X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • pigułka Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmalibu wrote:
    Mam pytania kochane:
    1) Czy bierzecie magnez? Ja mam chela-mag b6 mama i mi ginekolog mówiła, żeby brać magnez 3xdziennie, ale w tym jest aż 100mg magnezu i jest napisane, że jedna kapsułka dziennie, jak sądzicie?
    2) Czy stosujecie kwasy? Kupilam omegamed pregna i znowu mi ginekolog mówiła, żeby 1xdziennie, a w ulotce pisze, że kobiety w ciąży 3-4x dziennie (1 kapsułka ma 250DHA). Ma któraś z Was jakieś doświadczenie?
    3) Strasznie mi wysypało krostek na twarzy i plecach... Nigdy nie miałam cery idealnej, ale teraz to kosmos :( Czy tylko mnie to dopadło?

Weź sobie do końca ten magnez co masz, a potem kup sobie taki, który jest lekiem i stosuj go wedle zaleceń lekarza.
    Co do kwasów DHA to w II trymestrze minimalne powinno się spożywać min 600 mg wg PTG. Kwasy omega dostarczasz też z rybami, więc zależy jak się żywisz. Jeśli jesz ryby 3 razy w tygodniu to nie masz potrzeby łykania aż 4 tabletek, bo dostarczasz te kwasy już z pokarmem.

3i49io4pwtvv3zn2.png
  • alicjaaaa Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmalibu wrote:
    Mam pytania kochane:
    1) Czy bierzecie magnez? Ja mam chela-mag b6 mama i mi ginekolog mówiła, żeby brać magnez 3xdziennie, ale w tym jest aż 100mg magnezu i jest napisane, że jedna kapsułka dziennie, jak sądzicie?
    2) Czy stosujecie kwasy? Kupilam omegamed pregna i znowu mi ginekolog mówiła, żeby 1xdziennie, a w ulotce pisze, że kobiety w ciąży 3-4x dziennie (1 kapsułka ma 250DHA). Ma któraś z Was jakieś doświadczenie?
    3) Strasznie mi wysypało krostek na twarzy i plecach... Nigdy nie miałam cery idealnej, ale teraz to kosmos :( Czy tylko mnie to dopadło?

Ja biorę zestaw witamin i tam też jest niby magnez, ale mało, więc dodatkowo łykam Dolomit (Magnez + Wapń).

Kwasy dha mam, ale nie wiem, z jakiej firmy :P Łykam codziennie po jednej tabletce

n59yhdgewtde5zot.png
    2fwacsqvfijbsbkh.png
  • mmalibu Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To czekam :D Nie używam niczego innego niż przed ciążą...
    A tak btw. 23 marca mam badanie połówkowe, ale się boję... Mam nadzieję, że nie wyjdzie na nich przyczyna tego obrzęku (co był i niech nie wraca!).

relg6iyem5hi69f7.png
  • oLena31 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też Femibion 2 z kwasami i u mnie zawsze starczy. A jeśli chodzi o magnez, to dopiero niedawno, jak wzięłam kartę swoją od lekarki do położnej to sobie poczytałam, że mi zaleca magnez (nigdy mi o tym nie mówiła) z witaminą B6. Ale w pierwszej ciąży nie brałam i było ok. Teraz może sobie zacznę łykać chociaż jedną dziennie.

A z ruchami się nie przejmujcie. Z córką dopiero po 20 tyg czułam, teraz już regularnie czuję od 17 tyg. Gorzej, że chyba zaczynają się u mnie skurcze przepowiadające, a to straszne świństwo. Może ten magnez pomoże jednak :)

oar8dqk3x9r0pd8r.png
    klz9cwa1o806vcvk.png
  • pigułka Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malika, możesz wrzucić to zdjęcie z ilością witamin w ciąży do 1 postu? Zawsze prościej byłby odnaleźć tą tabelkę :)

3i49io4pwtvv3zn2.png
  • SyHa85 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaaaaa co do żyłek to na biuście fioletowa siatka. Rozmiar ledwo C, ale mąz i tak zachwycony hehe.

ckaidqk3gu9q879y.png[/url]
  • oLena31 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmalibu wrote:
    To czekam :D Nie używam niczego innego niż przed ciążą...
    A tak btw. 23 marca mam badanie połówkowe, ale się boję... Mam nadzieję, że nie wyjdzie na nich przyczyna tego obrzęku (co był i niech nie wraca!).

Ja też 23 marca :)

oar8dqk3x9r0pd8r.png
    klz9cwa1o806vcvk.png
  • _cherryLady Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taak ja tez jestem cala w zylkach :) brzuch zreszta tez zrobil mi sie zylasty :) cycki mi zaraz eksploduja, mam wrazenie ze rosna jeszcze szybciej niz brzuch :P

Co do magnezu ja tez biore jakas chelatowana forme 1 kaps dziennie- gin powiedziala ze skoro tyle zaleca producent tzn ze to jest odpowiednia dawka :) trzeba pamietac ze magnez magnezowi nie rowny i jednej firmy 100 mg spelni zapotrzebowanie a innej firmy 100 mg to dopiero 20% zapotrzebowania bo to magnez gorszej wchlanialnosci. Ja bym wiec brala tak, jak jest napisane na ulotce :)

Co do kwasow- mnie kazalo brac tylko pregne plus w ktorej juz sa kwasy i tyle :)

Syha wiem ze sie niecierpliwisz, ale wiele kobiet czuje ruchy ok 20 nawet 21 tyg i jest to normalne i nie oznacza niczego zlego :*

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2016, 15:39

SyHa85 lubi tę wiadomość

Nasza Marcysia jest już z nami <3
    bobas.gif
  • Ania_1986 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja Wam powiem ciekawostkę :D

Wczoraj byliśmy z mężem w KFC i zjadłam twistera z frytkami i dzidzia potem takie fikołki robiła że szok :D

_cherryLady lubi tę wiadomość

km5sdf9hwdeswesi.png
    0d1y3e3ku8kf4yv2.png
  • Ania_1986 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i zaczęłam dziś 19 tydzień ( 18+0) :)

alicjaaaa, pigułka, paola89 lubią tę wiadomość

km5sdf9hwdeswesi.png
    0d1y3e3ku8kf4yv2.png
  • SyHa85 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To trzeba brać magnez? Tzn jest tak ważny jak np. kwas foliowy?

Jeszcze jedno pytanie- Opóźniona z tego co pamiętam zna się na stomatologii :D Czy ja coś na aftę mogę ze spokojną głową zapodać?

opóźniona lubi tę wiadomość

• Ania_1986 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SyHa85 wrote:
    Aaaaaaa co do żyłek to na biuście fioletowa siatka. Rozmiar ledwo C, ale mąz i tak zachwycony hehe.

U mnie żył pełno i na biuście i na brzuchu. Ja w sumie już przed ciążą miałam widoczne żyłki na biuście. Teraz mój cyc to solidne E a przed ciążą miałam C, także mój małż też zadowolony i komentuje że cale w ręce mu się nie mieszczą.

km5sdf9hwdeswesi.png
    0d1y3e3ku8kf4yv2.png
  • _cherryLady Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania smakowalo bąblowi :D
    Moja tez skacze po tresciwych rzeczach :D

Syha to profilaktycznie na skurcze lydek macicy :)

Ania_1986 lubi tę wiadomość

Nasza Marcysia jest już z nami <3
    bobas.gif
  • pigułka Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SyHa85 wrote:
    To trzeba brać magnez? Tzn jest tak ważny jak np. kwas foliowy?

Jeszcze jedno pytanie- Opóźniona z tego co pamiętam zna się na stomatologii :D Czy ja coś na aftę mogę ze spokojną głową zapodać?
    Nie trzeba, z tym, że w ciąży wzrasta na niego zapotrzebowanie. Jeśli odczuwa się skutki niedoboru magnezu: mogą to być różnego rodzaju skurcze, np łydek, ale i macicy, drętwienie rąk, "skakanie" powieki itp. to wtedy dobrze jest uzupełnić jego poziom. U większości kobiet w ciąży dochodzi właśnie do niedoborów magnezu, dlatego lekarze go zalecają.

SyHa85 lubi tę wiadomość

3i49io4pwtvv3zn2.png
  • SyHa85 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś w ogóle spotkałam ciotkę co mnie w ciąży jeszcze nie widziała i powiedziała, że wyglądam na starszą ciąże taka jestem okrąglutka. ...Jak ja już w 5 miesiącu wyglądam dla otoczenia jak wielorybek to co będzie dalej?! <lol>

• SyHa85 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _cherryLady wrote:
    Ania smakowalo bąblowi :D
    Moja tez skacze po tresciwych rzeczach :D

Syha to profilaktycznie na skurcze lydek macicy :)

Aaaaaa to skoro ja biorę luteinę to już chyba nie muszę, nie?

• paola89 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oLena31 wrote:
    Ja też Femibion 2 z kwasami i u mnie zawsze starczy. A jeśli chodzi o magnez, to dopiero niedawno, jak wzięłam kartę swoją od lekarki do położnej to sobie poczytałam, że mi zaleca magnez (nigdy mi o tym nie mówiła) z witaminą B6. Ale w pierwszej ciąży nie brałam i było ok. Teraz może sobie zacznę łykać chociaż jedną dziennie.

A z ruchami się nie przejmujcie. Z córką dopiero po 20 tyg czułam, teraz już regularnie czuję od 17 tyg. Gorzej, że chyba zaczynają się u mnie skurcze przepowiadające, a to straszne świństwo. Może ten magnez pomoże jednak :)
    Też chyba mam już te skurcze a pomogła mi na nie nospa ale w kroplowce w szpitalu a teraz to dodatkowo biorę magnez i nie dotykam brzucha :/

oLena31 lubi tę wiadomość

Nasze maleństwo :* Kinga <3 21.08.2016r.
  • alicjaaaa Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SyHa85 wrote:
    Dziś w ogóle spotkałam ciotkę co mnie w ciąży jeszcze nie widziała i powiedziała, że wyglądam na starszą ciąże taka jestem okrąglutka. ...Jak ja już w 5 miesiącu wyglądam dla otoczenia jak wielorybek to co będzie dalej?! <lol>

SyHa, ja byłam u rodziny w weekend i też jeszcze nie widzieli mnie od początku ciąży i usłyszałam, że "ledwo się zaczęło i już tak widać". Mnie się podoba mój brzuszek, ale zaczęłam się zastanawiać - poza tym to już nie taki początek, ale praktycznie połowa ciąży, więc...
    Chyba muszę przystopować z zachciankami

SyHa85 lubi tę wiadomość

n59yhdgewtde5zot.png
    2fwacsqvfijbsbkh.png
  • opóźniona Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmalibu wrote:
    Mam pytania kochane:
    Ja biorę magnez teraz dwa razy dziennie, bo mam jeden suplement, ale zamówiłam sobie każdy preparat z inną formą magnezu i będę brała 3 razy dziennie.
    Kwasy dha biorę w dawce minimum 500 mg. Z tego co wiem 4 kapsułki dziennie to przy zagrożeniu przedwczesnym porodem trzeba.

Alicja 40 tc. 2007
    Aniołek 6 tc. 2012 (*)
    Antonina 35 tc. 2016
    Anastazja 30 tc. 2021

• paola89 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do biustu to żyłki tez mam chociaż tak powoli rosną ze szok :P .. czasami się zastanawiam czy wszystko ok :)

Nasze maleństwo :* Kinga <3 21.08.2016r.
‹‹ 811 812 813 814 815 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ