X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • SyHa85 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaniuskaa wrote:
    Ja tydzie temu miałam 99 ;-/
    Ogólnie przed ciążą wyniki krzywej miałam idealne, teraz robiłam tylko glukozę no i niestety. Może spadnie..taką mam nadzieję. Ja mało warzyw jem, nie mam na nie ochoty, jedynie dodaje ogórka gruntowego do kanapek, nawet na marchewkę patrzeć nie mogę mimo, że wcześniej jadłam codziennie :O
    Też nie jem winogron ani bananów, jem kiwi, borówki, jabłka, truskawki lub ostatnio dorwałam pyszne mango, owocem jem zwykle do śniadania lub jako osobną przekąskę.

Marchewka tylko surowa, gotowana ma dużo cukru :) Mango chyba ma dużo cukru .. .

Nie stresuj się, bo stres baaaaaaaardzo potrafi podnieść glukozę! Ja nie miałam ochoty na nabiał- jogurty itp. Ale powiedziałam sobie, że muszę! Dziecko potrzebuje wapnia. Spróbuj mojej metody- siły perswazji. Dziecko będzie o wiele zdrowsze jak będziesz jadła warzywka :) Może spróbuj je jakoś inaczej przyrządzić? Np. ja robię duszone, jakiś sos czosnkowy (na jogurcie oczywiście) do tego...Twaróg ostatnio zjadłam z cebulą na chleb- pycha :D A przy okazji Ty będziesz zdrowsza :) Ja tak walczę :)

ckaidqk3gu9q879y.png[/url]
  • SyHa85 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi793 wrote:
    Dziewczyny mozna jesc w ciazy lososia? Takie cienkie platy lososia, chyba wedzony, nie wiem. Mozna czy nie wskazane?

Jeśli mówisz o wędzonym to nie powinno się- bo jest surowy. Chyba, że go poddasz obróbce termicznej :)

fasolkarośnie lubi tę wiadomość

• Martynka30 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też słyszałam, że wędzonych rzeczy nie wolno.

Coconue lubi tę wiadomość

Mama 3 Aniołków- 2.06.14 Zuzia 10tc,12.09.14 Dominiś 10tc, 12.05.15 Kropusia
    f2wl3e5eai92376u.png
    Synek 54cm, 2800- urodz 36/37tydz
  • Domi793 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SyHa85 wrote:
    Jeśli mówisz o wędzonym to nie powinno się- bo jest surowy. Chyba, że go poddasz obróbce termicznej :)

O kurde a ja caly czas wcinam lososia, takie platy lososia na chlebek, wiecie zapakowane hermetycznie.. o jezzuuu to teraz sie troche przerazilam, nawet dzisiaj na sniadanko jadlam z chlebkiem bo tak uwielbiam :/

Julia, 10 latek
    Alex, ur. 9.08.2016r., 3600 g., 54 cm
  • fasolkarośnie Ekspertka

Wysłany: 14 stycznia 2016, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wędzone to surowe niestety i żadnych mięs i ryb wędzonych nie wolno...
    Zastanawiam się jak to jest z ich obróbką termiczną, czy jak się upiecze to czy jest ok?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2016, 11:09

3d283efdb5040aa00d3bbd0ddc5d012d.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

Wysłany: 14 stycznia 2016, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi793 wrote:
    O kurde a ja caly czas wcinam lososia, takie platy lososia na chlebek, wiecie zapakowane hermetycznie.. o jezzuuu to teraz sie troche przerazilam, nawet dzisiaj na sniadanko jadlam z chlebkiem bo tak uwielbiam :/

Z tego co wiem to chodzi o bakterie, które podczas wędzenia tam niestety pozostają... Mogłaś się obronić przed nimi, także spokojnie :) W końcu nasze mamy na pewno wcinały wędzone jedzonko i było wszystko ok.

Ja się też zastanawiam na białymi serami takimi jak feta, riccota czy mozzarella? Jeśli są z mleka pasteryzowanego to chyba można no nie?

• monika454 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale przecież dużo rzeczy jest wędzonych na gorąco czyli to chyba też jest jakaś obróbka termiczna

74di6iyermvv176r.png

If you run you might loose, but if you don`t run you are guaranteed to loose.
  • Domi793 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od teraz calkowicie przestane kupywac wedzonego lososia, wystraszylam sie :/
    A wlasnie jak jest z serkami feta i mozarella?

Julia, 10 latek
    Alex, ur. 9.08.2016r., 3600 g., 54 cm
  • Emma1985 Ekspertka

Wysłany: 14 stycznia 2016, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobo_frut ;((((((((

Wysłany: 14 stycznia 2016, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monika454 wrote:
    Ale przecież dużo rzeczy jest wędzonych na gorąco czyli to chyba też jest jakaś obróbka termiczna

Zwyczajnie wolę nie ryzykować :) Nie mam ochoty na wędzone ryby więc mi łatwiej, a wędliny wybieram też te pieczone lub gotowane...

• aaniuskaa Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SyHa85 wrote:
    Marchewka tylko surowa, gotowana ma dużo cukru :) Mango chyba ma dużo cukru .. .

Nie stresuj się, bo stres baaaaaaaardzo potrafi podnieść glukozę! Ja nie miałam ochoty na nabiał- jogurty itp. Ale powiedziałam sobie, że muszę! Dziecko potrzebuje wapnia. Spróbuj mojej metody- siły perswazji. Dziecko będzie o wiele zdrowsze jak będziesz jadła warzywka :) Może spróbuj je jakoś inaczej przyrządzić? Np. ja robię duszone, jakiś sos czosnkowy (na jogurcie oczywiście) do tego...Twaróg ostatnio zjadłam z cebulą na chleb- pycha :D A przy okazji Ty będziesz zdrowsza :) Ja tak walczę :)

Mango można jeść tylko wiadomo nie całe od razu, ja jem małe ilości :)
    Marchew gotowaną też można ale wtedy ważne jest aby dodać do posiłku białko i tłuszcze, to obniża indeks :). Ja nie jem w ogóle niestety.
    Próbowałam te warzywa na patelnie(ja robię na wodzie nie tłuszczu) ale ciężko...od razu mnie zaczyna żołądek boleć ;-/.
    Ja ogólnie zimą tak mam, warzywa mi nie smakują po prostu, papryka śmierdzi, pomidory są niesmaczne. Jedynie mi ziemniak smakuje i ogórek gruntowy jak go doprawię.
    Kupię może jeszcze raz te warzywa i zrobię sobie jakiś sos do tego, może się przemogę :(
    Ja wcześniej nigdy takiego problemu nie miałam, jadłam zdrowiutko, uwielbiałam surowy kalafior, brokuła pieczonego, słodycze raz na jakiś czas, zwykle jakieś domowe ciasto i tak samo jakaś pizza domowa. Produkty tylko pełnoziarniste, dużo ruchu.. A teraz wszystko na odwrót ;-/. I tak jest lepiej bo na początku ciąży to miałam ogromny apetyt i wydaje mi się, że przez to mam teraz problem z glukozą.
    Ze słodyczy to mam ochotę tylko na czekoladę, wcześniej jadłam 90% lub 82% ale teraz mi przez usta nie przejdzie. Dobrze, że ja chociaż czipsów i tym podobnych przekąsek nie jadałam za bardzo i nie jadam nadal.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2016, 11:25

Luteina 100mg x 2
    16ud9jcgueagbcz9.png
  • malika89 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobo frut, odezwij się :(

Co do wędzonych rzeczy, to zakazane są te wędzone na zimno.

<3 Synek - 3740g i 61cm szczęścia <3 urodzony 40+1 tc.
    dqpr3e5ekt0iowfy.png
    Start: 06/2015 -> 2 cykl zakończony 26.08.2015 [*] 6t+6dc.
  • SyHa85 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadza się - wędzone na zimno zakazane. Ale mi lekarka mówiła, że jak upiekę takiego łososia to już jest ok. Albo mozarellę- prosto z paczki nie, ale na ciepło już ok.

• Martynka30 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malika jak poduszka się sprawdza? :)

f2wl3e5eai92376u.png
  • SyHa85 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaniuskaa wrote:
    Mango można jeść tylko wiadomo nie całe od razu, ja jem małe ilości :)
    Marchew gotowaną też można ale wtedy ważne jest aby dodać do posiłku białko i tłuszcze, to obniża indeks :). Ja nie jem w ogóle niestety.
    Próbowałam te warzywa na patelnie(ja robię na wodzie nie tłuszczu) ale ciężko...od razu mnie zaczyna żołądek boleć ;-/.
    Ja ogólnie zimą tak mam, warzywa mi nie smakują po prostu, papryka śmierdzi, pomidory są niesmaczne. Jedynie mi ziemniak smakuje i ogórek gruntowy jak go doprawię.
    Kupię może jeszcze raz te warzywa i zrobię sobie jakiś sos do tego, może się przemogę :(
    Ja wcześniej nigdy takiego problemu nie miałam, jadłam zdrowiutko, uwielbiałam surowy kalafior, brokuła pieczonego, słodycze raz na jakiś czas, zwykle jakieś domowe ciasto i tak samo jakaś pizza domowa. Produkty tylko pełnoziarniste, dużo ruchu.. A teraz wszystko na odwrót ;-/. I tak jest lepiej bo na początku ciąży to miałam ogromny apetyt i wydaje mi się, że przez to mam teraz problem z glukozą.
    Ze słodyczy to mam ochotę tylko na czekoladę, wcześniej jadłam 90% lub 82% ale teraz mi przez usta nie przejdzie. Dobrze, że ja chociaż czipsów i tym podobnych przekąsek nie jadałam za bardzo i nie jadam nadal.

Aj bo w ciąży to się smaki mieszają :) Mam tak samo. Ale to ma swoje uroki :) Wiem, że to maluszek mi poprzestawiał. A ja muszę zrobić wszystko żeby mu u mnie było jak najlepiej, a jak wyjdzie żeby był zdrowy, duży i silny! :) Także głowa do góry moja droga, walczymy dalej :)

Wysłany: 14 stycznia 2016, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SyHa85 wrote:
    Zgadza się - wędzone na zimno zakazane. Ale mi lekarka mówiła, że jak upiekę takiego łososia to już jest ok. Albo mozarellę- prosto z paczki nie, ale na ciepło już ok.

Nawet jak jest z mleka pasteryzowanego? :) Już się gubię w tym :)

• malika89 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynka30 wrote:
    Malika jak poduszka się sprawdza? :)
    Mega wygodnie :) Gorąco polecam :)

Martynka30 lubi tę wiadomość

dqpr3e5ekt0iowfy.png
  • ania1006 Nowa

Wysłany: 14 stycznia 2016, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie sierpnióweczki :) Pomóżcie bo może ja panikuje a może coś się dzieje. Otóż zaczynam dzisiaj 11 tydzień a jakichkolwiek objawów brak. Dosłownie tylko parę dni bolały mnie piersi a teraz nic i zaczynam się martwić czy aby wszystko jest ok. Wizyta dopiero w poniedziałek. Jest to ciąża po długim czasie(14 lat) i już dużo się zapomniało z tego okresu. Dziękuję z góry za wszystkie odpowiedzi :)

• malika89 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj, ania.
    Ja bym na Teoim miejscu się cieszyła, a nie martwila ;)

Dominique88 lubi tę wiadomość

dqpr3e5ekt0iowfy.png
  • Martynka30 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniu, mnie tylko bolały piersi kilka dni po pozytywnym teście, a potem już nic.
    Moja koleżanka nie ma zupełnie żadnych objawów a jest już w ok 20tyg :)

f2wl3e5eai92376u.png
‹‹ 285 286 287 288 289 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również: