X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie ;)
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie ;)

Oceń ten wątek:
  • Aggie Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2014, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prawdopodobnie przytyłaś już około 2,5 kg (trochę mniej lub więcej też jest w porządku). W tych tygodniach prawdopodobnie czujesz się już dużo lepiej, mdłości i zmęczenie pierwszych tygodni powinny już minąć. Od czasu do czasu mogą Cię jednak zaskoczyć jeszcze nieoczekiwane objawy, takie jak np. zatkany nos. Często zatkany nos u ciężarnych kobiet jest związany ze zmianami hormonalnymi oraz ze zwiększonym przepływem krwi do błony śluzowej nosa. Niektórym kobietom w tym okresie może również lecieć krew z nosa, co jest wynikiem zwiększonej ilości krwi w ciele kobiety ciężarnej i rozszerzonych naczyń krwionośnych w nosie.
    W okresie ciąży z umiarem korzystaj ze słońca, ponieważ wysoki poziom hormonów w Twoim ciele sprzyja występowaniu przebarwień. Piegi i miejsca z ciemniejszym pigmentem mogą teraz stać się jeszcze ciemniejsze.

Jus1985, mala_mi, positive lubią tę wiadomość

7a4akrhm7fw1jhk0.png
  • Aggie Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2014, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O Dziecku

Twoje dziecko mierzy około 9.3 do 10.3 cm (3.7 - 4.1 cali) i waży około 75 gramów (2 1/5 uncji).
    Skóra dziecka jest bardzo cienka i tak przeźroczysta, że widoczne są naczynia krwionośne, żebra i siatkówki oczu (widoczne jako ciemne plamki na oczach). Na głowie rosną włoski. Kości Twojego dziecka nadal rozwijają się - zaczynają twardnieć, wzmacniać się.
    Co raz wyraźniej formuje się kształt uszu, ale aparat słuchowy nie jest jeszcze wykształcony. Jednak naukowcy zbadali, że dziecko może słyszeć głos mamy lub bicie jej serca dzięki falom dźwiękowym przewodzonym przez wody płodowe.
    Dziecko jest teraz znacznie bardziej ruchliwe, zaciska malutką piąstkę, zgina rączkę w łokciu lub nogę w kolanie.
    Jeśli w tym tygodniu masz badanie ultrasonograficzne, być może dowiesz się już płeć swojego dziecka! Nie zawsze jest to jednak możliwe, zależy to bowiem od jakości sprzętu ultrasonograficznego jak i pozycji jaką przybierze Twoje maleństwo podczas badania.

Jus1985 lubi tę wiadomość

7a4akrhm7fw1jhk0.png
  • Jus1985 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2014, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajoni wrote:
    u mnie miala byc Maja, bo tesc jest pszczelarzem i ja tez na pasiece pomagalam. Rozwazalam jeszcze: Pola, Lilka, Zuzia, Zosia
    U mnie Maja odpada bo już jedną w rodzinie ale bardzo mi się podoba
    Pola Lilka - niedawno sie urodziły córki koleżanek
    a Zosia - M nie lubi takich starych imion a ja za nimi przepadam.
    Teraz mówie że jak syn to Mścigniew a córka - Perpetua

amela, celia, pekinka82, mała_mi, positive lubią tę wiadomość

3jgx3e3k7wsnebz7.png
  • Jus1985 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2014, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aggie dziękuję i już dzięki Tobie mam wszystko jasne :-) wczoraj było też trochę krwi z nosa ale tego nie łączyłam a tu znowu hormony :-)

3jgx3e3k7wsnebz7.png
  • amela Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2014, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój maz mówi ze płeć tez nie ważna byle by bylo zdrowe i ja tez tak uważam :-)
    Co do imienia to dla dziewczynek niby jest dużo ladnych ale większość jest juz taka oklepana. Mi się podoba Jagoda, Nela, Pola, Iga. Dla chlopca Maksymilian :-)

Jus1985, Kajoni lubią tę wiadomość

ex2btrd8qii9i9cu.png
    http://avatars.zapodaj.net/images/1e838c757e81.gif
  • Kajoni Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2014, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jus1985 wrote:
    U mnie Maja odpada bo już jedną w rodzinie ale bardzo mi się podoba
    Pola Lilka - niedawno sie urodziły córki koleżanek
    a Zosia - M nie lubi takich starych imion a ja za nimi przepadam.
    Teraz mówie że jak syn to Mścigniew a córka - Perpetua
    nie zebym krytykowala Twoj wybor, ale nie sadzisz ze dzieci inne beda sie smialy z takich imion? znajoma dala corce Faustyna to mloda zycia nie ma, dzieci sa teraz okropne.

co do nosa, to ja jakies 2 tyg temu miala non-stop krwotoki z nosa. nie wiem czy dlatego ze bylam chora i smarkalam jak najeta czy dlatego wlasnie ze te naczynia sie powiekszaja.

relgi09k4o218c6j.png
  • kada24 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2014, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o jak maly szaleje puka caly czassssss

Kajoni, Jus1985 lubią tę wiadomość

Hanna<3
    5cfa36e136.png
    countdown-1431234000z1455429600zp.png
    Mateuszek <3 13.08.2014
    Emilka <3 08.07.2010

• Jus1985 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2014, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajoni nie biorę tych imion pod uwagę tak naprawdę :-D tak tylko mojemu M mówię bo on myśli że wszystko będzie po jego myśli.A mamy zupełnie inny gust. Mi jego kojarzy się z tandetą, kiczem, a uważam że ja mam taki ze smakiem :-)
    (Np jeśli chodzi o kolor ścian on salon wymalował na wściekły róż z kwiatkami jak z jarmarku a ja wolę stonowany elegancki kolor, nawet nie wiecie ile się musiałam tę ścianę naobijać żeby było na moje ;-D , pokój dla dziecka ja chce biały z białymi meblami a on znowu róż i tu lepiej bo z zielonymi meblami )
    Nie chcę zawsze mu ustępować albo walczyć o swoje albo podstępem to osiągać. Imię będzie "starodawne" nie aż tak jak mu mówie ale nie będzie też takie wybuchowe jak on chce

Kajoni, celia, mala_mi, Camille87, mała_mi, positive lubią tę wiadomość

3jgx3e3k7wsnebz7.png
  • Kajoni Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2014, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnie moj brat zwrocil uwage na to, zeby imie bylo nie tylko takie jak nam sie podoba ale zeby tez troche zwrocic uwage na otoczenie. to bylo po tym jak zartowalismy ze synek bedzie Judasz. wiadomo, gdyby tylko mial mozliwosc to albo by nas zastrzelil za takie imie a najprawdopodbniej gdby mogl juz to by zmienil. Nie mozna w taki sposob krzywdzic dzieci dla wlasnego widzi-mi-sie. Mojej babci nie podoba sie Adas, bo ma babcia sasiada, pijaka strasznego i on jest Adam i mowi ze jej sie bedzie kojarzyl. Ale jakbym miala dac imie, ktore na prawde nie kojarzy mi sie negatywnie czy pozytywnie z nikim to moje dziecko bylo by No-name albo jakies Hahegehej czy Agftgsdf

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2014, 13:36

Camille87 lubi tę wiadomość

relgi09k4o218c6j.png
  • Kajoni Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2014, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jus1985 wrote:
    Kajoni nie biorę tych imion pod uwagę tak naprawdę :-D tak tylko mojemu M mówię bo on myśli że wszystko będzie po jego myśli.A mamy zupełnie inny gust. Mi jego kojarzy się z tandetą, kiczem, a uważam że ja mam taki ze smakiem :-)
    (Np jeśli chodzi o kolor ścian on salon wymalował na wściekły róż z kwiatkami jak z jarmarku a ja wolę stonowany elegancki kolor, nawet nie wiecie ile się musiałam tę ścianę naobijać żeby było na moje ;-D , pokój dla dziecka ja chce biały z białymi meblami a on znowu róż i tu lepiej bo z zielonymi meblami )
    Nie chcę zawsze mu ustępować albo walczyć o swoje albo podstępem to osiągać. Imię będzie "starodawne" nie aż tak jak mu mówie ale nie będzie też takie wybuchowe jak on chce
    obys miala chlopca to ten roz w pokoju bedzie strzalem w dziesiatke :D

relgi09k4o218c6j.png
  • Kajoni Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2014, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a i patrzac na zachowanie Twojego z ostatniego czasu to on mialby niewiele do gadania przy mnie. no chyba ze sie zrehabilituje do konca ciazy. Moj dal mi wolna reke do wybierania imienia, szczegolnie dla chlopca, bo jemu srednio sie meskie podobaja. Sam ma na drugie Adam wiec nie mowi nic

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2014, 13:35

relgi09k4o218c6j.png
  • Jus1985 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2014, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajoni wrote:
    a i patrzac na zachowanie Twojego z ostatniego czasu to on mialby niewiele do gadania przy mnie. no chyba ze sie zrehabilituje do konca ciazy. Moj dal mi wolna reke do wybierania imienia, szczegolnie dla chlopca, bo jemu srednio sie meskie podobaja. Sam ma na drugie Adam wiec nie mowi nic
    W sumie to ma niewiele dogadania, wiem że imię ja będę wybierac, ale w takim układzie to kłótnie są nieuniknione jak i on ma jakąś wizje a ja nie chcę się kłócić o coś o co nie ma sensu bo z góry wiadomo jaki będzie finał

3jgx3e3k7wsnebz7.png
  • Jus1985 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2014, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lecę w końcu przyjechał. Miłego popołudnia dziewczyny :-)

celia lubi tę wiadomość

3jgx3e3k7wsnebz7.png
  • Kajoni Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2014, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jus1985 wrote:
    W sumie to ma niewiele dogadania, wiem że imię ja będę wybierac, ale w takim układzie to kłótnie są nieuniknione jak i on ma jakąś wizje a ja nie chcę się kłócić o coś o co nie ma sensu bo z góry wiadomo jaki będzie finał
    a po co sie klocic. powiedz ze jeszcze nie czas i miejsce na ustalanie imienia bo nawet nie wiecie jaka plec. i w razie czego przedyskutujecie to razem, w koncu to Wasze dziecko, a i tak pozniej zrobisz po swojemu ;) tylko pamietaj, zebys to Ty poszla zarejestrowac dziecko w urzedzie, bo tam sie wpisuje imie. Babcia opowiadala, jak sasiadla chciala swojemu synowi dac imie, powiedzmy Grzegorz a ojciec chcial Jozef, tak jak on i dziadek. W koncu ona go "przekonala" zeby dac Grzegorz. On poszedl, zarejestrowal, przynosi papier i jest Jozef. tak ze spryciarz, trzeba takich pilnowac :D

relgi09k4o218c6j.png
  • Kajoni Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2014, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jus1985 wrote:
    lecę w końcu przyjechał. Miłego popołudnia dziewczyny :-)
    baw sie dobrze!

relgi09k4o218c6j.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lutego 2014, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewcyzny wlasne sie dowiedzialam ze zmekaja firme mojego meza,, wiec ma prace do konca marca..
    Jestem pelna nadzieji ze wrocimy do polski :) i znajdzie inna prace, musimy ze znajomym pogadac.. Ohh pieknie by bylo :p

celia, Kajoni, Camille87, Nadia, Aggie, Gosiaczek, positive lubią tę wiadomość

• Kajoni Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2014, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda27 wrote:
    Dziewcyzny wlasne sie dowiedzialam ze zmekaja firme mojego meza,, wiec ma prace do konca marca..
    Jestem pelna nadzieji ze wrocimy do polski :) i znajdzie inna prace, musimy ze znajomym pogadac.. Ohh pieknie by bylo :p
    no prosze co za optymistka ze jej maz straci prace, hehe pozazdroscic ;) ale oby wszystko sie udalo po Waszej mysli :)

celia, Ruda27 lubią tę wiadomość

relgi09k4o218c6j.png
  • kada24 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2014, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ruda to bedziemy trzymac kciuki :)

Ruda27 lubi tę wiadomość

Hanna<3
    5cfa36e136.png
    countdown-1431234000z1455429600zp.png
    Mateuszek <3 13.08.2014
    Emilka <3 08.07.2010

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 lutego 2014, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe Kajoni ja wiem ze damy se rade. Jesli nie zdecydujemy sie na powrot do pl to tutaj bedzie dostawal najpierw z urzedu a pozmiej cos napewno znalazlby,, mam nadzieje ze wypali opcja z powrotem do polski i praca ze znajomym.. Juz na dniach bedziemy z nim rozmawiac.. Nie chce sie zamartwiac, wierze ze sobie damy rade

Kajoni, celia, Camille87 lubią tę wiadomość

• Kajoni Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2014, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda27 wrote:
    Hehe Kajoni ja wiem ze damy se rade. Jesli nie zdecydujemy sie na powrot do pl to tutaj bedzie dostawal najpierw z urzedu a pozmiej cos napewno znalazlby,, mam nadzieje ze wypali opcja z powrotem do polski i praca ze znajomym.. Juz na dniach bedziemy z nim rozmawiac.. Nie chce sie zamartwiac, wierze ze sobie damy rade
    ja rowniez mam taka nadzieje :) trzymam kciuki aby sie udalo

relgi09k4o218c6j.png
‹‹ 416 417 418 419 420 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ