X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • jaskoleczka Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2016, 04:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć
    Mój maluch się teraz dopiero obudził od 20 mamy rekord.

Truskaweczko dlaczego te wszystkie badania robisz prywatnie. Twoja urodziła się większa, ile teraz waży, moze nie trzeba się tak przejmować.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2016, 04:25

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 listopada 2016, 05:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskaweczko moja od urodzenia przytyla ok. 1,8kg. Dokładnie będę wiedzieć jutro. Ma siłę do zabawy, jest pogodna. Czasami mi przechodzi przez myśl że za mało przybiera, zwłaszcza jak Dziewczyny piszą o swoich maluchach, że np. już 3kg ponad na plusie są. Ale ogólnie to nie zwracam na to uwagi, bo widzę po niej że jest ok. Jakbym miala się martwić każdym ml to bym zeszła na zawał, bo przecież piersi nie mają miarki, do tego ssie krociutko i na dodatek śpi w nocy bez przerwy ok. 7h ( no dziś to wyszło 9,5h aż za długo). Zobaczymy co mi pediatra powie no ale statystyki skądś się muszą brać i nie ma co porównywać dziecka z innymi... Wyluzuj to i Mała się nie będzie spinac. Spróbował mąż albo córka nakarmić Malutka? Ty się przejdz na spacer. I zobaczymy ile zje. Może rzeczywiście twój stres wpływa na to wszystko negatywnie. Moja wystarczy że się denerwuję ze nie chce usnac normalnie i więcej marudna jest, a jak ją odkladam na luzie to se sama zasypia.

• Domi793 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2016, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mielismy wczoraj kolejne szczepienia. W nocy bylo ok, dobrze spal, nie mial goraczki, ale wzielam go do nas do lozka zeby miec go na oku. Szczepilismy podstawowe plus pneumokoki i rotawirusy. Za miesiac kolejna dawka i potem spokoj az do roczku. Alex wazy juz 7200! Bylam w szoku, bo myslalam ze mniej. Waga urodz.3600, nie wiem czy az za duzo nie przybral, ale lekarka wczoraj nic nie gadala to chyba ok. Wypija srednio co 3 godz.150 ml, czasem zostawi troche mleczka. Z ulewaniem mamy juz w miare ok, czasem tylko troche uleje. Generalnie bardzo jest pogodny, ciagle sie smieje, jak tylko ktos do niego zagada od razu usmiech:)
    Czy dajecie swoim maluszkom wode do picia? Czy tylko mleczko?

Julia, 10 latek
    Alex, ur. 9.08.2016r., 3600 g., 54 cm
  • marcianka1 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2016, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskaweczka,nie zazdroszcze.Jedno jest pewne dzieckonie powinno spadac z wagi.Moze malo przybierac ale nie dpadac.Wedzidelko sprawdzalas?Faktycznie niech ktos innu ja nakarmi a Ty wyjdz z domu.Wydaje mi sie ze za duzo na siebie bierzesz i jak raz czy 2 podlogi nie umyjesz to nic sie nie stanie.Odpocznij troche. Ja zaczelam sie cieszyc ze moja mala spi na mnie bo chcac nie chcac odpoczywam.Spi z namu wiec sie wysypoam.Dziecko zadowolpone i ja tez.Ppczytaj czy moze ma skok jakis?

marcianka86
  • jaskoleczka Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2016, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi spory dzidziuś mój pewnie też tyle będzie miał w wieku Twojego. Moja lekarka wspominała że za dużo przybiera. U pytała ile je.
    Mój popijając moim mleczkiem

A mój maluch jak posadziłam go na leżaczku jeszcze przed jedzeniem zaczął ulewać wszystkim co się da i nie mógł złapać oddechu, odwrócenie do góry nogami nic nie dało, mąż szybko ustami wysłał mu wszystko z nosa i mały złapał oddech, ale później mu się jeszcze cofalo ale nie na zewnątrz ale mały to łykał, wszystko trwało z 15 min. Wezwaliwmy karetkę aby sprawdzić czy wszystko ok. A mąż tak się Wystraszył ze został w domu. Mam nadzieje ze to się już nie powtorzy

• Goslim79 Ekspertka

Wysłany: 15 listopada 2016, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ale Wasze maluchy długo śpią w nocy! Zazdroszczę bardzo, ja nie mogę się wyspać. Chociaż mam mały sukces, bo wczoraj mały usnął o 20 i spał do 1.30. Do tej pory usypiał dopiero 23-24!

Truskaweczko, pamiętam jak położna ważyła mi synka i on przybrał 1kg przez miesiąc i powiedziała, że dużo. Zapytałam, a jaka jest norma. Na to ona, że nie ma, nawet jakby 600 przybrał to też dobrze, więc może u Was nic takiego się nie dzieje. Chociaż, jak mówiłaś, że z mlekami też był problem, to obstawiałabym jednak jakąś alergię. Moich znajomych córeczka też tak malutko jadła i była na najniższym centylu, teraz ma 5 lat, jest szczuplutkim dzieckiem i super się rozwija, od kiedy skończyła pół roku chodzi na zajęcia pływania co tydzień.

Mój synek za pare dni będzie miał 3 miesiące. Nie potrafi przekręcić się na brzuch, nie łapie zabawek, ale je trąca i jest zainteresowany. Śmieje się i rozmawia. Niestety nadal mamy problemy z brzuszkiem i jest płacz, a zwłaszcza przed kupą.

• Benus Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2016, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, my po drugim szczepieniu :) Super dzielny dzidziuś, zapłakała przy każdym ukłuciu ale pani miała zabawkę w pogotowiu, więc od razu przeszło.
    Waży 5320g urodziła się na 2840, drobna jest ale przybiera w porządku, dalej zostajemy na nutramigenie.
    Też mieliśmy dzis rekord spania 21.30 do 6.11 :D aż mnie głowa rano bolała z przespania :D

Truskaweczko ja bym z Małą poszła do alergologa, może częsta zmiana mleka nadwyrężyła układ pokarmowy i trzeba dać jakąś specjalną mieszankę?

1usajw4zhir034nn.png[/url]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 listopada 2016, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goslim , moja jutro 3miesiące i o ile super radzi sobie z główką, to nadal nie wie co to ręce i że można nimi coś zrobić oprócz wpychania do buzi. Nie łapie, nie sięga.Zero. Jutro będę gadać z pediatra.
    Benus super że dzielnie znosi szczepienia, my jutro mamy i mam nadzieję że będzie jak ostatnio :-)

• Goslim79 Ekspertka

Wysłany: 15 listopada 2016, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i przyjechała do mnie ciotka z czerwonymi walizkami. Była zapowiedź, bo mnie mąż zaczął ostatnio wkurzać :) i jakiś czas temu miałam śluz owulacyjny.

• jaskoleczka Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2016, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czesc

Ja mam grypę żołądkową albo zatrucie nie wiem ale mnie zmogło w 5 minut dosłownie, nie mam wogóle siły, wymioty i biegunka. Dobrze ze mąż został w domu. Mam nadzieje że jednak jakieś zatrucie abym wszystkich nie zaraziła, obawiam się że to ranne zachowanie maluszka było spowodowane właśnie wymiotami nie ulewaniem. Teraz małego mąż obserwuje na szczęście mały nie ulewa ani kupy też nie robił.

Mój maluch na razie trąca sobie zabawki prawą ręką i główkę ładnie trzyma i to tyle z jego ruchowych umiejętności. Ale mina małego była bezcenna jak odkrył że może rączką trącać zabawki.
    I nauczył się zabawę nie wiem jak się nazywa my na to mówimy balon balon trync. Jak podchodzimy do lustra zawsze bierze główkę aby się zderzyć z lustrem, jak nieraz dzieciaki przychodzą też się ciągnie aby się główką zderzyć :)

Ogólnie ciotka mi mówi na chrzcie że już maluch taki duży że raz dwa go odchowamy, a mi się jakoś nie spieszy lubie mojego malutkiego cudaczka jest przesłodki, i staram się każdą chwilą z nim cieszyć. Przy starszych dzieciakach tego nie wykorzystałam, ale malestwa są takie cudowne i tak szybko wyrastają. Nie wiem kiedy Natalci minęły te 12 lat. I moje dzieciaki starsze nauczyły się nosić małego i o ile 12 latka już wygląda normalnie o tyle 9 latek wygląda jakby mu kazać coś ciężkiego nosić.

Sebanek, Goslim 3 miesiące to nie jest dużo aby się takimi rzeczami martwić, mojej siosty mała zaczęłą jak miała 4 miesiące a teraz pięknie sobie wszystko łapie i trzyma i wogóle dużo potrafi a ma niecałe 6 miesięcy.

Benuś super że mała tak dobrze szczepienie zniosła.

• Goslim79 Ekspertka

Wysłany: 15 listopada 2016, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ile czasu jesteście z dzieciakami na dworze? Jak już zrobiło się zimno, to wychodziłam na godzinę, ale dzisiaj byłam prawie dwie godziny i mam nadzieję, że nie za długo.

• Kajka86 Ekspertka

Wysłany: 15 listopada 2016, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny :)

Mam pytanka:

1. Czy któraś z Was się orientuje czy można przerwać cykl szczepień na rota? Moja mała pierwszą dawkę zwymiotowała, a potem ją strasznie brzuch bolał prawie przez tydzień :( Może któraś z Was przy okazji wizyty u pediatry mogłaby o to podpytać? byłabym bardzo wdzięczna...

2. Czy już wszystkie dzieciaczki na brzuszku podnoszą główkę? bo moja jeszcze nie :(

3. Czy codziennie wychodzicie na spacery?

Pozdrawiam i zdrówka wszystkim życzę :*

• Goslim79 Ekspertka

Wysłany: 15 listopada 2016, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajka, szczepienie na rota można przerwać, nikt Cię nie zmusi, mój podnosi główkę na chwilę, ale preferuje jedną stronę, nie chce przekręcić na drugą stronę głowy. Staram się codziennie na spacery, no chyba, że pada, albo bardzo brzydko na dworze

Kajka86 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 listopada 2016, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My na spacery teraz tylko 1,5h. Mała po powrocie jest ciepła więc jest chyba ok. Wychodzimy tylko w weekendy bo nie daję rady sama z tym tonowym wózkiem a nie chcę nosić go na raty bo Małą bym musiała sama zostawiać a robić kółko z 3go piętra na dol i z powrotem to trochę trwa :-(
    Wiki główkę podnosi, rozgląda się, trzyma długo i ogólnie ogląda czym jej tam macham, ale ona od 1go tygodnia tak była uczona, tak polozna na pierwszej wizycie kazała nawet na siłę i pomagać, po tygodniu dwóch płaczu się przyzwyczaiła że musi choć raz obrócić itp.
    Teraz tak sobie z 20min ćwiczy spokojnie przy każdej aktywności. Ale żeby fiknac na plecy to nie ma mowy ;-)
    Jaskoleczka to chyba dobrze że Cię dopadlo bo chociaż wiesz przez co Dzidzius tak miał, może będziesz spokojniejsza że to jednorazowo tak.

Kajka86 lubi tę wiadomość

• Kasiaaaaa88 Ekspertka

Wysłany: 15 listopada 2016, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hey my też po dzisiejszym szczepieniu na razie jest ok oby noc była spokojna.. Domu my mamy ten sam zestaw szczepionek i pytanie czy przy drugim szczepieniu dostal na pneumokoki bo my nie i dopiero w domu to przemyślałem dlaczego?? My codziennie jesteśmy na spacerze do 2 godz jak będzie na minusie to będziemy krócej a tak to korzystamy z powietrza ;) Nathan też za parę dni ma 3 miesiące i też się nie obraca z brzucha na plecy,glowke trzyma mocno do góry i ogląda wszystko do około :) a z rączkami to zabawki popycha grzechotkę jak mu wsadze w rękę to trzyma i macha ale sam jeszcze nie łapie także bez stresu wszystko w swoim czasie nic na siłę :)

74di3e5e00jw87wl.png
  • jaskoleczka Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2016, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My jesteśmy na spaverze conajmniej godzinę, do tej pory tylko 1 dzień nie byliśmy. Dziś był z tatą krocej

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2016, 16:06

• marcianka1 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2016, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zmie trzeba kolejny raz szczepic.My nie szczepimu wcale na rota bo nasza mala ma brzydkie kupy.wazymy 5800.Jaskoleczka straszna sytuacja, okropna.Moja mala przedtaje chciec jesc miedzy 21 a 4. Ale jest niespokojna przez refluks i alergie.

marcianka86
  • marcianka1 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2016, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My okolo godziny raczej codziennie

marcianka86
  • Domi793 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2016, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiaaaaa88 wrote:
    Hey my też po dzisiejszym szczepieniu na razie jest ok oby noc była spokojna.. Domu my mamy ten sam zestaw szczepionek i pytanie czy przy drugim szczepieniu dostal na pneumokoki bo my nie i dopiero w domu to przemyślałem dlaczego?? My codziennie jesteśmy na spacerze do 2 godz jak będzie na minusie to będziemy krócej a tak to korzystamy z powietrza ;) Nathan też za parę dni ma 3 miesiące i też się nie obraca z brzucha na plecy,glowke trzyma mocno do góry i ogląda wszystko do około :) a z rączkami to zabawki popycha grzechotkę jak mu wsadze w rękę to trzyma i macha ale sam jeszcze nie łapie także bez stresu wszystko w swoim czasie nic na siłę :)

Pierwsze szczepienie w drugim miesiacu zycia mielismy podstawowe plus pneumokoki i rotawirusy. Teraz drugie szczepienie mielismy zniw podstawowe plus rotawirusy (bez pneumokokow). W czwartym miesiacu zycia dziecka bedziemy miec szczepienie podstawowe plus pneumokoki (bez rotawirusow juz). A pozniej dopiero w okolicach roczku sa jakies plus meningokoki. Tak mi wczoraj to tlumaczyla lekarka.
    Strasznie boli mnie kregoslup od dzwigania malego, maz przez kilka dni smarowal mnie specjalna mascia, pomoglo na chwile, ale przeciez i tak codziennie dzwigam malego wiec moje plecy sa wykonczone. Jest co dzwigac. Ciesze sie, ze poki co dobrze znosi szczepienia, oby tak dalej. Po wczorajszym szczepieniu nie mial ani goraczki, ani nawet nie byl marudny, smial sie juz po dwoch minutach od szczepienia, smieszek kochany. Glowke trzyma ladnie, traca raczkami zabawki, glownie prawa raczka, ale nie przekreca sie jeszcze z pleckow na brzuszek czy odwrotnie. Wogole to moj Alex nie lubi lezec na brzuszku, denerwuje sie od razu i praktycznie tak go nie kladlismy, a wczoraj pediatra powiedziala ze musimy go tak klasc. No ale jak skoro dziecko sie denerwuje i tak nie chce? Hmmm no nie wiem, po prostu tak nie lubi, co zrobic.
    Wydaje coraz to nowe dzwieki, oprocz swoich a-gu, a-ły, ejo-ejo, dochodza coraz to nowsze zabawniejsze odglosy hihi:)
    Aha i nam pediatra mowila zeby zaczac rozszerzac diete maluszka dopiero od piatego miesiaca poprzez wprowadzenie stopniowo warzyw np.dyni, ziemniaczka, a wszelkie kaszki dopiero od 6 miesiaca podawac.
    Pamietam ze przy starszej corce robilam wprost odwrotnie, juz od 4 ms podawalam jej stopniowo kaszke, a dopiero pozniej warzywka i miesko.

Julia, 10 latek
    Alex, ur. 9.08.2016r., 3600 g., 54 cm
  • Goslim79 Ekspertka

Wysłany: 15 listopada 2016, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosicie dzieci pionowo, czy na leząco? Mój musi być pionowo, bo inaczej placze

‹‹ 1791 1792 1793 1794 1795 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ