Sierpniowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja mojej podczas kąpieli szokuje takim naparstkiem silikonowy tylko wodą. Też raczej nie jestem za fluorem.
Mojej Maja idą teraz na raz 4 zęby od dwóch dni ma katar przez co jest marudzi i ciągle chce się tulic i być na rękach. A jak na złość mój mąż w domu nie usiedzi i ciągle jest w robocie nawet teraz jest na nocnej trasie. -
nick nieaktualnyAniu współczuję. Może byś spróbowała chusty do noszenia? Zawsze to ręce wolne a i Dzidzia nie marudzi bo blisko mamy jest.
My mamy drugiego zęba. Nie widzę by górne dziąsła były jakieś dziwne więc może przerwa? Przed chwilą poczułam pierwszy raz zęby na sobie grr
Czy wasze Maleństwa też tak kiwaja głową ostatnio? Tak jakby bezwiednie trochę, Wiki tak miała kiedyś przez jakieś 2tygodnoe może to wtedy to był jakiś intensywniejszy rozwój nerwowy, teraz chyba też.
Idziecie na bilans 9 miesięcy? -
Ja jednak zacznę od pasty bez fluoru, pani dentystka mi jakąś tam poleciła jeśli nie chcę od pierwszego zęba dawać z fluorem, a jak już będzie więcej ząbków to się zastanowię. A, ze każde wytyczne się zmienią to jest pewne bardziej niż amen w pacierzu
Bilans 9 miesięczniaka ? To mnie uświadomiłaś Sabanek, wybieram się za jakieś 2-3 tyg do pediatry -alergologa z wynikami od kardiologa i z naszym mlecznym eksperymentem to akurat się załapiemy
Igunia zaczęła dość intensywnie szaleć po podłodze, nie raczkuje jeszcze ale pełza i podciąga się. Mam wrażenie, że zrobiła się znów chuda, bez problemu ją obejmę w brzuszku dwoma kciukami i palcami środkowymi mniej jadła ostatnio przez skok i te zęby i jeszcze te szalenstwa ruchowe, oby z wagi nie spadła, bo będzie masakracja[/url] -
Benus jakie Ci polecila dentystka pasty.
Moj tez chudnie ale mu się to przyda.
Ja dzis kolejne podejscie do mm zeyklego, tamto moglo byc od zębów.
Sabanek my pokdziemy do lekarza jak skonczy się mleczko, oby go juz nie potrzebowal.
Zakupilam malemu makaron bez jajek dla ddzieci ale mu się uszy trzesly, mam taki kolorowy z dodatkiem szpinaku i buraczkow -
https://www.shop-dent.pl/pl_PL/p/ROCS-PRO-Baby-Mineral-Protection-Mild-Care-Pasta-do-zebow-dla-dzieci-w-wieku-0-3-lat-35ml/2142
taka mi poleciła.
Z ciekawości to co ma w składzie makaron bez jajek?
O to pewnie wszystkie dzidziusie teraz chudną, oby tylko to było takie optyczne chudnięcie, bo jak ona nie będzie miała 8 kg na następnej wizycie to przecież zostanę opierniczona z góry na dół.
A ja się pytam dziś Igi - Iga Ty jesteś bobas? a ona mi "ne ne ne" Kumata się robi.
sabanek lubi tę wiadomość
[/url] -
Benus a ile wazy teraz Iga.
Kumare i fajne, mi się najbardziej podoba jak Nikos tym swoim jednym paluszkiem wszystko pokazuje.
Wczoraj pokazal na szafkę z chrupkami i powiedzial am.
Sabanek moj nie kiwa głową, za to chowa głowę jak się wstydzi i przytula do mnie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2017, 13:13
-
miesiac temu miała 7600 g więc myślę, że na wizycie ze 3 tyg powinno być to 8 kg ale naprawdę taka chudzinka się zrobiła, na dlugosc pewnie podrosła też coś.
Ja mam taki wielki worek chrupek przez babcie przywieziony i stoi za kanapą, jak tam idę jej dać to cała podskakuje
i tańczy : tu stoja krokodyle i orangutany, jak krokodyle to klaszcze a jak orangutany to tak jak małpka chce robić[/url] -
Sabanek, trochę Was nadrobiłam - pierwszy raz online. Pochwal się co kupiłaś? Gryzak jest, ale nie zawsze. Jeden ma właśnie taki jak ta biżuteria dla mam - silikonowy ze słoniem, drugi też silikonowy dziąślak, a trzeci - korzeń fiołka na zęby. ostatnio zostawiam mu łapki wolne w chuscie, to korzysta.
Kupiłam młodemu i sobie płatki z komosy ryżowej - ale wcina! Kupię parę opakowań i zawiozę do domu. Możecie mi jeszcze coś polecić dla dzidziolków, co można w pl kupić
Benus - śliwki suszone są rewelacyjne, ale sporo musiałam w niego wpakować i teraz co rano na śniadanko kaszka ze śliwkami, ale przynajmniej po tym się nie męczy -
nick nieaktualnyMakota nic specjalnego nie kupiłam. My chusty dużo nie używamy, więc nie chciałam dużo za nią dawać. Kupiłam lennylamb lato, na plecak prosty mi właśnie potrzebna A lennylamb maja podobno miękkie od nowości.
Ja Wiki zwaze niedługo. Ostatnio chyba 7,8 ważyła. Teoretycznie do roczku niby powinno potroic wagę urodzeniowa?
-
Czesc
Ja mam nosidelko chustę bardzo czesto jej uzywamy, nikos lubi w niej siedziec ale nie wyobrazam sobie go moec na plecach a tez się da.
U mnie tez się juz zaczelo pilnowanie malucha, na pupie jzuz przejdzie caly dom, a na czworakach tez probuje ale widac ze się boi, siada i dalej na pupie, dzis na czworakach przeszedl z 2 kroki. Wstaje o wszystko i chodzi przy szafkach, trzyma się tylko za 1 rękę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2017, 09:28
-
nick nieaktualnyJaskółeczko a nie wierci się Mały za bardzo? U mnie czasami nie dociagne chusty porządnie i Wiki wszędzie wygląda, wygina się, świat taki ciekawy
Gratuluję postępów u Maluszków, moja jakoś się przemieszcza, ale żeby celowo z punktu A do B, to nie. Sobie wyobrażam Nikosia jak tylkiem po podłodze jak niektóre psy robią. Wiki miała fazę na takie coś jakiś czas temu. -
Sabanek nie wygląda to jak u psa. Nikos ręce ma wtedy w górze. Wysłałam filmiki z moim szkrabem na maila. Ale nie mam jak chodzi na pupie, muszę zrobic.
Sabanek a jak się przrmieszcza Wiki.
Moj maly od wczoraj jest taki grzeczny, i taki kochany. Nic mu nie jest po tym mleku co wczoraj dostał. Jeszcze jutro poczekam i probujemy dalej. Jest szansa.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2017, 12:57
-
nick nieaktualnyJaskółeczko trzymamy kciuki za dalsze powodzenia.
Wiki hmm niby na czworaki staje i nóżki na zmianę daje, ale rączki się opierają i nie rusza nimi, jedną stopkę daje jakby chciala wstać na nogi tylko i jakoś tak się przesuwa, umie się wspinać na moje nogi jak siedzę na podłodze z nią, wie że nogi mają chodzić. Na siedząco się też przesuwa, nie ma jakiegoś konkretnego sposobu, jakoś jej tak wychodzi, albo odpycha się rękami a nogi zsuwa do tyłu. Nie jest to swobodne zwiedzanie domu, bo w jednym polu zazwyczaj się porusza. -
Sabanek to Iga podobnie robi, chociaż ostatnio woli okupować krzesło i się podciągać. Kupiłam kolejną zabawkę zachęcającą rzekomo do raczkowania - jeż skip hop czy jakoś tak, puściłam jeża, ona go upolowała (kiedyś chyba Marcianka pisałaś, ze Twoja mała tak sie rzuca na coś jak chce to dostać?) tak więc upolowała go i teraz siedzi i go je... Poraczkowane.
Sabanek a nie chwaliłaś się jak Tatuś z Wiki dali sobie radę sami w domu? Perfekcyjnie co nie?
Jaskółeczko super! Trzymam mocno kciuki, żeby przeszło to mleko, może i dla nas nadzieja będzie[/url] -
nick nieaktualnyBenus może do kapcia silniczek i kółka zainstalować? Tu by się skusila pewnie do polowania
A Tatuś sobie poradził, wróciłam wcześniej więc nie miał tragedii wczoraj też wcześniej byłam z powrotem to zawsze mama przed snem nakarmila
Przyszła mi chusta, mimo nowości jest o niebo lepsza, zdecydowanie bardziej miękka od poprzedniej i wspaniale się dociaga, nieporównywalnie po prostu i kolorki żywe, już ochrzczona, byłyśmy na dole w piekarni na próbę
Jaskółeczko ale Nikos skupiony bardzo Dobrze Mu idzie.
Jakim cudem udaje się Wam cokolwiek nagrać, u nas Wiki widzi aparat to uśmiech i nic więcej nie ma mowy by nagrać cokolwiekWiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2017, 14:50
-
Cześć Mamusie
Podczytuje Was co jakiś czas. Moja ma skończone 9 miesięcy. Napiszę Wam jak u nas sytuacja wygląda.
1. Gaworzenie - jak chce na ręce albo się przestraszy to mówi ma-ma, poza tym zdarza się pa, ba-ba i nie. Dodatkowo strasznie głośno krzyczy i piszczy... Wasze też tak???
2. Poruszanie się - tutaj jest leniwa bardzo, leżenie na brzuchu od początku jej nie kręciło i teraz jeszcze nie raczkuje, jak podnosi tyłek to głowa opada i odwrotnie,(czy po takich ćwiczeniach zaczyna się raczkowanie??) ewentualnie kręci się wkoło na brzuszku, a jak czegoś nie może sięgnąć to krzyk... Nie podciąga się jeszcze do wstawania, siedzi ale tylko posadzona, sama jeszcze nie potrafi... A z jakiej pozycji siadają Wasze Maluchy?
3. Jedzenie - niedawno udało się nam przejść na butelkę (nauka trwała jakieś 3 tygodnie), bo ja już miałam mało mleka (a karmiłam jedną piersią)i w nocy była masakra bo co 1,5 godziny była głodna... Poza tym jemy jakieś kanapki albo kaszkę na śniadanie, obiadki - papki i owoce starte lub banan do rączki.
4. Spanie - w dzień mamy dwie drzemki, ostatnio znalazłam na nią sposób, bo zazwyczaj budziła się po 40 minutach i potem była szybko marudna, więc teraz po tych 40 minutach biorę ją na ręce i usypiam i potem jeszcze potrafi z godzinę a nawet dwie dospać i potem już całkiem inna dziewczyna , a w nocy po przejściu na mm mamy jedną lub dwie pobudki w nocy, no chyba że jest pełnia to wtedy spania nie ma
5. Kupa - był okres że miała twardsze kupy więc daję jej śliwkę suszoną ze słoiczka albo jabłuszko i teraz jest poprawa, nieraz zrobi kilka dni pod rząd a czasem raz na 3 dni ale nie męczy się już tak bardzo
6. Fotelik - młoda wyrasta nam już z fotelika i chcemy kupić większy i taki montowany tyłem do kierunku jazdy. Któraś z Was taki ma i mogłaby mi coś polecić??
7. Zęby - u nas jeszcze ich brak. Czy tylko my jesteśmy bezzębne??
To chyba tyle... No i chętnie pooglądałabym Wasze dzieciaczki i ich postępy na e-mailu... Czy udostępnicie mi hasło i e-mail?? Wrzucę też fotkę mojej Miśki
Pozdrawiam