X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • celia Autorytet

Wysłany: 3 marca 2016, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadrobiłam ;)

Widzę, że codziennie jakiś temat przewodni wymyślacie :P O sytuacji rodzinnej jakoś się nie wypowiedziałam, za to o staraniach chętnie :P

Pierwszą ciążę, po dłuższych staraniach poroniłam niestety w 8 tc. Potem były żmudne starania, ja bez jednego jajowodu, słabe nasienie M. Jednak 7 miesięcy później, w listopadzie 2013 zobaczyłam 2 kreski, a 14 sierpnia 2014 urodziłam moją małą Justysię, która teraz chrapie obok :P

Starania o drugie Szczęście chcieliśmy zacząć jak najszybciej, ale okazało się, że należę do kilku procent kobiet, które jak karmią, to nie mają cykli ;) I tak dopiero , po 14 miesiącach, z chwilą definitywnego odstawienia Żabki, cykl wrócił. I tym sposobem w drugim cyklu po porodzie okazało się, że znów będę miała sierpniowe dziecię :D

oLena31 lubi tę wiadomość

p19ucsqvqom8u4oa.png
    wnid9vvjzm38tk1g.png
  • Penelope30 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2016, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki paola ;),
    A z połowkowymi badaniami to nie jest tak że lepiej w 21tyg niż 18 bo więcej ocenią? Tak gdzieś czytałam.

oLena31 lubi tę wiadomość

• Rybaaaa Autorytet

Wysłany: 3 marca 2016, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaarolaa wrote:
    U nas ruchy tez glownie wieczorem. Rano cisza jak makiem zasial.

Mezu juz szkielet szafy zrobil. Dzisiaj ma sluzbe wiec schodzi jutro rano i cały weekend bedzie tworzyl. A i goscie nam sie zapowiedzieli wstepnie. Dzisiaj wieczorem, najpóźniej jutro szwagierka ma dac znac czy przyjezdzaja. Dwoje doroslych i dwojka dzieci. Oj bedzie wesolo :)

Do nas się też zjeżdżają goście na weekend, bo mi się zachciało imprezy urodzinowej :-/ generalnie nigdy nie zapraszam, jak mają czas i ochotę to przyjeżdżają, a teraz coś mi się zmieniło i pozapraszałam pół rodziny :-/ w tym 4 małych dzieci, ojjj będzie ciekawie.. i jeszcze zapowiedziałam, że zrobię tort, a strasznie weny nie mam na pieczenie :-/ a do tego w sobotę szkoła, ehhh. Nie wiem czy to tylko ciąża tak działa, czy jednak się starzeję :-/

2 córeczki <3 <3
    f2wli09kzqwfei07.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 marca 2016, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rybaaaa wrote:
    Do nas się też zjeżdżają goście na weekend, bo mi się zachciało imprezy urodzinowej :-/ generalnie nigdy nie zapraszam, jak mają czas i ochotę to przyjeżdżają, a teraz coś mi się zmieniło i pozapraszałam pół rodziny :-/ w tym 4 małych dzieci, ojjj będzie ciekawie.. i jeszcze zapowiedziałam, że zrobię tort, a strasznie weny nie mam na pieczenie :-/ a do tego w sobotę szkoła, ehhh. Nie wiem czy to tylko ciąża tak działa, czy jednak się starzeję :-/
    no juz nie przyjezdzaja , pisalam wczesniej powod...ale za to my idziemy jutro na impreze do sasiadow zza sciany :) malego sie spac polozy, wezmiemy nianke elektryczna i jak cos to przez balkon wrocimy bo mamy wspolny :) ale sie dobroci jutro najem...mniam, dzisiaj bylam na przeszpiegach u sasiadki to nie moglam wytrzymac i musialam wciagnac plat sledzia :)

SyHa85 lubi tę wiadomość

• Penelope30 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2016, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no to super Karola że macie tak blisko fajnych ludzi,

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 marca 2016, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Penelope30 wrote:
    no to super Karola że macie tak blisko fajnych ludzi,
    bo to tacy moi przyjaciele prawdziwi w tym obcym dla mnie miescie :) jak szukalismy mieszkania do kupna to sie tak zgadalismy, ze wezmiemy w tym samym bloku, na tym samym pietrze. no i sie udalo tak kupic i teraz nie musimy przechodzic klatkami do siebie tylko balkonem :) jak czegos zabraknie to i blisko i na obiady sie zapraszamy a jutro imprezka :)

Penelope30, SyHa85 lubią tę wiadomość

• Kw14tuszek Autorytet

Wysłany: 3 marca 2016, 23:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Penelope30 wrote:
    Dzieki paola ;),
    A z połowkowymi badaniami to nie jest tak że lepiej w 21tyg niż 18 bo więcej ocenią? Tak gdzieś czytałam.

Serio? Kurde... :-( nie wiem juz co robic i na kiedy sie umawiac...

f2w3rjjgdlc19w86.png
  • Karo Em Ekspertka

Wysłany: 3 marca 2016, 23:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kw14tuszek wrote:
    Serio? Kurde... :-( nie wiem juz co robic i na kiedy sie umawiac...
    Według lekarki u której ja robię, która ma kilka certyfikatów i jest polecana do tych badań, najlepiej to 19+, a szerzej przedział 18-20. Oczywiście później też jest jak najbardziej ok, ale w tym tygodniu coś tam najlepiej jest ocenić.

pigułka lubi tę wiadomość

preg.png
  • Karo Em Ekspertka

Wysłany: 4 marca 2016, 00:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znalazłam dokładnie:

Dlaczego badanie anatomiczne warto zrobić do 20-go tygodnia?
    Są ku temu trzy powody:
    - do 20-tygodnia ocena markerów dla chorób genetycznych jest najbardziej czuła w 2-gim trymestrze; wobec tego poza oceną budowy narządów można przeprowadzić wiarygodnie ich ocenę;
    - daje to czas na wykonanie amniopunkcji w celu uzyskania pełnego kariotypu przed 22-im tygodniem, jeśli w badaniu natrafimy na cechy podejrzane np. pod kątem poważnej choroby genetycznej płodu; jej potwierdzenie do tego czasu pozwala na zakończenie ciąży zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi;
    - relacja szerokości wiązki ultradźwięków względem wielkości płodu jest korzystniejsza do 20-tygodnia; pozwala to na zastosowanie większego panelu kątów przyłożenia głowicy i tym samym na skrócenie czasu badania.

amanina, pigułka lubią tę wiadomość

preg.png
  • Rybaaaa Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 00:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeezu dziewczyny, prawie zemdlałam :-O taki ostry ból w górnej części brzucha mnie złapał, że mąż musiał mnie łapać, bo nogi mi się ugięły... Kurczę, nawet nie wiem co to i od czego. Żołądek? Jelita? Wątroba? Teraz to ja już nie wiem co gdzie jest... :-/ Na samym środku trochę pod mostkiem. Miałyście tak? Teraz leżę to nie boli ale boję się ruszyć :-(

2 córeczki <3 <3
    f2wli09kzqwfei07.png
  • Ania_1986 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 07:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry z rana :)

Ja dziś popadam w paranoję. Doszukuję się nie wiadomo czego w tym co odczuwam.
    Ciągnie mnie w dole brzucha a teraz jeszcze jakieś lekkie skurcze w pochwie.
    Troche mnie to niepokoi. Myślicie że przejdzie?

km5sdf9hwdeswesi.png
    0d1y3e3ku8kf4yv2.png
  • karkam83 Ekspertka

Wysłany: 4 marca 2016, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie odnosnie polowkowego. Jestem umowiona na usg na poczatku 21tygodnia,ale lekarz zlecil mi jeszcze wykonanie badania krwi AFP miedzy 17-18tyg. ciazy. Dzisiaj odbieram wyniki i juz sie boje bo na prenatalnych w usg bylo wsz znakomicie az krwi troche gorzej. Czy Wy tez macie zlecone te badanie AFP?

3jgxrjjg02ocpjyq.png
  • opóźniona Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karkam83 wrote:
    Mam pytanie odnosnie polowkowego. Jestem umowiona na usg na poczatku 21tygodnia,ale lekarz zlecil mi jeszcze wykonanie badania krwi AFP miedzy 17-18tyg. ciazy. Dzisiaj odbieram wyniki i juz sie boje bo na prenatalnych w usg bylo wsz znakomicie az krwi troche gorzej. Czy Wy tez macie zlecone te badanie AFP?
    Ja nie robię żadnych pseudo genetycznych badań krwi, tylko usg. Jak na usg będzie coś nie tak to wtedy od razu amniopunkcja. Szkoda nerwów na jakieś tam statystyki. To moje zdanie, żeby nie było! :)

Widziałam Twoje wyniki z krwi i były ok. Nie wiem czemu piszesz, że Ci gorzej wyszły ???

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2016, 08:00

paola89 lubi tę wiadomość

Alicja 40 tc. 2007
    Aniołek 6 tc. 2012 (*)
    Antonina 35 tc. 2016
    Anastazja 30 tc. 2021

• opóźniona Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rybaaaa wrote:
    Jeezu dziewczyny, prawie zemdlałam :-O taki ostry ból w górnej części brzucha mnie złapał, że mąż musiał mnie łapać, bo nogi mi się ugięły... Kurczę, nawet nie wiem co to i od czego. Żołądek? Jelita? Wątroba? Teraz to ja już nie wiem co gdzie jest... :-/ Na samym środku trochę pod mostkiem. Miałyście tak? Teraz leżę to nie boli ale boję się ruszyć :-(
    Żołądek? Może to refluks, on się różnie objawia, a w ciąży jest częsty. Nie zjadłaś nic ciężkiego przed tą sytuacją? Mój po operacji jaką przeszłam spokoju mi nie daje. Aż się boję co będzie dalej jak się wyżej podniesie.

Rybaaaa lubi tę wiadomość

Alicja 40 tc. 2007
    Aniołek 6 tc. 2012 (*)
    Antonina 35 tc. 2016
    Anastazja 30 tc. 2021

• Betty Boop Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie :)

Jesli chodzi o starania to nam potrzeba było 3 lat aby byc na tym etapie co teraz. W przeciagu tych 3 lat 2 ciąże-pierwsza biochemiczna, druga po IUI-puste jajo płodowe. Obecna tez jest po IUI i mam nadzieje, ze bedzie trwac w zdrowiu do konca :) Cały czas do mnie nie dociera ze to sie dzieje :)

Ja jade zaraz siuśki oddac bo lekarz kazal powtórzyc ze wzgledu na bakterie w poprzedniej próbce.
    Za oknem pada snieg, bleee, gdzie ta wiosna?

<3 MARCELINA <3
    3i49krhmqkw026mb.png
    11.02. 2015 IUI (10t * )
    3.12.2015 IUI :)
  • Friend Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie pierwszych ruchów - jeśli zastanawiacie się czy to jelita czy dziecko. To pewnie są to jelita. Pierwsze kopniaki to jest coś niesamowitego i nie da się tego pomylić z niczym innym :-)

Moje dziecko jak w zegarku o 21:00 zaczyna zabawę w brzuchu :-) Wczoraj również.

kaarolaa, SyHa85, Betty Boop lubią tę wiadomość

8p3ogov3mui4evm6.png
  • Rudi88 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spać!!
    Kurier mnie obudził o 8! Masakra :-\
    Ja też różne bóle odczuwam z reguły jelitowo-żołądkowe jak się nawcinam jak prosiak.
    Pogoda masakryczna... Blehhhhh

malika89 lubi tę wiadomość

Wyczekiwane, wymodlone, wyśnione maleństwo
    o1483e5ek8fkb5ak.png
    Niepękające pęcherzyki...udany cykl z pregnylem :D
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2016, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej
    a moj wczoraj grzeczny byl, chyba ten sledz o 21 go uspokoil :)

ja tez nie robie zadnych badan z krwi, czekam na usg i na tej podstawie decyduje co dalej...ja i tak wierze ze mlody jest zdrowy :)

a na sniadanko jest kakao, i makrela w pomidorach ;)

Friend, SyHa85, paola89 lubią tę wiadomość

• SyHa85 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_1986 wrote:
    Dzień dobry z rana :)

Ja dziś popadam w paranoję. Doszukuję się nie wiadomo czego w tym co odczuwam.
    Ciągnie mnie w dole brzucha a teraz jeszcze jakieś lekkie skurcze w pochwie.
    Troche mnie to niepokoi. Myślicie że przejdzie?

Kochana nie wiem czy samo przejdzie, ale juz sie tak nie zapieraj moze przed ta nospa, co? W skurczach lekarze zawsze kaza. Bole u nas teraz moga miec przerozne pochodzenie ale jak trwaja dluzej to trzeba sprawdzac. Ja dostalam opr w szpitalu ze czekalam z bolem 4 dni (ale nispe bralam chociaz).

ckaidqk3gu9q879y.png[/url]
  • SyHa85 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2016, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola tez Ci zazdroszcze sasiadow. U nas w bloku kilka mlodych par z dziecmi, ja zagadywalam itp a tu zero odzewu :-( a taka straszna nie jestem :-P szkoda, bo warto miec za sciana przyjaznych ludzi ehh moja kuzynka ma to samo co Ty z sasiadami i jak do niej jezdze to jej zazdroszcze bardzo- dom otwarty ciagle :-)

Friend, kaarolaa lubią tę wiadomość

ckaidqk3gu9q879y.png[/url]
‹‹ 792 793 794 795 796 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ