X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • jaskoleczka Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2017, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makota tak jak Twoj ani apetytu ani nie chce spac. Ale u nas jeszcze ten upal

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2017, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makota a próbowałaś może Woreczek na siusiaka mu taki specjalny podpiąć i pamperka założyć? Wiki tak się udało pobrać.

• Ania_1986 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 01:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krisi wrote:
    Ania przerzuciłam twoje zdjęcia bo wpadły gdzieś w jakiś inny folder. Twoja córcia ma identyczne oczy jak mój Natan.

Krisi mówisz o mnie? Ja ostatnio nie byłam na poczcie. W ogóle mało teraz czytam bo każda wolna chwilę wykorzystuje na odpoczynek. Zdycham przez te mdłości.

km5sdf9hwdeswesi.png
    0d1y3e3ku8kf4yv2.png
  • Ania_1986 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 01:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makota ja również chciałam życzyć wszystkiego najlepszego dla Twojego synka.

makota lubi tę wiadomość

km5sdf9hwdeswesi.png
    0d1y3e3ku8kf4yv2.png
  • Ania_1986 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 01:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krisi wrote:
    Możecie się śmiać ale 2 razy było tak bardzo gorąco że u brałam mu majtki a żeby nie zalał wszystkiego dałam podpaskę.

Sprawdzałam w zeszycie córki. Pierwszy ząb wyszedł jak miała prawie 6m ale przed ukończeniem 12m miała 12 zębów. Natan owi chyba wyszedł 9-ty. Chyba bo czuć go pod palcem ale nie ma szans zobaczyć bo za daleko wgląd paszczy i góra.

Ja mojej jakiś czas temu założyłam same majteczki bo miała strasznie dupke odparzona. A nie chciałam żeby latała ż gołym tyłkiem bo jednak chodzi po tej podłodze. Ale miałam ubaw jak się posikala bo zrobiła taka zdziwiona minę. Tam gdzie szła tam plamki siuśków były jak taki mały szczeniaczek :)

km5sdf9hwdeswesi.png
    0d1y3e3ku8kf4yv2.png
  • makota Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki dziewczyny za życzenia

Ania, współczuję mdłości - jeszcze to pamiętam

sabanek, właśnie dostałam taki specjalny wczoraj - na szcęscie dwie sztuki, bo z jednego mi się wczoraj wylało... dzisiaj po porannym mleczku go razem z mężem na cztery ręce przydusiliśmy i zawiozłąm. Wynik już jest, rozmawiałam z lekarką. Mocz w porządku, także to tylko infekcja i sama przejdzie.

Z tymi majteczkami muszę spróbować jak u nas ciepło będzie. TYlko majtki mu muszę kupić - mam jeszcze wkłady wielorazowe jakieś się ostały.

O 11 mamy termin w przedszkolu na obejrzenie, a dzidzius spi... w nocy się budził co 2 godziny to teraz odsypia, ale będę go musiała obudzić.

Benus, mówiłaś, że Twoja mama pracowała w żłobku - o co jeszcze powinnam zapytać? Daj jakieś dobre rady

relgwn15uyzm1mjb.png
  • makota Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    już jesteśmy po wizycie i jakoś dobrego wrażenia na mnie to przedszkole nie wywarło. Grupy 23-25 dzieciaków na to do 3 opiekunów - wiek od 2-6. Na zewnątrz plac zabaw - 4 huśtawki, piaskownica i trochę trawy... pokoje bez dywanu - goły laminat i w sumie mało zabawek. Programu brak. Dzieci się bawią. dzisiaj widziałam w grupie najmłodszych od 6 miesięcy do 2 lat takie maluchy przy posiłku - ja bym tego nie jadła=rozgotowany, mrożony szpinak, nuggetsy - taka tak panierka w pięknym odcieniu pomarańczy i kartofle - wszystkie wyły... trochę jak w bidulu.

ehhh liczę jeszcze na takie przedszkole, które mamy za rogiem i na trochę dalesze Montessori. Zobaczymy. Oby w ogóle dostał miejsce.

relgwn15uyzm1mjb.png
  • krisi Ekspertka

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja umieram 8 kg dodatkowych plus do tego nadal bardzo ruchliwy i te upały i mam dość. W zeszłym roku była w bardziej zaawansowanej ciąży ale jednak bez małego dziecka można było w każdej chwili odpocząć. O za tym jeszcze dwa razy dziennie karmię. To też obciąża.

Ania Tak twoje zdjęcia ale one były wysyłane chyba z miesiąc temu. A wcześniej nie widziałam bo nie było w odebrany.

Makota w chuście nosi mój m. Ja tylko w domu. Bałam się wyjść bo moje plecy nie dają rady. I potrafi być taka sytuacja ze nagle dostaje przy obciążeniu niemoc w nogach. W wózku dużo wygodniej. W razie czego siadam. Bardzo tego żałuję bo hustowanie bardzo i się podoba. Zastanawiałam się nawet czy w chuście nie elastyczne nie jest lżej. Do chodzenia w zimie musiałabym mieć chyba specjalna kurtkę.
    Sprawa z wózkiem jest bardzo trudna. Bo to nie bliźniaki. I jedno zawsze wcześniej z wózka wyjdzie. Potrzebna jest gondola z spacerówką. Na razie mam dość myślenia nad wyborami i odłożył to na ostatnią chwilę. Najwyżej przez pierwszy miesiąc będziemy jeździli na dwa wózki.
    Jeszcze auta nie kupiliśmy. Okazało się że czym większe tym trudniej dostępne i nie ma w czym wybierać.
    Jaskółeczka a wam jak się jeździ. Nie ma jak duży wóz. Wszystko wejdzie.
    Ja jak wsadzam wózek do auta to go nie składam. Pewnie jak kupimy podwójny to będę musiała. Ale się naprzeklinam.

Natan na działce chodzi w samych majtkach (ma po bracie) a w domu kupiłam mu pieluchy wielorazowe.
    Jak będziecie kupować majtusie to te na starsze dziecko są mniejsze niż te na rok. Bo te całkiem małe są liczone na pampersy. Piszę bo jak kupowałam rocznej córce i synowi to nachodzilam się bardzo nad malutkim i dopiero potem mnie jedna pani oświeciła.

U nas sezon na zwariowane osy. Ugryzły już moje starsze dzieci, męża i mnie lekko dziabła.

Makota mój m ma dwie lewe nogi. Moja córka lubi śpiewać i tańczyć i starszy syn jest u niej na "lekcjach" często. Tańczyła w balecie. Teraz w zespole ludowym. Do tego uwielbiają się przebierać. Młody i starszy ogląda i naśladuje. Starszy pięknie robi "plie" (nie wiem jak się pisze). Specjalnie dla ciebie wysyłam Ci zdjęcie mojego syna w przebraniu. Zrobiłam mu to foto bo chciałam pokazać m jak jego syn po domu chodzi. Na haslo choć zrobię Ci zdjęcie taką poze przybrał. Potem sobie jeszcze jej buty na obcasie ubrał. Mam ubaw po pachy. Jak ktoś to by zobaczył to dom wartatów. Od razu pisze m nie lubi się przebierać.

Córka 08.05.2009
    Syn 25.03.2012
    k0kdgu9r9ot69ark.png
    km5sk6nlfrr866kp.png
  • Agusienka1985 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2017, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki za życzenia.

Dziewczyny drobnych dzieciaków, czyli Benus i Krisi (chyba ze sie coś zmieniło) przypomnicie, ile maja wzrostu obecnie i jaki był wzrost urodzeniowy?

relganliumoc9u3n.png
  • krisi Ekspertka

Wysłany: 3 sierpnia 2017, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miał 53.
    Terez 72 na stojąco.

Córka 08.05.2009
    Syn 25.03.2012
    k0kdgu9r9ot69ark.png
    km5sk6nlfrr866kp.png

Wysłany: 3 sierpnia 2017, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krisi wrote:
    Miał 53.
    Terez 72 na stojąco.
    Hej Krisi, to prawie identico jak Oli.
    Teraz tez ma ponoć 72, a urodził sie z 52. Pytam, bo byliśmy wczoraj u gastrolog z powodu stojącej wagi 7,5 kg.
    I powiedziała nam, ze nie martwi jej waga, tak bardzo, co wzrost, bo jest proporcjonalny. Kazała zwiększyć ilość węglowodanów i tłuszczy i...kazala nam iść do endokrynologa, nie wiem co myśleć. U nas dochodzi jeszcze opóźnionym rozwój ruchowy (niestety stwierdzony)...nasz Oliwek jeszcze nie stoi, dopiero zabiera sie do raczkowania, możliwe, ze stoją za tym jakieś opóźnienia w rozwoju kości i mięśni...

relganliumoc9u3n.png
  • krisi Ekspertka

Wysłany: 3 sierpnia 2017, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    myśmy TSH robili. Było ok. Natan waży 7.7 ważony w domu. Naszą lekarke znowu martwi czy ta waga nie jest związana ze szmerami w sercu. Ja nie wiem co mam myśleć. Nie je źle a waga jest niska. Córka w jego wieku była o 0.5kg cięższa. Na pewno lepiej sprawdzić przyczyny. U poprzednich dzieci nic nie wyszło. Taki urok. Najpierw nie przybierają cały rok a potem w miesiąc 2-3 kg.

Córka 08.05.2009
    Syn 25.03.2012
    k0kdgu9r9ot69ark.png
    km5sk6nlfrr866kp.png
  • jaskoleczka Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2017, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a moze nietolerancja glutenu. Po nim się nie rosnie.
    Ja o glutenie trochę czytalam bo moj nie je ale z powodów refluksowych.

Agusienko u jakiego gastrologa bylas

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2017, 23:06

Wysłany: 4 sierpnia 2017, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny!

Babka powiedziała, ze na tarczyce to nie wyglada, bo jest żywy i ma fałdki..

Jaskółeczko, Dała skierowanie na celiakie, ale uprzedziła, ze to moze jeszcze nie wyjsć, bo gluten dopiero od półtora roku dostaje. I ze faktycznie jej zdaniem to moze być jedyna przyczyn agastrologiczna, bo inaczej byłby raczej chudy i długi...
    Zastanawiam sie czy moze być jakaś taka ukryta nietolerancja, nie ma żadnych plamek, kupy tez raczej normalne.
    Byłam u dr Grzendy w med dimie.

Moze coś w tym jest...Oli nie lubi chleba za bardzo i placków, z drugiej strony makaron wcina.

Krisi, a dużo węglowodanów i tłuszczy je Natus?

relganliumoc9u3n.png
  • jaskoleczka Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2017, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusienka jedynymi oznakamo celiaki moze byc to ze dziecko nie rosnie i nie tyje mimo jedzenia.
    Najlepszym sprawdzianem kest wykluczenie glutrnu z diety i zobaczenie jak się zachowuje mały.
    Mam znajomą ktorej dziecko nie rosło, wykluczyla z diety gluten i mały od razu zaczął rosc. Po moesiacu juz było widac roznice.

My zyjemy na diecie bezglutenowej. Ale tez bez bmk bez jaj i kwasnych owocow. Maly ma nie duzo do jedzenia. Ale samo bezglitenowe to wieksze pole do popisu.

Agusienko moze Oli to taki maly leniuszek i nie spieszy mu się do samodzielnosci.

Wszystkiego najlepszego dla Oliego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2017, 08:51

Agusienka1985 lubi tę wiadomość

• makota Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2017, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agusieńka, współczuję problemów... mam nadzieję, że jak zrobicie badania wszystko się wyjaśni.

Nasz knypek 3 tygodnie temu miał 73 cm mierzony u lekarza i ważyła 8,7. A urodził się 49 cm i 2,8 costam waga.

Kurcze dziewczyny teraz ja zdycham chora... tak mnie już w środę złapało i ledwo łażę. Młodemu za to wraca trochę apetyt

A jak Nikoś?

Agusienka1985 lubi tę wiadomość

relgwn15uyzm1mjb.png

Wysłany: 4 sierpnia 2017, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    spróbuje wykluczyć gluten....ale musiałabym i ja go wykluczyć, bo nadal kp...

Dzieki Dziewczyny, w sob. idziemy do pediatry naszej.

relganliumoc9u3n.png
  • marcianka1 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2017, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej.Agusienka a co neurolog na to wszystko? Bo waga waga,ale co z tym rozwojem? Ojojam problemow.Ten stres to masakra jest.
    U nas mala smiga po schodach ,jak nie moze wejsc to placze i gada z takim zalem.Do chodzenia nam daleko,ale gada jak najeta.Co hakis czas zaslakuje.Wczora powiedziala "ciocia papa" i pokiwala.Jestesmy na wsi wiec ma przyjaciela szczeniaka i takiego kociaka.Uwielbia traktory i duze samochody.W wozku siedzi tylko jak cos sie dzieje inaczej ryk.Cycus co chwile i uwielbia sie tulic ,nosi.Zabki ida jeden za drugim.Juz jest8 .6 w miesiec.Stwierdzam ze mam wymagajace dziecko.Nic sie nie zmienia od 2 tyg zycia.

marcianka86
  • marcianka1 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2017, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluje roczkow i najlepsze zyczenia.Dziewczyny to juz rok...troche resknie za stanem blogoslawionym.Tylko ten ciezar brrrr.Znamy sie juz prawie 2 lata szok.

sabanek lubi tę wiadomość

marcianka86
  • jaskoleczka Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2017, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makota Nikos juz po goraczce badania ok. I nie wiem co to bylo. Teraz ma to samo corka mojej siostry, pewnie jakis worus panuje.

Marcianka ladnie Twoja cora gada.

Nikos teraz ciagle wstaje i stoi, doslownie caly czas, kroczka się boi zrobic, choc wczesniej mu się zdarzalo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2017, 11:55

‹‹ 1934 1935 1936 1937 1938 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ