X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2017
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • marjotka Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2017, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    awangarda piekne zdjęcie <3 też bym chciała takie cudne :)
    Dziewczyny, pytanie o toxo
    czy zarazić się można przez bezpośredni kontakt z kotem (głaskanie) Czy tylko przez odchody ?
    Bo kontakt z kotem miałam, ale własnie tylko ręką głaskałam, nie miałam kontaktu z kuwetą... i sie zastanawiam a w srode musze dać odpowiedź... u nas sama toxo kosztuje ok 200 zł... w przeliczeniu.

eMM lubi tę wiadomość

Żyje swoim życiowym mottem<" Dopóki oddycham, nie tracę nadziei..." > ,
    74dii09ks5ackuu5.png
  • itakasia Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2017, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marjotka
    ja nie obawiałabym się zakażenia od kota, ale owoce, warzywa itp.

Ruda Paskuda lubi tę wiadomość

010iflw1wxwjhaqq.png
  • Cherry_Blossom Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2017, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    itakasia wrote:
    marjotka
    ja nie obawiałabym się zakażenia od kota, ale owoce, warzywa itp.

Dokładnie

Ruda Paskuda lubi tę wiadomość

3jgx3e3k580l9nmr.png
    mama:
    atdc2n0aiws3e9ll.png
    3i49roeqwo74umuv.png
    7 IX 16 - Aniołek 13 tc (*)
  • awangarda Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2017, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odchody kota też muszą leżeć conajmniej 24 godziny. Koty rzadko przenoszą. Raczej warzywa i rzeczy związane z ziemią.

No były lepsze ujęcia gdzie widać z nogami ale nie udało się cyknac :-) za 9 dni prenatalne to na pewno na płycie będę brała malenstwo

synuś :)
    f2w3rjjgbm9jz425.png
    Dwa aniołki *
  • Andzia1985 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2017, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi doktor powiedzial, ze kocie odchody, brudne warzywa i owoce oraz surowe mieso - na to uwazac, bo tez mam ujemne toxo. I unikac chorych dzieci, bo rowniez mam ujemna cytomegalie.
    Wlasnie sobie zrobilam syrop z cebuli, bo nadal pokasluje, moze nie jest to jakies mega uciazliwe, ale jednak ciagle jest :-( Zobaczymy czy da jakies efekty, bo nic wiecej mi nie dolega... Probowala juz ktoras?
    Chcialam Was dziewczyny podpytac o mowienie o ciazy, mowicie juz wszystkim? Czy czekacie na koniec I trymestru? U mnie wiedza na razie najblizsi i oczywiscie w pracy, bo musialam pojsc na l4. Boje sie chwalic... A z drugiej strony chcialabym juz czuc sie bezpiecznie i moc powiedziec wszystkim, w koncu spelnilo sie moje najwieksze marzenie..

Cudzie trwaj...

hchydqk36gozmwny.png
  • itakasia Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2017, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja jestem szczerze zdziwiona, że nigdy nie miałam toxo. kotów miałam kilka.teraz nasza Barbara to kot ogrodowy. w ziemi w orgódku robię dużo. warzywa z ogródka jadam co roku. teraz się muszę bardzo pilnować, żeby do końca ciąży niczego nie złapać

010iflw1wxwjhaqq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2017, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My jeszcze nikomu nie przekazaliśmy, że spodziewamy się dzidziusia.

• Cherry_Blossom Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2017, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia, mi pomogl

A od chorych dzieci mamom ciężko się wyizolowac ;)

3jgx3e3k580l9nmr.png
    mama:
    atdc2n0aiws3e9ll.png
    3i49roeqwo74umuv.png
    7 IX 16 - Aniołek 13 tc (*)
  • Gaduaaa Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2017, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia1985 wrote:
    Mi doktor powiedzial, ze kocie odchody, brudne warzywa i owoce oraz surowe mieso - na to uwazac, bo tez mam ujemne toxo. I unikac chorych dzieci, bo rowniez mam ujemna cytomegalie.
    Wlasnie sobie zrobilam syrop z cebuli, bo nadal pokasluje, moze nie jest to jakies mega uciazliwe, ale jednak ciagle jest :-( Zobaczymy czy da jakies efekty, bo nic wiecej mi nie dolega... Probowala juz ktoras?
    Chcialam Was dziewczyny podpytac o mowienie o ciazy, mowicie juz wszystkim? Czy czekacie na koniec I trymestru? U mnie wiedza na razie najblizsi i oczywiscie w pracy, bo musialam pojsc na l4. Boje sie chwalic... A z drugiej strony chcialabym juz czuc sie bezpiecznie i moc powiedziec wszystkim, w koncu spelnilo sie moje najwieksze marzenie..
    ja czekam do 12 tyg... wie tylko moja przyjaciółka.. najbliższe 2 kuzynki :) i finito

Fabian <3 Cyprian <3 Tymuś <3
  • Gaduaaa Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2017, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pestka1 wrote:
    Powiem tak, z prowadzenia ciąży i ogólnego podejścia do kobiet w ciąży nie byłam zadowolona. Nie wiem dlaczego oni ten temat traktują mocno " po macoszemu", może po prostu mają taki ogromny przerób, że inaczej by nie wyrobili ;) Ja jak rodziłam, to było 9 porodówek i nie wiadomo czy się na którąś dostanę, bo ciągle wszystkie zajęte były ;) Z drugiej strony to była moja pierwsza ciąża, która przebiegała dobrze, nic się nie działo i ja jakoś specjalnie nie zaprzątałam sobie tym głowy, pracowałam ciężko do 35 tygodnia. Poczekalnie w szpitalu to jedna wielka masakra, wychodziłam stamtąd chora, tyle menelstwa i patologii co się tam naoglądałam, to u nas chyba w najbardziej obskurnej poradni nie ma. A jarające "ciężarówki" w wyciągniętych dresach przed szpitalem to normalny widok.
    Ja dla własnego spokoju sumienia chodziłam jeszcze do polskiego ginekologa, bo w Ie masz chyba tylko 2 lub 3 USG w tym ostatnie chyba przed porodem. Z tej polskiej ginekolożki też nie byłam specjalnie zadowolona, no ale przynajmniej badała mnie ginekologicznie, gdzie tam można przechodzić ciążę i nikt ci nie zajrzy w za przeproszeniem "dziurę". A to, że brzuch mi twardnieje i szyjka się skraca sama się domyśliłam. Teraz sama sobie się dziwię jak ja mogłam tak lajtowo przeżyć tę ciążę hehe
    Ale co muszę powiedzieć, z opieki w szpitalu podczas porodu byłam bardzo zadowolona, personel pierwsza klasa, znieczulenie, poród w wodzie, gaz mówisz masz, bez żadnych opłat.

a w jakiej części Irl mieszkałaś? rozumiem,że teraz w Polsce ?

Fabian <3 Cyprian <3 Tymuś <3
  • Basha Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2017, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, właśnie sprawdziłam wyniki badania moczu na środową wizytę i mam liczne kryształy szczawianów i moczany bezpostaciowe. Wiecie czy to coś groźnego? Nie chcę szukać w necie, żeby się nie stresować przez 2 dni. Ostatnie wyniki miałam dobre 3 tyg temu.

f2w3ugpjqs7gupgd.png
  • pestka1 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2017, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gaduaaa wrote:
    a w jakiej części Irl mieszkałaś? rozumiem,że teraz w Polsce ?

W samym sercu Irlandii - Dublin. Wróciliśmy jak młody miał roczek czyli dwa i pół roku temu.

Gaduaaa lubi tę wiadomość

cb7w3e3k5o2hfu1b.png
  • czekającanacud Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2017, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem z powrotem. Dzidzia jest serduszko bije! Maleństwo ma 10t1d takze nadal większe o 3 dni. Plamienia nadal byly u lekarza... dostalam duphaston 3x1 i acard tylko nie wiem na co dał mi ten acard... bralyscie może? Powiedzial lekarz ze mam leżeć plackiem kobitki i nic nie robic bo niestety plamienia nie zwiastuja nic dobrego znacza ze organizm moze chciwc odrzucic malenstwo a dzidzia walczy. Mimo to jestem szczesliwa ze moj skarb jest ze mną

Amelia25, sisi, Asiulka83, Gaduaaa, MówmiAgatka lubią tę wiadomość

2nn343r8oxp9y3dz.png
  • pestka1 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2017, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cherry_Blossom wrote:
    Andzia, mi pomogl

A od chorych dzieci mamom ciężko się wyizolowac ;)

Swoje dzieci to pikuś, obeznane bakterie i zarazki, gorzej jak ma się na co dzień jeszcze dodatkowo np. 16 innych zarazków, które też są "moje". :D

cb7w3e3k5o2hfu1b.png
  • pestka1 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2017, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekającanacud wrote:
    Jestem z powrotem. Dzidzia jest serduszko bije! Maleństwo ma 10t1d takze nadal większe o 3 dni. Plamienia nadal byly u lekarza... dostalam duphaston 3x1 i acard tylko nie wiem na co dał mi ten acard... bralyscie może? Powiedzial lekarz ze mam leżeć plackiem kobitki i nic nie robic bo niestety plamienia nie zwiastuja nic dobrego znacza ze organizm moze chciwc odrzucic malenstwo a dzidzia walczy. Mimo to jestem szczesliwa ze moj skarb jest ze mną

To leż i się oszczędzaj, wszystko dla maleństwa. Acard to kojarzy mi się z lekiem na serce, jakaś aspiryna chyba, ale mogę się mylić. A aspiryna nie rozrzedza krwi przypadkiem? Nie będzie to miało wpływu na krwawienie? Tak mi jakoś przyszło do głowy, ale ja się nie znam hehe

cb7w3e3k5o2hfu1b.png
  • czekającanacud Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2017, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w ogole to od poniedzialku do poniedzialku równy tydzien dzidzia urosla z 2.44 na 3.17 cm to chyba ok rosnie?zapomnialam dodac ze mam zrobic jutro mocz i crp

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2017, 20:59

2nn343r8oxp9y3dz.png
  • awangarda Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2017, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę acard i fraxyparyna.
    Acard jest na rozrzedzenie,ale spotkałam się z tym,że dają go przy palmieniach. Spokojnie kochana. Ufaj lekarzowi a nie internetowi.

synuś :)
    f2w3rjjgbm9jz425.png
    Dwa aniołki *
  • dagaak Koleżanka

Wysłany: 9 stycznia 2017, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia1985 tez sie leczę syropem z cebuli ale nie widzę efektów.. oby Tobie pomogło chociaz:) ujemne toxo i cytomegalia to bardzo dobrze, teraz tylko dbać o to zeby tak sie utrzymało :)

8599s65gda6rso0c.png
  • Anielle Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2017, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonaLisa bardzo mi przykro... Wierze ze wrocisz za kilka miesiecy z dobrymi nowinami, bedziemy Cie tutaj wyczekiwac!

Andzia ja uwielbiam syrop z cebuli, czesto robie w razie przeziebienia, nawet nie w ciazy. Napewno troche pomaga. Lepsze to niz nic. Wspomagane cytryna, miodem i czosnkeim mysle ze mozna sie wyleczyc.

Awangarda zdjecie super! Maly ludzik :)

Czekajacnacud, oszczedzaj sie, a napewno bedzie dobrze :)

Ja wlasnie dzisiaj powiedzialam szefowi o ciazy bo mnie wezwal na narade, chcial mi dorzucic obowiazkow. A ja mu na to ze okej, okej, ale jak juz sie tak naradzamy to mu musze powiedziec ze jestem w ciazy. Az zbladl biedaczyna! Hehe, ale pozniej mi gratulowal. Juz mu zapowiedzialam ze jak pojde na urlop to pewnie mnie przez rok nie bedzie bo po 2,5 miesiaca macierzynskiego (tak, urlop macierzynski to AZ 10 tygodni po porodzie....) napewno wezme bezplatny wychowawczy. Niech sie oswaja. Przy okazji sie dowiedzialy kolezanki z pracy, czyli powoli wszyskim juz mowimy. Ja nie dopuszczam mysli ze sie cos nie uda, ja bede rodzic w sierpniu i koniec. Zreszta COS zlego moze sie wydarzyc do konca ciazy, a nawet i przy porodzie, nie chce sobie odmawiac radosci z opowiadania o ciazy bo cos teoretycznie sie moze stac. Mam nadzieje ze sie na mojej pewnosci siebie nie przejade ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2017, 22:01

awangarda lubi tę wiadomość

relgjw4z78qot2nk.png
    8p3ogzu3ye28ntmj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2017, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basha to nie jest nic groźnego, musisz dbać o dietę. Unikaj soli jak ognia, unikaj jedzenia szczawiu/szpinaku, ogranicz białko zwierzęce, pij dużo wody i przydatne jest spożywanie magnezu, cytrynianów, fosforanów.

Marjotka od głaskania kota nie moglaś się zarazić. Zakażenia od kotów raczej nie są spotykane. Toxo zarażasz się przede wszystkim spożywając niemyte owoce/warzywa, często z przydomowych ogródków.

‹‹ 222 223 224 225 226 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ