Sierpniowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
mmalibu wrote:Mam pytania kochane:
1) Czy bierzecie magnez? Ja mam chela-mag b6 mama i mi ginekolog mówiła, żeby brać magnez 3xdziennie, ale w tym jest aż 100mg magnezu i jest napisane, że jedna kapsułka dziennie, jak sądzicie?
2) Czy stosujecie kwasy? Kupilam omegamed pregna i znowu mi ginekolog mówiła, żeby 1xdziennie, a w ulotce pisze, że kobiety w ciąży 3-4x dziennie (1 kapsułka ma 250DHA). Ma któraś z Was jakieś doświadczenie?
3) Strasznie mi wysypało krostek na twarzy i plecach... Nigdy nie miałam cery idealnej, ale teraz to kosmosCzy tylko mnie to dopadło?
Weź sobie do końca ten magnez co masz, a potem kup sobie taki, który jest lekiem i stosuj go wedle zaleceń lekarza.
Co do kwasów DHA to w II trymestrze minimalne powinno się spożywać min 600 mg wg PTG. Kwasy omega dostarczasz też z rybami, więc zależy jak się żywisz. Jeśli jesz ryby 3 razy w tygodniu to nie masz potrzeby łykania aż 4 tabletek, bo dostarczasz te kwasy już z pokarmem. -
1) Czy bierzecie magnez? Ja mam chela-mag b6 mama i mi ginekolog mówiła, żeby brać magnez 3xdziennie, ale w tym jest aż 100mg magnezu i jest napisane, że jedna kapsułka dziennie, jak sądzicie?
2) Czy stosujecie kwasy? Kupilam omegamed pregna i znowu mi ginekolog mówiła, żeby 1xdziennie, a w ulotce pisze, że kobiety w ciąży 3-4x dziennie (1 kapsułka ma 250DHA). Ma któraś z Was jakieś doświadczenie?
3) Strasznie mi wysypało krostek na twarzy i plecach... Nigdy nie miałam cery idealnej, ale teraz to kosmosCzy tylko mnie to dopadło?
Ja biorę zestaw witamin i tam też jest niby magnez, ale mało, więc dodatkowo łykam Dolomit (Magnez + Wapń).
Kwasy dha mam, ale nie wiem, z jakiej firmyŁykam codziennie po jednej tabletce
-
Ja też Femibion 2 z kwasami i u mnie zawsze starczy. A jeśli chodzi o magnez, to dopiero niedawno, jak wzięłam kartę swoją od lekarki do położnej to sobie poczytałam, że mi zaleca magnez (nigdy mi o tym nie mówiła) z witaminą B6. Ale w pierwszej ciąży nie brałam i było ok. Teraz może sobie zacznę łykać chociaż jedną dziennie.
A z ruchami się nie przejmujcie. Z córką dopiero po 20 tyg czułam, teraz już regularnie czuję od 17 tyg. Gorzej, że chyba zaczynają się u mnie skurcze przepowiadające, a to straszne świństwo. Może ten magnez pomoże jednak
-
Taak ja tez jestem cala w zylkach
brzuch zreszta tez zrobil mi sie zylasty
cycki mi zaraz eksploduja, mam wrazenie ze rosna jeszcze szybciej niz brzuch
Co do magnezu ja tez biore jakas chelatowana forme 1 kaps dziennie- gin powiedziala ze skoro tyle zaleca producent tzn ze to jest odpowiednia dawkatrzeba pamietac ze magnez magnezowi nie rowny i jednej firmy 100 mg spelni zapotrzebowanie a innej firmy 100 mg to dopiero 20% zapotrzebowania bo to magnez gorszej wchlanialnosci. Ja bym wiec brala tak, jak jest napisane na ulotce
Co do kwasow- mnie kazalo brac tylko pregne plus w ktorej juz sa kwasy i tyle
Syha wiem ze sie niecierpliwisz, ale wiele kobiet czuje ruchy ok 20 nawet 21 tyg i jest to normalne i nie oznacza niczego zlego :*Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2016, 15:39
SyHa85 lubi tę wiadomość
Nasza Marcysia jest już z nami
-
SyHa85 wrote:Aaaaaaa co do żyłek to na biuście fioletowa siatka. Rozmiar ledwo C, ale mąz i tak zachwycony hehe.
U mnie żył pełno i na biuście i na brzuchu. Ja w sumie już przed ciążą miałam widoczne żyłki na biuście. Teraz mój cyc to solidne E a przed ciążą miałam C, także mój małż też zadowolony i komentuje że cale w ręce mu się nie mieszczą.
-
SyHa85 wrote:To trzeba brać magnez? Tzn jest tak ważny jak np. kwas foliowy?
Jeszcze jedno pytanie- Opóźniona z tego co pamiętam zna się na stomatologiiCzy ja coś na aftę mogę ze spokojną głową zapodać?
SyHa85 lubi tę wiadomość
-
oLena31 wrote:Ja też Femibion 2 z kwasami i u mnie zawsze starczy. A jeśli chodzi o magnez, to dopiero niedawno, jak wzięłam kartę swoją od lekarki do położnej to sobie poczytałam, że mi zaleca magnez (nigdy mi o tym nie mówiła) z witaminą B6. Ale w pierwszej ciąży nie brałam i było ok. Teraz może sobie zacznę łykać chociaż jedną dziennie.
A z ruchami się nie przejmujcie. Z córką dopiero po 20 tyg czułam, teraz już regularnie czuję od 17 tyg. Gorzej, że chyba zaczynają się u mnie skurcze przepowiadające, a to straszne świństwo. Może ten magnez pomoże jednakoLena31 lubi tę wiadomość
Nasze maleństwo :* Kinga21.08.2016r.
-
SyHa85 wrote:Dziś w ogóle spotkałam ciotkę co mnie w ciąży jeszcze nie widziała i powiedziała, że wyglądam na starszą ciąże taka jestem okrąglutka. ...Jak ja już w 5 miesiącu wyglądam dla otoczenia jak wielorybek to co będzie dalej?! <lol>
SyHa, ja byłam u rodziny w weekend i też jeszcze nie widzieli mnie od początku ciąży i usłyszałam, że "ledwo się zaczęło i już tak widać". Mnie się podoba mój brzuszek, ale zaczęłam się zastanawiać - poza tym to już nie taki początek, ale praktycznie połowa ciąży, więc...
Chyba muszę przystopować z zachciankamiSyHa85 lubi tę wiadomość
-
Kwasy dha biorę w dawce minimum 500 mg. Z tego co wiem 4 kapsułki dziennie to przy zagrożeniu przedwczesnym porodem trzeba.
Alicja 40 tc. 2007
Aniołek 6 tc. 2012 (*)
Antonina 35 tc. 2016
Anastazja 30 tc. 2021