Sierpniowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Kata:u mnie też 6 dni zostało.
Szczerze jestem zdziwiona że jeszcze nie urodziłam. Poprzednie w 38 tc. Myśle że to zasługa kwasów dha. Pisze w ulotka że nieznacznie wydłuźa ciąże. Mnie to cieszy. Każdy dzień w brzuszku to dziecię mocniejsze.
Co do porodu,naciąć i wielkości dzieci. To jest tak indywidualne i nieprzewidywalne i to nie tylko co do kobiet ale każdego porodu. Moja bratowa drobna kobieta urodziła dwoje z wagą 5 kg bez pęknięcia. Ja drugiego z wagą 3800 z niewielkim (i pewnie dlatego że wyszedł bokiem). Chociaż położna mówiła że nie waga ale obwód głowy ważniejszy. Syn miał dużo 36cm i klatka tyle samo. Bóle parte 20 min bezbolesne. Cały poród okropne bóle krzyżowe.
Teraz pewnie mam nadzieję że będzie łatwiej i moźe uda się bez zoo. Wiem jedno po pierwszym porodzie zakończonym cc w znieczuleniu ogólnym z zagrażający zamartwicą dopuszczam wszystkie ewentualność byle dziecko urodziło się zdrowe (córka ma pozostałości powylewach okołoporodowych).a ważyła 2900.
Zawsze słyszałam, że nacięcia goją się gorzej i na długo pozostawiają dolegliwości bólowe. Ja skupiam się na tym,żeby nie mieć źadnej infekcji i dyskomfortu w kroczu bo taka skóra rozciąga się trudniej i łatwo pęka. Zażywam provag zapobiegawczo. -
Agusienko ja tez mialam dodatni gbs w L ciazy i z malym ok, co 4h mi dawali antybiotyk i to tyle, mnie nie straszyli tylko wlasnie mowili zeby krzyczec w szpitalu o leki i nic sie nie stanie dzidzi, teraz mam niby ujemny.
A bole krzyzowe tez mialam, da sie przezyc wszystkoAgusienka1985 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Agusienka1985 wrote:Oj, biedna łącze sie w bólu z tym GBS, który i ja mam, dzisiaj wyniki ostateczne, ale pewnie i tak nie unikne. czytam w necie - masakra. Rozmawiałam z lekarzem i powiedział mi, ze mimo antybiotyku dziecko i tak będzie pewnie miało stan zapalny...strasznie sie przejmuje, wiele rzeczy mi sie w ciazy przytrafiło, ale to chyba jest najgorsze
I tak juz sie niczym nie przejmuje poza gbs i jego konsekwencjami
Dziewczyny, czy wszystkie zrobiliście to badanie? To jest mega ważne, nie ignorujecie tego...
Agusieńka, ja Cię proszę, przestań czytać w necie "historie prawdziwe" jak to jedna pani drugą straszy co MOŻE SIĘ STAĆ. Po to robią to badanie, żeby w razie czego podać antybiotyk i żeby z dzieckiem było wszystko w porządku. Nawet jeśli (tak jak mówi Twój gin - zapewne nie jest pediatrą) dziecko będzie miało stan zapalny (cokolwiek to znaczy, bo to dość szerokie pojęcie), to wszystko jest do opanowania - po to podają antybiotyk. Nie masz co się zastanawiać kiedy i dlaczego to złapałaś, bo to przecież nie Twoja wina!!!! Ja też się obawiałam, że będę to miała, ale wiedziałam, że w razie czego podają antybiotyk, czego wolałabym uniknąć, ale jak mus to mus.
Agusienka zrób dla siebie coś miłego, zrelaksuj się i przestań czytać o chorobach i powikłaniach!!!!! Bardzo fajnie, że cukrzyca Ci już tak nie dokucza
Na forum jest taki wątek "Dobre porody" - ja sobie poczytałam - bardzo budujące Polecam wszystkim
Dziewczyny, jak robicie masaż krocza, to też czujecie ból i dyskomfort? Położna powiedziała mi, że nie powinnam masować tak mocno, teraz skupiam się na tym, żeby nie bolało, ale nie wiem czy taki lekki masaż przyniesie pożądany efekt.
-
Makota, co ja poradzę taka juz jestem, ze sie wszystkim przejmuje. Czy to bliskimi, czy to w pracy, a nade wszystko moim małym synkiem. Z tym gbs jest chyba paskudna sprawa, wole dmuchać na zimne i znać te możliwe powikłania, zeby na czas sie zorientować, ze dziecku moze coś być w zw. z tym...Sytuacja, ze nie zdąż mi podać antybiotyku na 4 H przed porodem chyba jest mało prawdopodobna, ale z tylu głowy siedzi, bo miałyśmy plany z polozna w ostatniej chwili do szpitala przyjechać, a tak to chyba raczej trzeba być wcześniej.
Ale dziękuje za głos rozsądku przy końcówce ciazy juz człowiekowi do reszty odbija, moze i mi juz odwala. Muszę sie zrelaksować, bo mi złe poród pójdzie! Ja nie robiłam tego masażu - myślisz ze ten jednorazowy żel podobne skutki przyniesie ewentualnie?
Dziewczyny mam jeszcze pytanie, czy Wy powtarzacie jakieś badania do szpitala, wirusy itd? Bo ja mam z początku ciazy. -
ja tez badania na krzepliwość, morfologię itd robiłam teraz w środe przed wizytą z anestezjologiem, a gin kazał zrobić na dwa dni przed jego wizytą i nic nie mówił że to ważne jest trzy dni . Może w szpitalu będa pobierać zaraz po przyjęciu. Jak trzeba będzie to zrobię jeszcze raz
Ja też wcześniej czytałam o porodach, powikłaniach itd, stwierdziłam że szczęśliwsza będę jak przestane bo skąd mogę wiedzieć jak mój poród będzie wyglądał .. będzie co ma być i tego nie uniknę. Poza tym są jeszcze inne choroby którymi dziecko może się zarazić przy porodzie i możemy nawet nie wiedzieć że chorujemy .makota, Agusienka1985 lubią tę wiadomość
Nasze maleństwo :* Kinga 21.08.2016r. -
Agusienka1985 wrote:Makota, co ja poradzę taka juz jestem, ze sie wszystkim przejmuje. Czy to bliskimi, czy to w pracy, a nade wszystko moim małym synkiem. Z tym gbs jest chyba paskudna sprawa, wole dmuchać na zimne i znać te możliwe powikłania, zeby na czas sie zorientować, ze dziecku moze coś być w zw. z tym...Sytuacja, ze nie zdąż mi podać antybiotyku na 4 H przed porodem chyba jest mało prawdopodobna, ale z tylu głowy siedzi, bo miałyśmy plany z polozna w ostatniej chwili do szpitala przyjechać, a tak to chyba raczej trzeba być wcześniej.
Ale dziękuje za głos rozsądku przy końcówce ciazy juz człowiekowi do reszty odbija, moze i mi juz odwala. Muszę sie zrelaksować, bo mi złe poród pójdzie! Ja nie robiłam tego masażu - myślisz ze ten jednorazowy żel podobne skutki przyniesie ewentualnie?
Dziewczyny mam jeszcze pytanie, czy Wy powtarzacie jakieś badania do szpitala, wirusy itd? Bo ja mam z początku ciazy.
Agusienka, też taka jestem niestety. Moja Mama i mąż kochany starają się mnie wtedy sprowadzić na ziemię, a przynajmniej odciągnąć moje zmartwienia od rzeczy, na które nie mam wpływu. Staram się ufać lekarzowi i położnej, a teraz myślę już tylko o tym, żeby młody raczył pośpieszyć się na ten świat, bo coraz ciężej mi ...
O jakim żelu mówisz, bo nie słyszałam o tym?
ja łykam jeszcze wiesiołka od jakiegoś czasu - ponoć dobry na szyjkę i wydaje mi się, że na poślizg też powinien pomóc.
Jakie badania powtarzasz/miałaś robione? Ja pytałam w szpitalu i potzrebują tylko tych B-streptokoken i Hepatitis B. Może zadzwoń do szpitala i zapytaj? Ja nic więcej nie robię skoro nie wymagają. -
U mnie sa wymagane ale daty ważności nie ma podanej...poza Gbsem, wiec pewnie wystarcza te z początku ciazy. Chodzi o HIV, Togo, wzw b itd...
Jest taki żel do porodu jednorazowo go nakładają, nie wiem na ile jest on skuteczny.
http://www.natalispolska.pl
Nie wiem, czy to coś daje szczerze mówiąc, nawet nie czytałam za specjalnie...
Czytam te dobre porody, faktycznie fajne -
U mnie na szczęście GBS ujemny
Teraz sobie skacze na piłce i popijam herbatke z liści malin po 18 muszę się zacząć ogarniać na wizytę.Agusienka1985 lubi tę wiadomość
-
No ja z innej beczki zrobił się u nas ruch na wiosce. Pełno samochodów helikoperów i policji autokarów dziś jeździ. To wszystko na śdm. Dziś do nas do parafii ponad 350 Niemców przyjechało wszyscy będą rozlokowani po domach. Do nas nikt nie przyjeżdża ale do moich rodziców 3 Niemki a do mojej siostry 2 Niemców.
A moich 2 braci jeszcze z rodzicami mieszkają i żaden z nich nie ma dziewczyny aktualnie, więc się śmiejemy że może jakaś Niemka im w oko wpadnie. Mają u nich być cały tydzień.
Ja sobie nie wydrukowałam przepustki sz nie zamierzam teraz po szpitalach jeździć. -
My jeszcze dziś po mieście przed pół dnia spokojnie jeździliśmy, nawet w urzędach pozałatwialiśmy, prawdziwy sajgon od jutra Przepustkę mam wydrukowaną ale bardzo nie chce jej użyć albo chociaż tak jak pigułka pisze - w nocy Dziś zaczęłyśmy z Mała 39 tydzień - do terminu 14 dni.[/url]
-
Ja tez byłam w laboratorium wlasnie, bo miałam odebrać wyniki na tego GBS oficjalnie i wyobraźcie sobie, ze ich nie ma...jeszcze coś tam izolują bo wynik jest wątpliwy...moze to i inna bakteria?
A propos badania, jestem trochę zdziwiona, bo pani recepcjonistka z gabinetu, do którego chodzę pobrała ode mnie 80 zł za badanie, a tam widziałam w labie w cenniku 25 zł...lekarza pytałam przy pobieraniu, jaki jest koszt i powiedział mi ze nie wie, ze pewnie okolo 30 zł. Mówiłam to tej babce, a o a, ze to podwójnie za pochwę i odbyt (skorki za dosłowność)
I teraz wychodzi na to, ze ona sobie chyba wzięła do kieszeni ta nadwyżkę, u mnie tam raczej nie wydają paragonów. Zastanawiam sie czy jakoś delikatnie z moim lekarzem o tym nie porozmawiać...
A propos sdm, to wszędzie ich widać, w sumie fajnie to wyglada, wszyscy uśmiechnięci i zadowoleni ciezaroweczek nie widziałam żadnych -
dlatego jak mam wątpliwości już przed płatnościa to prosze o paragon bo chce wiedzieć na co ida moje pieniądze które nie leżą na ulicy
a paragon albo kwit muszą wydaćWiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2016, 20:06
Nasze maleństwo :* Kinga 21.08.2016r. -
paola89 wrote:dlatego jak mam wątpliwości już przed płatnościa to prosze o paragon bo chce wiedzieć na co ida moje pieniądze które nie leżą na ulicy
a paragon albo kwit muszą wydać
Dziwna sprawa....