X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Ania_1986 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to tez w lesie z wyprawką i pakowaniem. Ech...

laven81 lubi tę wiadomość

km5sdf9hwdeswesi.png
    0d1y3e3ku8kf4yv2.png
  • Gilis Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    opóźniona wrote:
    Kurczę. Wyniki parametrów nerkowych mocznik, kreatynina i białko całkowite mam poniżej normy. Google mi podpowiada, że to przewodnienie organizmu. I niby dlatego mam obrzęki. Tyle się mówi, żeby dużo pić w ciąży, więc piję.. na obrzęki też podobno powinno się dużo pić, żeby zeszły... zgłupiałam już. Zobaczymy co lekarz powie w niedzielę.
    Takie wyniki mogą też świadczyć o niedożywieniu, ale mnie to raczej nie dotyczy :P

Mój gin powiedział, że na obrzęki warto zwiekszyć spożycie chudego nabiału, bo ma to jakiś związek z zapotrzebowaniem czy produkcją białka przez organizm. Tak więc może pączka warto popić szklanką maslanki ;) w ciąży każda kombinacja żywieniowa dozwolona :)

opóźniona lubi tę wiadomość

dqpr3e5eiqwlopbv.png
  • Penelope30 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola nie zakładaj sobie aparatu bo to zło. Wiem co mówię bo sama miałam i zajmuję się tym!! a 8 akurat śmiało możesz usunąć bo one tylko przeszkadzają ale tak na spokojnie jedną co 2 lata

• Gilis Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Penelope30 wrote:
    dzidziuś mi się wbija mocno w lewą pachwinę, ma tam niby główkę, a może rączkę, odczuwam tam cały czas takie dziwne ruchy, może to jakieś próby przekręcenia

Mam tak samo, bez względu czy był pośladkowo czy teraz główkowo, ciagle tam czymś gniecie. Od tego drętwieje mi pośladek i cieżko spać na lewym boku. Na prawym zresztą też.

dqpr3e5eiqwlopbv.png
  • Gilis Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaarolaa wrote:
    Hej. Ja juz w labie po wypiciu i czekamy dwie godziny na pobrania. Nawet nie wiedziałam ze oni maja tutaj swoja glukoze, a wczoraj specjalnie kupilam. No nic oddam komus najwyzej bo mi raczej juz potrzebna nie bedzie. :)
    Zostaw w domu, może mężowi sie przyda po pępkowym ;)

dqpr3e5eiqwlopbv.png
  • paola89 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jak idziecie do dentysty to za nic nie płacicie ? ja idę to daję mu kartę NFZ i jeszcze płacę za plomby czy coś tam, sama już nie wiem bo tyle kasy idzie że zaczyna mnie to drażnić :[ , teraz też się miałam umawiać w połowie czerwca ale pierdziele pójdę po wypłacie :/

Ja ostatnio dostałam jeszcze dwie koszule do KP plus jedna moja i inne jakieś na ramiączkach więc stwierdziłam że już nie kupuje , tylko ten nieszczęsny stanik mi został ... W domu i tak nie śpię w koszulach więc byle były do szpitala.

Nasze maleństwo :* Kinga <3 21.08.2016r.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 czerwca 2016, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola89 wrote:
    To jak idziecie do dentysty to za nic nie płacicie ? ja idę to daję mu kartę NFZ i jeszcze płacę za plomby czy coś tam, sama już nie wiem bo tyle kasy idzie że zaczyna mnie to drażnić :[ , teraz też się miałam umawiać w połowie czerwca ale pierdziele pójdę po wypłacie :/

Ja ostatnio dostałam jeszcze dwie koszule do KP plus jedna moja i inne jakieś na ramiączkach więc stwierdziłam że już nie kupuje , tylko ten nieszczęsny stanik mi został ... W domu i tak nie śpię w koszulach więc byle były do szpitala.

Oni mi dają takie oświadczenie do wypełnienia i tak się zaznacza punkt, że jesteś w ciąży, itp. Zależy jakie plomby bierzesz. Na jedynki, dwójki i chyba trójki dają białe, a reszta to te szare dają. Jak chce się białą na dalsze zęby to się płaci.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2016, 11:02

• paola89 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sabanek wrote:
    Oni mi dają takie oświadczenie do wypełnienia i tak się zaznacza punkt, że jesteś w ciąży, itp. Zależy jakie plomby bierzesz. Na jedynki, dwójki i chyba trójki dają białe, a reszta to te szare dają. Jak chce się białą na dalsze zęby to się płaci.

nosz kuźwa jeszcze nic mi nie dał do podpisania :/ tylko zdziera kase, niech sobie z NFZ weźmie ... mi akurat od 6 dalej robi , z przodu jest ok.. Dzięki, popytam się go jak to wygląda.

Nasze maleństwo :* Kinga <3 21.08.2016r.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 czerwca 2016, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola89 wrote:
    nosz kuźwa jeszcze nic mi nie dał do podpisania :/ tylko zdziera kase, niech sobie z NFZ weźmie ... mi akurat od 6 dalej robi , z przodu jest ok.. Dzięki, popytam się go jak to wygląda.

Pewnie zgłasza Cię na NFZ, a to co mu dajesz to w kieszeń. I NFZ też mu płaci. Dość częste zjawisko. Jakby im mało kasy było serio...

• nuska_ Przyjaciółka

Wysłany: 10 czerwca 2016, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskaweczka83 wrote:
    Nuska a czemu wybierasz Rydygiera lub Żeromskiego?
    Ja jeszcze o Narutowiczu myślę, ale nie wiem, jak trafie na dni młodzieży to być może do Jana Pawła tylko dotre bo Kraków jako tak zamknięty będzie, a jak przeczekam to nie wiem jeszcze, ale Kopernik i Ujastek zawalone na maxa rodzącymi.
    Termin mam niby na 8.08 wiec po dniach tydzień, ale na usg w około 10 tyg mi gin prywatny powiedział, że moge rodzić na samym początku sierpnia już, a potem wg wzrostu to nawet na 15 sierpień się przesuneło, zobaczymy.

Ze względów na polecenia i doświadczenia bliskich... oraz ze mam niedaleko ;) Praktycznie i do jedneog i drugiego na nogach bym moglaa isc ;) moja jedna siostra rodziła w Rydygierze z tą położna bardzo sobie chwaliła .. sale porodowa super wanna tak kameralnie bardzo ..opieke swojej poloznej też super miala i lekarka na ktora trafila rowniez...
    o Zeromskim słyszy sie teraz bardzo duzo dobrego..Ostatnio jakiej dziwczyny bym nie spytała to wlasnie tam rodza.. jedyny minus to chyba brak mozliwosci poloznej ...
    Chociaz ja sama sie waham czy ja brać..
    Moja druga siostra rodzila w Siemiradzkim bardzoo chwali ale ona kupe kasy tam zostawiła za wszytsko placiła ..

Jeszcze myslalam o Ujastku ale tak jest pelno kobiet.. mowia ze jezeli jestes na cesarkę bądź wpadasz i od razu rodzisz to super .. gorzej inaczej bo oni potrzebuja miejsc wolnych wiec wszystko jest szybko szybko..

chciałabym isc na jakies dni otwarte ale sie zebrac nie moge :) zawsze cos wypada..

• Gilis Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sabanek wrote:
    Pewnie zgłasza Cię na NFZ, a to co mu dajesz to w kieszeń. I NFZ też mu płaci. Dość częste zjawisko. Jakby im mało kasy było serio...
    To akurat można sobie sprawdzić. Ja sie logowałam na swoje konto i faktycznie było tak jak piszesz tylko u mnie dotyczyło wizyt u lekarza. Płaciłam za prywatną, a co druga widniała jako NFZ na moim koncie.

dqpr3e5eiqwlopbv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 czerwca 2016, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gilis wrote:
    To akurat można sobie sprawdzić. Ja sie logowałam na swoje konto i faktycznie było tak jak piszesz tylko u mnie dotyczyło wizyt u lekarza. Płaciłam za prywatną, a co druga widniała jako NFZ na moim koncie.
    A gdzie można takie coś sprawdzić?

• nuska_ Przyjaciółka

Wysłany: 10 czerwca 2016, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny o to moja lista do szpitala .. dla dziecka sie robi.. czy o czymś zapomniałam ewentualnie czy cos jest niepotrzebne?? Mam to zrobione w fajnym programie ale nie umiem tutaj wrzucić z ta tabelą..

Karta ciąży
    wyniki badań z ostatnich 6 tygodni ( HBs, morfologia, mocz, grupa krwi, USG, WR, HIV , GBS posiew)
    dowód osobisty
    dokument potwierdzający opłacenie składek zdrowotnych
    NIP pracodawcy
    2-3 koszule nocne rozpinane z przodu( w tym do porodu)
    szlafrok
    klapki
    skarpetki
    wkładki laktacyjne Lovi
    chusteczki nawilżane
    ręczniki papierowe
    papier toaletowy
    podpaski poporodowe Molimed Premium
    woda termalna Uriage
    podkłady na lózko 3/4 opakowania Semi 90x60
    pomadka
    majtki jednorazowe 4 pary Canpol
    dezodorant w kulce
    pasta i szczoteczka do zebów
    staniki do karmienia 2 sztuki
    Nakladki na piersi Medela
    spryskiwacz + tantum rosa
    zel pod prysznic
    szampon
    szczotka + gumki
    tonik
    kosmetyki do makijażu
    chusteczki higieniczne
    ręczniki, najlepiej dwa ciemne
    poduszka do karmienia
    leki/witaminy
    woda niegazowana najlepiej w butelkach z dziubkiem
    biszkopty(jedzenie)
    aparat fotograficzny
    telefon+ladowarka
    czysta odzież na wyjście, obszerna
    reklamowki na brudne rzeczy

• opóźniona Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaarolaa wrote:
    Ja mam dwa zeby do zaleczenia i tak czekam, wiem ze nie powinnam ale fundusze ograniczone i tak wybieram najpierw to co wazniejsze.
    Aniab ja mam cztery 8 do wyrwania bo chce aparat założyć, a zeby mi sie naprostowaly to musze zrobic miejsce. Ale po porodzie w koncu sie za to wezme...
    no ciekawa jeste czy moj dalby rade on nie przepada za slodkim.
    Zęby najlepiej się prostują w ciąży, bo wtedy następuje lekkie rozmiękczenie kości i dziąseł. Miałam w gabinecie taką pacjentkę, która miała nosić aparat przez trzy lata, a wszystko rozstrzygnęło się w półtora roku, bo w międzyczasie zaszła w ciążę. Po porodzie dostała tylko aparat na noc na podtrzymanie efektu na rok. i po leczeniu :)

Alicja 40 tc. 2007
    Aniołek 6 tc. 2012 (*)
    Antonina 35 tc. 2016
    Anastazja 30 tc. 2021

• monika454 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    masakra!
    http://www.tvn24.pl/lodz,69/picie-w-ciazy-dzieci-rodza-sie-z-fas,650985.html

74di6iyermvv176r.png

If you run you might loose, but if you don`t run you are guaranteed to loose.
  • monika454 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak po za tym to Dzień dobry ;)
    My na nogach już jakiś czas.
    Wstałam wraz z moim, zrobiłam mu śniadanko do pracy a w domku wspólnie jajeczniczkę.
    On do pracy a ja w rejon :P
    Miałam pójść niby po wyniki do laboratorium osiedle obok ale poszłam na około i ogólnie zaliczyłam 4 osiedla na koniec zaszłam do lidla i znów wracałam z zakupami.
    W lidlu dorwałam fasolkę szparagową za 10zł jesli któraś zainteresowana.
    Domi, gratuluję cudownej niespodzianki :D
    Musiało byc super ;)
    KArola, trzymam kciuki za wyniki ;)

74di6iyermvv176r.png

If you run you might loose, but if you don`t run you are guaranteed to loose.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 czerwca 2016, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    penelope ale musze zalozyc ten aparat bo to az wstyd, nawet usmiechnac sie porzadnie nie moge przez te moje krzywe zeby...

• Gilis Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sabanek wrote:
    A gdzie można takie coś sprawdzić?
    Ja w NFZ cześć załatwiłam, chyba hasło osobiście musiałam odebrać, nie pamietam dokładnie.
    https://zip.nfz.gov.pl/ap-portal/user/menu/open@info?view=001
    Tam jest nawet każda recepta zrealizowana.
    Dawno nie sprawdzałam, muszę hasło aktywować i też sprawdzić czy mój doktor nic tam nie kombinuje :)

sabanek lubi tę wiadomość

dqpr3e5eiqwlopbv.png
  • Friend Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jejku.... jak mnie katar denerwuje. Nie moge już z nim żyć. Rano krew na papieprze przy dmuchaniu nochala. Cały czas mi się zatyka jedna dziurka, boli mnie cały nos od wiecznego wycierania go. Ło matko, co tu robić? :(:(:(

8p3ogov3mui4evm6.png
  • Penelope30 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaarolaa wrote:
    penelope ale musze zalozyc ten aparat bo to az wstyd, nawet usmiechnac sie porzadnie nie moge przez te moje krzywe zeby...
    kochana przemyśl to jeszcze: koszt ok 3tyś a potem 100zł co wizyta za podkręcenie (może wyjść nawet drugie tyle przez dwa lata),
    ból nie do zniesienia w pierwszych miesiącach,i po każdym podkręceniu wtedy jadłam głównie miękka nutelle łyżeczką, chleb musiałam obierać ze skórki itd.
    i najgorsze tak mi rozregulowało stawy że teraz mi coś tam chrzęści i przeskakuję przy ziewaniu i większym otwarciu, nie raz coś się zablokuję i w ogóle nie mogę szerzej ust otworzyć, ponad to w naszym wieku nawet po zdjęciu aparatu zęby "pamiętają" dawne ułożenie i będą wracać do wady, będziesz musiała zakładać specjalne szyny,nakładki lub aparaty przez pierwsze miesiące non stop a potem na noc do końca życia!!! jak odpuścisz na parę tyg wada wróci.

‹‹ 1477 1478 1479 1480 1481 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ