ciąży też przerabiałam i było masakrycznie - prawie 2 miesiące przesiedziane w domu, upały były po 30 stopni, a mieszkam w Warszawie...
    Tym razem na luksus odpoczywania nie mogę sobie pozwolić, bo mam bardzo energicznego malucha w domu, który na dokładkę jest na etapie lęków separacyjnych (jak mu zejdę z oczu to płacze, tylko ja mogę go położyć spać etc...). Dziś obudził się o 5.30, a położyłam go spać ok 21. Na razie czuję się świetnie, ale boję się tego co będzie potem. Rodzina mieszka 200 km stąd, mąż wraca do domu ok 18. Muszę sobie poradzić sama. Stąd moje obawy

ckai3e3kxad05tjw.png

gg64anlirmc029it.png
  • celia Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2013, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) No to witam się jako świeżo upieczona mamuśka sierpniowa :) Z duuuuuuużym lękiem, który pewnie opuści mnie dopiero w momencie, gdy przytulę maluszka :)

kada24, nezumi, Macca lubią tę wiadomość

p19ucsqvqom8u4oa.png
    wnid9vvjzm38tk1g.png
‹‹ 16 17 18 19 20 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ