X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2017, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ludzie mącą tylko w głowach. Ja liczę, że wszystko ok jest z Iga, daj znać po konsultacji.
    Kajka no wreszcie i Tobie się normuje :) U nas afery w dzień nadal i przy usypianiu tańce i śpiewy, ale usypia zaraz później.
    U mnie w sumie - 3,5kg już. Strasznie ciężko jeść regularnie przy małej... Ten czas tak ucieka, nie zawsze mam czas zrobić ten posiłek, bo w kółko marudzi, więc jem czasami po 4h,gdzie już mi w brzuchu burczy, a nie powinno :( Ale plus taki i chyba rzecz która mnie najbardziej zszokowala, to to że nie kusze się na słodycze, ani grama nie zjadłam, a K chodzi i kusi heh ;)
    AH i Benus Wiki wygląda na pulchną dziewczynkę, a na wadze ją wczoraj posadzilam i było 8kg równe.

• ofcooo Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2017, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2017, 13:23

zem3h371xcq8c2sz.png
    qdkkwn15frnb311v.png
  • Benus Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2017, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to Iga waży 8,56 kg i ma 73 cm wzrostu, od urodzenia na tym samym centylu się rozwija, pani dr powiedziała, że jest idealna :D wyniki w górnych granicach normy, wit D i wapń też.

Do okulisty muszę ją zapisać, bo terminy są około 6 miesięcy, więc akurat będzie na tyle kumata, żeby wytłumaczyć, że będą oczka badane.

sabanek lubi tę wiadomość

1usajw4zhir034nn.png[/url]
  • Agusienka1985 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2017, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No widzisz Benus, super wynik! Mój soli to dopiero jest drobny, ok 7.5 jak go dzisiaj ważyłam, ale to było po śniadaniu. Pamiętacie jak emerytki na basenach termalnych myślały ze ma 3 mce...:chyba wypadałoby m badania krwi zrobić tez, naszej pediatry nie ma do 19 lipca, wiec pewnie się wybierzemy do kogoś innego...
    Sababek, gratulacje! Podwójna zasługa, bo jedzenie regularne przy dziecku jest trudne, No i zawsze trzeba mieć zdrowe produkty pod ręka...
    Krisi - te rozkminu to przez to, ze Oli drobny :) fajnie, ze dziewczynka...mam nadzieje, ze uda się wyrosnąć z wad rozwojowych u starszego synka.

relganliumoc9u3n.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2017, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krisi u mnie są maile stare. Może się coś nie wladowalo?
    AH dziękuję, troche mi smutno, bo na wadze widzę, że cyferki inne, ale w lustrze żadnych zmian.. .
    Benus no to klocek z niej :) mięśnie ma pewnie wyrobione przez te spacerki po domu.
    Agusienko to moze dla spokoju zrób te badania, a jak na centylach wygląda sprawa?
    Wiki ma właśnie trzecią krótką drzemke. Dziwny ten system ma, ale niech jej będzie.
    Agusienko ja czasami zamawiam zakupy do domu ze sklepów, dam parę groszy, a chociaż mam wszystko pod nos i duży wybór, K czasami chodzi tu do marketu, staram się masowo kupować co się da i o ile ogarnę co na świeżo trzeba kupić to nie ma z tym problemu, a zdarza się zapominać ;)
    Tak powiem szczerze, że gdybym nie jadła wcześniej tych czekoladek, chrupkow itp. to bym już dawno wróciła do starej wagi... Wydaje mi się, że na tej diecie jem więcej niż zazwyczaj jadłam, no i ogólnie to jest rozdzielone na 5 posiłków, a wtedy jadłam 2-3 plus batony...

• jaskoleczka Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2017, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sabanek ja tak samo mialam jak mialam rozpisana dietę. Tez e koncu się muszę za to wziąć. Jak wtedy zaczelam dietę jak moj mąż byl na delegacji 2 tygodnie to jak wrocil to mnie nie poznał. Brzuch mi znikl i pucki na twarzy.

Benus ani się obejrzysz a Iga Nilosia dogoni. :) dlaczego oczka badasz.

Krisi moja Natalka tez tak raczkowala jak Nikos i do teraz niema dobrej koordynacji. Ale u niej motpryka mała jest celujaca, czytanie i uczenie też, więc moze nie przez to.
    A co zle wygladasz na dziewczynkę. Bo podobno się tak wyglada. To bedzie remis miedzy chlopakami a dziewczynkami. Corka pewnie się cieszy siostrzyczka.

Agusienko 1 miarka maki gryczanej, 1 miarka mąki kukirydzianej, pol miarki mąki ziemniaczanej i tyle 2,5 miarki mleka roslinnego.

Agusienka1985 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2017, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też skorzystam może z przepisu. Ostatnio wiki rzadziej daje placki i lepsze kupki robi.
    Miałam pytać o foteliki.. . Czy któraś z Was ma małe auto, malutkie i jakiś sprawdzony fotelik mogłaby polecić? Ja to bym chciała żeby był montowany tyłem do kierunku jazdy, ale wtedy pas musi być długi, a babcia wiki ma Fiata pande i już był problem z przypieciem pierwszego fotelika, kojarzę że na styk wchodziło... Drugim autem tam jeździliśmy ale tamten to bestia u nawet słonia by zmieścil w środku. Boję się w ciemno kupować, a na miejscu nic nie ma. Chyba kupię taki co można i przodem i tyłem jechać, jak mi tyłem nie wejdzie, to będzie Wiki przodem musiała

• Benus Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2017, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaskółeczka, mam wadę wzroku, która może być dziedziczna. a pani dr powiedziała, że już teraz rocznym dzieciom w razie czego bez problemu daje się okularki. Termin o dziwo szybki mamy, na 28 sierpnia.

Sabanek, my kupiliśmy joie every stage, do naszej yariski tyłem wszedł. do 18 kg można dziecko tyłem nim przewozić; Iga przezadowolona, bo siedzi wygodnie, a nie jak w tej małej muszelce skurczona cała.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2017, 16:33

• jaskoleczka Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2017, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sabanek ja nie pomogę bo mamy fotelik w isofic wpinany, ale do kii rio się zmieścił. A Nikisiowi w joie bylo niewygodnie. Inaczej jest zbudowany.

Benus co za wadę wzroku masz.
    Moj Lukasz ma -7 ale nic poza tym, a Kacprowi w wieku 7 lat nagle się wzrok popsul do -3.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2017, 16:59

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2017, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Benus właśnie za tym modelem się rozglądam. Jak mi zabraknie pasa to przypne przodem... Muszę jeszcze poczytać dokładniej,czy można wcześniej.
    Jaskółeczko no właśnie w tym aucie mamy to niby nie da rady isofix.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2017, 18:31

• Benus Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2017, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Facet mówił, że można go dać wcześniej przodem, wiadomo niewskazane, ale specjalnie taki kupiliśmy, bo nie wiedzieliśmy gdzie jest problem u Igi z jazdą, czy jej ciasno, czy tyłem nie lubi jednak.

Ja mam jedno oko niedowidzące i kiedyś było też zezujące, niekwalifikujące się do operacji, chodziłam na ćwiczenia ortoptystyczne i zeza zlikwidowały ale +3 na prawym oku zostało. Kwalifikuje się niby do lasera ale się go boję jak diabeł wody święconej.

Okulistka mówiła, że każde z moich dzieci może to mieć, bo to była dziedziczne i żeby jak najwcześniej sprawdzić. Teraz nie wiem czy to kwestia mojego przewrażliwienia czy jedno oczko jej ucieka troszkę, mąż mówi że nic nie widzi. Pójde i sprawdzę, oby na darmo :)

• Gilis Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2017, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, czytam na raty bo mały daje popis życia ostatnio.

Ja tam nie widzę, że któreś z naszych dzieci wyglada na inną płeć niż ma :) A stwierdzenie, że Oli taki malusi wynika pewnie z tego, że jak się nie przebywa na codzień z niemowlaczkami to cieżko stwierdzić ile ma miesięcy. To jak z pytaniem "na ile wyglądam lat ;)" jak piszecie, że wasze dzieci mało ważą to pomyślałam, że ja powinnam panikować w drugą stronę, bo też odstaje od tutejszej normy ze swoimi 9,5 kg (+/-). Nie ma co się przejmować komentarzami, mają dzieciaki siłę zwiedzać na czworakach to jest dobrze.
    Z oczkami to u nas tata ma astygmatyzm, ale jakoś nikt nam nie wspominał czy to trzeba badać.
    Fotelik też będziemy zmieniać ale to jeszcze z miesiąc. I tak prawie nie jeździmy w obecnym.
    Naleśniki zdążą mi się robić bez jajek na zwykłej mące, a czasem z jajkami ale bez mleka, nawet roślinnego. I są zawsze pyszne.
    Mnie wysypało po truskawchach, chyba drugi raz w życiu. Musiały być mocno pryskane.

I chyba wprowadzę mm. Bo nie daję rady! Zostałam sprowadzona do roli smoczka. Karmię więcej niż po porodzie. Mały wymusza histerią i wyje tak długo aż dam pierś. W nocy spi dosłownie na mnie...koniec pisania, pobudka i ryk bo nie ma cyca w paszczy;)

dqpr3e5eiqwlopbv.png
  • jaskoleczka Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2017, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj fotelik jest tez przodem do kierunku jazdy bez isofixa od 9 kg, ale ja chce malego jak najdlizej tylem wozic, zelaszcza ze nie protestuje.

Gilis moj ostatnio wazyl 9,9 wiec jest najwiekszy.

• krisi Ekspertka

Wysłany: 23 czerwca 2017, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gilis to popracuje nad karmieniem. My karmi y się tylko raz o 5.30 Myślałam że to się nigdy nie uda. A jednak. Po pierwszych problemach przyszedł moment i skończył wstawanie. Od tak. Jakby znudził się ciągła walka ze mną

Córka 08.05.2009
    Syn 25.03.2012
    k0kdgu9r9ot69ark.png
    km5sk6nlfrr866kp.png
  • Gilis Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2017, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaskoleczko o tobie też pomyślałam ;) a na dodatek nasze chłopaki dzieli praktycznie miesiąc.

Krisi czekam na taki moment, że będzie wolał spać niż ciumkać. I pewnie sie nie doczekam, już to przerabiałam.
    Mój błąd jest pewnie w tym, że pozwalalam mu usypiać przy piersi i często sama tak zasypiałam i przeszło w nawyk, smoczka nie toleruje wiec nie mam na co podmienić.
    Kiedyś czytałam, że piersi kobiety potrafią produkować mleko i dla noworodka i dla jego starszego rodzeństwa równocześnie. Niby rodzaj ssania przekazuje bodźce które mają na to wpływ, czy coś w tym stylu. Ale nic nie wspominali by równocześnie kobiecie wystarczył kwadrans snu na dobę jeśli dzieci się nie zgrają w czasie ;)

Dziś zjadł bardzo dużo i jakby ciagle głodny był. Może podrośnie. Na upały kupiłam mu body bez rękawów i oczywiście rozmiar większe niż normalnie nosi i ledwo go w to ubrałam, taki mały baleronik z niego.
    Śmiesznie z wagą dzieciaczków, bo ja bym powiedziała, że Wiki waży więcej i tak samo Oli na plaży wyglada na sporego chłopaka.

Jaskoleczko czy masz jakieś ćwiczenia dla Nikosia w związku z tym raczkowaniem? Mój ani myśli przestać się czołgać, a zaczyna stawać oparty na wyprostowanych wszystkich kończynach, zadziera głowę do góry i cieszy się jak Pampers mu się kołysze. :)

dqpr3e5eiqwlopbv.png
  • jaskoleczka Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2017, 03:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gilis cwiczen raczej nie tylko sosob noszenia, korygowania. Ma asymetrie prawostronna, ale rehabil. powiedziala ze się prosto raczkowac juz nie nauczy, bo to nawyk.

Moj zaczął się wspinac. Wczoraj wszedł na krzesełko do karmienia, bylo trochę obnizone, dostalam zawału jak go w nim zobaczyla.

• krisi Ekspertka

Wysłany: 24 czerwca 2017, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaskółeczko skąd ja to znam.

Gilis u nas ani smok ani butelka. Na razie karmie w ciąży. Nie zdziwienie się jak od października będę karmić dwoje.

Natan ważył ostatnio7360. Na zdjęciu tego tak nie widać bo on nie jest chudy tylko ogólnie cały drobny. Lekarka mówi że jest proporcjonalny. I wygląda teraz na 6 m. Nie zgadza się tylko nikomu bo buzia pełna zębów i za sprawny na 6m.

Córka 08.05.2009
    Syn 25.03.2012
    k0kdgu9r9ot69ark.png
    km5sk6nlfrr866kp.png
  • krisi Ekspertka

Wysłany: 24 czerwca 2017, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapomniałam! Hit na zabkowanie. Smarujemy cytryna! Podobno łagodzi ból. Koleżance dentysta poleciła. I odradza żele które podobno osłabiają żeby mleczne.

Córka 08.05.2009
    Syn 25.03.2012
    k0kdgu9r9ot69ark.png
    km5sk6nlfrr866kp.png
  • Gilis Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2017, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A cytryna jako kwas nie uszkodzi szkliwa? Mi kiedyś pediatra kazała ostrożnie się obchodzić z witaminą C w kropelkach, właśnie z tego powodu.
    U nas ząb dalej się nie przebil, wystaje już mocno i wręcz drapie w palec, jak go dotykam. A najlepsze jest to, że widzę też dwójki a dziąsła twarde. Teraz chyba odpuściły bo nic nie pakuje do buzi i mało się ślini.

Krisi im mniej waży Natanek tym mniej masz do noszenia, a to teraz ważne.

Jaskoleczko takich mini zawałów czeka nas mnóstwo ;)

dqpr3e5eiqwlopbv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 czerwca 2017, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też bym się bała cytryne dawać zwłaszcza że już część zębów jest. Młodsza siostra kiedyś trochę sobie soku wypila z cytryny bo "bardzo śmieszne miny" i później wyzarte dosłownie zęby miała póki nie wypadły... :(

Jaskółeczko współczuję zawału. Z innym synem też chyba mieliście sytuacje, że na stół wszedł chyba jak był malutki, dobrze kojarzę?

U nas była wczoraj chrzestna Wiki, super podejście ma, zero płaczu :)

‹‹ 1920 1921 1922 1923 1924 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ